Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

5 dk okuma süresi


Güzel bir gülümsemeye sahip olmanın yolu sağlıklı dişlerden geçmektedir. Ağız ve diş sağlığının korunması ise bu konuda gösterilen çabaya bağlıdır. Ülkemizde hala çoğu kişinin aksattığı bir durum olan diş bakımı aslında belirli detaylara dikkat edildiğinde oldukça kolay bir rutin halini alır. dergiCE olarak bu listemizde ağız ve diş bakımı rutinine dair önemli noktalardan bahsettik. İşte sağlıklı dişlere, temiz bir nefese ve güzel bir gülüşe sahip olmak için dikkat etmeniz gereken 10 altın kural… Keyifli okumalar!

1. Fırçalama Deyip Geçmeyin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu şüphesiz dişleri düzenli olarak fırçalamaktan geçer. Ancak üstünkörü bir fırçalama sanılanın aksine dişlerinize zarar verebilir. Doğru diş fırçalamanın tekniği, dairesel hareketler çizerek diş etine zarar vermeden fırçalamaktır. Günde en az 2 kere tüm dişleri fırçalamak gerekir. Diş fırçasının özellikle ağzın en arkasındaki dişlere ulaşması önemlidir. Bunu kolaylaştırmak için küçük başlıklı bir diş fırçası seçmelisiniz. Günlük ağız bakımınız diş fırçalamakla da bitmiyor. Ağız çalkalama suyu ve diş ipi kullanarak ağız bakımınıza son dokunuşu yapın ve dişlerinizin tamamen temizlendiğinden emin olun.

2. Diş Fırçalama Süresine Dikkat Edin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalamalısınız. Ancak her fırçalama en az iki dakika sürmeli. Bu süre, fırçanın ağzınızdaki her yere ulaşması için önemli. Her bir dişe gereken özeni göstermelisiniz. Çarpık dişleriniz için ekstra zaman harcamanız gerekebilir. Diş fırçasının yeterli gelmediği bu gibi durumlarda bir ara fırça edinerek gereken temizliği sağlayabilirsiniz. Diş fırçalama süresi kadar diş macunu miktarının fazla olmamasına da dikkat edin. Dişi temizleyen asıl unsur diş fırçasıyla yaptığınız mekanik hareketlerdir. Diş macununda bulunan florür gibi maddeler fazla miktarlarda zararlı olabilir. Son olarak diş fırçasının yumuşak olmasına da dikkat edin ve diş fırçanızı 3-4 ayda bir yenileyin.

3. Şekerden Uzak Durun

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Şeker, dişlerde çok çabuk çürümeye neden olan bir besin maddesidir. Ağzımızdaki bakterilerden bir kısmı şekerle beslenir. Şekerli bir besin tüketildiğinde kısa süre içinde ağız çalkalanmaz, tükürükle temizlenmez ya da fırçalanmazsa bu bakteriler alınan şekeri aside dönüştürür. Ağızda oluşan asidik ortam diş minerallerine ve diş minesine zarar verir. Şekerli gıdaları uzun yıllar tüketmek diş çürüklerine, diş eti çekilmesine ve sonucunda diş kaybına yol açabilir. Dolayısıyla şekerli gıdalardan ve içinde şeker bulunduran asitli içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Diş doktorları, şeker tüketiminin ardından dişlerin fırçalanmasını öneriyor.

4. Çay ve Kahve Tüketimini Azaltın

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Dişlerde sararma ve kahverengi leke oluşumu birçoğumuzun ortak sorunudur. Özellikle çay ve kahve gibi içecekleri tüketmeyi seviyorsanız diş sararmasıyla başınız dertte olabilir. Kahve ve çay gibi kafein içeren içecekleri tüketmek diş yüzeyinde leke oluşumuna sebep olur. Diş yüzeyinde oluşan lekeleri gidermek için sert hamlelerle yapılan fırçalama kesinlikle bir çözüm değildir. Bu tür yöntemler diş yüzeyinde çiziklere yol açar ve aşınan dişler daha çok lekelenir. Çeşitli yöntemlerle dişlerinizin eski beyazlığına kavuşabilirsiniz. Ancak yine de beyazlığın kalıcı olması için bu tür içecekleri sınırlandırmanız gerekmekte.

5. Kalsiyum İçeren Besinler Tüketin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Süt, peynir, yoğurt, balık, soya ürünleri, fındık, ıspanak, brokoli gibi besinler kalsiyum açısından zengindir ve diş sağlığınız için gereklidir. Özellikle gelişim çağında tüketilen kalsiyum ve protein içeriği zengin besinler, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek diş problemlerinden korunmayı sağlar. Büyüme çağında yeterli kalsiyum alımı dişlerin yapısını güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece gelecekteki diş kayıplarının önüne geçmiş olursunuz. Şekerli besinlerden sonra tüketilen kalsiyum içerikli bir yiyecek ağzın pH dengesini düzenleyerek diş çürüklerinin önüne geçer. Kalsiyum içeren besinlerin tüketimi dişlerde oluşan iltihapların da azalmasını sağlayarak ağız sağlınızı korur.

6. Dilinizi İhmal Etmeyin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Pek çok kişi ağız bakımının sadece diş fırçalamaktan ibaret olduğunu düşünüyor. Ancak dil, temizlenmediği sürece ağızda bakteri oluşumuna en çok sebep veren bölgelerden biridir. Dilde biriken bakteriler dişte çürümelere yol açıp diş sağlığını olumsuz etkilerken aynı zamanda ağız kokusuna da yol açar. Bu nedenle mutlaka dişinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de fırçalamalısınız. Dil üzerindeki zararlı beyaz katmanı böylece yok edebilirsiniz. Diş fırçalarının yanı sıra özel dil temizleme aparatları sayesinde dil temizliğinizi daha detaylı bir hale getirebilirsiniz. Diş fırçalama ile beraber günde 2 defa yapacağınız dil temizliği yeterlidir.

7. Sigarayı Bırakın

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Sigarasız bir hayat sağlıklı dişlere ve temiz bir nefese sahip olmak için dikkat etmeniz gereken 10 altın kural arasında en önemlilerinden biridir. Çünkü sigara ağız sağlığına en çok zarar veren maddelerden birisidir. Diş eti hastalıklarından, ağız içi kanserine kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olan sigara, dişlerde sararmaya ve kötü bir nefese neden oluyor. Yol açtığı iltihaplı rahatsızlıklar dişleri tutan kemiklerde erimeye yol açıyor. Sigara içiyor ve sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız sigarayı bir an önce bırakmayı deneyin. Sigara kullanmadığınız süre boyunca diş eti rahatsızlıklarınız gerilerken tedaviniz de ilerleme kaydedecektir.

8. Yirmi Yaş Dişlerini Aksatmayın

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Çoğumuzun korkulu rüyası yirmi yaş dişleri, olağan şartlarda ağız yapısında bir bozulmaya neden olmadan sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilir. Ancak ağzınızın karanlık köşelerinde gizlenen bu dişler gizlenmekte direnebilir ya da çarpık bir şekilde büyüyebilir. Diş etine gömülü yirmi yaş dişleri içeride çürüyerek diş etine ve diğer dişlere zarar verebilir. Çarpık büyüyen yirmilikler ise diş diziliminizi bozabilir. Bu sebeple rutin doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız. Gerekli durumda basit bir işlemle yirmi yaş dişlerinizi çektirebilirsiniz. Son olarak ağızda en arkada yer aldıkları için fırçalarken özellikle dikkat etmelisiniz.

9. Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Vücudunuza yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olan dengeli beslenme, ağız sağlığınız ve dişleriniz için de önem taşıyor. Vücudunuzun mineral, protein ve vitamin dengesi dişlerinizi doğrudan etkilemektedir. Kötü beslenme tarzı, ağzınızı enfeksiyonlara karşı açık hale getirerek dişlerinizin sağlığını bozacaktır. Bu nedenle beslenme düzeninize ve yediklerinize dikkat edin. Asit ve şeker dengesi ayarlanmış bir beslenme düzeniyle ağız sağlınızı korumanız mümkün. Beslenme düzeninizde yapacağınız küçük değişiklikler kısa sürede dişlerinizde beklediğinizden daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

10. Düzenli Doktor Kontrolüne Gidin

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Altın Kural

Diş hekiminize yaptığınız düzenli kontroller, dişleriniz için koruyucu-önleyici nitelikte olacaktır. Diş problemlerine erken müdahale ile tedavinizi uzun ömürlü hale getirebilirsiniz. Sağlıklı dişlere ve temiz bir nefese sahip olmak için sıraladığımız 10 altın kural, elbette önce sizin çabanız ve alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemenize bağlıdır. Ağız ve diş bakımı hem vücut sağlığınız hem de estetik görünümünüz açısından son derece önemlidir. İhmal edilen bir çürük uzun vadede yüz hatlarınızın dengesini bile bozabilir. Bu sebeple ağız sağlığınızı ihmal etmemenizi ve güzel bir gülüş için dişlerinize iyi bakmanızı tavsiye ederiz.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
6
Beğen
Mutlu Mutlu
6
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak