Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

5 dk okuma süresi


Felsefe ilk olarak Antik Yunan’da MÖ 6. yüzyılla 5. yüzyıl arasındaki dönemde ortaya çıkmıştır. Felsefe yapma faaliyeti ise evreni, varoluşumuzu, zihnimizi ve birçok şeyi sorgulatır. Günlük hayatımızda karşımıza çıkan sözler, çoğu filozof tarafından kendi düşünceleri ile beyan edilmiş ya da süregelen özgür düşünce ortamında kendi fikirleriyle desteklenmiştir. Bu doğrultuda ünlü filozoflardan kendi fikirlerini yansıtan en meşhur felsefi sözler ve genel anlamlarını sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!

1. “Kendini Bilmek, Tüm Bilgeliğin Başlangıcıdır.” Aristoteles

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Aristoteles (MÖ 384-322) tarihleri arasında Antik Yunanistan’da, Helenistik dönemde yaşamını sürdürmüş önemli filozoflardandır. Batı düşüncesinin en önemli temsilcisi olan Aristoteles bu sözünde, her bilginin altında yatan gerçekliğin kendini bilmek ve kendini anlamak olduğunu anlatmaya çalışır. Aynı zamanda kendini bilme eylemi kişinin özünde tam olarak neyi istediğini belirtmesi gerektiğini söyler. Kendi isteklerinizi bilmek bir nevi tüm bilgilerin en ayrıcalıklı olanıdır. Eğer kendinizi tanırsanız, bilgiye yani gerçekliğe yaklaşmış olursunuz. Burada vurgulanan; özün bilgisi yani bilgeliğin başlangıcını temsil eder.

2. “Sorgulanmayan Yaşam Yaşanmaya Değer Değildir.” Sokrates

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Sokrates (MÖ 469-399) tarihlerinde yaşamış olan Antik Yunan felsefesinin öncülerindendir. Felsefenin ve Batı felsefesinin en kilit ismidir. İnsan ruhunu önemseyen Sokrates, insanın ruhuna sahip çıkma ihtiyacını, kendisine ait olmayanı ve iyi bir insan olmak için yapılması gerekenleri anlatmaktadır. Sokrates’e göre insan yaşamında maddiyat ve maddi zevkler önemli olmakla birlikte kalıcı değildir ve bu bakımdan belirleyici değildir. Her şeye rağmen ahlaklı ve erdemli bir yaşam sürdürmek önemlidir. İnsan yaşadığı hayatı ve o hayatın temel değerlerini sorgulamalıdır. Yani sorgulanmadan geçen hayat hiç yaşanmamış gibidir. Ünlü düşünür Sokrates’in bu sözü, filozoflardan çıkan en meşhur felsefi sözler listemizde yerini almıştır.

3. “Aynı Nehirde İki Yere Yıkanılmaz.” Heraklitos

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Heraklitos (MÖ 535-475), Sokrates öncesi dönemde yaşamış Efesli bir filozoftur. Batı felsefe tarihinde dinamik felsefi sistemi ilk ortaya koyan kişidir. Aynı zamanda değişim ve oluş filozofudur. Kendisine göre her şey karşıtların çatışmasından yaratılmış ve evrendeki her şey bir nehir gibi akar, değişir. Evren sonludur ve dünya birdir çünkü yaşam boyunca dönüşümlü ve devam eder. Bir nehir olduğunu imgelersek, nehir yatağında sürekli akan, ilerledikçe ilerleyen suya girdiniz. Girdiğiniz andaki nehir, akan su ile durduğunuz andaki veya hareket halinde olduğunuz zamanda bile su akmaya devam eder. Sürekli akan su bile aynı değildir. Burada anlatılmak istenen tam olarak değişimin nasıl yansıtıldığıdır.

4. “Mutluluk Aklın Değil, Hayal Gücünün Bir İdealidir.” Immanuel Kant

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Alman filozof Immanuel Kant (1724-1804) tarihinde yaşamış, Alman felsefesinin kurucu isimlerindendir. Eleştirel felsefenin öncüsü olarak kabul edilen Kant, Aydınlanma Dönemi’nin en önemli filozofudur. Kant’a göre mutluluk, dünyadaki her şeyin insanın istek ve iradesine uygun olduğu bir durumdur. Buna sadece bireysel mutluluk değil, zenginlik ve güç gibi kavramlar da dâhildir. Aynı zamanda ahlaki olarak mutluluğa ulaşmak bir takım sorunları da beraberinde getirir. Değişen zaman içinde mutluluğa ulaşmak için sadece kendinizi düşünürken yani sizi gerçekte neyin mutlu edeceğiyle ilgilenirken, mutluluğu göremezsiniz. Kant’a göre hayatın ve mutluluğun keyfini alanlar; maddi tatminlikten uzak olan ve soyut düşünceye yakın olanlardır.

