Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Bir şarkıyı ilk kez duyduğunuzda yaşadığınız deneyim, sizin şarkıyla ilgili duygularınızı ve görüşlerinizi temellendirir. İlk başta şarkıyı sevebilir veya sevmeyebilirsiniz. Daha sonra da şarkıyla ilgili duygularınız tersine dönebilir. Bu durumun yanı sıra bir şarkıyı ilk dinlediğiniz anda o şarkıyı orijinal haliyle hatırlarsınız. Bu orijinal halin üstüne çıkmak da zordur. Bu şarkıları farklı yorumlamak isteyenler, hem orijinaline saygı gösteren hem de şarkıya kendi tarzlarını katan bir cover yaratmalılar. Bu mücadeleye girişen sanatçılar, albümlerinde başka sanatçıların sevdikleri parçalarına yer veriyorlar. Sizler için bu albümlerde yer verilen şarkılardan orijinalinden daha güzel seslendirilmiş cover şarkılar listesi hazırladık. İyi dinlemeler!

1. Amy Winehouse – Valerie

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Amy Winehouse ikonik albümü Back To Black’in yapımcısı Mark Ronson ile bir çalışma daha gerçekleştirdi. Ronson’ın ikinci stüdyo albümü Versions’da yer alan sanatçı, Valerie parçasını seslendirdi. Parça, Ronson’ın deyimiyle “gitar parçalarının soul coverları” üzerine yapılan albümün üçüncü teklisi olarak yayınlandı. Rolling Stones’a göre Valerie, Back To Black’ten sonra Winehouse’un kayda değer bir parçası. Röportajlarında eski şarkıları dinlemeyi tercih ettiğini söyleyen Amy, bir gün stüdyoya gelmiş ve bu parçayı seslendirebileceğini söylemiş. Mark ilk başta tereddütlü olsa da stüdyoda Amy’nin kaydını duyduktan sonra bundan kurtulmuş. Parçanın başarısı bir yana Valerie, Winehouse’un en sevilen şarkılarından biri oldu.

2. Jeff Buckley – Hallelujah

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Tek albümü Grace ileefsaneleşen Jeff Buckley’nin en sevilen parçaların biri Hallelujah, aslında bir Leonard Cohen şarkısı. Cohen gibi efsanevi bir ismin şarkısı olmasına rağmen pek çok isim Hallelujah’ı Jeff Buckley ile biliyor veya onun yorumunu dinlemeyi tercih ediyor. İbranice “Tanrıya görkem” anlamına gelen şarkı, dini imgelerle ve İncil’e göndermelerle dolu. Buna ters yönde bir açıklama yapan Cohen, şu şekilde şarkıyı anlatıyor: “Hayata olan inancımı resmî bir dini yolla değil, coşkuyla ve duyguyla teyit etme arzusu.” Cohen’ın harika şarkı sözleri, mükemmel bir melodi ve Buckley’nin yorumuyla bambaşka bir güzelliğe ulaşıyor. Time dergisi bu parça için “Buckley sesini kullanarak şarkıya, görkem ve üzüntü, güzellik ve acı arasında insanlığın minik bir kapsülü gibi davranıyor.” yorumunu yaptı.

3. Adele – Make You Feel My Love

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Adele’in ilk albümü 19, Chasing Pavements ve Hometown Glory gibi Adele’i tanıtan şarkılara sahip. Bu şarkıların yanı sıra albümün bir diğer sevilen parçası ise Make You Feel My Love. Şarkı aslında 1997’de yayınlanan Bob Dylan albümü Time Out of Mind için yazılmış ve pek çok kişi tarafından yorumlanmıştır. Orijinalinden daha güzel seslendirilmiş şarkılar hakkındaki listemizde ise Adele’in cover parçası yer aldı. Adele, albümde yazmadığı tek parça olmasına rağmen bu parçayı albümdeki en sevdiği şarkısı olarak gösteriyor. İlk başta söz yazarlığının sorgulanmaması için albümde cover istemediğini söyleyen Adele, şarkıyı dinledikten sonra fikrini değiştirmiş. Şarkının, kendi şarkılarında yazmaya çalıştığı her şeyi özetlediğini düşünmüş.

