Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

5 dk okuma süresi


Yaz aylarında bronzlaşmak için ya da D vitamini ihtiyacını karşılamak için gereğinden fazla güneşe maruz kalmak; derinin erken yaşlanmasına, kırışıklık ve leke oluşumuna sebep olurken aynı zamanda deri kanserine de yol açabilmektedir. Güneş varlığıyla içimizi ısıtsa da, çok fazla maruz kaldığınızda size ve vücudunuza zarar vermektedir. Sahile gidip güneşlenmek her ne kadar keyifli olsa da, olumsuz yönleri oldukça fazla. Güneş ışınlarının zararlarını engelleyebilmek sizin elinizde. Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınarak, oluşabilecek hastalıklardan korunma yolları ise çok basit. Sıcak yaz mevsiminde dikkat etmeniz gerekenleri ve güneş ışınlarından korunma yolları neler, sizler için listeledik. İyi okumalar!

1. UVA ve UVB Işınlarına Dikkat Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

UVA ve UVB ışınları, güneşten dünyaya gelen ultra viole ışınlardır. UVA ışınları ozon tabakasından direkt geçerek dünyaya ulaşmaktadır. Camdan ve bulutlardan geçebilme özelliğine sahiptir. Derinin alt tabakasına ulaşan UVA ışınları cildin nem dengesini bozmakla beraber, yaşlanmasına da neden olmaktadır. UVB ışınları ise ozon tabakasından süzülerek dünyaya ulaşırlar. Cildin bronzlaşmasına ve yanıkların oluşmasına sebep olan UVB ışınları bulutlardan ve camlardan çok süzülmezler. Cilt yanıklarına sebep olan UVB ışınlarından doğru şekilde korunmadığımız takdirde cilt kanserine sebep olabilirler. Yaz-Kış UV ışınlarından korunmaya çalışılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

2. Güneşin Dik Geldiği Saatlere Dikkat Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneşin dik geldiği saatlere dikkat edilmeli. Özellikle 10:00 ve 16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya özen göstermeli eğer çıkıyorsanız da gerekli önlemler alınmalıdır. Siz gölgede olsanız bile güneş ışınları, beton, su ve kumdan yansıyarak yakabilmektedir. Spor ya da yoğun fiziksel aktiviteler bu saatler dışında sabah ve akşam saatlerinde tercih edilmelidir. Bebek, çocuk ve yaşlılar park edilmiş araçlarda bırakılmamalı, kapalı alanlar gölgelendirilmelidir. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla güneş ışınlarının olumsuz ve zararlı etkilerinden korunma yolları arttırılmalı, önlemler alınmalıdır.

3. Cilt Tipine Uygun Güneş Koruyucuları Tercih Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Güneş ışınlarından korunmak için cilde en uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir. Güneş koruyucular en az 30 faktör olmalıdır. Açık tenliler ve çocuklar güneş koruyucu kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. 6 ayını doldurmamış bebeklerde güneş koruyucu kullanılmamalıdır. Bebeği güneş ışınlarından korumak için gölgede tutmak ve uygun kıyafetler giydirmek daha doğru olacaktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda güneş kremi cilt tipine uygun seçilmelidir. Cildiniz kuruysa nemlendirici özelliği olan bir koruyucu, cildiniz yağlı ise su bazlı bir koruyucu tercih edilebilir. Tercih edilen güneş koruyucusunun içerisinde UVA ve UVB filtreleri içerdiğine özen gösterilmelidir. Uzmanlar tarafından güneş koruyucularını alırken içeriğinde oxybenzone ve Retınyl Palmitate olmayanların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

4. Güneş Koruyucuları Dikkatli ve Düzenli Kullanılmalı

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Güneş koruyucuları dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürülmelidir. Cilt bakım rutininizin en sonunda uygulanmalıdır. Güneş koruyucuları yüz ve boyun için iki parmak boyu sıkılmalı ve uygulanmalıdır. Denize girdikten sonra ya da aşırı terlemeye maruz kaldıktan sonra yenilenmelidir. Ayrıca güneş koruyucunuz kaç faktörlü olursa olsun en az iki saatte bir yenilenmelidir. Güneş koruyucularının %100 faydalı olmayacağını bilmeli ve güneş altında kalış süresine dikkat edilmelidir. Kapalı alanlarda olsanız bile güneş ışınlarının pencereden yansıyarak ulaşacağını bilmeli ve önlem alınmalıdır. Sıcak yaz mevsiminde güneş koruyucuları, güneş ışınlarından ve olumsuz etkilerinden korunma yolları arasında bir vazgeçilmezdir.

5. Yaz Aylarına Uygun Kıyafetler Tercih Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için uygulanması gereken bir diğer adım da uygun kıyafetler tercih etmektir. Yaz aylarında güneş ışınlarını çok fazla çekmemesi için açık renkler tercih edilmelidir. Koyu renkler güneş ışınlarını çekerken, nude ve pastel tonlar güneş ışınlarını yansıtır. Vücudumuza yapışarak sıcaklığı arttırmamak için bol giysiler önceliğiniz olmalıdır. Dar kıyafetler vücudunuza yapışım kan dolaşımını yavaşlattığı için bol kıyafetler tercih edilerek terleme riski azaltılmalıdır. Uzmanlar vücudunuzu güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korumak için uzun kollu giysiler tercih edilmesini önermektedirler. Giyeceğiniz kıyafetlerin kumaşlarına da dikkat etmeli genel olarak pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

6. Şapka Seçimlerine Dikkat Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Yaz aylarında kullanacağınız şapkalar size ver tarzınıza bir hava katarken sizi güneş ışınlarından da korumalıdır. Şapka seçimine yaz aylarında özellikle dikkat edilmelidir. Uygun şapkalar, bir kısmı fileli olan ve delikli olanlarıdır. Hasır şapkalar örnek olarak verilebilir. Güneşten korunmak için boynunuzu ve yüzünüzü gölgede tutacak boyutta ve modelde şapkalar tercih edilmelidir. Pamuklu olan ve polyester içermeyen şapkalar önceliğiniz olmalıdır. Çok sıkı olan şapkalar saçınızı havasız bırakarak dökülmelere sebep olabilir. Sıcak yaz mevsiminde tarzınızı yansıtan şapka seçimleri güneş ışınlarından korunma yolları arasında da yer almaktadır.

7. Şemsiye Kullanmaya Özen Gösterilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Sadece yağmurlu havalarda ıslanmamak için değil aynı zamanda güneş ışınlarının etkisini azaltmak için yaz aylarında da şemsiye kullanılmalıdır. Genellikle Çin halkında sıkça karşılaşılan şemsiye kullanımı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olan bir diğer adımdır. Yaz aylarında açık alanlarda güneşten korunmak için şemsiye tercih edilebilir. Şemsiye siz hareket halindeyken de size gölge oluşturacak ve güneşin olumsuz etkilerini bir nebze de olsa azaltacaktır. Şemsiye kullanırken, güneş ışınlarının şemsiyeden de size ulaşabileceği unutulmamalı ve dikkat edilmelidir. Sadece şemsiye güneşten korunmak için yeterli olamayacağı için diğer adımların uygulanmasına da özen gösterilmelidir.

8. Koruyucu Güneş Gözlükleri Tercih Edilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Vücudunuzu güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korurken gözleriniz de ihmal edilmemelidir. Güneş ışınları, insan gözünün algılayamayacağı oranda ultraviyole (UV) radyasyonu yayar. Güneş gözlüğü seçerken UV korumalı olduğuna dikkat edilmelidir. Güneş gözlüklerinin mutlaka UV veya morötesi ışıkları kestiğine dair belgesi olmalıdır. Güneş gözlüğünüzde CE ibaresi bulunmalıdır. CE gözlüğün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir. Güneş gözlüklerinin ışık emilim oranı uygun olmalıdır. Renkli güneş gözlükleri eğer UV ışığını engelleyici özellikte değilse gözünüze zarar verebilmektedir. Renkli cam takıldığında göz bebeği küçülmez ve UV ışını göz içine bol miktarda girer.

9. Bol Bol Su Tüketilmeli

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Yaz aylarında terlemeyle beraber vücudunuz çok sıvı kaybettiği için bol su tüketimine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilmiş sıvı kısıtlamanız yoksa günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Çok soğuk ve buzlu içeceklerden kaçınılmalı eğer tercih ediliyorsa da dikkatli olunmalıdır. Yılın her mevsiminde su tüketimi hayatımızda oldukça önemli bir yer teşkil ediyor olsa da yaz aylarında özellikle vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya özel gösterilmelidir. Uzmanlar asitli ve gazlı içeceklerden ziyade doğal ve sade içeceklerin yaz ayları için daha uygun olacağını tavsiye etmektedir. Su tüketiminden dolayı herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve doktorunuz tarafından kısıtlanmamışsa yaz aylarında bol su tüketilmelidir.

10. Yiyecek Seçimlerinde Dikkatli Olunmalı

Sıcak Yaz Mevsiminde Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Sıcak yaz mevsiminde günlük beslenmede aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak vücudunuzu güneş ışınlarından korumanız mümkündür. Yaz mevsimi, sebze-meyveleri tüketilmelidir. Karpuz, çilek, üzüm ve kiraz gibi vitamin ve lif açısından zengin olan meyveler yaz aylarında en büyük destekçiniz olacaktır. Lif tüketimi bağırsakların rahat çalışmasını sağlamaktadır. Yaz aylarında tükettiğimiz meyve ve sebzeler vücudunuzun sıvı kaybını da karşılamaktadır. Yaz aylarında öğün atlamamaya da dikkat edilmelidir. Tercih edilen yemekler hafif yemekler olmalıdır. Çok fazla baharatlı yiyeceklerin tercih edilmemesi de önerilir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
28
Beğen
Mutlu Mutlu
23
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
18
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak