Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları ve Özellikleri

3 dk okuma süresi


1299 yılında kurulan ve 1920 yılına kadar devam eden Osmanlı İmparatorluğu, her devlette olduğu gibi yükselme devri, duraklama ve gerileme dönemi yaşamıştır. Osmanlı Yükselme Dönemi Padişahları ve Özelliklerini daha önce dergiCE’de paylaşmıştık, linke tıklayarak inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda bir sonraki içeriğimiz olan Osmanlı Gerileme Dönemi Padişahları ve Özelliklerini de bu içerikten sonra okuyabilirsiniz. Ve şimdi sıra, duraklama dönemi padişahları ve kişilik özelliklerine geldi. İşte Osmanlı duraklama dönemi padişahları…

11. Sultan 2. Selim (Sultanlığı: 1566-1574)

Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Kaynaklara göre sıkıntıdan hoşlanmayan, rahat ve eğlenceyi seven 2. Selim, alimlere karşı çok saygılıydı. İlk defa ilim adamlarına cülus bahşişi verilmiştir. İyi silah kullanmayı bilir ve usta bir okçudur kendisi. Sarayda musiki çalışmaları ve müzik alanındaki gelişmeler ile bizzat ilgilenirdi. Besteci ve güzel bir sese sahipti.

12. Sultan 3. Murad (Sultanlığı: 1574-1595)

Sultan 3. Murad

Gösterişli elbiseler giyinmeyi seven 3. Muradın kavuğunun üzerinde kıymetli taşlar bulunurdu. Başkasına güvenmeyen, çevresindeki insanlara şüpheyle bakan bir karaktere sahipti. Tahta çıktıktan sonra İstanbul’dan hiç ayrılmamıştır.

13. Sultan 3. Mehmed (Sultanlığı: 1595-1603)

Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Kaynaklara göre kolayca inanmaya eğilimli, saf, halim-selim bir padişah olarak geçen 3. Mehmed, çabuk üzülen ve kötü haberler karşısında metanetini koruyamayan bir yapıya sahiptir. Avdan hoşlanan, ok yapımında usta, devamlı kılıç ve yay ile gezerdi. Adli mahlasını kullanarak şiirler yazardı.

14. Sultan 1. Ahmed (Sultanlığı: 1603-1617)

Sultan 1. Ahmed

Alçak gönüllü, adil, iyiliği ve hayır işlemeyi seven 1. Ahmed, bayram törenlerinde elini öpen devlet ricaline saygı olsun tahtından kalkar otururdu. Fırsat buldukça halkın arasına girerek onların dertlerini dinlerdi. Kaynaklarda rüşveti önlediği, hakimlerin adil davranmalarını sağladığı, yetimler için ayrı bir hazine oluşturduğu, gerektiğinde çok sert ve tavizsiz olduğu geçer. Ava ve cirit oyununa yeterince meraklıydı.

15. Sultan 1. Mustafa (Sultanlığı: 1617-1618, 1622-1623)

Sultan 1. Mustafa

Zayıf vücutlu, minyon tipli ve solgun fakat güzel yüzlü olan 1. Mustafa, iri-siyah gözlere sahipti. Osmanlının çalkantılı olaylar ve ayaklanmalar neticesinde ruh sağlığının bozulduğu kaynaklarda geçmektedir.

16. Sultan 2. Osman (Sultanlığı: 1618-1622)

Sultan 2. Osman

Yerli ve yabancı kaynaklara göre Genç Osman, cesur, gururlu, ecdadının zaferlerine gıpta eden, ata binmekte ve silah kullanmakta son derece usta bir hükümdar olarak geçer. Sert tabiatlı, hasis, asker ve ulema tarafından sevilmediği tanıtılır. Başına gelen popüler olaylar, birçok tiyatro ve edebi esere konu olmuştur.

17. Sultan 4. Murad (Sultanlığı: 1623-1640)

Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Bir askerde bulunan bütün özellikleri olan 4. Murad, gücü, biniciliği ve silahşörlüğü ile ünlüydü. Topkapı sarayında bulunan demir-gümüş alaşımı bir okla deldiği rivayet edilir. 200 okkalık gürzü kaldırıp, savururdu.

18. Sultan İbrahim (Sultanlığı: 1640-1648)

Sultan İbrahim

Orta boylu, zayıf ince yüzlü ve açık tenli olan Sultan İbrahim, ince bıyıklara ve gür sakallı bir görünüme sahipti. Kaftan giyer, sorguç takardı. Zulümleri önünü almak için, rüşveti ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttü. Devletin iç ve dış meseleleriyle yakından ilgilenmiş, akıllıca kararlar alabilmiştir. Ancak yaşadığı olaylar olumsuz yönde etkilediği için bazen çılgınca davranışlarda bulunmuştur.

19. Sultan 4. Mehmed (Sultanlığı: 1648-1687)

Sultan 4. Mehmed

Avcı Mehmed olarak anılan 4. Mehmed, orta boylu, beyaz tenliydi. Çok ata binmekten dolayı öne doğru eğilmiş bir vücuda sahipti. Osmanlının çok kritik bir döneminde hüküm süren ancak etkili bir rol üstlenmeyen 4. Mehmed tahta erken yaşta çıkmıştır. Ava olan aşırı düşkünlüğü ve ilgisiz tavırları çok küçük yaşta tahta çıkmasının sebep olduğu belirtilir.

20. Sultan 2. Süleyman (Sultanlığı: 1687-1691)

Osmanlı Duraklama Dönemi Padişahları ve Özellikleri

Fermanlardaki tuğrasının yanına çiçek motifi koyduran ilk padişahtır. İyi huylu ve yumuşak bir karaktere sahipti. Tahta iyi hizmet amacıyla oturmuş ancak 40 yıl sarayda hapishane hayatı yaşayan 2. Süleyman, devleti yönetecek bilgiden yoksundu.

21. Sultan 2. Ahmed (Sultanlığı: 1691-1695)

Sultan 2. Ahmed

Çoğunlukla sakin bir karaktere sahip olan 2. Ahmed, saraydan ara sıra çıkarak halkın arasına karışır ve dertlerini dinlerdi. Özellikle gıda maddelerinde halka eksik mal satan, fazla para alan esnaflara gerektiğinde ceza verirdi. Gösterişten hoşlanmaz, çapraz kaftan giyer, ataları gibi başına sorguç takardı. Hassas bir mizaca sahip, şiir ve musikiye meraklı, aynı zamanda hattat bir padişahtı.

22. Sultan 2. Mustafa (Sultanlığı: 1695-1703)

Sultan 2. Mustafa

Yalandan nefret eden Sultan Mustafa, doğruları ödüllendirirdi. Alimlerle sohbet etmekten hoşlanır ve onlara önem verirdi. Kendisi edebiyatla uğraşmış, İkbali ve Meftuni mahlaslarıyla şiirler yazmıştır. Aynı zamanda okçuluk ile de ilgilenmiştir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
2
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak