Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

5 dk okuma süresi


Ses, frekans, enerji ve titreşim; Nikola Tesla’ya göre evrenin sırlarını arayanların bu başlıklar üzerine düşünmesi gerekiyor. Einstein’a göre ise madde diye bir şey yok. Madde yalnızca titreşimi duyularımızın algılayabileceği kadar düşük olan enerjinin adı. İşte ses de bu enerji türlerinden biri. Ses titreşimle oluşan, titreşimi enerjiye dönüştürerek frekans dalgaları yaratan bir enerji türü. Üstelik yalnızca tanımı bakımından değil, etkileri bakımından da bildiğimizden çok daha fazlasını barındırıyor. Ses tedavi yöntemlerinden kitle kontrol silahlarına kadar geniş bir araştırma cetvelinin merkezinde bulunuyor. Ses dalgalarının insan vücudu üzerindeki inanılmaz etkileri ve özelliklerini kapsayan bir içerik hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

1. Binöral Ritimler

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

1839 yılında Heinrich Wilhelm Dove tarafından etkileri fark edilen binöral ritimler, insanın beyin dalgaları üzerinde belirgin etkiler yaratabilen özel ses dalgalarıdır. Farklı Hz (hertz) değerlerinde iki ses tonunu sağ ve sol kulağa ayrı ayrı ve üst üste yönlendirerek beyni uyarabilen bu sesler, beyin dalgalarını alfa, teta, delta ve gama frekanslarına maruz bırakırlar. Bir deneyde beta, teta ve delta dalgaları yaratan ritimler dinleyen insanların algıda seçicilik ve minimal ton farklılıklarını seçebilecek düzeyde gelişen görme becerisi kazandıkları belirtilmiştir. Diğer bir deneyde ise binöral ritmin insan beynini meditasyon ve hipnoza benzeyen bir trans haline geçirebildiği gözlemlenmiştir. Bu özelliğiyle günümüzde insomnia, stres ve anksiyete tedavisinde kullanılmaktadır.

2. Müzik Terapisi

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Modern zamanların ilk müzik tedavisi 1947’de ABD’nin Michigan eyaletinde bir devlet hastanesindeki tedavi programlarıyla başladı. Bu programlar 1949’da Fransa’da ülke çapında kabul gördü ve uygulanmaya başlandı. 2. Dünya Savaşı sonrasında Stockholm’de savaştan miras kalan travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmek amacıyla ilk müzik terapi enstitüsü kuruldu. 1977’de ABD’de müzik tedavisi bir bilim dalı olarak kabul gördü. Tedavi hastanın beyin elektrosu (EEG) ile kişinin beyin haritası belirlendikten sonra gerekli frekans dalgalarını yaratan binöral ritimlerin dinletilmesiyle uygulanıyor. Türkiye’de müzik terapisi üzerine araştırmalar Üsküdar Üniversitesi Müzik Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılıyor.

3. Mikroorganizmaların Kontrolü

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Sıra ses dalgalarının insan ve madde üzerindeki etkileri arasından en inanılmaz olanına geldi. Ses dalgaları, mikroorganizmaların yapılarını yani DNA’larını değiştirebiliyor, hücre çeperlerinin biçimlerini yeniden düzenleyebiliyor veya geri dönüşü olmayacak zararlar verebiliyor. Sesin bu becerisi özellikle 21. yüzyılda aktif olarak gıda ve sağlık endüstrilerinde ultrasonik ses dalgaları ile kullanılıyor. Ultrasonik ses dalgaları solüsyonların içinde hava kabarcıklarının titreştirilmesi ile meydana getiriliyor ve bu kabarcıkların patlayıp sesi dışarıya salması sonucu planlanan etkiyi yaratmak üzere yayılmaya başlıyor. Gelecekte insan DNA’sındaki genetik hastalıkları temizlemek için kullanılabileceği öngörülüyor.

4. Tehdit Algısı

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Alarm sesleri neden rahatsız edicidir? Çalar saatlerin şiddetli ve huzur kaçırıcı tonlarına benzer şekilde dijital alarm seslerinin de rahatsız edici ses örüntülerinden seçilmesi tesadüf değil. Bu sesler insan vücudunun hayatta kalma refleksini tetikliyor. Vücut bir tehdit olduğuna inanıyor ve algıladığı tehdidin derecesine oranla kortizol (savaş/kaç hormonu) salgılıyor. Kortizol vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası ve salgılandığında tıpkı adrenalin gibi tepki hızını arttırıp dinçleşmeye sebep oluyor. Bu sebeple alarm çaldığı zaman rahatsızlıkla aniden gözlerimizi açarak uyanıyor veya yüksek seslerden korkuyoruz.

5. Şok Dalga Tedavisi

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

ESWT (Extracorporeal ShockWave Theraphy) ya da şok dalga tedavisi üretilen şiddetli ses dalgalarının elipsoit şeklindeki bir çanak ile vücudun hedeflenen bölgesine odaklanmasına dayanan bir tedavi çeşididir. Yüksek basınçlı ses dalgaları titreştirilerek enerji üretilir ve üretilen enerji bir cihaz aracılığıyla dokuya yönlendirilir. Cildin üzerinde hareket etmek ve yayılmak üzere üretilmiş akımların dokuların üzerinde dalgalanması prensibiyle çalışır. Çoğunlukla ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Sporcuların dizleri ve dirsekleri, topuk dikeni, omuz ağrıları, kaynamayan kırıklar yöntemin en çok kullanıldığı durumlardır.

6. ASMR

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Binöral ritimlerin sıklıkla kullanıldığı ASMR sesler insan beyninin belirli frekans düzeylerindeki seslere “endorfin” ya da bir diğer adıyla mutluluk hormonu salgılayarak karşılık vermesine sebep oluyor. Beyin bu seslere maruz kaldığı zaman parestezi olarak adlandırılan bir tepki üretir. Parestezi çoğunlukla kafa, sırt, omuz bölgelerinde keyif verici bir karıncalanmaya sebep olan sinirsel bir cilt olayıdır. Genellikle bu hislerin etkisi azalmaya başladığında arkalarından sakinleşme hissi ve uyku gelir. İnsanın ASMR seslerle ilk karşılaştığı yer anne karnıdır. Anne karnında algılanan boğuk ve alçak titreşimli frekanslar ASMR seslerin keşfedilmesine önayak olmuştur.

7. Solfeggio Frekansları

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

11. yüzyıl keşişlerinden Guido d’Arezzo melodiyi müzikal bir ahenge ve düzene oturtmak için ilk isimleri “ut, re, mi, fa, sol, la” olan nota sistemini geliştirir. Bu sitemin adı Solfeggio Skalası’dır. Sonradan “ut” değişerek “do” olur ve “si” eklenerek bugün kullandığımız nota sistemi halini alır. 1970’li yılların ortalarında Dr. Joseph Puleo notaların elektromanyetik frekansları üzerine araştırmalar yaparken Solfeggio Skalası’ndaki ilk notaların insan psikolojisinde belirgin değişlikler yapabildiklerini fark eder. Sırasıyla 396 – 417 – 528 – 639 – 741 – 852 Hz değerlerinde olan bu seslerin her birinin farklı bir psikolojik tepki uyandırma becerisi vardır.

8. Gürültünün Etkileri

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Doğru ses dalgalarının insan sağlığına faydaları olduğu gibi kontrolsüz ve biçimsiz dalgaların da bir o kadar zararı var. Psikolojiye göre 500, 1000 ve 2000 Hz frekans düzeylerinde ortalama 25 dB (desibel) şiddeti bir sesin gürültüye dönüşme sınırı. Bu noktadan sonra ses dalgaları özellikle çocuklarda negatif etkiler yaratmaya başlıyor. Endüstriyel sanayi bölgelerinde yasa dışı çalışan çocuk işçiler üzerinde yapılan bir deneyde 25 dB üzerindeki seslere uzun süre maruz kalmanın “öğrenilmiş çaresizlik” yarattığı, nörovejatatif ve kardiyovasküler sistemlerinde bozukluklar oluşturduğu ve öğrenmede güçlüğe sebep olduğu gözlemlenmiş.

9. Akustik Kalitenin Etkileri

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Akustik, sesin dalga yayılımlarının fiziksel özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Gürültüye yol açan titreşimleri yönetmeyi ve kontrol altına almayı amaçlar. Özellikle metropol hayatının yarattığı çarpık kentleşmeden meydana gelen yapısal sorunlar akustik kalitenin en büyük düşmanlarıdır. Bilinçsiz tasarlanan ofisler ve çalışma ortamları planlananın aksine çalışan memnuniyetini, isteğini, verimliliğini ve performansını düşürüyor. Avrupa’da her yıl 13 milyondan fazla insanın akustik kalitenin yetersizliğinden dolayı 65 dB çevresel gürültüye maruz kaldığı gözlemlenmiş. Bu sorun doğrudan duyma sorunları yarattığı gibi uyku ve odaklanma problemlerine yol açmakta. En önemlisi ve ilginci ise, uzun süre maruz kalınan düşük akustik kalitenin kalp ritmini bozabilmesi.

10. Ses Bombası

Ses Dalgalarının İnsan Üzerindeki İnanılmaz Etkileri

Ses dalgalarının insan bedeni üzerindeki inanılmaz etkileri arasında en tehlikeli olanı ses bombası. İnfilak ettiği zaman 170 desibelin üzerinde bir patlama sesi vererek hedefin bazı duyularının geçici veya kalıcı olarak kapanmasına sebep oluyor. İlk olarak 1970’lerde Britanya ordusuna bağlı bir özel kuvvetler birliği tarafından kullanılmış. Yarattığı ses dalgası kulak zarını sonra da kulak sıvısını dürterek denge kaybına ve kulak çınlamasına yol açıyor. Ancak günümüzde kullanılan modelleri bundan çok daha tehlikeli. M84 denilen bu ses bombaları tıpkı binöral ritimler gibi beyin dalgalarını değiştirerek kafa karışıklığı, kararsızlık ve düşünme bozukluğu yaratıyor.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
33
Beğen
Mutlu Mutlu
8
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
4
Üzgün
Olamaz Olamaz
5
Olamaz
Kızgın Kızgın
8
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
10
İlginç

Yorum bırak