Bestelenmiş şiirlerimizin ilk listesi ilgiyle okundu. Bu yüzden yine çok seveceğiniz ve sizi şaşırtacak 10 eserden oluşan yeni bir listemiz var. Önceki şiirlerden bestelenmiş en iyi şarkılar listesi‘ne göz atabilirsiniz. Nostaljik şarkıların yoğun olduğu bu listemiz ile, bir çoğumuz geçmiş yıllarını hatırlayacak ve genç arkadaşlarımız ise repertuvarlarına yeni şarkılar ve şiirler ekleyecek. İşte şiirlerden bestelenmiş en iyi top 10 şarkılar listesi, keyifli dinlemeler…
1. Gülümse – Kemal Burkay (Sezen Aksu)
Gülümse, aslında bir Kemal Burkay şiiridir. 1991 yılının en çok dinlenen şarkılarından Gülümse, Sezen Aksu’nun eşsiz yorumu ile hayatımıza girmişti. “Türkiye’de en çok satan albüm” unvanını alarak hafızalara kazınan Gülümse, hem şiir hem de şarkı olarak çok değerli bir eserdir.
2. Mihriban – Abdurrahim Karakoç (Musa Eroğlu)
Mihriban, halk arasında şiir olarak pek bilinmemesine karşın türkü olarak çok sevilen, dilden dile dolaşan ve popüler bir türkümüzdür. Abdurrahim Karakoç’a ait olan Mihriban şiiri, Musa Eroğlu tarafından bestelenmiştir. 1960’lı yıllarda Abdurrahim Karakoç’un sevdasını dile getirdiği şiire, 2000 yılında Musa Eroğlu’nun yorumu yeni bir soluk getirmiştir.
3. Veda Busesi – Orhan Seyfi Orhon (Zeki Müren)
Türk Sanat Müziği’nin en bilinen ve sevilen eserlerinden biridir. Aslında o bir şair ve gazeteciye, Orhan Seyfi Orhon’a, ait bir şiirdir. Veda Busesi, ölümünden önce bir babanın kızından “gidişine” ağlamaması için söz istemesidir. Kızı ile aralarında geçen son anları anlatan bu duygu yüklü eseri 1951 yılında Yusuf Nalkesen bestelemiştir. Hani o bırakıp giderken seni, Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
4. Aldırma Gönül – Sabahattin Ali (Edip Akbayram)
Aldırma Gönül, Sabahattin Ali’nin Sinop Cezaevinde 8-9 aylık zaman süresince yattığı dönemde yazdığı bir şiirdir. 1992 yılında Edip Akbayram tarafından bestelendi. Çok sevdiğimiz Hababam Sınıfı filminde “Okul Her Yerdir” sloganı ile çekilen ve bütünleşen sahne ile hafızalara kazınmış ve gönüllere taht kurmuştur.
5. Kıskanç – Faruk Nafiz Çamlıbel (Muazzez Ersoy)
Bilinen isimleri ile İntizar, Sakın Bir Söz Söyleme olan şarkımız aslında Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Kıskanç” adlı şiiridir. Suat Sayın tarafından bestelenmiştir. Yorumlayan ise Muazzez Ersoy, Zeki Müren, Emel Sayın gibi ünlü isimlerdir. Şiiri okurken veya Şarkıyı dinlerken kıskançlığın hat safhada olduğuna şahit olacaksınız.
6. Yiğidim Aslanım – Bedri Rahmi Eyüboğlu (Sıla)
Yiğidim Aslanım, bir Bedri Rahmi Eyüboğlu şiiridir. 1988 yılında Leman Sam tarafından yorumlanan bu şiiri, Zülfü Livaneli ve Sıla da seslendirmiştir. Bu şarkı şiirlerden bestelenmiş en iyi şarkılar listemizde 6. sıradan yerini alıyor.
7. Git – Cemal Safi (Candan Erçetin)
Git, Cemal Safi şiiri ve aynı zamanda Candan Erçetin’in 2009 yılında güzel sesiyle yorumladığı bir şarkıdır. Bazen sadece “Git” demek gerekir, gitmek isteyenlere…
8. Leylim Ley – Sabahattin Ali (Cem Adrian)
Leylim Ley, yine bir Sabahattin Ali şiiridir. “Leylim” sevgilim anlamına gelir ve “Leylim Ley” sevgiliye sesleniştir. 1937 yılında yazılan bu şiir, 1975’te bestelenmiştir. Şarkıyı Zülfü Livaneli ve İbrahim Tatlıses de yorumlamış. Ve yine bir Sabahattin Ali şiirinin bestelenerek ölümsüzleştiğine şahit oluyoruz.
9. Kalamış – Behçet Kemal Çağlar (Münir Nurettin Selçuk)
Kendisi de bir dönem Kalamış’ta yaşayan Münir Nurettin Selçuk’un bestelediği, Behçet Kemal Çağlar şiiridir. Bir zamanların huzur bulunan semtini konu edinen bu şiiri, Emel Sayın da yorumlamıştır.
10. Terk Etmedi Sevdan Beni – Ahmed Arif (Funda Arar)
Haberin Var Mı adıyla da bilinen bu şarkı Cem Karaca, Fikret Kızılok tarafından yorumlanmıştır. Bir Ahmed Arif şiiri olan Terk Etmedi Sevdan Beni’yi bir de Funda Arar’ın eşsiz yorumu ile dinlemek ister misiniz? Keyifli dinlemeler…
Yorum bırak