Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

5 dk okuma süresi


Oyuncu, yazar ve yönetmen kimliği ile tanıdığımız Ferhan Şensoy, eşsiz yaşamına sayısız değerli eserler sığdırmıştır. Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosunda önemli bir değere sahip kavuk geleneğini sürdüren dördüncü kişidir. Münir Özkul’dan aldığı “Ortaoyuncuları Kavuğu”nu Rasim Öztekin’e devrederek bu geleneği devam ettirmiştir. Tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunun yanı sıra roman, deneme ve senaryo yazarlığı da yapmıştır. 31 Ağustos 2021 tarihinde ise anjiyo tedavisi sonrası gelişen komplikasyon sebebiyle aramızdan ayrılmıştır. Biz de oyuncu Ferhan Şensoy’un geride bıraktığı en önemli eserleri arasından bazılarını sizler için sıraladık. Keyifli okumalar!

1. Ce Fou De Gogol

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ce Fou De Gogol, Ferhan Şensoy’un Kanada’da iken Fransızca olarak yazdığı oyunlarından biridir. Ferhan Şensoy‘un Theatre Patriote’da görevliyken Gogol’un “Bir Delinin Anı Defteri” adlı eserinden esinlenerek yazdığı bu tiyatro oyunu aynı zamanda yazara en iyi yabancı yazar ödülünü getirmiştir. Başroldeki kadın oyuncu Monique Mercure ise en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştır. Radio Canada’da da iki kez yayımlanan bu eser, oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy’un geride bıraktığı eserleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ce Fou De Gogol, 1993 yılında yazar tarafından Türkçeye çevrilerek sahnelenmiştir.

2. Şahları da Vururlar

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Şahları da vururlar oyunu, Ferhan Şensoy’un hem yazıp hem yönettiği tiyatro eseridir. Yazar oyunun müziklerini de Fuat Güner ile beraber yapmıştır. Kenter Tiyatrosu’nda bir ay boyunca sahnelenen oyun,, 10 Kasım 1980 tarihinden itibaren Beyoğlu’ndaki “Küçük Sahne”de izleyiciye sunulmaya başlanmıştır. Şahları da Vururlar adlı eser, yazara Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü ve Dergi-13 tarafından verilen “En Başarılı Oyun Ödülü”nü kazandırmıştır. Şahları da Vurular Küçük Sahne’de de sahnelenmeye devam ederken, Ferhan Şensoy eserini “Ortaoyuncular Yayınları”nın ilk kitabı olarak yayım hayatına sunulmuştur.

3. Muzır Müzikal

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Muzır Müzikal, 1986 yılında yazılmış ve Şan Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. Eserin yönetmenliğini Ferhan Şensoy’un üstlendiği oyunda Derya Baykal, Bülent Karabaş, Sevil Üstekin ve Tarık Pabuçcuoğlu gibi oyuncular da rol almıştır. Adını o dönemde çıkarılan muzır neşriyat kanunundan alan Muzır Müzikal’in sahnelendiği ilk yer Şan Tiyatrosu yanmıştır. Oyun sahnelenirken oyun ekibi bazı kesimler tarafından protesto edildiği için yangının çıkış nedeni şüpheli olarak kalmıştır. Toplumdaki aksaklıklara yönelik bazı eleştirilerin yer aldığı oyunun seyirciye sunulmasından sonra Ferhan Şensoy’a dava açılmış ve yazar 21 günlük hapis cezası almıştır.

4. Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

1990 yılında Ferhan Şensoy tarafından yazılmış ve sahnelenmiştir. Ferhan Şensoy bu oyununda, bakkal işleten bir kadının süpermarket karşısında bakkalını nasıl ayakta tutmaya çalıştığını anlatmıştır. Oyuncu Ferhan Şensoy’un Zeliha Berksoy ile birlikte yer aldığı tiyatronun müziklerini ise Özkan Uğur ve Fuat Güner yapmıştır. Çok sevilen ve başarılı bir oyun olan Kahraman Bakkal Süpermakete Karşı, bu başarısını Nokta Dergisi tarafından verilen Doruktakiler Ödülü’nü alarak kanıtlamıştır. New York’ta sergilenen oyun, Hollanda’da da “Amsterdam Deneme Sahnesi Topluluğu” tarafından seyirciye sunulmuştur.

5. Soyut Padişah

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ferhan Şensoy tarafından 1988 yılında yazılan Soyut Padişah adlı oyunun ertesi yıl ilk gösterimi Küçük Sahne’de yapılmıştır. Yazarın yönetmen ve oyuncu olarak da görev aldığı bu oyunda yazar, halkı yönetemeyen, görevini düzgün yapmayan ve en sonunda beş parasız kalan bir padişahı işlemiştir. Aslında yazar bu eserinde mizahi bir üslupla tarihi eleştirir. Oyunda Münir Özkul, Erol Günaydın ve Rasim Öztekin gibi önemli oyuncular da rol almıştır. Yazar bu eseriyle Avni Dilligil Ödülü, İsmail Dümbüllü Ödülü, Kültür Bakanlığı Jüri Özel Ödülü ve Nasreddin Hoca Mizah Ödülü’ne layık görülmüştür.

6. İstanbul’u Satıyorum

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ferhan Şensoy, İstanbul’u Satıyorum adlı oyunu 1984 yılında, Nöbetçi Tiyatro’da oyunculuk yaparken yazmıştır. Eserde İstanbul’un hızlı bir şekilde değişmesi ve şehrin bu değişimi sessizce kabullenişi işlenmiştir. Diğer birçok oyununda olduğu gibi Ferhan Şensoy bu oyununun da yönetmenliğini üstlenmiş ve müziklerini yapmıştır. Yardımcı yönetmenliğini Derya Baykal’ın yaptığı oyunda Münir Özkul, Erol Günaydın, Rasim Öztekin ve Ferhan Şensoy birlikte oynamışlardır. İstanbul’u satıyorum, yazara “Ulvi Uraz Ödülü” ve “Sanat Kurumu Ödülü”nü kazandırmıştır. Eser ayrıca Tomris Uyar tarafından İngilizceye çevrilmiştir.

7. Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ferhan Şensoy bu yapıtını 1991 yılında Ünyeli Yazar Cihan Öksüz’ün kısa oyunlarını birleştirerek oluşturmuştur. İlk kez 1991 yılında sahnelenen oyunda Ferhan Şensoy yazar, yönetmen ve oyuncu olarak görev almıştır. Karadeniz ağız özelliklerinin karşımıza çıktığı eserde birbirlerine ilk görüşte âşık olan iki gencin aşmaya çalıştıkları engeller ve çiftin bu engelleri aşarak kavuşmaları anlatılmıştır. Karadeniz’e özgü şakaların bol bol yer aldığı bu oyun, Demet Akbağ, Derya Baykal ve Münir Özkul’un da olduğu dev bir kadroya sahiptir. Yazar aynı yıl içinde Güle Güle Godot oyununu ve Var Sayalım İsmail adlı dizisini yazmıştır.

8. Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ferhan Şensoy’un Anca Visdei’den uyarlayarak yazdığı oyun, 1996 yılında sahnelenmiştir. Orijinal metne ek olarak Ferhan Şensoy oyuna birkaç karakter daha eklemiştir. Bu karakterlerden biri olan “Parantez”i Rasim Öztekin canlandırmıştır. Ferhan Şensoy’un eşi Derya hanım ile başrollerini paylaştığı oyunda Derya Baykal mutsuz bir evlilik hayatının içinde sıkışıp kalmış senarist Katrin’i canlandırmıştır. Oyun, aptallara güzel gelmesi için diziler yazan Katrin ve psikoloğu arasındaki ilişkinin çevresinde gelişmiştir. Oyun, Ferhan Şensoy’un kurduğu Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda, onun yönetmenliği altında sahneye konulmuştur.

9. Şu An Mutfaktayım

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Oyuncu Ferhan Şensoy’un geride bıraktığı eserleri arasında yer alan Şu An Mutfaktayım, tek kişilik bir tiyatro eseridir. Derya Baykal’ın tek başına rol aldığı bu oyun, 1999 senesinde yazılmış ve sahnelenmiştir. Şu An Mutfaktayım, Ferhan Şensoy’un yazdığı 30. oyun olmuştur. Oyunda bir ev kadınının mutfakta geçen bir günü anlatılmıştır. Aynı yıl içerisinde Ferhan Şensoy “Ayın İletişimcisi Ödülü”ne layık görülmüştür. Bu zamana kadar birçok oyunu yazan ve yöneten başarılı oyuncu, yine 1999 yılında bir TV kanalı için program hazırlamış ve çeviri bir oyun olan Dolu Konuş Boş Düşün’ü Oyun Atölyesi’nde sahneye koymuştur.

10. Ferhangi Şeyler

Oyuncu Ferhan Şensoy’un Geride Bıraktığı Eserleri

Ferhan Şensoy’un kendi adından da bir parça taşıyan tek kişilik oyun, ilk kez 7 Mart 1987 yılında sahnelenmiştir. Oyuncu Ferhan Şensoy’un 1987’den ölene kadar sergilemeye devam ettiği Ferhangi Şeyler, yazarın geride bıraktığı eserleri arasında en çok bilinenleri arasındadır. İki perdeden oluşan bu oyunda yazar, günlük olayları kendine özgü üslubuyla ve mizahi bir dille işlemiştir. Hayali rol arkadaşlarıyla oynadığı oyunla yazar “Altın Objektif Ödülü”nü kazanmıştır. 2000’den fazla sahnelenen oyun sadece Türkiye’de değil, Hamburg, Berlin, Frankfurt, Amsterdam ve Münih gibi farklı ülkelerde de sahneye konulmuştur.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
6
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
3
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak