Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

7 dk okuma süresi


İthal edilen ürünler ve seralar sayesinde artık neredeyse bütün sebzeler her mevsimde üretilmektedir. Bu durum gözümüze güzel gözükse dahi sağlık açısından oldukça zararlı olabilmektedir. Doğal yolla zamanında yetişip tüketilen sebzelerin besin değeri oldukça yüksektir. Sebzeleri mevsiminde tüketirseniz yoğun bir lezzetin yanında uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Tabii bazı sebzeler (dere otu, marul, maydanoz, roka, pazı, tere, nane, biberiye) dört mevsimde de rafları süslemektedir. Unutulmamalı ki her yöreye göre bulunan sebzeler değişiklik gösterebilir. Biz de sizler için aylara göre daha sağlıklı beslenme için tüketebileceğiniz sebzeler hakkında sizlere bilgiler verdik. Keyifli okumalar!

1. Ocak Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Soğuk hava koşullarında kendinizi korumaya özen gösterip, bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Sağlığınızı korumak için kış sebzelerinden oldukça güzel ve farklı yemek tarifleri hazırlayabilirsiniz. Tariflerinizde kullanabileceğiniz ocak ayının sebzeleri ise pırasa, brokoli, havuç, kereviz, brüksel lahanası, kara turp ve kırmızı turptur. Özellikle pırasa B6, A, C, K vitaminleri ve mineraller açısından oldukça zengindir. Yağsız bir sebze olduğu için diyet yemeklerinde kullanılabilir. Brokoli ağaca benzeyen sağlık deposu diyebileceğimiz bir sebzedir. Kansere karşı koruyuculuğu ile bilinmekle beraber sindirimi kolaylaştırıp kalp, göz, kemik, diş sağlığına faydalıdır. Cildin asit oranını dengelemesiyle vücudu yenileyen ve tazeleyen havuç, mide ve bağırsağa yararlıdır. Brüksel lahanası ise doku yenilenmesi ve onarılmasında kemiklerin güçlendirilmesini sağlar. Turpta yaşlanmayı önleyip besin değeri oldukça yüksektir.

2. Şubat Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Şubat kış mevsiminin son ayı olup baharın habercisidir. Bu mevsimde yetişen sebzeler lif, antioksidan ve c vitamini açısından oldukça zengindir. Tabii bu sayede bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz. Şubatın sebzeleri ıspanak, (ki ocak mevsiminde de satın alınabilir) kereviz, pırasa, havuç, şalgam, pancar, bal kabağı, karnabahar, brüksel lahanası, kıvırcık lahana, brokoli ve alabaştır. Ispanak pıhtılaşmayı yavaşlatır, karaciğeri temizleyip Alzheimer ihtimalini azaltır ve kan yapımını destekler. Şalgam ise stresi önleyip sakinleştirir. Aynı zamanda egzama, romatizma, bronşları temizleme, apse ve daha bir çok şeye iyi gelmektedir. Bal kabağı da kötü kolesterolü düşürüp mikroplara karşı savaşmaktadır. Özellikle karnabahar sebzesi bağırsak sağlığına iyi gelmektedir. Alabaşta bir turp çeşidi olup, akciğer ile kalın bağırsak kanserinin giderilmesinde yardımcı olmaktadır.

3. Mart Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Mart ayı baharın gelişini temsil etse dahi ne yazık ki havalar hemen ısınmamaktadır. Değişken havalardan ötürü kendinize dikkat etmelisiniz. Tükettiğiniz gıdalarla sağlığınızı koruyabilirsiniz. Genel anlamda bir önceki aylarda çıkan sebzeler Mart ayında da bulunmaktadır. Sadece bulunabilirliği yöreden yöreye değişmektedir. Mart ayında şubat ayında da bulunan havuç, pırasa, ıspanak, lahana ve brokoli rafları süslemeye devam etmektedir. Bakla ve kırmızı turp ise yeni yeni piyasaya çıkmaya başlar. Şubatta havuç, pırasa ıspanak lahana ve brokoliden bahsettiğimiz için bu açıklamada bakla ve kırmızı turpun faydalarına değineceğiz. Bakla doğal dopamin kaynağı olup vitamin ve protein açısından oldukça zengindir. Böbrek fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Kırmızı turp ise uzun süre tok tutmaktadır. DNA onarımına iyi geldiği açıklanmıştır. Aynı zamanda tiroit hastalığını yenmede faydası bulunmaktadır.

4. Nisan Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Baharın gelmesiyle beraber rengarenk çiçekler ve sebzeler rafları, tarlaları, bahçeleri doldurmaya başlamıştır. Kereviz, lahana ve brokoli için son günler gelse dahi yerine yepyeni sebzeler yetişmektedir. Söz konusu devam eden sebzeler ise; şalgam, pancar madımak, taze sarımsak, bezelye, havuç, bakla, enginar, kuşkonmaz, taze soğan, şevketi bostan, hindiba, arapsaçı, hardal otu, radika otu, ısırgan, taze kekik ve semizotudur. Aylara göre incelendiğinde sağlıklı beslenme için oldukça fazla tüketebileceğiniz sebzeler bulunmaktadır. Örneğin madımak, sağlık açısından vücudu serbest radikallerden koruduğu gibi taze şekilde tüketilirse zihin açıklığına iyi gelir. Enginar ise demir eksikliğine iyi gelmektedir. Toksin maddelerin dışarıya atılmasında da yardımcı olmaktadır. Taze sarımsak, şifa deposudur. İltihapları sökmede birebirdir. Taze soğan da ülserden koruyup burun tıkanıklığı gidericiliği etkisi vardır. Kuşkonmaz ise hamilelikte kesin tüketilmeli ve akşamdan kalmaya iyi gelir.

5. Mayıs Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Mayıs ayına gelindiğinde yavaş yavaş yaz ayında tüketilecek sebzeler çıkmaya başlamıştır. Sağlıklı beslenme için diğer aylara göre hem ilkbahar hem de yazın tüketebileceğiniz sebzeler vardır. Asma yaprağı, kuşkonmaz, madımak, enginar, bebe havucu, bakla, taze soğan, sarımsak, semizotu, deniz börülcesi, arap saçı, çiğdem, ebegümeci, hindiba, ısırgan, hardal otu, radika, turpotu, şevketi bostan ve yabani ıspanaktır. Asma yaprağı varislere, ağız yaralarına ve saç sorunlarına iyi gelmektedir. Semizotu ise depresyona hemoroide iyi gelmekte olup bakterilere de düşmandır. Deniz börülcesi, guatr hastalığını önlemektedir. Gelincik baş ağrıları ile hafif ağrıları dindirebilir. Bazı cilt problemlerine de oldukça faydalıdır. Isırgan böbrek taşını önler, alerjik hastalıklara ve prostat sağlığına iyi gelir. Ebegümeci ayak şişmelerine, burun kanamasına iyi gelip, öksürük, bronşit ve ses kısılmalarını da gidermektedir. Hindiba ise artrit ağrılarını azaltmaktadır.

6. Haziran Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Haziran ayıyla birlikte yaz mevsimine giriş yapılmaktadır. Böylece pazarlarda, marketlerde ve daha bir çok yerde farklı sebzeler satılmaya başlar. Bu sebzeler ise taze fasulye, bezelye, enginar, bakla, kabak, barbunya, patlıcan, salatalık, yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, rezene, fesleğen ve biberiyedir. Taze fasulye hazımsızlığı gidererek sindirim sistemine yardımcı olmaktadır. Bezelye beyin hücrelerini koruyup kalsiyum kaynağıdır aynı zamanda hamileler için oldukça faydalıdır. Kabak, tip iki diyabet riskini önlemekle beraber kan şekerinin aşırı yükselmesini engeller. Barbunya, kemik hastalıklarını azalttığı gibi sonradan oluşan veya genetik olan romatizmaya da iyi gelmektedir. Patlıcan ise stres yaratan hastalıklarda insanları sakinleştirip ödem atmada birebirdir. Yeşil bibere gelince kolon kanseriyle savaşmaktadır. Dolmalık biber, göz sağlığını iyileştirmeye faydası vardır. Son olarak rezene ise sivilce ve akneyi önlemektedir.

7. Temmuz Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Artan hava sıcaklıklarıyla Temmuz ayında yaz sebzelerinin neredeyse tamamı yetişmektedir. Sırasıyla incelenirse bu sebzeler kabak, patlıcan, semizotu, bezelye, domates, patates, salatalık, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, dolmalık biber, taze barbunya, sivri biber ve çalı fasulyesidir. Domates yaz sebzesi olup, kahvaltılık ve yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Diğer tüm sebzeler gibi bol su ile yıkatılıp çürütülmeden tüketilmelidir. Domates felç riskini en aza indirerek damar sertliğine de iyi gelmektedir. Aynı zamanda cilde tazelik vermektedir. Günlük yaşamda salata yaparken oldukça fazla tüketilen salatalık ise vücudu arındırıp kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Baş ağrısını dindirip cildi güzelleştirmek için de kullanılmaktadır. Sivri biber bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Çalı fasulyesinin faydası ise kötü kolesterol seviyesini ciddi manada düşürmektedir.

8. Ağustos Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Yılın en sıcak zamanlarından biri olan Ağustos ayı konserve yapmak, reçel hazırlamak ve turşu kurmak için en uygun zamandır. Sağlıklı beslenme için diğer aylara göre tüketebileceğiniz sebzeler tabii ki Ağustosta çıkan sebzelerdir. Bamya, domates, salatalık, börülce, taze fasulye, patlıcan, sivri biber, çarliston biber, dolmalık biber, semizotu, kum havucu, mısır, fesleğen, reyhan ve barbunya bu ayın sebzeleridir. Bamya bilişsel fonksiyonları iyileştirdiği gibi kansere, enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Diyabet dostu olan bamya gerginliği ve stresi de önlemektedir. Çarliston biber ise metabolizmayı hızlandırır. Kum havucu normal havuç ile aynı faydalara sahiptir. Mısır da anemi riskini düşürmektedir. Enerji artırıp büyümeyi desteklemektedir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Fesleğene bakılırsa pamukçuk şeklinde oluşan ağız yaralarını iyileştirir. Balgam söktürücü olup epilepsi, migren ve baş ağrısı için de kullanılabilir. Reyhan ise ödem attırıcı olup mide asidini düzenlemektedir.

9. Eylül Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Eylül ayıyla birlikte sonbahara giriş yapılmaktadır. Çoğunlukla yaz mevsimindeki sebzeler devam etmektedir. Bunlar; kabak, sivri biber, çarliston biber, şalgam, havuç, patlıcan, domates, salatalık, barbunya, kapya biber, mısır, fesleğen ve mantardır. Kapya biber, halk arasında geçen adıyla kırmızı biber salça şeklinde de sofralarda yer alabilir. Dilerseniz kurutarak kullanabilirsiniz. Ağustos ayında da yetişmektedir. Acı ve tatlı şekilde bulunabilmektedir. Kilo vermede yardımcıdır. Kanser hücresiyle savaşıp C vitamini açısından zengindir. Mantar içerisinde oldukça fazla demir ile protein bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı direnç oluşturur. Zihinsel ve bedensel gelişimi artırmasının yanı sıra doğal bir depresyon savaşçısı olmasıyla da bilinir. Bu arada mantar alırken oldukça dikkatli olmalısınız. Solgun görünen mantarları asla satın almamalı; aldığınız taze mantarları ise kokulu yerlerde muhafıza etmemelisiniz.

10. Ekim Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Ekim ayında sonbahar etkisini iyice gösterip, ağaçların yaprakları sararmaya başlar. Bu sebeple yetişen sebzeler de değişiklik göstermektedir. Bu sebzelerin neler olduğuna bakacak olursak; kıvırcık lahana, ıspanak, bal kabağı, domates, havuç, karnabahar, kapya biber, kereviz, kırmızı turp, mantar, pırasa, patlıcan, salatalık, sivri biber ve yer elmasıdır. Kıvırcık lahana çok az yağ içerip diyet yemeklerinin önemli bir parçası olmaktadır. A vitamini açısından oldukça zengindir. Göz sağlığı açısından da önem taşımaktadır. Bal kabağının faydalarına bakılacak olursa stres ve uykusuzluğun giderilmesinde yardımcıdır. Beyaz kan üretimini artırmaktadır. Cildi canlı ve parlak gösterir. A, C, D, E, K, B5 ve B6 vitaminleri içeren kereviz oldukça faydalı olup, tohumları da baharat olarak kullanılmaktadır. Gut hastalığı, romatizma, kalp ve damarlara iyi gelmesiyle bilinmektedir.

11. Kasım Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Soğukları yavaş yavaş hissettirmeye başlayan kasım ayıyla kendimizi korumaya inceden başlamamız gerekmektedir. Hem bunun için hem de karbon ayak izini düşürmek adına mevsiminde yetişen sebzeleri tüketmeliyiz. Bu sebzeler ise; turp (kırmızı, siyah), şalgam, pancar, pırasa, bal kabağı, brüksel lahanası, havuç, ıspanak, brokoli, karnabahar, kereviz, lahana (beyaz, kırmızı) ve patatestir. Siyah turp alerjik hastalıklara iyi gelmektedir. Nefes darlığını iyileştirip kansızlığı gidermekte rol oynayan sebzelerden biridir. Antioksidan deposu olan brüksel lahanası ise lif açısından da zengindir. Zararlı kimyasalları yok etmede iyi bir görev üstlenmektedir. Diğer bir faydası kan şekerini düzenlemesidir. Her mevsimde sıkça kullanılan temel besin kaynaklarından biri olan patates ise kök sebzelerden biridir. İçerisinde nişasta olduğundan çok sağlıklı görünmeyebilir ama bolca antioksidan da vardır. Kabuğunu soymayıp buharda pişirerek tüketirseniz en sağlıklı yoldan patates yemiş olursunuz.

12. Aralık Ayı Sebzeleri

Sağlıklı Beslenme İçin Aylara Göre Tüketebileceğiniz Sebzeler

Sağlıklı beslenme sizin için önemliyse diğer aylar gibi bu zaman diliminde yetiştirilip tüketilen sebzeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aralık ayında ıspanak, şalgam, havuç, turp, yer elması, kara lahana, pancar, pırasa, kereviz ve dört mevsimde de bulunan sebzeler vardır. Yer elması halsizlikle yorgunluğu azaltır. Mide ağrılarını hafifletme özelliği vardır. Kara lahana bağırsak kurtlarını düşürmektedir. Kansızlığı gidermeye yarar. Pancar karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Diğer dört mevsimde de bulunan dere otu ağız kokusunu giderir ve nefes spreyi olarak kullanılabilir. Marul kolajen üretir. Gaz ile şişkinlik sorunlarını azaltır. Maydanoz üst solunum hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Roka da şeker hastalığını önlemektedir. Pazı saçları korur ve güçlendirir. Tere raşitizm, anemi, verem ve nevralji hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Nane, akne semptomlarını rahatlatarak etkili ve hızlı bulantıyı keser. Son olarak biberiye ise kalp sağlına iyi gelir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
2
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak