Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

6 dk okuma süresi


Her renk aslında hem duygusal hem de psikolojik tepkiler ile bağlantılıdır. O yüzden renklerin psikolojik etkileri üzerindeki çalışmaları bilmek, renkleri kullanırken kişiler açısından oldukça önemlidir. İnsanlar renkler ile iç içe yaşamaktadırlar ve bu durum kişilerin duygularını büyük derecede etkilemektedir. Renklerin insan üzerindeki psikolojik etkileri bulunmasına rağmen renkleri algılamak ve içselleştirmek, daha öznel ve kişiler arasında değişkendir. Tabi öznel renk algıları dışında evrensel olarak kabul edilen renk özellikleri de vardır. Sıcak ve soğuk renkler olarak ayrılan bu renklerin sıcak grubuna girenleri kırmızı, turuncu ve sarıdır. Bunlar sıcaklık ve tutku duygusunun yanında öfkeye ve kaygıya neden olabilmektedir. Soğuk renkler ise mavi, mor ve yeşil renklerdir. Bu renkler ise sakinlik ve huzur gibi duygulara neden olabilmektedirler. Ancak üzüntü veya kayıtsızlık gibi duygulara da yol açabilmektedirler.

1. Mavinin Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Mavi genel olarak sakinliği, sadeliği ve huzuru temsil etmektedir. Aynı zamanda yalnızlığı, üzüntüyü ve depresyonu simgelemesi mavinin negatif yönleridir. İş görüşmelerine mavi kıyafetler giyerek gitmek psikolojik etkileri açısından doğru bir karardır. Kişinin kararlılığını ve bağlılığını ifade etmektedir. İş durumlarında mavi kullanmak yararlı bir tercihken yemek ile ilgili konularda mavi kullanmak kötü bir tercih olacaktır. Bunun nedeni mavi renginin kişide iştah kapatıcı bir etkisinin olmasıdır. Sağlığı, temizliği, barışı ve özgürlüğü temsil eden bir renktir. Mavi ve tonlarında boyanan ortamlar verimliliği ve performansı arttırmaktadır. Aynı zamanda mavi kalemle yazılan yazılar hafızada daha kalıcı olabilmektedir. Mavi rengi tercih eden kişiler genelde toleranslı, hoşgörülü ve uyumludurlar. Çevreleri ve kendileri ile barışık insanlardır. Ayrıca fedakâr kişiliktedirler.

2. Kırmızının Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Kırmızı renk sıcak, kan, aşk, ateş gibi anlamları simgelemektedir. İnsanların çabuk karar almasına ve beklentilerini arttırmalarına neden olabilmektedir. Kırmızı rengin bu heyecanlandırıcı, uyarıcı ve tehdit edici özelliklerinden dolayı öğrencilerin sınavlardan önce bu renkle çok fazla ilgilenmemeleri önerilmektedir. Sınav performansını olumsuz etkileyebilmektedir. Oldukça dikkat çekici bir renk olan kırmızı duygusal yoğunluğu arttıran bir renktir. İnsanlarda kırmızı ortamlar uykusuzluk yapabilmektedir. Ayrıca kırmızı rengin iştah açıcılığı da bulunmaktadır. Kırmızı rengin bir başka ilginç psikolojik etkisi ise insanların zamanı unutmasına neden olmasıdır. Bu nedenle gece kulüpleri gibi mekânlarda kırmızı renge ağırlık verilmektedir. Kırmızı rengi tercih eden kişiler ise güç ve iktidara düşkün olabilmektedirler. Atılgan, girişken kişiler olup kazanmayı severler.

3. Siyahın Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Siyah renk gücün, zarafetin ve otoritenin bir göstergesidir. Moda sektörü tarafından sıkça kullanılan bir renktir. Bir taraftan da gizemin ve kötülüğün rengi olarak görülmektedir. Genellikle siyah rengin olumsuz, karamsar bir çağrışımı vardır. Bu yüzden siyah birçok kültürde ölüm ve yas ile ilişkilendirilmektedir. Fakat konsantrasyon sağlama konusunda en başarılı renk siyahtır. Kişiliğin karanlık yönünü ifade eden siyah rengi seven insanlar da vardır. Bu kişilerin özgüveni yüksektir. Azimli ve kararlı kişilerdir. Bu kişiler kendi kararlarını kendileri vermek isterler. Renklerin psikolojik etkileri açısından siyah giyen kişiler üzerindeki araştırmaların gösterdiğine göre bu kişilerde ruhsal sorunlar daha fazladır. Özellikle de çocuklarda inatçılığa ve depresyona sebep olan bir renktir.

4. Beyazın Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Beyaz renk saflığı, kibarlığı, masumiyeti ve temizliği simgelemektedir. Aynı zamanda beyaz rengi eşitlik kavramı ile de ilişkilendirilmektedir. Başarılı bir başlangıcı da temsil edebilmektedir çünkü istikrarı göstermektedir. Anlamları sayesinde pek çok kültürde gelinler beyaz rengi tercih etmektedir. Temizlik simgesinden dolayı ise doktorlar ve hemşirelerde beyaz giymektedirler. Genellikle olumlu duygulara ve hislere sebep olmaktadır. Beyaz rengi seven insanlar genelde temizliği, aydınlığı ve düşünmeyi de seven kişilerdir. Tabi bir de hayal dünyası geniş, soğukkanlı ve uzlaşmacı insanlardır. Beyaz renk kişiler için güven hissi verir ve psikolojik etkileri üzerindeki çalışmalara göre renklerin arasında tarafsızlığın rengi olarak kabul edilmektedir.

5. Yeşilin Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Doğayı, huzuru, sağlığı, şansı ve tazeliği temsil eden renk yeşildir. Yaşamı, gençliği ve ümitleri simgelemektedir. Sakinleştirici bir renktir. Bu yüzden hastanelerde de tercih edilen bir renktir. Ayrıca araştırmacılara göre yeşil okuma kabiliyetini ve hızını arttırabilme özelliğine sahiptir. Yapılan çalışmalarda yeşil renklerin hâkim olduğu bir odada ders çalışan kişilerin daha az karın ağrısı olduğu görülmüştür. Renkler hayatımıza biz istemesek bile bazı anlamlar yüklemektedir. Örneğin bir marka oluştururken yeşil renkler kullanmak doğa dostu olunduğunu göstermektedir. Giysilerde yeşil kullanımı insanlara örf ve adetlere bağlı olunduğunu göstermektedir. Yeşile ilgisi olan kişiler daha duygusallardır. Duygusallığın bir etkisi olarak bu renk kişide kıskançlık yapabilmektedir. Bu rengi tercih eden insanlar kendilerine değer vermektedirler. Ayrıca doğru bildiklerinde ısrarcı davranmaktadırlar.

6. Sarının Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Sadakati, mutluluğu ve sevinci etkileyen renk sarıdır. Entelektüel kişiliğe sahip insanların rengidir. Ayrıca güneşin de rengi olduğu için insanlara pozitif duygular aşılamaktadır. Güneş gibi insanlara sıcaklık hissi vermektedir. Dikkat çekici, parlak ve enerjik bir renktir. Dikkat çekiciliği nedeniyle taksiler sarı renklidir. İştah açması yönü yüzünden de restoranlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Geçiciliği ifade ettiği düşünülen bir renktir. Aynı zamanda kişide hayal kırıklığı ve öfke gibi duyguları da uyandırabilmektedir. Zihinsel işlevlerde uyarıcı etkisi bulunmaktadır fakat sarı renk beyni ve gözleri yormaktadır. Aşırı sarı renk kullanımı olumsuz etkilemektedir. Bebeklerin de sarı renkli odalarda daha fazla ağladıkları gözlemlenmiştir. Bu yüzden sarı renk söz konusu ise seçilen ton çok önemlidir. Mesela soluk sarı rengi çürümeyi ve hastalığı simgelemektedir. Her şeye rağmen sarı rengi seçen kişiler ise özgür ve bağımsız olmayı sevmektedirler. Değişiklikten hoşlanırlar, günübirlik yaşarlar ve çapkın bir kişiliğe sahiptirler. Ayrıca çevrelerine enerji yayarlar.

7. Morun Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Asaletin rengi olan mor aynı zamanda gücü, lüksü ve hırsı da temsil etmektedir. Lüks hayat, zenginlik ve zarafet gibi konuları simgelediği gibi savurganlığı da simgelemektedir. Bazen insanlarda güvensizlik uyandırması olumsuz bir yönüdür. Nevrotik duyguları açığa çıkarması ve insanları bilinçaltından korkutması gibi durumlar olabilmektedir. İntihar olaylarında kişilerin en çok mor renk ile ilgilendiği görülmüştür. Mor ayrıca bilgelik ve maneviyatla da ilgilidir. Morun açık tonları lavanta ve leylak gibi renkler ilham vericidirler. Bu renkler çalışma odalarında tercih edilebilir. Bu tondaki renkler beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceleri arttırmaktadır. Özellikle sanatçıların çalışma ortamları için tercih edilmesi mantıklı bir renktir. Mor rengi seven kişiler ruhsal dünyası ön planda olan kişilerdir. Duyarlılıkları fazla olan insanlardır ve bu yüzden sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri yüksektir.

8. Turuncunun Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Kırmızı kadar olmamasına rağmen turuncu da enerjik ve heyecan veren bir renktir. Coşku, hayranlık, yaratıcılık, cazibe ve başarı gibi anlamlara gelmektedir. Kişiyi uyararak teşvik etmektedir. Bu sayede dikkat çekmede başarılı bir renktir. Bu yüzden de reklamlarda ve trafiklerde sıkça tercih edilen bir renktir. Turuncu rengin diğer renklere göre daha arkadaş canlısı bir tutumu vardır. Arkadaşlık ilişkilerini ve güveni temsil etmektedir. Turuncu rengin kullanıldığı ortamlar neşeli ve canlıdır. Çocuk odalarında, mutfakta ve yemek odalarında tercih edilebilir. Turuncu rengini seven insanlar cesur ve maceracı kişiliktedirler. Gülmeyi ve güldürmeyi seven insanlardır. Genellikle dışa dönük, hareketli ve sosyal ilişkileri kuvvetli kişilerdir. Genellikle diyalog ve mizah yeteneğini arttırmaktadır. Bazen de turuncu sevenlerde gösterişe yatkınlık ve üstün gelme isteği görülebilmektedir.

9. Pembenin Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Daha yumuşak ve narin bir renk olan pembe kibarlığı da anlatan bir renktir. Renklerin psikolojik etkileri değişkenlik göstermektedir ve kişiler üzerindeki etkileri de farklı olabilmektedir. Genel anlamda pembenin sakinleştirici bir etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre pembe renk insanları sakinleştirmekte ve kalpleri yumuşatmakta kullanılabilmektedir. Yapılan bir çalışmada bir hapishanenin kapı ve pencereleri pembe renge boyanmıştır. Mahkumların bu durumda agresif davranışlarının ortadan kalktığı görülmüştür. Bu sayede enerjiyi çeken, sakinleştirici bir renk olduğu anlaşılmıştır. Fakat bu etkilerin yanında güçsüzlüğü de temsil edebilmektedir. Pembe rengi sevenler ise duygusal kişiliktedirler. Sorumluluklarının bilincindedirler ama biraz ürkek bir yapıları olabilir. Fakat çekingenliklerini belli etmeme taraftarı da olabilirler.

10. Kahverenginin Psikolojik Etkileri

Renklerin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Toprak rengi kahverengi sağlam ve güvenilir bir his vermektedir. Doğal, rahat ve açık bir atmosfer için kahverengi tercih edilmektedir. Durağanlık, olgunluk, güvenilirlik ve güçlülük gibi mesajları içermektedir. Düzen duygusunu harekete geçiren bir renktir. Kırmızı ve siyah renklerinden elde edildiği için her iki renginde özelliklerini taşımaktadır. İnsanlar bu rengin pozitif etkisi sayesinde kişilik gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla da kullanabilmektedirler. Kahverengiyi seven kişiler genellikle hassa ve duyarlıdırlar. Duygusal yönleri ağır basmaktadır. Güven duygusuna ihtiyaç duymaktadırlar ve bu yüzden kendilerini güvende hissedecekleri tanıdık ortamları tercih ederler. Sakinlik ve sadelik onların tercihidir. Sakinliği ve sadeliği sevmelerine rağmen yalnızlıktan hoşlanmazlar.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
16
Beğen
Mutlu Mutlu
15
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
14
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
2
Olamaz
Kızgın Kızgın
3
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak