PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Oyun kültürü günümüzde hayatın her alanına yayılmış durumda. Özellikle pandemi gibi dönemlerde hepimizin evlerde tıkılı kalması, oyun konsollarına olan ilginin daha da artmasına sebep oldu. Bu ilgi dünya çapında öyle bir boyuta ulaştı ki, merakla beklenen Playstation 5’in ön siparişlerinin dahi hızla tükenerek insanların daha da meraklanmasını sağladı. Piyasaya çıktığı günden beri oyun severlerin en büyük rüyası haline gelen PlayStation 5, teknolojinin geldiği son noktayı özetler nitelikte olduğunu gösterdi. Bizler de, kullanan herkesten tam puan alan PlayStation 5 yeni özellikler ve onun hakkında bilmeniz gereken detayları sizler için araştırdık. Keyifli okumalar!

1. Yüksek Performans

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Playstation 5, oyunculara bekledikleri “daha iyi” grafikleri sunarken, gelişmiş SSD’si ile oyunların yükleme hızlarını da arttırıyor. Bu sayede yüksek çözünürlüklü görseller daha akıcı hale gelerek, kullanıcılara daha gerçekçi bir oyun deneyimi sunuyor. PlayStation 5, 825 GB depolama alanına ve 5,5 GB/s aktarım hızına sahip yeni SSD ile, oyun geliştiricilerinin arka planda yükleme seviyelerini maskeleyen sarma koridorları gibi şeyler olmadan seviyeler oluşturmasına izin verecek kadar hızlı oluyor. Bu yeni SSD ile oyunların yüklenme süreleri açıkça azalıyor. Örnek vermek gerekirse, Insomniac Games’in açık dünya oyunu Spider-man: Miles Morales, PlayStation 4’te 1 dakika 27 saniyede yüklenirken, PlayStation 5’te bu süre 17 saniyeye iniyor. Final Fantasy VII Remake’in yüklenme süresi 1 buçuk dakikadan 35 saniyeye düşmüş bulunuyor.

2. Gerçekçi Grafikler

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

PlayStation 5, sekiz çekirdekli özel bir AMD Zen 2 merkezi işlem birimi ve 10,28 teraflop ham grafik gücü sağlayacak özel bir AMD Radeon RDNA 2 tabanlı grafik işlemci birimi tarafından destekleniyor. Oyun konsolu ayrıca hem PS5’in merkezi işlem biriminde hem de grafik işlemci biriminde değişken frekanslar kullanıyor ve bu da teorik olarak, merkezi işlem birimi zirvede çalışmadığında dahi grafiklerdeki bozulmayı azaltıyor. Aynı zamanda PS5, 8K’ya kadar çıkışı destekliyor ve 120Hz’e kadar yenileme hızında 4K grafikler vaat ediyor. Konsolun gelişmiş gücü, pencerelerdeki yansımalar gibi oyun ortamlarında daha gerçekçi etkilere yol açabilecek ögelerin de görülebilmesini sağlıyor.

3. Estetik ve İşlevsel Tasarım

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Kullanıcılara daha gerek dış görünümüyle gerekse arayüz tasarımıyla daha aerodinamik bir kullanım sunan PlayStation 5’in biri önde, ikisi arkada olmak üzere üç USB-A bağlantı noktası ve ön tarafta bir USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Konsolun arkasında bir Ethernet bağlantı noktası ve 802.11ax Wi-Fi (diğer adıyla Wi-Fi 6) yer alıyor. Bu sayede cihaz, sadece oyun değil; tüm multimedya aktivitelerinizi de PlayStation üzerinden yapmanıza olanak sağlıyor. PlayStation 5, oyunlara atlamayı daha kolay hale getirmek için bir dizi yeni özelliğe sahip yepyeni bir kullanıcı arayüzüne sahip. Uygulamalar, oyun ve medya olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. PlayStation 4’ün arayüzüne aşinaysanız, oyunlar menüsündeki uygulama simgeleri satırı size çok tanıdık geliyor.

4. Kullanımı Kolaylaştıran Arayüz

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Aynı zamanda PlayStation 5, kullanıcılara sunduğu kısa yollarla da kullanımı daha da kolaylaştırıyor. Oyununuza dalmak veya topladığınız kupalara ve hatta bu oyunun Twitch akışlarına bakmak için sadece oynat düğmesine basıyorsunuz. Bunun yanında, belirli bir göreve veya oyun moduna doğrudan atlamanıza izin veren “aktiviteler” arasından da seçim yapabiliyorsunuz. Ayrıca oyunlar belirli bir amaç doğrultusunda size yardımcı olacak oyun içi öğreticiler bile sunuyor (Bahsedilen öğretici özelliği yalnızca PlayStation Plus aboneleri tarafından kullanılabiliyor.). Oyun içindeyken dahi, DualSense’teki PlayStation düğmesine her bastığınızda, bildirimler, ayarlar ve partiler gibi şeylere erişmenizi sağlayan “Kontrol Merkezi” menüsüne erişebiliyorsunuz.

5. Geleneği Bozan Kontrol Cihazı

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

PlayStation 5 hakkında bilmeniz gereken yeni özellikler arasında önde gelen bir diğer şey ise yeni kontrol cihazı. PS5’in kontrol cihazı, diğer PlayStation konsollarından aşina olabileceğiniz DualShock hattından önemli bir ayrılma. Ancak, PS5’in en ilginç yönü haline getirebilecek bir dizi yepyeni özelliğe sahip. Tasarımla başlarsak, Sony’nin DualShock kontrol cihazları genellikle benzer bir tasarımı nesilden nesile korumuştur; ancak PS5’in yeni DualSense kontrol cihazı, orijinaline benzemeyen ilk PlayStation denetleyicisi. DualSense, PS5 ayrıca 4K görüntüyü desteklemesi ile oyunu eş zamanlı yakalamanızı sağlıyor ancak bunu yapmak için bazı ayarları kişiselleştirmeniz gerekiyor.

6. Ergonomik Oyun Tecrübesi

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

PlayStation 5, aynı zamanda PlayStation konsollarının başından beri oyun severlerin aşina olduğu DualShock kontrol cihazlarından da önemli bir ayrıma sahip. Geliştirilen DualSense teknolojisine sahip kollar, PlayStation hayranlarının aşina olduğu temel düzene sahip olsa da (üst yarıda bir yön pedi ve düğmeler, altta iki kontrol çubuğu ve DualShock 4’ün orta dokunmatik çubuğu), kontrol cihazının tasarımı tamamen yenilenerek el konforunu daha da dikkate alan ve oynanabilirliği daha da kolaylaştıran 2 tonlu yeni bir tasarıma kavuşmuş. DualShock 4’ün ekran görüntüsü almanızı, video çekmenizi ve oyun yayınlamanızı sağlayan “Paylaş” düğmesi, benzer işlevlere sahip olsa da DualSense’teki “Oluştur” düğmesine değiştirilmiş.

7. Gerçeğe Yakın Titreşim

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Yine de yeni olan sadece DualSense’in tasarımı değil. Geleneksel titreşim özelliği daha da geliştirilerek, oyununuzda neler olduğuna bağlı olarak size farklı geri bildirim seviyeleri vermesi gereken dokunsal geri bildirimlerle değiştirilmiş. Kontrol cihazları ayrıca, bir yayı geri çekerken gerginlik eklemek gibi şeyler yapmak için kullanılabilecek farklı dirençleri simüle edebilen “uyarlanabilir tetikleyicilere” sahip. DualSense ayrıca bir hoparlöre ek olarak dahili bir mikrofona sahip, ancak isterseniz kulaklık takabileceğiniz 3.5 mm kulaklık jakı hala var. Aynı zamanda USB-C bağlantı noktasına sahip ilk Sony kontrol cihazı.

8. Üç Boyutlu Ses Deneyimi

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

PlayStation 5 hakkında bilmeniz gereken yeni özellikler arasında dikkat çeken bir diğer özellik ise Tempest Engine ile güçlendirilen üç boyutlu ses performansı. Bahsettiğimiz Tempest 3D AudioTech özelliği ile, sesler 1000 çeşit potansiyel ses kaynağından alınan veriler ile sesin mekansal olarak konumlandırmasını yaparak oyuncunun daha gerçekçi oyun deneyimi yaşamasını sağlıyor. Örneğin oyun içinde yağan yağmurun pencereye vuran damlaları, siz pencereye yaklaştıkça daha da belirgin hale gelirken, uzaklaştıkça kayboluyor. Oyun içinde arkanızdan gizlice yaklaşmaya çalışan karakterlerin ayak seslerini duyabiliyor, bu sayede potansiyel rakiplerinizden daha önce davranabiliyorsunuz.

9. Üç Boyutlu Sese Sahip Oyunlar

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Kendi alanında bir milat sayılan Tempest 3D AudioTech özelliğine sahip olmak için kullanıcıların ekstra masrafa girmesine de gerek duyulmuyor. USB girişi sayesinde konsola veya 3.5 mm standart kulaklık girişine sahip herhangi bir kulaklığı kontrol cihazına bağlayarak üç boyutlu ses deneyimi kullanıcılara aktarılabiliyor. Her ne kadar bu özellik her oyun için geçerli olmasa da Sony Interactive Entertainment, Tempest 3D AudioTech destekleyen oyunların bir kısmını duyurdu. Bu oyunların arasında Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Marvel’s Spider-Man Remastered, Resident Evil Village, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West, Demon’s Souls gibi oyun severler arasında çok beğenilen oyunlar bulunuyor.

10. Piyasaya Çıkan İki Versiyon

PlayStation 5 Hakkında Bilmeniz Gereken Yeni Özellikler

Günümüzde oyunların internet bağlantısı ile indirilmesi, koleksiyonerler dışında CD ve benzeri kompakt aygıtlarla oyun yükleme döneminin de sona ermeye başladığını gösteriyor. Tam da bundan dolayı Sony iki tip PlayStation 5’i satışa sunuyor. Standart PlayStation 5 içerdiği Blu-ray okuyucusu sayesinde CD kullanımına olanak verirken, Playstation Digital Edition ise online oyun indiren kullanıcılar için tasarlanmış. Aralarında hiçbir performans farkı olamayan iki versiyonun birbirinden tek farkı Blu-ray okuyucuya sahip olup olmamaları. Ancak bu fark tabii ki fiyatlarına da yansıyor. Standart PlayStation 5’in fiyatı ortalama 10.000 TL’yi bulurken, Digital Edition versiyonu ise ortalama 6.000 TL’ye sahip olunabiliyor.

Mobil sürümden çık