1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi


0

Bugün sahip olduğumuz teknoloji, 1800’lü yılların sonunda elektriğin doğru akım olarak kullanılmasıyla değişmeye ve gelişmeye başladı. Beraberinde getirdiği konfor ve kolaylık, yaşantımızın bir parçası haline geldi. Durum bu olunca, yapılan icatlar seri üretim haline geldi. Şimdi eldivenden, telefona, nemölçerden, pirinç pişirme makinesine kadar geniş ürün yelpazesi olan bir firma düşünün. Evet, bu yazımızda size son yılların hızlı gelişen, teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi şirketinden bahsedeceğiz. Vakit kaybetmeden Xiaomi hakkında hazırladığımız yazıya geçelim, keyifli okumalar!

1. Kurucu Ortağı: Lei Jun

teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi

Şirketin kurucusu ve CEO’su 16 Aralık 1969 yılında dünyaya gelen Lei Jun’dur. 1991 yılında Wuhan Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümünden lisans derecesiyle mezun oldu. İlk iş deneyimini Kingsoft’ta yaşayan Jun, 7 yılın sonunda şirketin CEO’su oldu. 2007 yılında sağlık sorunları sebebiyle Kingsoft ile yollarını ayırdı ancak bu yıllar içerisinde adını dünyaya duyurmak için birçok faaliyeti oldu. Bugün Çin’in en zengin 23. kişisidir. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Jun’un şirketten istifa ettiği açıklandı.

2. İlk Ürün 2011’de Piyasaya Girdi

teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi

Xiaomi şirketi, 2010 yılında Çin’de kuruldu. 2011 yılında ilk ürünü olan Xiaomi Mi1, firmanın tasarımı olan MIUI 4 romu ile çalışıyor. Şu an Miui dünyada en çok tercih edilen custom romlarının başındadır. Firmanın Çin, Hindistan, Malezya ve Singapur’da 8000’den fazla çalışanı mevcuttur. Endonezya, Filipinler, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkelerde ismini duyurmaya ve istihdam sağlamaya devam etmektedir.

3. Herkes İçin Bir Ürün Var

teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi

Xiaomi şirketinin piyasaya giriş yaptığı ve kendini tanıttığı ürün akıllı telefondur. Gelişimine akıllı ev (Iot) cihazlarıyla ve günlük kullanımdan şahsi lükslerimize kadar birçok ürünü üreterek, yelpazesini genişletti. Bugün akıllı ayakkabılardan, elektrikli bisikletlere, seyahat yastıklarından, elektrikli diş fırçalarına, kalemlerden, şiltelere kadar çeşitli ve herkesin ihtiyacına yönelik ürünü bulunmaktadır. Xiaomi’nin Çin’de, tüketici finans şirketi projesini hayata geçireceği açıklandı hatta odaklanmak istediği alan için belediye belgeli bir onay alındı.

4. Neden “Xiaomi”

teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi

14 Ocak 2010 tarihinde yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yapan Jun, firma için önerilen isimleri oylamaya sundu. İsimler arasında en çok konuşulan “Red Star Technology” oldu ancak bu isim alkollü içki satan başka bir firmayı andırıyordu. Firma adının, milli değerleri içermesini isteyen Jun, hanedanı da düşünerek Ming hanedanının beşinci Çin İmparatoru Xuande ismini ele aldı. Şirketin başlarda yaşadığı zorluklara ithafen, “Xiao” “mobil internet” ve “mi” ise “imkansız görev” anlamına gelmektedir. Bir başka anlamı ise “Bir dağ kadar büyük Budist’in, tek pirinç tanesi”dir.

5. Dünya Pazarında Xiaomi

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi

2018 yılı ilk çeyreği verilerine göre Xiaomi, %8,2’lik payı ile dünyada 4. büyük akıllı telefon üreticisi oldu. 2017 yılı verilerindeki yüzdesinin %3,6 olduğu göz önünde bulundurulursa istikrarlı bir yükseliş söz konusu olmuştu. 2019 verilerine göre elde ettiği pazar payı %9,1 olsa da beklenen satış rakamları ile karşılaştırıldığında %0,2’lik bir düşüş yaşadı ancak söz konusu pazarda Apple bile zarar ederken, Xiaomi’nin bu kadar az etkilenmesi yöneticilerini tedirgin etmedi. Çin’de birinciliği elden bırakmayan Xiaomi, Türkiye pazarına 2018 yılında giriş yaptı ve ürünleri çok satanlar listesinde 3. sırada yer aldı.

6. %5 Kar Payı

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi

Lei Jun 2018 yılı nisan ayında yaptığı açıklamaya göre tüm satışlarından elde ettiği kar payının, vergi kesintilerinden sonra %5’i geçmeyeceğini duyurdu ve bunun şirketin gelecekteki politikası olduğunu da belirtti. Jun’un istifasından sonra şirket henüz bu politikayı sürdüreceğini destekleyen bir açıklama yapmadı.

7. Guinness Rekorlar Kitabı’nda

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi

2015 yılında 24 saat içerisinde 2.112.010 adet akıllı telefon satışı yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı, bir önceki rekor 2014 yılında 24 saat içerisinde 1.894.867 adet akıllı telefon satışı yapan Alibaba’nın Tmall adlı şirketine aittir. Xiaomi %11.11’lik bir indirim sundu ve o gün 770.000 adet akıllı ev aleti, 247.000 adet priz, 208.000 adet Mi Band fitness, 38.000 adet akıllı televizyon satışı yaparak 420 milyon dolarlık gelir elde etti. Geçtiğimiz günlerde ise ilginç bir rekor ile adını Guinness’e tekrar yazdırdı. 703 kişiyi bir alana topladı, ellerine birer Xiaomi kutusu verdi ve aynı anda açmalarını istedi. Böylece Mercado Libre’nin, 643 kişinin kutu açması ile kırdığı açılış rekorunu, 703 kişinin aynı anda kutu açmasıyla Xiaomi kırmış oldu.

8. Reklam Bütçesi Yok

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi

Şirket satışlarını çoğunlukla dijital ortamdan yapmaktadır. Türkiye’de sadece 5 şubesi bulunan Xiaomi için dünya geneline bakıldığında fiziksel anlamda satış yapan mağaza sayısı, rakiplerine oranla yok denecek kadar az olarak görünmektedir. Firma uyguladığı düşük fiyat, ileri teknoloji politikasıyla hedeflediği satış rakamlarına ve alıcılara ulaşmış durumda, bu sebeple reklama ihtiyaç duymamaktadır.

9. Casus Yazılım İddiası

Teknoloji Dünyasının Gizli Devi: Xiaomi Hakkında 10 Bilgi

2014 yılında Xiaomi akıllı telefonlarında casus yazılıma rastlandığı iddiası ortaya atıldı ardından şirket VP’si ve eski Google çalışanı Hugo Barra’nın söz konusu karışıklığın casus programından kaynaklanmadığı, MIUI’nin bulut mesajlaşma işleminden kaynaklandığını, ek olarak hiçbir rehber verisinin kalıcı olarak depolanmadığını bildiren yazısı ile olay netlik kazandı ve tekrarlanmadı. Geçtiğimiz günlerde ise benzer bir hata ABD’de yaşayan bir kullanıcı tarafından geldi. İddiaya göre, kullanıcı güvenlik kamerası görüntüsüne ulaşmaya çalışırken, sistem başka birinin evinden gelen görüntüleri göstermeye başlamıştır. Xiaomi ise, söz konusu sorunun 26 Aralık’ta yapılan önbellek güncellemesinden kaynakladığını bildirdi.

10. SAR Değerler Hassasiyeti

teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi

“Specific absorption rate” teriminin kısaltılmasıyla oluşan SAR, Türkçeye “özgül soğurma oranı” olarak çevrilir bunun anlamı ise cihazınızı kullanırken, maruz kaldığınız radyoaktif enerji miktarıdır. Ülkelere göre maksimum SAR değer oranları değişmektedir. Kullanıcılar cihaz alırken SAR değerlere dikkat etmese de teknoloji dünyasının gizli devi Xiaomi, kullanıcılarını önemsiyor ve bu doğrultuda SAR değeri 2W/KG geçmeyecek şekilde akıllı telefon üretimi yapıyor. Umuyoruz ki bu duyarlılık, bir gün üretim yapan tüm şirketlerin vizyonu haline gelir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim