Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

5 dk okuma süresi


Tek mekanda sinema çekim teknikleri, gerilim düzeyini durmaksızın yükseltmeyi başaran klostrofobik etkileriyle özellikle korku sinemasının sıklıkla yararlandığı başarı tescilli tekniklerdir. Ancak etkileri yalnızca korku ve gerilim filmleri için geçerli değil. Nitelikli diyalog yazarlığı ile birleşince oldukça iyi dram ve komedi filmlerinin ortaya çıkmasını da sağlayabiliyorlar. Sıradaki içeriğimizde tek mekanda geçen çekilmiş en iyi 10 sinema filmi üzerine bir liste hazırladık. İyi seyirler dileriz.

1. Moon

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

2009 yılında vizyona giren bilim kurgu filmi Moon, sinema tarihindeki en özgün ve şaşırtıcı senaryolardan birine sahip. Ay’da hizmet veren Lunar Industries çalışanı astronot Sam Bell’in tanımlanan görev süresinin bitişinin yaklaşmasına doğru çalıştığı tesisteki bazı gariplikleri ve tutarsızlıkları fark etmesi ve tesisin sırlarını yavaş yavaş keşfetmesini konu alan filmin tamamı tesisin içinde geçiyor. Astronot Sam Bell tesiste yaşanan talihsiz bir kaza sonucu merkezle iletişimini kaybettikten sonra zamanla halüsinasyonlar görmeye başlıyor. Filmde Sam Bell ünlü oyuncu Sam Rockwell tarafından canlandırılırken, iletişim kurabileceği tek yardımcısı olan yapay zeka GERTY ise Kevin Spacey tarafından seslendiriliyor.

2. 127 Hours

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Bir doğa tırmanışı sporcusu olan Aron Ralston’un tırmanış maceralarını ve anılarını anlattığı kitabındaki bir anıdan uyarlanarak hazırlanan 127 Hours, bir biyografi/hayatta kalma filmi. Senarist ve yönetmen Danny Boyle yazılan ve yönetilen film 2010 yılında vizyona girdi ve başrol James Franco’yu kapsayan En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere 6 dalda Oscar Akademi ödüllerine aday gösterildi. 127 Hours, tek başına ve çevresinden habersiz bir şekilde doğa gezisine çıkan Aron’ın bir kaya parçasının arasına sıkışmasının ardından geçen 127 saatlik hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. 18 milyon dolarlık bütçesini 60 milyon dolarlık gişe hasılatıyla ödüllendiren film ticari açıdan da oldukça başarılı oldu.

3. The Platform

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Tek mekanda geçen filmlerin en modern örneklerden biri olan The Platform, 2019 yılında Netflix’te yayınlanan İspanyolca bir psikolojik gerilim ve hayatta kalma filmi. Yayınlandığı anda sistem eleştirilerinin çarpıcılığı nedeniyle internette ve sosyal medyada hızla gündeme oturan film kurgusal bir hapishanedeki yemek dağıtım sistemini metaforik bir şekilde anlatıyor. Adalet, haksızlık, eşitlik ve sınıf ayrımı gibi kitlesel konuları merkezine alan film şiddet içerikli agresif bir hikaye anlatma diline sahip. Aynı adlı bir tiyatro oyunundan esinlenilerek uyarlanan film sıra dışı konusu ve özgün tasarımıyla tek mekan filmleri meraklıları için izleyiciye kaçırılmaması gereken bir deneyim sunmayı fazlasıyla başarıyor.

4. Saw

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Korku sinemasının gişe rekorlarını her zaman ellerinde tutan 8 filmlik upuzun serisiyle Saw veya Testere filmleri, tek mekanda geçen sinema filmleri denince akla ilk gelenler arasında. 2004 yılında vizyona giren ilk filmiyle büyük ses uyandıran film senarist ve yönetmen James Wan tarafından yazıp yönetildi. 1,2 milyon dolarlık mütevazı bir bütçeyle yapılan film 103 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek bütçesini neredeyse 100 kat aştı. Testere filmleri günlük hayatlarından kaçırılıp koparılan insanların tehdit ve şantaj yoluyla aşırı şiddet içerikli oyunları oynamak zorunda bırakılmasını anlatıyorlar. Psikolojik gerilim unsurlarını da bünyesinde barındıran ilk film pek çok kişi tarafından serisinin en iyi olarak tanıtılıyor.

5. Gemide

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Yönetmen ve senarist Serdar Akar’ın önderliğinde kurulan Yerli Sinemacılar’ın ilk uzun metraj filmi olan Gemide, yerli sinema tarihine geçen özel bir film. Başka pek çok tek mekan filminin de incelediği adalet kavramını çatışmalar ve agresif bir diyalog yazarlığıyla genişleten film çıkar çatışmaları üzerine de özgün çıkarımlarda bulunuyor. Başrollerinde Erkan Can, Haldun Boysan, Güven Kıraç gibi nitelikli isimlerin yer aldığı film bir hayat kadınını bir gemide zorla alıkoyan mürettebatın kendi kendini soktuğu kaotik bir çıkmazı ve bu çıkmazın yaratacağı taşkınlıkları ustalıkla işliyor. Dört kişilik mürettebatın vurucu diyaloglarla birbirini tam anlamıyla katlettiği Gemide, kaçırılmamasını tavsiye ettiğimiz bir film.

6. Breakfast Club

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

1985 yılında çekilen sansasyonel film The Breakfast Club, modern zamanın gençlik filmlerinin yarattıkları küresel etkinin öncüsü olarak kabul edilen kült bir film. Diyalog yazarlığının eşsiz olduğu film aynı zamanda listemizdeki tek mekanda geçen filmler arasında da en eğlenceli ve keyifli olanı. Birbirlerine tamamen ters düşen karakterlere, düşüncelere ve alışkanlıklara sahip 5 lise öğrencisinin cezalı oldukları bir cumartesi gününü okullarının kütüphanelerinde geçirmek zorunda oluşlarını konu alan film öğrencilerin kaynaşma süreçlerini unutulmayacak bir neşeyle işlemeyi başarıyor. Tek mekan anlatıları arasında bulabileceğiniz en iyi seçeneklerden biri olan Breakfast Club, harika film müziklerine sahip.

7. 12 Angry Men

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Tek mekanda çekilen ve tarihe geçen en iyi 10 sinema filmi arasında bulunan 12 Angry Men, muazzam bir klasik olduğu konusunda çok fazla insanın ve otoritenin ortaklaşarak anlaşabilmeyi başardığı efsanevi bir kült film. 1957 yapımı film adalet sistemi ve sistemden daha da ötede adalet kavramı üzerine uzun diyaloglar eşliğinde eleştiriler ve incelemeler yapıyor. Bir duruşmada 12 jüri üyesinden birinin diğerlerini duruşmanın şüphelisinin suçsuz olduğu konusunda ikna etme çabalarını konu alan film 96 dakika oynatma süresine sahip. 2007 yılında ABD Kongre Kütüphanesi filmi kültürel, tarihi ve estetik açılardan önemli olması sebebiyle ABD Ulusal Film Arşivi’ne ekleyerek muhafaza etmeye oy birliği ile karar vermiş.

8. Cube

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

365 bin Kanada doları ile pek çok gerilim filmi arasında oldukça düşük bir bütçeyle arka sıralarda kalan Cube, muazzam başarısı dolayısıyla yarattığı etki ile tam tersine tek mekan filmleri düşünüldüğünde ilk sıralarda yer alıyor. Korku/gerilim sinemasında bit kült olmayı başaran film aynı zamanda bir üçlemenin de başlangıcı. Birbirlerini tanımayan 7 kişinin gizemli bir biçimde kendilerini bir küp sisteminin içinde bulmalarıyla başlayan ve sırlarını izleyiciye yavaş yavaş açan film İngilizce ve Almanca diyaloglarla çekildi. Kanadalı genç yönetmen Vincenzo Natali’nin yönettiği film içerdiği bilim kurgu öğeleriyle de yoğun ilgi görerek vizyona girdiği 1997 yılında kitleler arasında büyük ilgi uyandırdı.

9. Dogville

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

13 Mart 1995 tarihinde Danimarkalı 2 film yönetmeni tarafından başlatılmış avangart bir film yapım hareketi olan Dogma 95 daha sonra 2 yönetmenin daha katılmasıyla Dogme 95 Collective veya The Dogme Brethren olarak anıldı. Bir takım film yapım ve üretim kuralları listesi olan Dogma 95, sürece kısıtlayıcı kurallar getirerek estetik faktörleri doğallaştırmak ve öne çıkarmak amacıyla uygulanmak üzere tasarlanmıştı. Lars von Trier’in ilk Dogma 95 filmi olan Dogville, 2003 yılında başrolünde Nicole Kidman ile vizyona girdiğinde akımın manifestosunu yapan kilit filmlerden biri olmuştu. Dogville, hikayesini anlatırken teatral bir anlatım ile toplumsal ahlak yapısı üzerine eleştirililer yapıyor ve baskının psikolojik çıktılarını inceliyor.

10. Barda

Tek Mekanda Geçen En İyi 10 Sinema Filmi

Bir barda geçen çarpıcı hikayesiyle tek mekanda çekilmiş en iyi 10 yerli sinema filmi arasına rahatlıkla girebilecek nitelikte olan Barda, 2007’de vizyona girdiğinde gündemde büyük bir etki yaratarak kült filmlerin arasına adını yazdırmıştı. Yönetmen ve Senarist Serdar Akar’ın gerçek bir olaydan esinlenerek sinemaya uyarladığı hikaye 26. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde çekilmiş en sert Türk filmi başlığıyla tanıtılarak sunuldu. Başrollerinde Nejat İşler, Erdal Beşikçioğlu, Salih Bademci, Melis Birkan gibi oyuncuların bulunduğu filmde sıklıkla gittikleri bara gelen yabancılar tarafından rehin alınan bir grup gencin işkence ve tecavüze maruz kalmaları adalet kavramına karşı eleştiriler ile birlikte işleniyor.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
6
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
6
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak