Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

3 dk okuma süresi


Osmanlı İmparatorluğu 6 yüzyıl boyunca padişahları (toplam 36 padişah) tarafından yönetildi. Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken; batıda Cezayir, doğuda Irak, kuzeyde Macaristan ve güneyde Somali’ye kadar uzanmıştır. Bizde merak edilen konu olan Osmanlı padişahları ve kişilik özelliklerini sizler için araştırdık. 36 padişahın kişilik özelliklerini ise yükselme, duraklama ve gerileme olmak üzere üç döneme ayırdık. İşte kuruluş, fetret ve yükselme devrinin Osmanlı padişahları listesi…

1. Osman Gazi (Beyliği: 1281 – 1324)

Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Türkmen geleneklerine bağlı basit bir hayat süren Osman Bey, dürüst, yiğit ve adildi. Kendi koyunlarından elde ettiği ürünlerle kıt kanaat geçinirdi. Halkına düşkün birisiydi, cesareti ve kahramanlığından dolayı “Kara Osman Bey” lakabıyla anılırdı. Türklerin devlet kurma ve teşkilatlandırma dehasının en güzel örneklerinden olan Osman Bey, ata binmekte ve silah kullanmakta ustaydı. İşlerini daima dikkatle planlar, hiçbir işini tesadüfe bırakmazdı. Bu huyu da onun başarılı olmasını sağlardı.

2. Orhan Gazi (Beyliği: – 1324-1362)

Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

19 yaşlarından itibaren başlayarak hayatını mücadele ile geçiren Orhan Bey, beyliğini askeri, idari, ilmi kurumlarıyla asrının üstünde bir seviyeye çıkarmayı başardı. Yetenekli bir komutan olduğu gibi halkı için çalışmayı ve onlarla birlikte olmayı seviyordu. Barıştan hoşlanır, zaferlerini kan dökmeden kazanmak isterdi. Fazla gösterişi sevmez, davranışları dengeli ve kararlı idi. Hoş bir sohbet insanıydı, kendisine söylenen sözleri dikkatle dinlerdi. Yüksek bir ahlak duygusuna sahipti.

3. Sultan 1. Murad (Sultanlığı: 1362-1389)

Sultan 1. Murad

Atalarının kurduğu beyliği gerçekleştirdiği yenilikler ile güçlü bir devlet konumuna getiren Sultan Murad (Hüdavendigar), çabuk karar verir ve hemen harekete geçerdi. Halkına karşı, din ve mezhep gözetmeden iyi davranırdı. Sözüne sadık, sade bir hayat yaşamayı severdi. İyi silah kullanır, savaşlarda bizzat ordusunun başında bulunurdu.

4. Sultan 1. Bayezid (Sultanlığı: 1389-1402)

Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Çok kararlı bir kişiliğe sahip olan Sultan Bayezid (Yıldırım), adildi ve adaletsizliklere karşı acımasız davranırdı. Sinirli, hırçın ve inatçı bir kişiliği vardı. Savaşlarda süratle hareket eder, icabında ölümü dahi göze alırdı. Aceleci, atılgan ve aşırı derecede cesurdu. Hata işleyenleri cezalandırmadan önce onlara nasihatlerde bulunurdu. Bilgelere karşı saygılıydı.

5. Sultan 1. Mehmed (Sultanlığı: 1413-1421)

Sultan 1. Mehmed

Ciddi bir kişiliğe sahip Çelebi Mehmed, çok kararlı birisiydi. Bu özelliği sebebiyle, çevresinde olduğu kadar ülke dışında da güven sağlamıştı. Öfkesini dizginlemesini iyi bilirdi. Savaşlarda en ön saflarda çarpışır, iyi silah kullanır ve ordusunun daima güvenini kazanırdı. Güçlü bir inanca sahip, sabırlı ve sakin bir kişiliği vardı. Tatlı dilli, yumuşak huyluydu ve yoksullara yardım etmeyi severdi.

6. Sultan 2. Murad (Sultanlığı: 1421-1444, 1446-1451)

Sultan 2. Murad

Kahramanlığı, adaleti, iyi huyu ve cömertliği ile tanınan Sultan Murad, yiğit, tedbirli ve sözüne sadık birisiydi. Düşmanlarına karşı da sözünü tutardı. Gerçekte savaştan nefret eder, barış içinde sanat, ilim ve imar ile uğraşmayı severdi. Mecbur kalınca savaşır, düşmanlarını yener ama onları yok etmek için sonuna kadar uğraşmaz ve barış yollarını denerdi. Devlet işlerini hiç ihmal etmez, son derece olgun ve kararlı davranırdı. Din farkı gözetmeden halkına karşı iyi niyetli ve adil davranırdı.

7. Sultan 2. Mehmed (Sultanlığı: 1444-1446, 1451-1481)

Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Yiğit, bilgin ve cömert bir padişah olan Fatih, asil tavırlıydı. Uzun boylu, güçlü ve yapılı bir bedeni vardı. Dünya hakimiyetini amaç edinmiş kudretli bir asker ve geniş bir kültür adamıdır. Hedefi, devletini her bakımdan dünyanın en üstün ve kudretli imparatorluğu haline getirmektir. Son derece atılgan, sert mizaçlı ve zeki birisiydi. Türkçe, Rumca ve Slavca olmak üzere 3 dil bilirdi. Avni mahlasıyla yazdığı şiirlerinde Arapça ve Farsça tamlamalar yerine Türkçe ifadeler kullanmayı tercih etmiştir.

8. Sultan 2. Bayezid (Sultanlığı: 1481-1512)

Sultan 2. Bayezid

Çok merhametli bir kişiliğe sahip olan 2. Bayezid, kan dökmekten nefret ederdi. Barış yoluyla çözebileceği durumlar olduğu sürece savaşa başvurmazdı. Ani kararlar vermez, sakin ve kararlı bir kişiliği sahipti. Okumayı çok sever, az yemek yer ve ata binmekten hoşlanırdı. Sade giyinmeyi sever, savurganlığı sevmezdi. Gelirinin bir kısmını da halka, özellikle fakirlere dağıtmaktan zevk alırdı. Bu sebepten “Bayezid-i Veli” olarak da anılırdı.

9. Sultan 1. Selim (Sultanlığı: 1512-1520)

Sultan 1. Selim

Yavuz Sultan Selim, edebiyata ve tarihe ilgi duyan bir padişahtı. Seferlere çıkarken sandıklar dolusu kitap götürdüğü, konaklamalarda kitaplar okunduğu bilinmektedir. Sadeliği sever, süs, debdebe ve gösterişten hoşlanmazdı. Devlet işlerinde asla gevşeklik göstermez, bir plan ve program içinde yürütür, müzakere edip karara bağladı. Devlet işlerine şahsi dostluklarını hiç karıştırmazdı. Projelerini mutlaka hayata geçirirdi. Bazen tebdili kıyafet giyer, yoksulları korur ve halka karşı çok adil davranırdı.

10. Sultan 1. Süleyman (Sultanlığı: 1520-1566)

Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Kanuni Sultan Süleyman, sakin ve alçak gönüllüydü. Zaman zaman kılık değiştirip, tebdili kıyafet ile halkın arasına karışırdı. Yetenekli, liyakatli, gelişmeye müsait olanları iyi tanır ve yetişmelerine yardım ederdi. Devlet işlerinde iyice düşünmeden hemen karar vermez, verdiği karardan da geri dönmezdi. İş başına getirdiği devlet adamlarının yetkilerine müdahale etmez ve işlerine karışmazdı.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak