Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

4 dk okuma süresi


Adet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler şeklinde vajinal kanamadır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalıkta olgunlaşmasıyla rahmin iç dokusunda kalınlaşmaya başlamasıdır. Döllenmenin olmadığı durumda da kalınlaşan doku, dökülerek bir miktar kanla birlikte vücuttan atılmaktadır. Regl döneminde hormonların çalışarak farklı etkileri görülüp, yarattığı bu etkiler vücudumuzda farklı olayları beraberinde getirmektedir. Yaklaşık olarak 28-30 gün süren bu evrelere menstrual döngü denmektedir. Kadında menstrual döngünün bitmesine ise menopoz denilmektedir. Bu dönemde görülen hormonları ve döngüde gerçekleşen olayları etkileriyle birlikte içeriğimizde bulabilirsiniz. İyi okumalar!

1. Luteinleştirici Hormon

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Luteinleştirici Hormonun kısaltılmış hali LH, üreme sisteminin kontrolünü sağlayan önemli hormonlardan birisidir. Hipofiz bezi tarafından üretilip salgılanmaktadır. Luteinize Edici Hormon olarak da bilinen bu hormon eşeysel bezleri uyarmaktadır. Kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde ise testisleri etkilemektedir. Kadınlarda olgunlaşmış yumurta hücresinin yumurta kanalına atılmasını yani ovulasyonu ve folikül kesesinin korpus lutem denilen sarı cisim yapısını oluşturmaktadır. Ayrıca bazı noktalarda östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını uyarmaktadır. Erkeklerde ise testislerde bulunan leyding hücrelerini uyarmaktadır. Ayrıca testestron hormonu sağlamaktadır.

2. Luteotropik Hormon

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Prolaktin de denilen bu hormonun kısaltması LTH’dır. Kadınlarda salgılanan uyarıcı bir hormondur. Bu hormonun etkisi ile annelik içgüdüsü oluşmaktadır. Annede doğumdan sonra süt bezleri geliştirmektedir ve süt salgılanmasını sağlamaktadır. Annede süt bezlerini geliştirmesinden dolayı halk arasında LTH yerine süt hormonu olarak da bilinmektedir. Ayrıca korpus luteum yapısını korumaktadır. Yumurtlama ve regl döngüsünün sona ermesinde görevlidir. Hamilelikten sonra bir süre daha salgılanarak tekrar hamilelik oluşumunu engellemektedir. Kadınlarda progesteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır.

3. Folikül Uyarıcı Hormon

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Hormonların yarattığı etkiler regl döneminde sık sık değişebilmektedir. Bu değişikliğe sebep olan hormonlardan birisi olan FSH vücutta önemli etkilere sebep olmaktadır. Folikül Uyarıcı Hormon yani FSH, eşeysel bezleri uyarmaktadır. Bu hormonun etkisiyle ergenlik çağı başlamaktadır. Başlayan ergenlikten sonra bu hormon sayesinde eşeysel bezler, üreme hücrelerini üretmeye başlamaktadır. Kadınlarda yumurtalıklarda bulunan folikülleri uyararak gelişmesini ve yumurta hücresinin oluşmasını sağlamaktadır. Erkeklerde ise testislerde sperm oluşumunu uyararak başlatmaktadır. Yumurtalık köklerini olgunlaşmaya teşvik etmek için FSH, hipofiz bezinden salınmaktadır.

4. Östrojen

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Östrojen hormonu adet döngüsünü düzenlemektedir. Birincil ve ikincil kadın cinsel özelliklerin gelişiminde rol oynamaktadır. Üreme işlevinden de sorumlu olan östrojen, kadınsal vücut yapısının oluşmasında, kasık ve koltuk altı kıllanmasında ve göğüslerin büyümesinde önemli bir roldedir. Ergenlik dönemi ile birçok fiziksel değişikliğe yol açan bu hormonun eksikliği veya fazlalığı durumlarında pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca adet döneminde rahim üzerindeki ölü dokunun atılmasını sağlamaktadır. Kolesterol düzeyini kontrol altında tutarken aynı zamanda kemik ve cilt sağlığını da korumaktadır.

5. Progesteron

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Kadınlarda ön hipofizden salgılanan LH hormonunun denetiminde yumurtalıklar tarafından salgılanan progesteron hormonu; adet döngüsünde, gebelikte ve embriyogenezde büyük önemli etkileri olan bir hormondur. Progesteron hormonu, östrojenin etkilerini dengelemek için çalışmaktadır. Kadınlarda yumurtlama süresinden sonra korpus luteum tarafından üretilmektedir. Böylece menstrual döngünün ikinci yarısına hakim olmaktadır. Progesteron, her ay düzenli bir şekilde rahmi hamilelik için hazırlamakla görevli olan bir diğer hormondur. Progesteron, döllenmiş bir yumurtayı hazırlamak için rahim astarını kalınlaştırmada yardımcı olmaktadır.

6. Döngünün Birinci Haftası

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren yedi gün boyunca, menstrual döngünün ilk evresidir. Bu evrede östrojen hormonu yükselmektedir. Östrojen hormonunun artmasından dolayı, adet öncesi dönemde oluşan durgunluk ve bitkinlik hissi azalmaktadır. Kalınlaşan rahim duvarı ve gebeliğe hazırlanan diğer tüm dokular kanama şeklinde dışarı atılmaktadır. Bu dönemde demir bakımından zengin gıdalar tercih edilmesi adet dönemine bağlı sorunların giderilmesini kolaylaştırmaktadır. Vücuttaki ödemin atıldığı bir dönemdir. Sağlıklı beslenme ve spor konusunda daha motive hissedilebilmektedir.

7. Döngünün İkinci Haftası

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Regl dönemi başladıktan sonra ikinci haftadan itibaren, progesteron hormonu düşük ve östrojen hormonu yüksektir. Östrojenin yükseliyor olması, merkezi sinir sistemini olumlu etkilemektedir. Hafıza ve konsantrasyon yeteneklerini geliştirmektedir. Erkeklik hormonu olarak bilinen fakat kadınlarda da bulunan testosteron hormonu da yükselmektedir. Bu durum sayesinde duygusal olarak biraz daha güçlü hissedilebilmektedir. Bazı durumlarda da yükselen östrojenin etkisi ile normalden daha kaygılı hissedilebilmektedir. Bu süreçte yoga ve meditasyon yapmak, rahatlamak veya güzel bir uyku iyi gelmektedir.

8. Döngünün Üçüncü Haftası

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Bu haftada östrojen hormonu düşüşe geçmektedir. Bu haftadan sonra diğer aktif hormon olan progesteron yükselmeye başlamaktadır. Bu durum ruh halinde ani değişimlere neden olabilmektedir. Yükselen progesteron hormonundan kaynaklı olarak fiziksel ve psikolojik olarak daha durgun veya yorgun hissedilebilmektedir. Yumurtlama evresinde hamile kalınmış olma ihtimali yüzünden vücut daha fazla karbonhidrat ve şeker tüketilmesine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu durumda düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat ederek kilo alımlarından kaçınılabilmektedir. Sabahları vücut sıcaklığı normale göre daha yüksektir.

9. Döngünün Dördüncü Haftası

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Dördüncü hafta adet döngüsünün son haftasıdır. Kanamanın başlamasından önceki bu haftada östrojen hormonu düşerken progesteron hormonu daha az salgılanmaktadır. Hormonların en düşük olduğu bu haftada daha fazla içe kapanıklık ve bitkinlik hissedilmektedir. Eğer bir takım sağlık sorunları varsa bu dönemde PMS denilen Premenstrual Sendrom yani adet öncesi sendromu görülebilmektedir. Regl döneminde hormonların yarattığı bazı etkiler nedeniyle ani ağlama atakları, uykusuzluk, halsizlik gibi özelliklerle kendisini gösteren PMS, döngü takibi yapıldığında önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Bu sorunları ciddi şekilde yaşayanlar uzman bir görüş almalıdır.

10. Regl Döneminde Bilinmeyenler

Regl Döneminde Hormonların Yarattığı Etkiler

Günde 800 milyondan fazla kadının yaşadığı regl döneminde kaybedilen kan aslında sanıldığı kadar fazla değildir. Ortalama bir kan kaybından söz edilememektedir fakat 3 ile 5 gün içerisinde 30-40 ml olarak söylenebilmektedir. Ayrıca regl döneminde hormonların yarattığı çeşitli etkiler sebebiyle bağırsak düzeni değişmektedir. Progesteron, bağırsaklardaki kas aktivitesini yavaşlatmaktadır. Bu süreçte bağırsaklar normalden biraz daha gevşek olabilmektedir. Bu durum birkaç gün içerisinde normale dönmektedir. Reglin arada sırada stresten ya da farklı etkilerden kaynaklanarak düzensiz olması sorun olmayabilir fakat sürekli yaşanan düzensizliklerde bir doktora gidilmelidir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
14
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak