Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

İster bir sosyal medya fenomeni, isterseniz de ürününü geniş kitlelere ulaştıran bir marka olmayı amaçlayın, sosyal medyanın dilini bilmek herkes için önem arz etmekte. Her sosyal medya platformu kendi içinde bir ritme sahiptir. Bu ritme ayak uydurduğunuzda sosyal medyada yüksek etkileşim alma amacınıza da kolay yoldan ulaşabilirsiniz. Bu listemizde sizleri sosyal medya platformlarının en etkin zamanlarıyla buluşturduk. İşte sosyal medyada bol etkileşimli bir paylaşım yapmak için en verimli ve en uygun zamanlar!

1. Instagram

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Instagram 2021 yılı verilerine göre yaklaşık 1 milyar aktif kullanıcıya sahip. Türkiye’de de 40 milyondan fazla kullanıcısı ile oldukça sevilen ve uzun vakitler geçirilen bir uygulama. Ülkemizde bu uzun vakitlerin en yoğun geçirildiği gün ise pazartesi. Büyükşehirde yaşayan insanların ilk iş günü stresini Instagram’da gezinerek atmaları pazartesi gününü etkileşim açısından en verimli gün kılıyor. Günün her saati yoğun kullanıcı trafiğine sahip Instagram için en doğru paylaşım saatini saptamak zor olsa da günün belli zamanları etkileşim açısından daha kârlı gözükmekte. Öğle aralarını kapsayan 11.00-15.00 arası ve iş çıkışına denk gelen 16.00-18.00 saatleri Instagram paylaşımlarınız için en uygun zaman aralıklarıdır.

2. Facebook

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Facebook’un eskidiğini ve etkileşimlerinin düştüğünü sananlardansanız yanılıyorsunuz. 2021 yılı verilerine göre Facebook 2,74 milyar kullanıcısıyla sosyal medya platformları arasında ilk sırada yer alıyor. En yaygın sosyal medya platformu olmasına rağmen paylaşımlar ilk 2 saatte %75 oranında hedef kitleyle buluşuyor. Bu da demek oluyor ki Facebook paylaşımlarınız 2 saat gibi kısa bir sürede tüketilmekte. Bu sebeple Facebook’ta en etkin saatlerde paylaşım yapmanız oldukça önemli. Facebook paylaşımları için en uygun günler perşembe ve cuma olarak öne çıkmakta. Paylaşımlarınızdan en fazla etkileşimi alacağınız zaman ise 13.00-16.00 saatleri arasıdır.

3. Twitter

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Günün her saati gündemin nabzını tutan uygulama Twitter sosyal medyanın belki de en zamansız kullanılan uygulamasıdır. Neredeyse günün her vakti etkileşim alabileceğiniz uygulama için belirli gün ve saat belirlemek zor. Ancak Twitter’da pazartesi ve cuma günleri paylaşım yaparsanız paylaşımlarınızın geniş kitlelere ulaşma olasılığını arttırmış olursunuz. Paylaşımlarınız için en uygun zaman dilimi ise öğlen 12.00 ile 18.00 arasıdır. Twitter diğer platformlara kıyasla gündemin çok hızlı değiştiği bir uygulamadır. Bu sebeple yalnızca doğru vakitlerde paylaşım yapmak etkileşim için yeterli gelmez. Twitter’da daha fazla etkileşime sahip olmak için sadece 18 dakikalık ömrü olan tweetlerinizin sıklığını da arttırmalısınız.

4. YouTube

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Sosyal medyada paylaşım yapmak ve en yüksek etkileşimi almak için en uygun zamanlar listemizde sıra en sevilen platformlardan biri olan YouTube’a geldi! YouTube 2021 yılı rakamlarına göre 2 milyar aktif kullanıcıya sahip. Kullanım oranlarının hayli yoğun olduğu YouTube’da video paylaşımlarınız için uygun zamanı saptamak paylaşımlarınızın geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştıracaktır. İçeriğinizi paylaşmanız için en uygun saat aralığı 12.00-16.00’dır. Birçok izleyicinin videoları akşam izlediği göz önüne alındığında o zamana kadar paylaşımınızın dizine eklenmiş olması aldığınız etkileşimi de arttıracaktır. Video paylaşımlarınız için en uygun günler ise perşembe ve cumadır.

5. Tiktok

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Sosyal medyanın yeni trendi Tiktok son zamanlarda yakaladığı yüksek ivme sayesinde geniş bir kitleyi kendisine çekmeyi başarmıştır. Özellikle genç kullanıcı oranının hayli yüksek olduğu platformda paylaşım saatlerini de bu kitleyi hedef alarak belirlemek önemlidir. Sabah yataktan çıkamayıp Tiktok’ta gezinenler için 07.00 ile 11.00 arası, iş-okul çıkışı kafa dağıtmak isteyenler için 18.00-22.00 saatleri arası paylaşım yapmak idealdir. İçeriklerinizi paylaşmanız için en uygun gün çarşamba ve cumayken en kötü gün pazar olarak öne çıkmaktadır. Uygun gün ve saatleri takip ettiğinizde keşfete düşme ve trend olma olasılığınız da artacaktır.

6. Reddit

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Reddit dünya çapında oldukça popüler olan, ülkemizde ise yeni yeni popülerlik kazanan Amerika kökenli bir sosyal medya platformudur. Reddit’te en yüksek etkileşimi almak için ülkemizde yaygınlığı ve kökeni göz önünde bulundurulmalıdır. Bir Amerikan sosyal medyası olduğu için platformdaki trafik büyük ölçüde ABD internet trafiğine bağlıdır. Bu sebeple ABD saat dilimi hesaba katılmalıdır. İçerik göndermek için en uygun saat Doğu saat dilimiyle sabah 08.30 ile 10.30 arasıdır. Reddit’te hafta sonları yapacağınız paylaşımlar daha fazla etkileşim alacaktır. Toparlamak gerekirse hafta sonları sabah saatleri Reddit paylaşımları için altın saatlerdir. Bu saatlerde kullanıcıların paylaşımlarla ilgili daha fazla tartışma ve etkileşime girmeye vakitleri olur.

7. Tumblr

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Kurulduğu Şubat 2007 yılının sadece ilk iki haftasında 75.000 kullanıcıya ulaşan Tumblr ABD kökenli mikro blog tarzı bir sosyal medya platformudur. Özellikle genç kesim tarafından günümüzde de severek kullanılmaktadır. Neredeyse her şeyi özelleştirme imkanı tanıması kullanıcılarının en sevdiği özelliklerinden biri. Sevilen uygulama Tumblr’da etkileşim almak için tıpkı diğer sosyal medya platformları gibi öne çıkan gün ve saatleri takip etmek gerekir. Çoğu kullanıcı platforma mesai saatlerinden sonra eriştiğinden gönderilerinizi paylaşmak için en uygun saat 22.00 civarıdır. Aktiflik oranı hafta sonu arttığından cumartesi ve pazar günleri yaptığınız paylaşımlarla daha fazla etkileşim elde edebilirsiniz.

8. Pinterest

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Ağırlıkla kadınların kullandığı bir platform olan Pinterest modadan dekorasyona, sanattan kozmetiğe birçok konu hakkında yeni fikirler elde edebileceğiniz bir sosyal medya mecrasıdır. Kullanıcıların ilgilerini çeken konuları “pin”lediği Pinterest’te insanlara ilham kaynağı olacak paylaşımlar yapmaya özen göstermelisiniz. Paylaşımlarınızın kalitesine güveniyorsanız geriye ideal paylaşım saatlerini takip etmek kalıyor. Pinterest içi en ideal paylaşım saatleri 20.00 ile 23.00 arasıdır. Bu vakitlerde insanların ilgi alanlarına göre pano oluşturmak için daha çok vakti olmakta. Cumartesi günü ise yapacağınız ilham verici paylaşımlar için bulunmaz bir nimettir!

9. LinkedIn

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

LinkedIn hedef kitlesiyle diğer sosyal medya platformlarından farklılaşan bir mecradır. Kullanıcılarını büyük oranda çalışan profesyonel kişiler oluşturur. Hedef kitlesi diğer platformlara göre daha spesifik olan LinkedIn’de paylaşım gün ve saatleri de farklılık göstermektedir. Paylaşımlarınız çalışan kitleyi hedef aldığından paylaşım saatleriniz de iş saatlerine uygun olarak planlanmalıdır. LinkedIn’de paylaşımlara gelen etkileşimler en fazla iş günlerinde elde edilmektedir. Spesifik bir gün vermek gerekirse çarşamba günü etkileşim bakımından diğer günlerden biraz daha fazla öne çıkmaktadır. Sabahları 08.00 ile 10.00 arası ve öğleden sonra yapacağınız paylaşımlar en fazla etkileşimi alacaktır. Saat 20.00 sonrası ise LinkedIn’de yapacağınız paylaşımlar için ölü zamanlardır.

10. VKontakte

Sosyal Medyada Paylaşım Yapmak İçin En Uygun Zamanlar

Sosyal medyada bol etkileşimli bir paylaşım yapmak için en verimli ve en uygun zamanlar listemizin son sırasında VKontakte yer alıyor. VKontakte sosyal medya platformları arasında çok bilinmese de özellikle Doğu Avrupa’da severek kullanılan uygulama olarak öne çıkmakta. Yapısı itibariyle Facebook’a benzeyen uygulama internetin daha çok Rusya ve Ukrayna kısmını hedef alıyor. VKontakte’de paylaşım yapmak için en uygun saatler sabah 08.00 ile 09.00 arası ile akşam 18.00 ile 19.00’dır. Yapacağınız paylaşımlar için en uygun gün ise cumartesidir. Pazartesi günü VKontakte için etkileşim açısından en verimsiz gün olacaktır.

Mobil sürümden çık