Simge Haline Gelen Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

3 dk okuma süresi


Ramazanda, şenliklerde, festivallerde çeşitli geleneksel eğlence etkinlikleri düzenlenmektedir. Eğlence ile dopdolu olan bu atmosferde pek çok karakter bizi şenlendirmek için çaba gösterir. Sosyal ortamlarda unutulmaz bir zaman geçirmeniz için adeta simge haline gelen geleneksel eğlence etkinlikleri ve karakterlerini sizlere hazırladık. Etkinliklere katılmadan önce, mutlaka bir göz atın!

1. Hacivat Karagöz

Simge Haline Gelen Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Hacivat ve Karagöz, Osmanlı’dan günümüze kadar yaşayan tiyatro tarihimizin en popüler iki ismidir. Rivayete göre, Orhan Gazi döneminde Bursa’da bir cami yapımında çalışan 2 işçi Hacivat ve Karagöz, caminin zamanında bitmemesi sebebiyle idam edilir. Ölümlerine üzülen Şeyh Küşteri, kuklalarını yaparak perde arkasında oynanır. Böylece Hacivat – Karagöz tanınmaya başlar. Oyun mukaddime (giriş), muhareve (söyleşme), fasıl (oyunun kendisi) ve bitiş olmak üzere 4 bölümden oluşur. Oyunun mukaddime denilen bölümünde, ilkin perdeye genelde oyunun içeriğiyle ilintisi olmayan göstermelik (bir dalyan, vakvak ağacı, gemi, denizkızı, kediler vb) yansıtılır. Müzik eşliğinde perdeye yansıtılan görüntü sayesinde izleyicilerin dikkati ve ilgisi oyuna çekilir.

2. Orta Oyunu

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Geleneksel Türk tiyatrosu bakımında hacivat karagöze benzese de canlı oyuncularla oynayan bir oyun türüdür. Seyircilerin çevrelediği meydanlıkta boş bir alanda ortada oynandığı için orta oyunu ismini almıştır. Orta oyununun da yazılı bir metni olmadığı gibi ana çizgileri bilinerek belli bir konuda doğaçlama yaparak olaylar dizisi sergilenmektedir. Oyunda, Karagöz’ün karşılığı Kavuklu, Hacivat’ın karşılığı ise Pişekar karakterleridir. Orta oyunu, bu 2 karakterin üzerinde geçmektedir. Giriş (öndeyiş), söyleşme (tekerleme), fasıl ve bitiş olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.

3. Tiyatro

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Yunanca “theatron” sözcüğünden türeyen tiyatro, Dionysos adına eski Yunan’da yapılan dinsel törenlerle ortaya çıkmıştır. Keçi postuna bürünen ilk tiyatrocular koro halinde şiirler okur, şarkılar söyler ve dans ederlerdi. Tiyatro, bir oyunu seyircilere göstermeye ve sahnelemeye dayalı bir sanattır. Günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz olayları sahnede göstermek üzere yazılan eserlere, aynı zamanda söyleşilerin jest ve mimiklerle ifade edilmek üzere sergilenmesine tiyatro denir. Tiyatro serim (giriş), düğüm (gelişme) ve çözüm (sonuç) olmak üzere 3 bölümden oluşur.

4. Pandomim

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Pandomim, bir gösteri sanatı olup, konuşma yoluyla değil beden dili ile yapılan oyundur. Pandomim sanatçısı, izleyiciye sunmak istediği temayı sözlü anlatmak yerine jest ve mimikleri ile anlatmaya çalışır. Özellikle tiyatro dünyasının evrensel dili olarak kabul görmektedir. Pandomim kullanarak dünya çapında oldukça büyük bir ün kazanan ve popüler olarak ilk akla gelen sanatçı Charlie Chaplin’dir.

5. Palyaço Show

Simge Haline Gelen Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

İtalyanca pagliaccio kelimesinden türemiş olup, Türkçe’de “kendisini seyredenleri eğlendiren ve güldüren, ilginç kılıklı, komik ve yüzü aşırı biçimde boyalı oyuncu” demektir. İlk olarak MÖ 1600’lerde görülen palyaçoluk, günümüzde dünyanın pek çok yerinde bir sanat dalı olarak algılanmaktadır. Palyaçolar, eğlence ve çocuk kavramlarıyla birlikte anılan ve görünümüyle komik tipli sanatçılardır. Türkiye tarihinde de Osmanlı zamanında padişahı eğlendiren dalkavuk gibi kişilikler görülmüştür.

6. Meddah

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Bir topluluk önünde taklit sanatı yapan ve farklı hikayeler anlatan kişilere meddah denir. Meddah oyunu ise bir tek oyuncunun farklı kılıklara girerek oyun canlandırmasıdır. Çoğunlukla hikayede geçen karakterlerin seslerini, hareket ve mimiklerini canlandırır. Osmanlı zamanında halkın topluca bulunduğu kahvehane gibi alanlarda, küçük bir sahne üzerinde güldürmek amaçlı taklit ve oyunlar yapılırdı.

7. İllüzyon Gösterisi

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

İllüzyon kelimesi Türkçe’deki yanılsama anlamına gelmektedir. Hep nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılan ancak akıl sınırlarını zorlayan gösterilere illüzyon gösteri denir. Bazıları için görsel sanatların bir dalı, bazıları içinse akıl almaz şovlarla şaşırtma becerisini daha üst seviyeye taşıyan hokkabazlık oyunu. İllüzyonist, insanların 5 duyu organını hedef alarak görüleni gerçek olarak algılamalarını sağlar.

8. Tahta Bacak

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Genelde açık hava gösterilerinde karşılaştığımız bu tahta bacak’a, uzun adam da denilmektedir. İki uzun tahta üzerine çıkarak, dengeli bir şekilde yürüyen ve gelen ziyaretçilere hediyeler veren kimsedir. Etkinliklere renk ve farklılık katmak için şov yaparak çeşitli gösteriler sunar.

9. Jonglör

Simge Haline Gelen Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Daha çok sirk ve tiyatro gibi sahne alanlarında denge, dikkat ve refleks özelliklerini kullanarak gösteriler yapan kimseye jonglör denir. 3 veya daha fazla topun ardışık olarak atılıp tutulması gibi gösteriler yaparlar.

10. Maskotlar

Geleneksel Eğlence Etkinlikleri

Maskot, bir topluluğu simgelemek üzere kullanılan çizgi film karakteri, hayvan gibi kostümlerle gösteriler yapan 3 boyutlu modellere denir. Genelde seyircileri coşturmak amacıyla kullanılır. Zaman zaman şirketlerin markalaşması için simgeleşmiş bir maskotu canlandırarak tanıtım amacıyla da kullanılır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
8
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
10
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak