Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

5 dk okuma süresi


Günümüzde birçok zekâ geliştirici oyunlar bulunsa da, eskimeyen bir tarihi olan satrancın yeri bambaşkadır. Satranç, dünya çapında turnuvaları düzenlenen bir spor dalı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca her yaştan insanların katılım sağladığı bu turnuvalara ise yoğun bir ilgi olmaktadır. İki kişi arasında karşılıklı oynanan, büyük bir zekâ ve dikkat gerektiren satrancın köklü bir tarihi ve değişmez kuralları vardır. Herkes tarafından bilinen satranç tahtası üzerinde, oyuna ait özel taşlar ile oynanan bir masa oyunu türüdür. Üstelik Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bir koleksiyona sahip bir müzesi de bulunmaktadır. Söz konusu olan satranç müzesi hakkında bunun gibi merak edilen her şey içeriğimizin devamında sizleri bekliyor!

1. Satrancın Kısa Tarihi

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Mısır piramitlerindeki bulgular, satrancın günümüzden yaklaşık olarak 4000 yıl önce ortaya çıktığına dair kanıtlar sunmaktadır. Türkmenistan’da gerçekleştirilen kazılarda, burada yaşayan Kuşhan Türklerine ve MS 150. yüzyıla ait olduğu belirlenen satranç taşları bulunmuştur. Bu durum satrancın ilk defa Kuşhan Türkleri tarafından oynandığı ve Hindistan’a götürüldüğü yolunda birtakım iddialar ortaya atılmasına neden olmuştur. 1850’lerden sonra satranç konusunda kendini geliştirmiş güçlü oyuncuların bulunduğu satranç turnuvaları düzenlenmeye başlamıştır. Satranç günümüzde hala her yaştan oyuncu bulabilmektedir. Beyni devamlı aktif tutması ve sistematik düşünmeyi sağlaması nedeniyle, öğrenmesi zaman alan bir oyundur.

2. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinin Hamamönü sokağında yer almaktadır. 2005 yılında ziyarete açılan müze “Dünyanın En Geniş Satranç Koleksiyonu” unvanını kazanmıştır. Gerek tasarımının özgünlüğü, gerek birbirinden ilgi çekici satranç takımları ile uzun yıllardır ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Altındağ’ın merkezine bağlı Hamamönü’nün biraz yukarısında kurulan Gökyay Satranç Müzesi, bölgenin bilinen mimari konumuna uygun olarak, tarihi dokuyu yansıtan eski Ankara evleri modeli baz alınarak inşa edilmiştir. Yaklaşık 1008 metrekarelik bir alan üzerine yapılan müzede, 103 değişik ülkeden 590 adet satranç takımı sergilenmektedir. Üstelik farklı konular üzerine sergilenen satranç takımları, aynı zamanda ziyaretçileri kültürel etkileşimlerle dolu bir yolculuğa çıkartmaktadır.

3. Kurucusu Akın Gökyay

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Akın Gökyay bir röportajında satranca olan ilgisinin nasıl başladığından söz etmiştir. Gökyay satrancı, 8-10 yaşlarında geometri hocası olan babasından öğrendiğini belirtmiştir. Ancak asıl ilgisinin üniversite zamanı başladığını belirten Gökyay, sürekli babasına karşı yenilmekten yorulduğunu ifade etmiştir. Fakat yaklaşık 11 yaşlarındayken, ilk defa babasını yenmiştir. Akın Gökyay, bunun çok farklı bir duygu olduğunu ve bu durumdan çok hoşlandığını belirtmiştir. Daha sonra satrançtan uzaklaşmış fakat üniversite yıllarında tekrar ilgi duymaya başlamıştır. Bununla beraber yurtdışına çıktığı her gezisinde, satranç toplamaya başlamıştır. Zamanla sadece satranç müzesi hakkında araştırmalar yapmış ve bu sayede merak edilen her şey için bir alan oluşturmaya karar vermiştir. Koleksiyonunu bu şekilde oluşturduğunu ve genişlettiğini ifade etmiştir.

4. Koleksiyonun Büyüleyici Zenginliği

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Müzenin koleksiyoneri Akın Gökyay, 1975 yılında toplamaya başladığı satranç takımlarında farklı medeniyetler, savaş ve barış, kültürel çeşitlilik gibi temaları seçmiştir. Fakat bunun yanında, Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi çocuklara yönelik temalara sahip setler de bulunmaktadır. Madagaskar, Bolivya, Fransa, Kazakistan ve ABD’ye kadar birçok ülkeden alınan satranç takımlarında, tarihsel olaylar ve her bir coğrafyaya özel kültürel etkiler gözlemlenmektedir. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren koleksiyonda ahşap, metal, kaya çeşitleri ve döküm satranç takımları gibi çok sayıda materyalden üretilen satranç takımları yer almaktadır. Ayrıca müze girişinde bulunan dubaların at, kale, vezir gibi satranç taşları biçiminde seçilmesi de göze çarpmaktadır.

5. Koleksiyonu Farklı Kılan Özelliği

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Akın Gökyay, müzede yer alan satranç takımlarını seçerken malzemeden çok, seçilen satranç takımının ait olduğu bölgenin kültürünü yansıtacak bir özelliği olup olmadığına dikkat etmiştir. Hukukçu kimliğinin yanı sıra tasarımcı da olan Gökyay, çeşitli ülkelerden topladığı satranç takımlarının oyun için kullanılanlarından ziyade, tematik olanlarını seçmiştir. Bundan dolayı satranç müzesi hakkında merak edilen her şey gibi, bu konu da açıklığa kavuşmuş ve müzedeki takımların oyun için kullanılmasının mümkün olmadığını belirtmiştir. Gökyay, Eski Ankara evi olarak kullanılan müzenin, yine eski Ankara kadılarından birine ait olduğunu ifade etmiştir. Ek olarak, müze yapmanın değil idame ettirmenin önemini vurgulamış ve bu sayede farklı kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptıklarını dile getirmiştir.

6. Satranç Eğitim Seminerleri

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Gökyay Vakfı, müze faaliyetinin yanı sıra satranç hakkında seminerler de düzenlemektedir. Satranç Eğitim Seminerleri, satranç öğrenmek isteyen çocuk ve yetişkinler için eğitimler oluşturmaktadır. Bu sayede başlangıç, orta ve ileri düzeyler olmak üzere ayrı gruplar halinde eğitim ve etkinlikler gerçekleştirmektedir. Çok amaçlı salonlarda gerçekleştirilen bu satranç seminerleri, Türkiye Satranç Federasyonu’nun deneyimli antrenörleri tarafından verilmektedir. Genellikle eğitimlerin ilk aşamasında teorik bir alt yapı oluşturulurken dersler bilgisayar üzerinden, sunumlar ve satranç programlarıyla anlatılmaktadır. Bu şekilde pratik eğitimlere turnuvalar düzenlenerek, ikişerli eşleştirmeler yapılarak devam edilmektedir.

7. Chaturanga Kafede Keyif

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Satranç müzesinin kurulduğu alan içerisinde, müze haricinde de farklı mekânlar bulunmaktadır. Bunlardan biri adını müze için oldukça derin bir anlam ifade eden bir yerden almıştır. Hindistan’da bulunan satranç ile ilgili yazılı belgelerde, satranç kelimesi ilk olarak “chaturanga” olarak geçmektedir. Bunun gibi satranç müzesi kuruluşu hakkında merak edilen her şey, bu şekilde manidar yerlerden alınmıştır. Chaturanga kafe, yazlık ve kışlık olmak üzere iki mevsim için de mekân hizmet vermektedir. Çoğunlukla ziyaretini tamamlayan kişiler burada, kahve eşliğinde kitap okumaktadır. Bunun yanı sıra, kalabalık arkadaş grupları, grup toplantıları, yemekler ve diğer organizasyonların düzenleyebileceği birçok alternatif sunmaktadır.

8. Sevdikleriniz İçin Müze Mağazası

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi içerisinde bir de müze mağazası bulunmaktadır. Bu sayede katıldığınız etkinliklerde, müzede ve kafede geçirdiğiniz keyifli saatleri unutmamak ve sevdikleriniz için hediye alacağınız birçok seçeneği bulunan bu mağazayı ziyaret edebilirsiniz. Müze mağazasında satranç temalı tasarım ürünlerinden ev veya ofis aksesuarlarına, hediyeliklerden satranç ile ilgili kitaplara, çeşitli satranç takımlarından çocuklara yönelik objelere kadar birçok ürün bulunmaktadır. Müzede sergilenen orijinal satranç takımlarının replikaları ve çeşitli temalara özel hazırlanan hediyelikler, ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Ayrıca satranç konulu eğitici, eğlenceli ve yaratıcı ürünler; boyama setleri, önlükler ve yapbozlar ise çocuklara satrancı tanıtmakta ve sevdirmektedir.

9. Müzenin Ziyaret Günleri ve Ücret

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü ziyaretçilerini beklemektedir. Bununla birlikte Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi özel günlerde ziyaret edilememektedir. Müzenin ziyaret saati ise sabah 10:00’da başlamaktadır. 12:30-13:30 arasında öğle tatili nedeniyle kapanan müze, daha sonra açılarak akşam 18:00’a kadar hizmet vermeye devam etmektedir. 2021 yılı itibariyle müzeye giriş ücretleri ise; tam: 15 TL, indirimli: 7.50 TL (Öğrenci, 65 yaş ve üstü) ve grup ziyaretleri: 7.50 TL (10 kişi ve üstü, öğretmen dâhil) olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, okul gezileri randevu sistemi ile kabul edilmektedir. Bundan dolayı önceden telefonla veya maille ulaşıp randevunuzu oluşturabilirsiniz.

10. Müzeye Sağlanan Ulaşımlar

Satranç Müzesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde belediye binasının arka tarafındaki sokakta yer almaktadır. Ankaray aracılığı ile gelmek isteyenler, Kurtuluş Metro İstasyonu’nda indikten sonra gezerek Hamamönü tarafından Altındağ Belediyesi’nin bulunduğu caddeye kadar yürüyebilir ve hemen arka tarafta yer alan müzeye ulaşabilirler. Ayrıca Ulucanlar dolmuşları da müzenin yakınından geçmektedir. Bu sayede birçok bölgeden ulaşım sağlanabilmektedir. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Telefon Numarası 0 312 312 13 04-05’dır. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Adresi ise Hamam Arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230 Altındağ-Ankara’dır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
10
Beğen
Mutlu Mutlu
5
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
7
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak