Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

4 dk okuma süresi


Hayvanlar, yaşadığımız evren içerisinde bize eşlik eden canlılar arasındadır. Bu canlılardan olan sincaplar ise doğada önemli bir yere sahiptir. Bu içerikte sizlere sincaplar hakkında az bilinen 10 bilgi ve ilginç özelliği sıraladık. Maddeleri incelediğinizde sincapların karakteristik özelliklerinden tutun, duygusal yönlerine kadar birçok faktörün onları nasıl etkilediğini öğreneceksiniz. Gelin bu sevimli canlının bilinmeyen yönlerine hep beraber göz gezdirelim.

1. İnsanlarla Temasları Tehlikelidir

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

İnsanlar tarafından korku hissi ve fikrine kapılan sincaplar, insanları bir tehdit unsuru olarak görmektedirler. Bu durum onları panikletip, saldırıya sürüklemektedir. Duyulan bu rahatsızlık sonucu sincapların bünyelerinde yer edinen kenelerin ve çeşitli fonksiyonlara sahip hastalıkların, insanlara bulaşma riski taşıdığı bir gerçektir. Örneğin; Borrelia burgdorferi bakterisi, Lyme olarak da bilinen hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalık türü tehlikeli bir örnektir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık gibi insan vücuduna bu yollarla geçen farklı semptomlar ile kendini gösteren başka hastalık türleri de vardır.

2. Unutkanlık Karakteristik Özellikleridir

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Unutkanlık sincapların karakteristik özelliklerinden biridir. Doğaları gereği hayatta kalabilmek için güvendikleri çeşitli yerlere besinlerini stoklarlar. Yani en sevdikleri kabuklu besinleri toprağa gömerler. Ceviz, fındık, badem, ağaç kabukları, meşe palamutları, salyangozlar, kuş yavruları, mantarlar ve böcekler sincapların fazlaca tükettiği besinler arasında yer alır. Sincapların çok zeki olmalarının yanında bu unutkanlıklarının doğaya faydası da bulunur. Besinleri toprak altında unutarak onların zaman içerisinde filizlenmesine doğaya karışmasına olanak sağlarlar. Bu yüzden sincaplar hakkında az bilinen bu gerçek, 10 ilginç bilgi arasındadır.

3. Kuyrukları Üzgünken Sallanır

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Sincaplar, çoğu can dostlarımız gibi kuyruklarını mutlu oldukları zaman değil üzgün oldukları zaman sallarlar. Bu onların karakteristik özelliklerinden birisidir. Sincapların yakın bir tehlikeyi hissettiklerinde yapmakta oldukları davranış olarak bilinir. Avlanma tehlikesi hissine kapılan ve bunu gören sincapların diğer sincapları uyaracağı kesindir. Sincapların bu özelliklerinin yanında kuyruklarını sallamalarına sebep olan başka bir neden ise çiftleşmek istemeleridir. Karşı cinse yaklaşırken bütün dikkati kendi üzerlerine çekmek için olduğundan farklı gözüken çeşitli hareketlerde bulunduğu ve kuyruklarını bu noktada salladıkları bilinmektedir.

4. Meşe Ağaçlarını Çok Severler

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Meşe palamutları sincapların uzun dişleriyle kemirmekten oldukça hoşlandığı bir bitki türüdür. Gövde kalınlığı yaklaşık 2 metre olan meşe ağaçlarının 400 kadar çeşidinin olduğu biliniyor. Meşe palamudu, yaban hayata uygun ormanın içinde yer alan çeşitli türleri olan bir besindir. Sincapların derinlere gömmeleri ve unutmaları sonucu toprak altında yeniden filizlenip, doğa ile bir araya gelmektedir. Sincaplar için besleyici özelliklere sahip olan meşe palamudu insanlar için oldukça tehlikeli ve zehirli olabilir. Hayvanlar için olmasa da insanların tüketebilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekmektedir.

5. Hamilelik Süreçleri Farklıdır

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Bir yer sincabının gebelik süreci yaklaşık olarak 25 ile 30 gün arasında seyreder. 1 – 1,5 ay içerisinde hamile kalabilen sincaplar, yıl içinde 1 veya 2 kere hamile kalarak 2 ile 7 yavruya kadar doğurabilmektedir. Her sincap türü için geçerli olmayan bu gebelik süreci sincap türlerine göre farklılık gösterebilir. Bir uçan sincabın gebelik süreci yaklaşık olarak 40 gün sürerken boz doğu sincabının gebelik süreci yaklaşık 44 gün sürmektedir. Tilki sincap türünün gebelik süresi ise 45 gün olup diğer iki sincap türüne oranla daha uzun bir gebelik süreci yaşadığı bilinmektedir. Örnekler dışında doğada birçok sincap türü vardır. Her sincabın gebelik süreci, farlılık gösterebilmektedir.

6. Kış Uykusuna Yatarlar

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Sincaplar hakkında az bilinen 10 ilginç özellik ve bilgi listesinde bazı yer sincaplarının kış uykusuna yattığını sayabiliriz. Sadece çok sert geçen kış aylarında faaliyetlerinde özellikle bir azalma görülür ve kış uykusuna yattıkları bilinir. Oldukça aktif olan bu canlılar, besinlerin sunduğu enerjiyle vücut sıcaklıklarını dengeleyip hayatta kalmayı başarabilirler. Havanın soğumasıyla sincaplar için azalan besin çeşitleri onların yaşamasını güçleştirir. Bu sebeple vücutlarındaki sıcaklık dengesini korumak adına kış uykusuna yatarlar ve yatmadan önce uyurken vücutlarındaki harcanacak besini depolarlar. Fakat diğer sincap türleri kış mevsimini geçirme sürecinde uyumaz ve yaz boyunca topladıkları erzaklardan beslenir.

7. Zikzak Çizerek Kaçarlar

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Sincaplar bulundukları ortam içerisinde kendilerini tehlikede hissettikleri an zikzak çizerek kaçarlar. Bulmuş oldukları bu kaçış yöntemi atmacalardan ve diğer avcılardan kaçmak için onların hayatını kurtaran bir yoldur. Bunun yanında sincaplar küçük ve çevik olmaları sayesinde tehlike anında kendilerini koruyacak şekilde siper alma özelliğine de sahiptirler. Bu özellik sayesinde ağaçların gövdesindeki küçük düğüm deliklerinden akla gelebilecek birçok küçük bölgelere girip, kendilerini koruyabilirler. Böylece sincaplar dışarıdan gelebilecek olan birçok tehlikeye karşı yaşamlarını devam ettirirler.

8. Kalabalık Türler Olduğu Bilinir

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Sincapların kendi içinde birçok türü vardır. Sincapgiller ailesi diye adlandırılan bu canlılar, yaklaşık 5 alt familyaya ayrılmaktadır. 51 cinse ve 300’e yakın türe sahiptir. Kalabalık bir tür olan sincaplar dünyanın birçok yerinde yaşamlarını devam ettirmektedirler. Türleri arasında ismen en çok duyulan sincaplar ise; boz sincabı, Kuzey Amerika gri sincabı, Hint sincabı, Sibirya çizgili sincabı ve kızıl sincabıdır. Avustralya ve Antarktika kıtası dışında her kıtada yaşayabilen sincaplar, Amerika, Asya ve Avrasya’ya özgü canlılardır. Yaşam alanlarını en çok sürdürdükleri yerler ise bitki örtüsüne sahip yerlerdir.

9. Dişleri Önemli Yere Sahiptir

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Tıpkı insanlarda olduğu gibi yavru sincapların bebeklik döneminde süt dişleri bulunmaktadır. Dördüncü ay itibariyle büyüyüp kalıcı dişleri ortaya çıkar. Sincapların diş sayıları türlerine göre farklılık gösterirken, 20-22 dişe sahip olan sincaplar kemirgen canlılardır. Bu sayede besinleri dişleriyle kemirerek yerler ve dişleri birbirine sürtünerek törpülenmiş olur. Devamlı olarak dişlerin fazla uzaması sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Kavis şeklinde olan bu dişleri, ağaç kabuklarını, yemişleri, eti ve kemiği kesebilecek kadar güçlü bir kuvvettedir. Bu sayede kolayca doğadan besin ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.

10. Yuvaları Yaşam Alanlarıdır

Sincaplar Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

Sincaplar, çürümek üzere olan eski dalları toplayarak yuvalarını yaparlar. Yaklaşık 30-40 cm çapındaki ağaçların tepe kısımlarında, ağaçların köküne yakın taraflarda büyük dalların ayrılmış olduğu çatallarda ya da ağaçkakanların açmış oldukları oyuklarda kendileri için küre şeklini alan yuvalar yapmaktadırlar. Genel olarak koru ve ağaçlık ormanlık alanların yanında parklarda da sincaplara rastlanır. Neredeyse tüm Avrupa’dan başlayıp Japonya’ya kadar görülmektedir. Türkiye içerisinde de Marmara Bölgesinden İstanbul’daki ormanlık alanlarda, Batı Karadeniz Bölgesinde Trakya’da, Doğu Karadeniz’de Trabzon’da, Kuzeydoğu Anadolu’da ise Toros Dağlarında yaşadıkları bilinmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
36
Beğen
Mutlu Mutlu
20
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
52
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
7
Üzgün
Olamaz Olamaz
4
Olamaz
Kızgın Kızgın
4
Kızgın
Komik Komik
13
Komik
İlginç İlginç
21
İlginç

Yorum bırak