Eski kitap kokusunu içine çekmek isteyenlerin ve nadir bulunan kitapları arayanların, plaklar, çizgi romanlar dahil eskilerin içinde kaybolmak isteyen nostalji severlerin uğrak mekanıdır kitabevleri. Kitap kurdu olanların istediği gibi kitap seçmek, sıcak bir çay eşliğinde güzel bir kitap sohbeti yapmak istedikleri zamanlar mutlaka olmuştur. Bizde yıllanmış eserlerle eski günleri yad etmek isteyenlere özel Türkiye’nin en iyi kitapçıları ve sahaflarını listeledik. Koleksiyon severler bu listemize bayılacak! Türkiye’nin öyle iyi kitapçıları var ki en iyilerini seçmek bizi biraz zorladı. Gelin şimdi bu kitabevlerine göz atalım.
1. Denizler Kitabevi – İstanbul
Denizler kitabevi, iç dekorasyonuyla çok etkileyici. Zamanın içinde yolculuk yaptırıyor. Bir dönem kapanıp tekrar açılan Denizler Kitabevi, büyüleyici atmosferinin yanında içindeki değerli kitaplarıyla da ziyaret edilmesi gereken mekanlardan.
İstiklal Cd. 199 Beyoğlu / İstanbul – 0212 243 3174
2. Gezegen Sahaf – İstanbul
2007 yılında kurulan bu sahaf, Türkçe kitapların yanı sıra Osmanlıca, İngilizce, Almanca ve daha birçok dilde kitaplarla dolu. Bunların yanında tabi ki birçok nadir eseri bulmanız mümkün.
Aslıhan Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu / İstanbul – 0212 293 94 87
3. Simurg Kitabevi & Sahaf – İstanbul
Türkiye’nin en iyi kitapçıları ve sahafları listesindeki önemli isim Simurg, İstanbul’un en ünlü ve en eski sahaflarından. Öyle ki, sahafın içinde 1500’lü yıllardan bile kitap bulmak mümkün. Bu nedenle müdavimleri de çok oluyor. Simurg, eline geçen önemli kitapları sahafta satmadan önce bu müdavimleri telefonla bilgilendiriyor. Çoğunlukla da sahafa gelmeden bu kitaplar sahiplerini buluyor.
Kalyoncu Kulluğu, Kalyoncu Kulluğu Cd. No:13, Beyoğlu / İstanbul – 0212 292 47 47
4. Arşiv Sahaf – İstanbul
Sahaf Naim Bey, 30 yılını vermiş bu işe. İş demekle belki hata ediyoruz, bu onun için artık bir aşk olmuş. Ortaköy’ün gözde sahaflarından olan Arşiv Sahaf, sizi her dilden kitaplarıyla karşılıyor. Sahafta bulamadığınız kitap varsa da Naim Bey’e sormanız yeterli çünkü kendisinin sahaftakilerin dışında neredeyse 100.000 kitabı daha var.
Dereboyu Caddesi Dere Çıkmazı Sokak 20/5, Ortaköy / İstanbul – 0212 227 40 76
5. Eser Kitabevi – Bursa
Eser Kitabevi, 1999 yılında kitapları alıcılarıyla buluşturmaya başladı. Eski yeni her türlü kitap alım satımı yapılabiliyor. 2. el kitaplarda bulabileceğiniz bir mekan.
İnönü Caddesi Sönmez İş Sarayı / Osmangazi – 0224 220 90 62
6. Gazi Kitabevi & Sahaf – Ankara
Türkiye’nin en iyi kitapçıları ve sahaflarından biri olan Gazi Kitabevi 1984 yılında Ankara’ da yayınevi olarak ilk adımını attı ve zaman içerisinde Ankara’nın bilinen köklü yayınevlerinden birisi haline geldi.
Dögol Caddesi No: 49/B Beşevler /Ankara – 0312 223 77 73
7. Ateşböceği Kitabevi – Çanakkale
Geçtiğimiz yıllarda yeni açılan kitabevi, çocuk kitaplarından romanlara kadar çok sayıda kitabın olduğu bir mekan. Arka bahçesinin de bulunduğu kitabevi bir çok ziyaretçi ağırlıyor. Kafe Kitabevi’nin internet şifresi ise Ulu Önder Atatürk’ün doğum ve ölüm yılları olarak belirlenmiş ve duvara asılıyor.
Kemalpaşa Mahallesi, Kemal Yeri Sk. No:51, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale – 0286 213 13 93
8. Şeker Portakalı Kitabevi – Çanakkale
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Zeynep Altay, anne mesleği olan eski kitapçılığı Tekke Sokak’ta devraldığı Şeker Portakalı isimli kitapçıda sürdürmeye devam ediyor. Kitapaların arasında doğduğunu ve hayatını böyle devam ettirdiğini söyleyen üniversite öğrencisi derse gittiğinde annesi kitapçıda duruyor.
Kemalpaşa Mahallesi, Tekke Sk. 37/e, 17000 Çanakkale Merkez/Çanakkale – 0555 585 48 40
9. Troia Kitabevi – Çanakkale
Türkiye’nin En İyi Kitapçıları ve Sahafları listesinde yer alan Troia Kitabevi, size plak, pul gibi ikinci el, nadir ve uygun fiyatlı ürünleri sipariş edebileceğiniz bir ortam sağlıyor. Merkezi Çanakkale Truva Kitap’tır. 2 dükkan ve 5 depo olmak üzere 500 binin üzerinde sahaflık ikinci el kitaba sahiptir. Çanakkale’deki üniversite öğrencilerinin uğrak yeri haline gelmiştir.
İsmetpaşa Mahallesi Beylikbahçe Sokak 12 / C Çanakkale – 0541 740 68 23
10. Kedi Kulağı Kitabevi & Kafe – Çanakkale
2012 yılında Çanakkale’ye yerleşerek eşiyle birlikte Kedi Kulağı Kitabevi’ni açan Emrah Güneri Kedi Kulağı’nı sadece bir kitapçı olarak işletmiyor. Aynı zamanda kültürel projeler ve etkinlikler düzenliyor. Kedi Kulağı Kitabevi bünyesinde ikinci el kitaplar, dergiler ve önemli siyasi olayların işlendiği gazeteleri barındırıyor. 1970’lere ait gazeteleri bile bulabileceğiniz kitapevinde yalnızca satış değil ikinci el kitapların takasları da yapılıyor. Bu kitapevinin güzel yürekli sahiplerinin yaptığı diğer işlere bir bakalım.
“Çocuklar bizim geleceğimiz”
Kitabevi’nin aynı zamanda kafe özelliği de taşıyor. Geçtiğimiz zamanlar da alt katta tamamen çocuk kitapları vardı ve orada çocuklar değişik gönüllü öğretmenler eşliğinde artık materyallerle güzel etkinlikler yapabiliyordu. Tabi maalesef bazı sebeplerden dolayı bu projeleri ortadan kalktı. Alt kat zaman içinde ikinci el kitapların olduğu bir alana dönüştü. Fakat yine de diğer bölümün yarısı çocuklara ayrılmış durumda.
“Askıda Kitap Projesi”
Kedi Kulağı Kitabevi “Askıda Kitap” projesiyle köy okullarındaki çocuklara kitap gönderimi yapıyor. Emrah ve Ekin Güneri çifti bu proje için şöyle diyor : “Bu projeyi biz bulmadık fakat burası için geliştirdik. Dükkânımıza gelen konuklarımız aldıkları kitabın ücretinden fazlasını verip ya da aynı kitaptan iki tane alarak askıya asıyorlar. Biz de o kitapları bizden kitap talep eden köy okullarına bağış olarak gönderiyoruz.”
“Görünmez Kitaplar”
Kedi Kulağı Kitabevi’nin hemen girişinde böyle üzeri kaplanmış ve biraz içerikten bahseden yazılar yapıştırılmış kitaplar sizi karşılıyor. İster kendinize ister sevdiğiniz birine bilmediğiniz bir kitap sürprizi yapabilirsiniz. Emrah Bey yalnızca kitap kapaklarına aldanarak seçim yapmanın da yanlış olduğunu bu projesiyle bizlere çok güzel anlatıyor.
Kemalpaşa Mahallesi, Merkez, Tekke Sk. No:42 Çanakkale – 0532 569 19 54
Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Yorum bırak