Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Çoğunuz sosyalizmi insan eşitliği olarak biliyorsunuz. Evet sosyalizm bütün insanlara sadece insan olduğu gerekçesiyle değer vermekte. Peki bütün insanlar aynı değere mi sahip? Bir bilim insanı ile temizlik görevlisi her açıdan eşit mi olmalı? Aslında tamamen sınıfsız bir toplum kulağa cennet gibi geliyor. Daha derin düşündüğünüzde takdir edersiniz ki bu eşitlik kolay sağlanmamakta. Sosyalizm hakkında çok fazla çarpıcı gerçek bulunmakta, biz 10 tanesini sizler için derledik, en iyisi siz bir göz atın. İyi okumalar!

1. Evlilik ve Boşanma Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Eğer sosyalist bir ülkede yaşıyorsanız bazı kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri sevdiğiniz kişi ile evlilik imzası atamamanızdır. Evet evlenme, boşanma ya da evlilik sözleşmesi gibi evraklar imzalanmıyor. Aile kavramı yok. Kadın ve erkek her anlamda eşit. Evlilik için iki tarafın sözlü onayı gerekmekte. İmza olmadığı için kadın ve erkek daha özgür olmakta. Fakat aldatma gibi durumlar olursa bu aileye devlet el atmakta tabii ki. Ayrıca çocuk yapmak zorundalar. Çünkü devlet insanları bu amaçla evlendirmektedir. Buna ek olarak çocuk sayısı da devlet tarafından belirlenmektedir. Sosyalizm evlilik imzası hakkında toplumdan kopma, özerkleşme gibi düşünceler taşıdığından dolayı 10 çarpıcı gerçek için en önemlisi diye düşündük.

2. Para Altın Kredi Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Para kullanılmamakta çünkü ihtiyaç olan her şeyi devlet zaten karşılamaktadır. İnsanlar altın gümüş ya da bunlar gibi şeylerin ticaretini yapmamakta. Ticarete izin verilmemektedir. Dijital para da aynı şekilde yasak tutulmaktadır. Bu yüzden de sosyalizm ile yönetilen ülkelerin ekonomik seviyesi çok düşüktür. Buna karşılık olarak en mutlu insanlara sahip olduğu da bilinen gerçeklerdendir. Bazı meslekler için sadece şöyle bir ayrım var; çok az farkla ücret alıyorlar. Bu ücret 3-4 dolar gibi çok düşük miktarlardır. Zaten parayı kullanabilecekleri bir yer yoktur. Ev, araba ya da herhangi bir özel mülke izin verilmemektedir. Bu yüzden sosyalist ülkelerde kullanılan arabalar hep tek model antikalardan oluşmaktadır.

3. Fatura Derdi Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Fatura derdi yok çünkü fatura gibi bir şey yok. Bütün ihtiyaçları devletin karşıladığını artık biliyorsunuz. Elektrik, su doğal gaz gibi kullanımlar da lükse girmediği için devlet karşılamaktadır. Devlet sadece belli bir sınır koymakta ve aşıldığı durumda çok az ücret almaktadır. Fakat insanlar genel olarak aşmamakta ve ücretsiz kullanmaktadır. Aynı şekilde internet faturası da yoktur ve hemen hemen her yerde internet bulunmaktadır. Telefonlar için de aynı şey geçerlidir. Fatura kesilmemekte ve hepsi devlet tarafından ücretsiz sağlanmaktadır. Sosyalizm bu durumda size en hoş gelen yönetim biçimi gibi gözükebilir ama şu an konu hakkında 10 çarpıcı gerçekten sadece üçünü okudunuz.

4. Sokak Hayvanları Oldukça Özgür

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Sosyalizm ile yönetilen bir devlette yaşayan hayvanlar çok şanslı olmaktadır. Hepsinin insanlar gibi kimlikleri bulunmaktadır. Kimliklerde sağlık durumları, aşı takvimi, ismi gibi gerekli özellikler yer almaktadır. Buna ek olarak insanlarda olduğu gibi onların da bütün ihtiyaçlarını devlet karşılamaktadır. Bütün yiyecek, içecek ve vitaminleri devlet sağlamaktadır. Bahsedilen kimlik kedi ve köpeklerin boyunlarında takılıdır. Bu hayvanların hangi bölgede bulundukları da önemlidir. Beslenmesi o bölgede insanlardan uzakta belirli yerlerde yapılmaktadır. Hayvanlar başka bölgelere gitmeyip bulundukları bölgede ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Böylece küçük dostlarımız o bölgenin koruyuculuğunu da yapmaktadırlar.

5. Dans Müzik ve Eğlence

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

En seveceğiniz kısım burası. Devlet, insanların temel ihtiyacı olarak yeme, içme, barınma, sağlık gibi gereksinimlerin yanında eğlence ortamında bulunmalarını da bir ihtiyaç olarak görmektedir. Eğlenip stres atmak insanların temel gereksinimleridir. Sosyalist ülkelerde insanların mutluluk oranlarının çok yüksek çıkmasının en önemli sebeplerinden biri bu olsa gerek. Kadın, erkek herkes az saatli işlerinden çıktıktan sonra eğlence mekanlarında eğlenmeye gitmektedir. Eğlence mekanları ücretsiz olduğu için insanların onlara erişimi oldukça kolaydır. Devlet düzenli olarak insanların eğlenebileceği programlar hazırlatmaktadır. Gerçek sosyalizm hakkında 10 başlığımızdan en çarpıcı olanı bir sonraki başlığımız diye düşündük.

6. İnsanlar Aslında Devletin Malı

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Yanlış duymadınız sosyalist devletler insanları kendi malları, eşyaları olarak görmektedirler. Sosyalizme göre devletin sahibi oradaki canlı cansız her şeyin sahibidir. Aslında düşünürseniz insanlara ve hayvanlara eşit davranma mantığı da biraz buradan gelmektedir. Bu size biraz ruhsuzca gelebilir fakat insanlara duygusal yaklaşmayarak rasyonel bir şekilde onları yönetmek sosyalizmin ilkelerinden biridir. Evlilik ile ilgili olan maddede belirtildiği üzere ailelerin çocuk sayısı devlet kontrolünde olmasının sebebi de tam bu yüzdendir. Çünkü çocuklar da devlete ait olacağı için sayısına kendisi karar vermektedir. Fazla çocuk yapılmışsa aileden uzaklaştırıp daha az çocuklu aileye verilme gibi sert yaptırımlar da bulunmaktadır.

7. Zenginlik ve Fakirlik Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Ülkenin en zengini ya da fakiri arasında çok komik düşük rakamlar söz konusudur. Bu da sınıfsız bir toplumun olduğunu göstermektedir. Bakıldığında bir tık yüksek ya da düşük gelire sahip olanlar için zengin ya da fakir gibi sıfatlandırmalar yapılamaz. Hatta devlet başkanı saraylarda hanlarda yaşamamaktadır. Diğer halk gibi mütevazi bir hayat sürmektedir. Halktan sadece bir tık daha gösterişlidir ve büyüktür. Devlet başkanından tutup temizlik görevlisine kadar aralarında bariz farklar bulunmamaktadır. Zaten halkın para ile işi olmadığından dolayı zenginlik ve fakirliğin onlar için bir önemi yoktur. Bütün insanlar aynı şeyleri giyip, yiyip, içip aynı evlerde yaşayıp aynı arabalara binmektedirler.

8. İnsanlar Arasında Ayrım Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Sosyalizm insanları tamamen eşit olarak görmektedir. Fakat bu eşitlik her zaman iyi olmayabilir. Çünkü sosyalizm sadece aynı meslek sahibi olanların eşitliğinden bahsetmemekte. Bütün mesleklerin, çalışanın, çalışmayanın, gencinin, yaşlısının, hepsinin eşitliği söz konusudur. Bu durumda eşitliğin baskısından doğan bir adaletsizlik ortaya çıkmaktadır. Çünkü örneğin doktor ve hemşire aynı şartlarda yaşamaktadır. Burada doktorun hakkının yenmesi söz konusu olabilir. Bu yüzden sosyalist ülkelerden dış ülkelere çokça nitelikli insan kaçışı ortaya çıkmaktadır. Evet kaçmak dedik çünkü devlet dışarıdan insan almamakta ve vatandaşlarını göndermemektedir. İnsanların eşit olması toplumda herhangi bir tabakalaşmanın ve sınıflaşmanın da önüne geçmiştir.

9. İşsiz Kalma Derdi Yok

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

Sosyalizmin güzel taraflarından biri de budur. Öğrenci mezun olduğunda mesleğini icra etmek için yıllar boyu iş kovalamak zorunda değildir. Zaten devlet çocuk sayısına kendi karar verdiği için onların tam olarak gereksinimlerini de belirleyip karşılamaktadır. Mezun olur olmaz iş hayatına atılmaktadır. Fakat nerede çalışacağına da devlet karar vermektedir. Biraz baskıcı gelebilir ama bilindiği üzere sosyalizmde her şey devlet kontrolünde olmalıdır. Meslek hayatı sonucunda da erken emekli olmaktadırlar. Bu ülkelerde emeklilik yaşı oldukça düşük tutulmuştur. Sonucunda toplum refahını etkileyen en önemli maddelerden biri olmuştur. Emekliler için de ücretsiz olarak çeşitli etkinlikler mevcuttur.

10. İnternet Sosyal Medya Kısıtlı

Sosyalizm Hakkında En Çarpıcı 10 Gerçek

İnternette çoğu site yasaklıdır. Buna ek olarak sosyalizmde reklamlar da yasak. Dış dünyadan haber alınıp verilmemektedir. Çoğu dizi film de aynı şekilde yasaktır. Toplumu bozabilecek en ufak şeye izin yoktur. Sosyal medya tamamen yasaktır. Hatta yurt dışı mesajlaşma ya da arama yapılmamaktadır. Burada insanlar tamamen kendi içine kapalı yaşamaktadırlar. Devlet insanları dünyadaki her şeyden habersiz bırakmaktadırlar. Onların dünyası yaşadıkları ülke kadardır. Hal böyleyken bazı insanlar tabii ki dış dünyayı merak edip sosyalist ülkeden kaçmaktadırlar. Sosyalizm hakkında iyi, kötü ve fazlasıyla çarpıcı 10 gerçek başlığımız burada son bulmaktadır. Okuyup en az bir defa şaşırdıysanız sizi ifade bırakmaya davet ediyoruz, bir sonraki içerikte görüşmek üzere.

Mobil sürümden çık