Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

4 dk okuma süresi


Her elektrikli ev aleti farklıdır. Her cihazın boyutu, gücü ve ait olduğu enerji sınıfına göre tükettiği elektrik gücü de farklılık göstermektedir. Cihazların yaşı, kullanım şekli ve modeline göre harcanan elektrik gücü kesinlikle farklılık göstermektedir. Sizler için, sık kullanılan ev aletlerinin tükettiği ve harcadığı elektrik gücü hakkında bilgileri listeledik. Bir cihazın watt cinsinden kapasitesi, günlük kullanım süresi ve yılda kullanıldığı gün sayısı bilinirse o cihazın elektrik tüketimi hesaplanabilmektedir. Bilinçli tüketici olarak gelecek fatura tutarlarınızı tahmin edebilir ve en önemlisi de enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!

1. Buzdolabı

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Buzdolapları mini boy, orta boy ve büyük boy olmak üzere 3 çeşittir. Beyaz eşya üreticileri ve tüketicileri son yıllarda tasarruflu enerji tüketimine önem vermektedir. Buzdolabı 7/24 kesintisiz çalışan bir ev aleti konumundadır. Ev aletlerinin içerisinden en sık kullanılan buzdolabının tükettiği elektrik gücü değişiklik gösterebilmektedir. Enerji sınıflarına ve çalışma modlarına göre enerji tüketim miktarları değişmektedir. A sınıfı bir buzdolabında bir saatlik enerji harcaması 62 watt civarında yani günde 1.5 kW’tır. B sınıf bir buzdolabı ise bir saatte yaklaşık olarak 71 watt elektrik tüketmektedir ve bu da günde 1.7 kW demektir.

2. Çamaşır Makinesi

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Evlerin en vazgeçilmez ev aletlerinden biriside çamaşır makinesidir. Kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması mikropları yok etmenin en güvenilir yoludur. Bunu sağlayan çamaşır makinelerinin ise çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Özelliklerine göre elektriksel tüketimleri değişmektedir. Çamaşırların uzun ömürlü olabilmesi için çamaşır makinesinin kalitesi oldukça önemlidir. Çamaşır makinelerinin enerji harcamaları genel olarak saatte 800 watt ile 1800 watt arasında değişmektedir. Tüketilen enerji, motorun kullanımına ve ısıtılacak su miktarına bağlıdır. Yani sıcak su karşımı sağlayan ısıtma ekipmanı ve pompalar ile otomatik valfler gibi çamaşırları temizleyen diğer yardımcı elektrik aksamları elektrik tüketmektedir.

3. Bulaşık Makinesi

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Sık kullanılan en aletlerinin başında yer alan bulaşık makinesi tükettiği elektrik gücü ile su tasarrufu sağlamada yardımcı olabilmektedir. Bulaşık makinelerinin tükettiği su miktarı, tükettiği elektrik miktarı kadar önemlidir. Üstelik bu makineler sayesinde bulaşık yıkamak ile zaman kaybedilmemektedir. Bulaşık makinesi gibi elektrikli cihazlarda kullanıma bağlı olarak güç tüketimi değişiklik göstermektedir. Boyutuna göre de değişebileceği gibi aynı zamanda ortamdaki sıcaklığa veya soğukluğa göre kullandığı güç miktarı da değişiklik göstermektedir. Ortalama bir bulaşık makinesi genel olarak saatte 1.800 watt elektrik tüketmektedir.

4. Televizyon

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Televizyonların harcadığı elektrik miktarı kullanım süresi ile doğrudan ilgilidir. Gelişen teknoloji sayesinde enerji tasarruflu televizyonlar bulunmaktadır. Teknolojisinin tükettiği elektrik gücünü etkilediği kadar televizyonun yaşı ve boyutu da tükettiği elektrik gücünü etkilemektedir. LED teknolojili televizyonlar, LCD’lerden %25, plazma televizyonlardan %40 daha az elektrik tüketmektedir. Plazma televizyon çeşitleri yüksek tüketimi ile ünlüdür. 55 inç LED ekranlı bir televizyon ortalama bir saatte 190 watt elektrik harcamaktadır. 52 inç LCD ekranlı bir televizyon ise 240 watt elektrik harcamaktadır.

5. Fırın

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Fırınlar mutfakta bulunan en önemli elektrikli ev aletleridir. Günümüzde hemen hemen her evde bulunan fırınlar elektrikli ve gazlı olarak ikiye ayrılmaktadır. Fırınların harcadığı elektrik miktarları modellerine göre değişiklik göstermektedir. Bir fırın yaklaşık olarak saatte 2.000 watt elektrik tüketmektedir. Fırınların çalışma sıcaklığına ve süresine göre güç tüketimi saatte 3.000 watt’a kadar çıkabilmektedir. Fırınların elektrik tüketimi, ısıtıcılarının toplam gücüne bağlıdır. Mikrodalga fırınlarda da güç tüketimi modellerine göre değişmektedir. Ortalama 600 watt ile 1.000 watt arasında güç tüketmektedir.

6. Klima

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Klimalarda soğutma ile ısıtma kapasitelerine göre güç tüketimleri değişebileceği gibi ayrıca klimanın büyüklüğüne göre de tüketilen elektrik gücü miktarı değişmektedir. Özellikle sıcak havaların vazgeçilmezi olan klimalar, BTU (British Thermal Unit) birimi üzerinden hesaplanmaktadır. BTU değeri bir güç ya da watt değeri değildir. Güç tüketimleri klimaların teknik kataloglarından yazmaktadır. Klimaların tükettiği enerji miktarı BTU’larına göre değişiklik göstermektedir. 9.000 BTU klima soğutma modunda ise saatlik 900 watt ile 3.700 watt’lik bir elektrik harcamaktadır. 22.000 BTU klima ise yine soğutma modunda saatlik 900 watt ile 6.800 watt arasında bir elektrik tüketmektedir.

7. Elektrikli Süpürge

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Elektrik süpürgeleri toz ve kirleri çekme gücüne göre elektrik tüketim güçleri değişiklik göstermektedir. Ortalama güçteki bir elektrik süpürgesi saatte 1.450 watt elektrik harcamaktadır. Çok sık kullanılan elektrik süpürgelerinde kullanıma bağlı olarak kullandığı akım-güç miktarı değişebilmektedir. Sık kullanılan ev aletlerinin genellikle etiketlerinde veya kılavuzlarında tükettiği elektrik gücü yazmaktadır. Daha yüksek kapasiteli ve daha çok özellik barındıran son teknoloji elektrik süpürgelerinin güç tüketimleri de değişmektedir. Örneğin eski nesil bir elektrikli süpürge, daha yüksek kapasite ve özellikli bir elektrikli süpürgesine göre daha çok elektrik tüketmektedir.

8. Elektrikli Su Isıtıcısı

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Sıcak su ihtiyacı için evlerde sık sık kullanılan kettle, mutfakların vazgeçilmezidir. Haftada 40 dakika kullanıldığı zaman aylık 7-8 kW elektrik tüketmektedir. Bazı elektrikli ısıtıcıların elektrik güç tüketimleri ise genellikle saatte 1.300 watt ile 2.600 watt arasında değişmektedir. Elektrikli su ısıtıcıları ısı pompaları, güneş enerjili ısıtma sistemleri ve gaz kazanları olarak çeşit çeşittir. Ocaklarda doğalgaz kullanmak yerine kettle’da suyun ısınması ve su ısındığı zaman otomatik bir şekilde kapanması oldukça yararlıdır. Bu sebeple daha çok tercih edilmektedir. Yemek yapmaktan, çay demlemeye kadar birçok yerde kullanılmaktadır.

9. Dizüstü Bilgisayar

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Dizüstü bilgisayarlar yani laptoplar genelde saatte 90 watt elektrik harcamaktadır. Aslında dizüstü bilgisayarlar bu gücü kendisi kullanmamakta, şarj edilirken kullanmaktadır. Laptop’un adaptöründeki watt değerine bakılacak olunursa, yaklaşık tükettiği güç öğrenilebilmektedir. Burada yazan watt değeri ise cihaza bağlı donanımlar ya da kullanım şeklinde göre artabilmekte veya azalabilmektedir. Haftanın her günü, günde 4 saat aktif olarak kullanılan bir laptop bir ayda yaklaşık olarak 11 kW elektrik tüketmektedir. Masaüstü bilgisayarlar, laptoplara göre daha fazla elektrik harcamaktadırlar. Ortalama bir masaüstü bilgisayarı ayda 17.5 kW elektrik tüketmektedir.

10. Ütü

Sık Kullanılan Ev Aletlerinin Tükettiği Elektrik Gücü

Evde kullanılan ütüler içlerinde ısıtıcı bulundurduklarından dolayı çok fazla enerji harcamaktadırlar. Buharlı ütülerde ise ütünün kalitesi arttıkça harcadığı enerji miktarı düşmektedir. Buhar kazanlı ütüler normal buharlı ütülere göre iki kat daha kolay ve hızlı kırışıklıkları açmaktadır çünkü çok daha fazla su alarak daha fazla buhar üretmektedir. Ortalama bir kalitedeki elektrikli ütü saatte 2.800 watt elektrik harcamaktadır. Ütüleri sürekli prize takıp çıkartmak ise güvenli değildir. Ütü tabanının soğuyup yeniden ısınması güç sarfiyatını arttıran bir etkendir. Giysileri mikroptan yüksek ısılı buharı sayesinde arındırırken aynı zamanda kırışıklıkların da giderilmesine yardımcı olmaktadırlar.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
14
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
3
Olamaz
Kızgın Kızgın
4
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak