Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

5 dk okuma süresi


Karikatür, eğlence ve mizahın resmedilme sanatıdır. Dünyanın pek çok yerinde inanılmaz karikatüristler bulunduğu gibi ülkemizde de bu işe emek vermiş pek çok çizer bulunuyor. Geçmişten günümüze bizi eğlendirirken düşündüren karikatüristler başarılarıyla da kendilerine hayran bırakıyor. Türkiye’nin karikatür çizerleri genellikle dergilerde çizmeye başlamışlardır. Mesleklerinde profesyonelliğe ulaştıklarında ise kendi dergilerini çıkarmak onlar için daha mantıklı gelmiştir. Kimisi bütün hayatını dergilerde çizerek geçirirken kimileri gazetelerde karikatür çizmeyi tercih etmiştir. İşte Türkiye’de çokça bilinen en usta karikatür çizerleri… Keyifli okumalar!

1. Erdil Yaşaroğlu

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Türkiye’nin ünlü karikatüristler arasında yer alan Erdil Yaşaroğlu, 9 yaşındayken karikatürler çizmeye başlar. İlk karikatürleri 1989 yılında Güneş gazetesinde yayınlanmaya başlar. Erdil Yaşaroğlu, aynı yıl Limon dergisinde çizer. Dergi Leman adını aldıktan sonra da 2002 yılına kadar orada çizmeye devam eder. 1990 yılında Plastip Show adlı programla televizyon dünyasına adımını atar. Laf Lafı Açıyor, Televizyon Çocuğu, Beyaz Show gibi 50’ye yakın televizyon programında görev alır. 1999 yılında komikaze.net adında bir web sitesi vardır. 2002 yılında arkadaşlarıyla Penguen Mizah Dergisi’ni kurar. Erdil Yaşaroğlu Penguen dergisinde çalışmaya devam eder.

2. Oğuz Aral

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Oğuz Aral, Güzin Aral ve karikatürist Tekin Aral’ın ağabeyidir. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılarak 1950’den sonra döneme damgasını vurmuş Akbaba, Marko Paşa, Dolmuş gibi çeşitli dergi ve gazetelerde karikatürler çizmeye başlar. 17 yaşına geldiğinde dönemin en büyük ve en uzun süreli yayın yapan mizah dergisi Akbaba’da profesyonel olarak çalışmaya başlar. 1972 yılında Mizah dergisi Gırgır’ın kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenir. Bu derginin el değiştirmesi üzerine 1989 sonlarında “Avni” adlı yeni bir mizah dergisi çıkarır. Derginin kapanmasının ardından ise Hürriyet Gazetesi’ne geçen Aral, vefatına kadar karikatür ve yazılarını Hürriyet’te yayınlar.

3. Umut Sarıkaya

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Türkiye’de usta karikatür çizerleri deyince ön sıralarda en bilinen isimlerden birisi Umut Sarıkaya gelmektedir. 1980’de Sivas ilinde doğmuştur. İTÜ Gemi İnşaatı Bölümünden mezun olduktan sonra karikatüristliğe yönelmiştir. Abisinin takip ettiği Leman dergisiyle mizahla tanışır ve bu dergi sayesinde karikatür çizmeye başlar. Önce Kemik diye bir dergide sonra Lombak denilen bir dergiye karikatürler çizmeye başlar. 2004-2007 arasında Penguen’de çizmeye başlar. “İşimdeyim Gücümdeyim” adlı karikatür köşesi ve “Benim de Söyleyeceklerim Var” başlıklı yazıları adını duyurmasını sağlar. 2007 yılında Penguen’den ayrılarak Uykusuz’un kurucularından olur. 2014 yılına kadar burada çizen Sarıkaya, çizmeye bir süre ara verdikten sonra Naber adında üç aylık bir dergi yayınlar.

4. Selçuk Erdem

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Selçuk Erdem, 1976 yılında Eskişehir’de doğar ve aslen de Eskişehir’lidir. Ortaokul ve lise yıllarında karikatür çizmeye başlar. 1990 yılında Limon Dergisi’nde profesyonel olarak çizmeye başlar. Daha sonra Leman ve L-manyak dergilerinde çalışır. Leman dergisinden ayrıldıktan sonra 2002 yılında çizer arkadaşları Erdil Yaşaroğlu, Bahadır Baruter ve Metin Üstündağ ile birlikte haftalık mizah dergisi Penguen’i kurarlar. Halen Penguen’de çizmeye, aynı zamanda derginin editörlüğünü yapmaya devam eder. Erdem’in karikatürlerini hayvanlar, uzaylılar ve yeniçeriler oluşturur. Erdem’in kişisel web sitesi de Türkiye’nin en çok beğenilen mizah sitelerinden biri haline almaktadır.

5. Bülent Üstün

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

İlk karikatürü 12 yaşında yayınlanan Bülent Üstün, bir süre Çarşaf Mizah Dergisi’nde çizer. Ardından 1989 yılında yeni kurulan Hıbır dergisinde profesyonel olarak çalışmaya başlar. Bülent Üstün, HBR Maymun Mizah Dergisi’nde çizdiği bant tip Tonguç ve karikatür köşesi Kabız Kuğu ile adını duyurur. 1996 yılında yayınlanmaya başlayan L-Manyak çizgi roman dergisinde Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle büyük bir popülerlik yakalar. Çocukluğunun geçtiği mahalle ortamını ve yaşadığı Cihangir semtindeki entelektüel yaşantıyı birleştirdiği öyküleriyle döneminin pek çok genç karikatüristi ve çizgi romancısını etkiler. L-Manyak Kerizleri, Homo Sapiens Öyküleri, Kuduz Doktor Hektor gibi çizgi romanları ve tiplemeleriyle de tanınır.

6. İltem Dilek

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Küçük yaşta tanıştığı Leman dergisiyle karikatür çizmeye gönül verir. Dergini büyük bir hayranı olan Dilek, düzenli olarak dergiyi okumaya başlar. Lombak ve Penguen dergilerini de severek takip eden İltem Dilek, karikatürist olmayı da bu dergiler aracılığıyla kafasına koyar. Dilek, 2012 yılında Uykusuz’da amatör olarak çizmeye başlar. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Dilek, okul biter bitmez İTÜ’de yüksek lisansa başlar. Eğitimi devam ederken de Uykusuz dergisine girerek burada karikatürlerini yayınlar. İltem Dilek, halen Uykusuz’da devam etmektedir. Türkiye’de bilinen bir isim olan İltem Dilek, en usta karikatür çizerleri arasındadır.

7. Latif Demirci

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

1961 yılında İstanbul’da doğan Latif Demirci, 1975 yılında Gırgır dergisinde çizmeye başlar. Daha sonra Mikrop ve Fırt dergilerinde de çalışan Demirci, 1989’da yayınlanmaya başlayan Hıbır dergisinin kurucularındandır. Çalışmalarını sonraki yıllarda HBR Maymun dergisinde sürdüren Demirci; Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Mithat-Mirsat ve son olarak da Press Bey gibi pek çok ünlü karikatür tipi üreterek çizer. Hıbır ve HBR Maymun dergilerinin kapanmasının ardından mizah dergiciliğini bırakarak gazetelerde çalışmaya başlar. Latif Demirci, halen görev yaptığı Hürriyet gazetesinden önce Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi günlük gazete ve haftalık siyasi dergilerde de çalışmıştır.

8. Metin Üstündağ

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

1961 doğumlu ünlü karikatürist Metin Üstündağ, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde eğitim alır. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde okur. Ardından Mühendislik ve İktisat üzerine master yapan Metin Üstündağ mesleğini Penguen, Ot, Hayvan, Öküz ve Leman dergileri ile sürdürür. 2015 yılında “Yumuşak g” ismi ile yeni bir dergi piyasaya sürer. Ayrıca Metin Üstündağ Penguen dergisinde yayın kurulu üyeliği yapmıştır. Çizerin aynı zamanda “Pazar Sevişgenleri”, “Pazar Sevişgenleri 2”, “Pazar Sevişgenleri 3”, “Yankı Vâdisi” ve “Denemeyenler” adlı kitapları bulunur.

9. Meral Onat

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Lise yıllarında Özden Öğrük ile birlikte Gırgır dergisinde çizmeye başlayan Meral Onat, Ankara Hukuk Fakültesi’nde okumaya başladığında çizmeye bir süre ara verir. Üniversite eğitimine İstanbul’da devam eden Onat, geçişin ardından çizmeye tekrar başlar. Gırgır’ın yanı sıra Lak Lak, Fırt gibi dergilerde de çizimleri yayınlanır. Ardından Kazandibi, Öküz, Hıbır, Kadayıf, Vatan Gazetesi ve Penguen’de çizerlik yapar. Karikatürlerini topladığı kitapları da Meral Onat’ın önemli eserleri arasındadır. Sen Gülümse adlı kitabı Öküz’de yayınlanan karikatürlerini içerirken Kadınlar Hamamı karikatürlerinin toplamından oluşur. Çanakkale Geçemediler adlı kitabı ise resim roman olma özelliği gösterir.

10. Bahadır Baruter

Türkiye’de Bilinen En Usta Karikatür Çizerleri

Bahadır Baruter, profesyonel hayatına 1990 yılında Pişmiş Kelle dergisinde başlar. Pişmiş Kelle dergisinde 3 ay, Limon dergisinde 1 yıl ve Avanak Avni dergisinde 6 ay çalıştıktan sonra Leman dergisine geçer. Bu dergide yaklaşık 12 yıl boyunca Fatih Solmaz ile birlikte hazırladıkları Lombak adlı karikatür sayfasını çizer. 1996 yılında, Selçuk Erdem ile birlikte L-manyak dergisini çıkarır. Burada ilk bir yılı Selçuk Erdem ile birlikte olmak üzere yaklaşık 5 yıl süresince bu derginin editörlüğünü yapar. 1990 yılında Lombak karakterini yaratır ve Limon dergisinin en beğenilen köşelerinden biri haline gelir. 1997 yılında ise Orhan Acar ile birlikte Komik Şeyler Yayıncılık isimli şirketi kurar. Ardından 2002 yılında Penguen dergisinin kuruculuğunu yapar.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
46
Beğen
Mutlu Mutlu
21
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
28
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
4
Üzgün
Olamaz Olamaz
5
Olamaz
Kızgın Kızgın
8
Kızgın
Komik Komik
10
Komik
İlginç İlginç
6
İlginç

Yorum bırak