5. “Bilim Bildiklerimiz, Felsefe İse Bilmediklerimizdir.” Bertrand Russell

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Britanyalı filozof Bertrand Russell (1872-1970) yılları arasında yaşamıştır. Russell’ın bu sözü bilim ve felsefeyi bir çeşit karşılaştırıcı tutumla açıklar. Bilimin buradaki amacı en basit haliyle doğru soruları sorarak cevap almaktır. Diğer bir deyişle, bilimsel yöntem için en önemli şey sorulan sorulara cevap bulmaktır. Felsefede ise soru sormak daha karmaşık bir faaliyettir. Çünkü soruların kesin ve net bir cevabı yoktur, alınan cevaplar nihai değildir. Felsefede sorular cevaplardan daha önemlidir. Bir cevap alındığında, soru sorma eylemini bitirmez, her cevap yeni bir soruya dönüşebilir. Yani bilim bildiklerimizi temsil ederken, sorgulama yöntemini kullanan felsefe ise bilmediklerimizi temsil eder.

6. “Eğer Tanrı Olmasaydı, O’nu İcat Etmek Gerekirdi.” Voltaire

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

François Marie Arouet takma adıyla Voltaire (1694-1778) yılları arasında yaşamış bir yazar ve filozoftur. Fransız Devrimi ve Aydınlanma hareketine büyük katkı sağlamıştır. Sorgulamalarının çoğu teolojiktir (Tanrı bilimi). İnsan özü gereği bir şeye inanmak ister ve anlam yüklemek ister. Eğer tanrı olmasaydı, yine herhangi bir şeye inanç duyulacağını yani Tanrının yerine başka bir şey koyulacağını ifade etmiştir. Tanrı olmasaydı, onu icat ederdiniz demekle bu Tanrısallık fikri insan sonucu demek istemiştir. Burada sorgulanmak istenen şey; Tanrının olup olmaması değil, Tanrının insan sonucunda mı ortaya çıktığına cevap aranmak istenmiştir.

7. “Hiçbir İnsanın Bilgisi, Edindiği Tecrübenin Ötesine Geçemez.” John Locke

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

John Locke (1632-1704) yılları arasında yaşamış bir İngiliz filozof ve klasik liberalizm düşüncesinin kurucusudur. Kendisi 17. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biridir. Düşünce özgürlüğünü, insanların hareketlerini akla göre düzenlemek anlayışının yayılmasında öncülük eden ilk düşünürdür. Avrupa’daki Aydınlanma ve Akıl Çağı’nın gerçek kurucusudur. Locke’a göre gerçek bilgi ancak deneyimler ile elde edilir. Bu sözünde de bahsedildiği gibi tecrübe ve deneyime bağlı elde edilen verilerin, gerçek doğru bilgi olarak adlandırılmasına odaklanmıştır. Deneyimlere ulaşmak ise ancak duyularla elde edilebilir.

8. “Beni Bir Kişi Anladı, O da Yanlış Anladı.” Friedrich Hegel

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Alman Filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) yılları içerisinde yaşamıştır. Felsefede ilk kez tarih ve yapının önemli olduğunu vurgulamıştır. Hegel’in felsefesi, her şeyden önce bireylerin kendilerine dair özgür bir bilince eriştikleri, ancak bilincin kendisinin özgür olmadığı bir insanlık tarihi felsefesidir. İnsan doğası gereği anlaşılmak ister. Friedrich Hegel’in burada bahsettiği şey ortaya koyduğu diyalektik idealizmin, Karl Marx tarafından benzer bir şekilde diyalektik materyalizm haline getirilmesi değildir. Anlatılmak istenenden çok farklı bir şekilde algılayan öğrencisi Marx, Hegel’in anlatmak istediğinin tam tersine odaklanmıştır.

9. “Düşünüyorum Öyleyse Varım.” Descartes

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

Fransız düşünür, Bilim insanı René Descartes (1596-1650) tarihinde yaşamıştır. Modern felsefenin kurucularından biridir. Bilginin öncelikle kendi içinde var olduğunu kanıtlamaya çalışmış sonra dış dünyayı incelemiştir. 17. yüzyıl felsefesinin önemli düşünürlerinden olan Descartes felsefenin yöntemini, bilgi ve düşünce konularında aydınlatmıştır. Descartes’e göre duyularımızla algılayabildiklerimiz bizi yanıltabilir ama zihni yanıltamaz. Dış dünyadan algıladıklarımızda yanılsama olabilir ama soyut, düşünsel kavramada yanılgı olmaz. Şüphe duyabiliriz ama var olduğumuzdan şüphe duymayız. Sonuç olarak düşünebiliyorsanız o halde var olmak zorundasınız.

10. “Var Olmak, Algılanmaktır.” George Berkeley

Ünlü Filozoflardan En Meşhur Felsefi Sözler

İngiliz filozof George Berkeley (1685-1753) yılları arasında yaşamıştır. Düşünce tarihinin en büyük idealistidir. Dünyada sadece ruhların ve bu ruhların özlerinin var olduğunu, buna karşı maddenin var olmadığını iddia etmiştir. Varlıkların var olma nedeni öznel (kişisel) olanları algılamasıdır. Bir şeyin var olması için öncelikle onu duyumlarımızla, gözlemlerimizle ve deney yoluyla algılamamız gerekir. Örneğin; kalemi algılıyorum demek kalemin var olduğunu biliyorum anlamına gelir. Yani kalemin varlığını beş duyu ile kavrayarak algılamak demektir. Berkeley bu sözüyle; kalemden uzaklaştığımızda ya da algılamayı durdurduğumuzda her şeyin yok olduğuna dikkat çekmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
22
Beğen
Mutlu Mutlu
10
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
7
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
2
Olamaz
Kızgın Kızgın
4
Kızgın
Komik Komik
6
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak