Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Şehirlerin en önemli alanlarını sıklıkla üzerinden geçtiğimiz sokaklar oluşturmaktadır. Dünya üzerinde yer alan nadir caddeler insanlara köprü olmaktan ziyade onları büyülemeyi de başarmaktadır. Her biri ayrı bir sanat eseri olan bu sokaklar; renkleri, güzellikleri ve doğal dokularıyla adeta göz kamaştırmaktadır. Merdivenler, kaldırımlar ve doğal bitki örtüsü, sokakların özünü kapsamaktadır. Bazen bir film sahnesi bazen ise bir karnaval hissi yaşatan dünyanın en eğlenceli sokaklarının derlemesini sizin için hazırladık. Şehre ilham getiren birbirinden estetik sokak tasarımları içeriği sizler için listelendi. Herkese keyifli okumalar dileriz.

1. Rio De Janeiro

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Rio, eğlenceli ve ilginç yaşamıyla hem festivallere hem de beyaz perdeye her daim konu olmuştur. Ekvatoral iklimin hüküm sürdüğü şehirde, pek çok farklı ve özgün bitki türü bulunmaktadır. Şehrin insanlarının ruh hallerini ve yaşam tarzlarını yansıtan birbirinden çılgın tasarımlar sokaklarda baş göstermektedir. Çoğu sokağı renklerle dolup taşan Brezilya’nın en ünlü ve en sevilen caddeleri Rio De Janeiro’da yer almaktadır. Şehrin önemli bir problemi bulunmaktadır. Büyük gelir adaletsizlikleri ve zenginlik ile fakirlik arasındaki uçurumlar nedeniyle halkın ciddi bir kısmı şehrin güzelliklerinden faydalanamamaktadır. Danslarla bütünleşen gece hayatının en bariz göstergesi ise her yıl düzenlenen “Rio Karnavalıdır”. Karnaval, sokağa yaşam enerjisi salgılamaktadır.

2. Dark Hedges

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Dünyanın en enteresan sokaklarından biri hiç kuşkusuz İrlanda’nın kuzeyinde yer alan Ballmoney’de bulunmaktadır. Adeta bir korku filminin içerisindeymişçesine adım attığınız sokak, sizi gerilim dolu bir serüvene çıkarmaktadır. Stuart Hanedanlığı tarafından dikilen ağaçlardan oluşan karanlık sokak, on sekizinci yüzyıldan günümüze değin özenle korunmaktadır. Akşama doğru özellikle de gün ışığının son saatlerinde büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilerini etkilemektedir. İki yandan sarkan ağaçlar kalın ve iri gövdeleriyle adeta birer zombi silueti şeklinde yola yansımaktadır. Adrenalinini yükseltmek isteyenler için “Dark Hedges” en uygun sokaktır.

3. The Norderstraße

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Flensburg’un en işlek ve en tarihsel yerlerinden birini oluşturan The Norderstraße Caddesi, turistlerin ilgisini çekmeyi başaran en ünlü sokaklardandır. Çoklu bir kozmopolit yapı ve enteresan kültürlerin oluşturduğu karma görünümlü sokak epey dikkat çekmektedir. Sanatçıların modaya uygun eserleri ve birbirinden lezzetli dünya mutfağı yemekleri de bu caddede yerini almaktadır. Dünyanın en çılgın sokakları arasında yer alan Norderstrabe, birbirine asılı duran ayakkabılarla kaplı bir gökyüzüne sahiptir. Shoefiti geleneğine bağlı kalan tasarımsal gökyüzü, dal, halat, ip ve kablolardan oluşan görünümüyle bir hayli dikkat çekmektedir.

4. Jerez de la Frontera

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Şehre ilham getiren oldukça ilgi çekici estetik sokak tasarımları içeriğimizin dördüncü maddesinde özel bir bölge olan Jerez de la Frontera caddelerine yer verilmektedir. İspanya’da yer alan Jerez de la Frontera, ülkedeki özerk bölgelerden birine karşılık gelmektedir. Bölge, Endülüs’e bağlı olmasıyla da dikkat çekmektedir. Çok fazla tarihi ve turistik alanı bulunan mekân, turistler için gezilecek gözde seyahat yerlerinin başında gelmektedir. Beyaz boyalı evlerin çevrili olduğu caddelerde bitkiler ve ışıklar etnik ve şık bir görüntüyü beraberinde getirmektedir. İspanya sıra dışı kültürü ve coğrafyasıyla sokaklarını ön plana çıkarmaktadır.

5. Lombard Street

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Şehrin sokakları insana ilham vermektedir. Sanatçılar sokakları süslemekte ve gezginler bu sokakları gezerken adeta büyülenmektedir. Amerika’nın San Francisco eyaletinde yer alan Lombar Caddesi’de bu büyüleyici sokaklara bir örnektir. Kaliforniya’ya bağlı olan bu cadde, herkesin şaşkınlıkla seyrettiği keskin virajlarıyla popülerlik sağlamıştır. Eğriliği ile ün salmış ve hatta yeryüzünün en eğimli sokağı unvanını almıştır. Virajların yanları küçük bitkiler ve ağaçlık alanlarla süslenmiştir. Burada araba sürmek adeta küçük bir oyuncak simülasyonda hareket etmeye benzemektedir. Gece lambaların ışıltılarıyla parıldayan cadde, bölgenin en gözde mekânlarındandır.

6. La Boca

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Capcanlı renkleriyle göz kamaştıran La Boca, dünyanın en ünlü sokakları arasında baş sıralarda gelmektedir. Kontrast renklerin evlerin boyasını kapladığı ortam tam anlamıyla bir karnaval merasimini yaşatmaktadır. Güneşin vurduğu boyaların parıltısı caddeyi en ilginç kılan özelliklerden biridir. Arjantin’in başkentinde bulunan bu sokak, tüm şehrin ve ülkenin en bilindik sokağıdır. Bir kısmı büyük bir nehre açılan cadde, tekne boyasının şekillendirdiği baraka evlerle süslüdür. Birbirinden değerli sanatçılar evlerin, duvarların ve caddenin üstüne eserlerini kazımıştır. La Boca evleri, herkesin bir gün sahip olmak isteyeceği türden şirin mi şirin görünümlere sahiptir.

7. Jinli Street

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Çin, turistlerin en çok görmek istediği ülkeler arasında bulunmaktadır. Kültürü ve dokusu Asya’yı yansıtan ülkenin, gezgin sayısı epey fazladır. Bilinen meşhur yerlerin başında da Chengdu’da yer alan ünlü bir cadde gelmektedir. Jinli Caddesi, kırmızılarla bezeli olmasının yanı sıra loş bir görünüme sahiptir. Bu gizemli cadde, pek çok insanda da merak uyandırmaktadır. Beş yüz metreyi aşan uzunluktaki sokak, hanedanlığın bıraktığı bir mirastır ve yakınında büyük bir tapınak bulunmaktadır. Üç krallığın devamını yansıtan manevi değer,  Çinliler için epey yüksektir. Hediyelik eşya dükkânları ve yeme-içme alanları caddeyi boydan boya kaplamaktadır.

8. Blue City

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Denize yansıyan muhteşem mavi rengin hâkim olduğu bölge, dünyada görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Fas’ın kuzeyinde yer alan evler, görenlere unutulmaz bir seyir zevki yaşatmaktadır. Şafşavan şehrinde yer alan bu evler küçük bir kasabayı oluşturmaktadır ve sokakları gerçekten müthiştir. Etnik, otantik ve el yapımı ürünlerle dolu olan caddelerin mavi rengi, insana huzuru en içten şekilde hissettirmektedir. Şehirde pek çok farklı kültürde insan yaşamaktadır ve bu kültür farklılıkları kozmopolit bir yapıyı da beraberinde getirmektedir. Özgürlüğü ve barışı simgeleyen mavi, her bir evde yeniden şekillenmiş ve hayat bulmuştur.

9. Balat

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Şehre ilham getiren en esrarengiz estetik sokak tasarımları derlememizin dokuzuncu sırasında İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Balat’a yer verilmiştir. Balat, Fatih ilçesinde yer alan ve turistlerin bakmadan geçemediği yegâne miraslardandır. Her bir sokağı ayrı, her bir evi ayrı dokuya sahiptir. Film ve dizi çekimleri sonucunda popülerliği günden güne artan Balat sokaklarının renkli evleri her göreni büyülemekte aynı zamanda da hüzünlendirmektedir. İçerisinde pek çok kültürel ve tarihi mimariyi barındıran sokaklar aynı zamanda birçok hissi de gezginlere yaşatmaktadır. Hikâyesi de kendi kadar ilgi çekici olan caddeler ziyaretçilere adeta seyir zevki sunmaktadır.

10. Baobabs

Şehre İlham Getiren Estetik Sokak Tasarımları

Yeryüzünün en enteresan caddelerinden birini Madagaskar’da yer alan Baobab Ağaçlarıyla çevrili sokak oluşturmaktadır. Bölge halkı sokakta yürürken adeta bitki örtüsü oldukça ilginç olan bir mozaikten geçmektedir. Çarpıcı manzara kendini görmek isteyen sayısız turistle dolup taşmaktadır. Madagaskar’a özgü olan bu değişik ağaçların ortalama boyu otuz metreyi bulmaktadır. Gün ışığı ile birlikte doyulmaz güzellikteki fotoğraflara kaynaklık eden bu eşsiz görünüm herkesi büyülemektedir. Turizmden elde edilen gelirler oldukça azdır ve girişler ücretsizdir. Bu doğal güzelliğin ise karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike, çıkabilme ihtimali yüksek olan orman yangınlarıdır.

Mobil sürümden çık