Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Güzel bir şehirde üniversiteye gitmek her gencin hayalidir. Hayali de olmalıdır. Çünkü üniversite hayatımız boyunca eğitimi sadece sınıflardan veya derslerden almayız. Yaşadığımız ortamlardan, gittiğimiz mekanlardan, havasını ciğerlerine çektiğimiz şehirden ve hatta o şehirde yaşayan esnaflarla iki muhabbetten bile yaşamımıza yeni şeyler girer. Tabii ki de üniversitenin eğitim kalitesi çok önemlidir. Fakat öğrencilik sadece üniversiteye gitmek olmamalı. Aynı zamanda yaşadığımız ortam da bize mutluluk ve güven vermeli. Bizlere yeni bakış açısı ve fırsatlar kazandırmalı. Peki yapılan araştırmalara göre öğrenci dostu şehirler hangileri? Gelin bakalım. İşte üniversite tercihinize yardımcı olabilecek öğrenci dostu şehirler. Keyifli okumalar!

1. Eskişehir

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Neredeyse her yıl olduğu gibi yine Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (Üniar) yaptığı araştırma sonuçlarına göre Eskişehir, öğrenciler tarafından çok sevilen ve aynı zamanda dünyanın en güvenli şehirleri sıralamasında ilk 10’da olan ülkemizin güzide şehirlerinden biridir. Daha ne olsun! 80 bine yakın öğrencinin bulunduğu Eskişehir’de Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi bulunuyor. Sosyal imkanların ve canlılığın çok yüksek olduğu Eskişehir’de kiralık evler ve yurtlar çok kolay bulunuyor. Ulaşımın da bir hayli kolay olduğu bu şehir, esnafın ve idari birimlerin ve yerel yönetimlerin öğrencilere karşı tutumu sayesinde öğrenciler tarafından oldukça beğeniliyor. Aynı zamanda şehrin temiz ve düzenli oluşu da artı puan getiriyor.

2. Ankara

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Son zamanlarda büyük bir sıçrama yaparak araştırmalar listelerinde yukarılara çıkan Ankara, öğrenciler tarafından son derece sevilen ve seçilen şehirlerden biri olmuştur. Herkes tarafından memur şehri olarak bilinse de öğrencilerin de çok yoğun olarak bulunduğu bir kenttir. Başkent oluşu tüm idari birimleri bünyesinde bulundurması ve oldukça kaliteli eğitim veren 10’larca üniversiteye sahip olmasının bu durumda etkisi vardır. İklim olarak kışlarının sert geçmesini sosyal imkanların bolluğuyla ve getirdiği sıcaklıkla dengeler. Ulaşım imkanlarının, yurt ve kiralık evlerin kolayca bulunabileceği Ankara, üniversite tercihinize yardımcı öğrenci dostu şehirler içerisinden biridir.

3. Antalya

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Antalya, her ne kadar adı turizmin merkezi olarak anılsa da gerek yerel halk gerek şehrin güzelliği olsun öğrencilerin büyük bir istekle gidecekleri şehirlerdendir. Başta Akdeniz Üniversitesi olmak üzere toplam 5 üniversiteye sahiptir. İklimin getirdiği sıcaklık, kent halkına da yansımıştır. Üstelik yabancı turistlerin sürekli olarak tatile gelmesi büyük bir kültür kaynaşması yaşatmaktadır. Ulaşımın basit ve ucuz olması, yolların düzenli olması da orada yaşayacak öğrencilere artılar getirmektedir. Gece hayatının çok hareketli olması, sürekli olarak festivaller ve konserlerin düzenlenmesi buna ek olarak ev, yurt ve kalacak yer probleminin olmaması da cabası.

4. Çanakkale

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Güney Marmara bölgesinde bulunan Çanakkale, küçük bir şehir olmasına rağmen sahip olduğu olanaklar sayesinde kendini çabucak sevdiren öğrenci dostu şehirlerden biridir. 18 Mart Üniversitesi’nin bulunduğu bu ilde huzuru bulmanız son derece kolaydır. Bir cumhuriyetin uyanış adımlarının burada başlaması, nice kahramanların bu topraklarda dinleniyor olması sayesinde burada yaşamak size gurur verecek. Sosyal aktivitelerin, yöre halkının son derece açık görüşlü olması, güzel sahillerin ve adaların olması da öğrencilerin Çanakkale’yi tercih etme sebeplerinden birkaçıdır. Kiralar ve ulaşım uygundur. Her yönüyle güzel olan bu şehri tercih etmek pişmanlık yaratmayacaktır.

5. Tekirdağ

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Tekirdağ, dokusuyla Trakya şehirleri ve İstanbul arasında kalmış güzel ve dolu bir şehirdir. İklim olarak karasaldır. Yazları sıcak kışları ise kar yağışlı ve serttir. Tekirdağ halkı tıpkı bu listedekiler gibi sıcakkanlı ve yardımseverdir. Ne giyeceğinize ya da içeceğinize karışmazlar. Öğrenciler ile iç içe yaşar hatta yardım ederler. Namık Kemal Üniversitesi’nin bulunduğu bu ilimizde kiralık evler, apartlar ya da yurtlar çok uygundur. Ulaşım kolaydır. Şehir düzenli ve güzeldir. Canlı sokaklarda eğlence mekanları bolca bulunur. Özellikle yemek konusunda yöresel lezzetler çok meşhurdur. Aç kalmanız için bir sebep yoktur. Kısaca Tekirdağ, Türkiye’nin uzak bir köşesinde olmasına rağmen kesinlikle tercih edilebilir öğrenci dostu şehirlerden biridir.

6. Aydın

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Ege Bölgesi’ndeki en büyük şehirlerden biri olan Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi’ne sahip turistik bir şehirdir. 20 bin’den fazla öğrenci burada okumaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu kentte yaşayan öğrencilerin Aydın’dan son derece memnun olduğu bilinmektedir. Gıda gibi temel ihtiyaç fiyatların normal olması başka bir cezbedici nedendir şehir tercihi konumunda. Kiraların ve ulaşımın uygunluğu, sosyal hayatın canlı olması ve İzmir’e olan yakınlığı sayesinde üniversite tercihinizde yardımcı öğrenci dostu güzel şehirler arasında yer alır. Deniz ve sıcak iklime sahip olması da büyük etki yaratır.

7. İstanbul

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

İstanbul’u konuşmamıza gerek yoktur. Türkiye’nin en kalabalık ve canlı şehir olması bünyesinde hemen her şeyi barındırması durumu açıklar niteliktedir. Sayamayacak kadar çok eğitim kurumu, ülkemizin önde gelen eğitim alanında çok başarılı üniversiteleri ve bilim merkezleri bulunur. Ancak çok kalabalık ve karışık bir şehir olması nedeniyle diğer şehirlere nazaran biraz arka planda kalır. Bu eksikliğini de şiirlere konu olacak eşsiz manzarasıyla, güzelliğiyle, kültürüyle, tarihi dokusuyla ve eğitim merkezleriyle kapatmaya çalışır. İnanılmaz hareketli gece hayatı ve sosyal aktivitelerle de öğrencilere ev sahipliği yapar. Birçok olanağa sahip olmasıyla ünlü olmasına rağmen kira fiyatları ve ulaşımı diğer şehirlere göre daha zordur.

8. Muğla

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Türkiye’nin saklı cenneti sayılan Muğla, yeşilin, mavinin ve güneşin bolca bulunduğu pek az şehirlerdendir. Adı daha çok turizmle anılmasına rağmen son zamanlar öğrenciler tarafından masalsı bir cennet olarak tarif edilmektedir. Şehir merkezine 4 kilometre yakınlıkta konumlandırılmış kampüsüyle ulaşım alanında son derece rahat bir görüntü sergiler. Yiyecek ve içecek konusunda kendine has lezzetleriyle nam salmış Muğla’da aç kalmanız oldukça zordur. Eğlence hayatı özellikle bahar aylarından itibaren had safhaya çıkar. İlçelerinin güzelliği her hafta sonu sizi yollara atma eğilimindedir. Barınma problemi çekmeyeceğiniz Muğla, öğrencilerin sık sık tercih ettiği öğrenci dostu şehirlerden biridir.

9. Edirne

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

Balkan bölgelerine yakınlığıyla bilinen tarihi kent Edirne, üniversite tercihinize yardımcı olacak öğrenci dostu şehirler arasında bulunur. Edirne insani genel olarak sıcakkanlıdır. Özellikle Bulgaristan’dan gelen göçmenlerle iç içe yaşaması dolayısıyla büyük ve eğlenceli bir kültürel kaynaşma yaşatır. Öğrencilere karşı bakış açıları son derece ılımlıdır. Kira fiyatları uygun olup pek çok alternatif çözüm bulunur. Ulaşımı da kolaydır. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yaptığından dolayı çok değerli kültür ögeleri barındırır. Trakya Üniversitesi bu şehirdedir.

10. İzmir

Üniversite Tercihinize Yardımcı Öğrenci Dostu Şehirler

İzmir öğrenci şehri denince akla ilk gelen şehirlerdendir. Bu konuda da oldukça iddialıdır. Öncelikle eğitim alanında başarı olan Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’ne ev sahipliği yapar. Ulaşım konusunda oldukça çeşitlidir. Ulaşım ücretleri de ucuzdur. Konak, Alsancak ve kordon gibi meşhur bölgelere sahip olması öğrencileri oldukça cezbeder. İklimi ve denizinden dolayı büyük bir turist akınına uğrar. Yemek ve eğlence mekanları çeşitlidir. Konserlere ve festivallere her daim rahatlıkla denk gelebilirsiniz. Öğrenciler için büyük fırsatlar ve olanaklar bulundurur. Kiralar normal ve kolayca ev ve yurt gibi kalacak yer bulunabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü İzmir, üniversite tercihinde yardımcı öğrenci dostu şehirler arasında bulunur.

Mobil sürümden çık