4. Florence + The Machine – You’ve Got The Love

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Listedeki bazı şarkıların cover olduklarını yeni öğrenmiş ve şaşırmış olabilirsiniz. Bu şaşkınlığı yaratacak şarkılardan bir diğeri ise You’ve Got The Love. The Source grubunun Candi Staton’ı konuk ettiği şarkı 1986’da yayınlanmıştı. Daha sonraki senelerde çeşitli remixleri yayınlandıktan sonra şarkıyı öne çıkaran yorum ise Florence + The Machine’den geldi. Grubun solisti Florence Welch’in en sevdiği şarkılardan biri olduğunu söylediği parçanın coverı 2008’de yayınlandı. Şarkının çok beğenilmesi üzerine 2009’da, bu sefer Lungs albümün beşinci teklisi olarak, tekrar yayınlandı. Grup, konserlerinde bu şarkıyı coverlarken gördükleri manzaradan çok etkilenmiş. Herkesin ne kadar eğlendiğini gördükten sonra bu şarkıyı kaydetmeye karar vermişler.

5. Frank Ocean – Moon River

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

1961’de yayınlanan Breakfast at Tiffany’s filmi Audrey Hepburn’ün oyunculuğu ve filmin modasıyla hatırlanan bir film. Filmle ilgili hatırlanan bir sahne ise Hepburn’ün Moon River şarkısını söylediği sahne. Sevilen şarkı Grammy’de 2 ödül bile kazanmıştı. Bu şarkının hayranları arasında Frank Ocean da yer alıyor olmalı çünkü kendisi 2018’de bu şarkının coverını yayınladı. Bir dergiye verdiği röportajında ise şarkıyı kaydetme hikâyesini anlattı: “Moon River daha rastgele oldu. Birisi söylememi istedi ve bu benim şarkıyı dinlemememin tek nedeniydi. İnsanların benden benim yapmadığım pek çok şey istiyor ama şarkıyı dinlediğimde, yapmak istediğim bir şeydi çünkü şarkının küçük, güzel ve düzgün olduğunu düşündüm.”

6. Muse – Feeling Good

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Aslında Feeling Good şarkısının en bilinen yorumları Nina Simone ve Michael Buble’ye ait. Ancak İngiliz rock grubu Muse’un yorumu bambaşka bir yerde. Grubun ikinci albümü Origin of Symmetry’de yer alan cover, grubun üstüne dikkatleri çeken bir çalışma oldu. Şarkı bir rock klasiği haline geldi. NME şarkıyı tüm zamanların en iyi coverı olarak gösterdi. Muse, bu yorumla orijinal parçaya saygısını kaybetmeden şarkıyı kendi şarkıları yapmayı başarmış. Aslında grup gençliklerinde cover gruplarında yer aldıkları için artık kendi müziklerini yapmak istiyormuş. Şarkıyı coverlama fikri ise Matt Bellamy’den gelmiş. Kız arkadaşı çok sevdiği için şarkıyı sürekli dinleyen Bellamy, bir gün bu şarkının grubun basçısı Chris’in gitarıyla çok iyi olabileceğini düşünmüş. Böylelikle bu cover ortaya çıkmış.

7. Jimi Hendrix – All Along The Watchtower

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Amerikalı müzisyen Jimi Hendrix, tüm zamanların en etkili elektro gitaristlerden biri ve yirminci yüzyılın en iyi müzisyenlerinden biri olarak gösteriliyor. The Rock and Roll Hall of Fame ise onu “rock müzik tarihinin en iyi enstrümantalisti” olarak gösteriyor. Cover şarkılar listemizde ise orijinalinden daha güzel seslendirilmiş olduğu düşünülen All Along The Watchtower ile yer alıyor. Bob Dylan coverı olan parçanın en dikkat çeken kısmı ise, Hendrix’e yakışır şekilde, final kısmından önceki gitar solo. Dylan’ın bu covera tepkisi ise olumlu olmuş. Hendrix’in “bir şarkıda başka insanların bulmayı bile düşünemediği şeyleri bulduğunu” söyleyen Dylan, Hendrix’in ölümünden beri şarkıyı onun yorumuyla konserlerinde çalıyormuş.

8. David Bowie – Let’s Spend the Night Together

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

David Bowie, tartışmasız müzik dünyasının gelmiş geçmiş en etkili isimlerinden biri. Her albümüyle, her şarkısıyla yenilikçiliğini ortaya koyan Bowie yıldız hayatının tepesinde, 1973’te Aladdin Sane albümünü yayınladı. Albümü Amerika turnesinde yazdığı için Amerikan kültürünün ve hızlı tempolu şarkı yazımının etkileri görülüyor. Bowie, Aladdin Sane karakterini “Ziggy Stardust Amerika’ya gidiyor” şeklinde tanımlıyor. Amerikan etkisi albümde yer alan Rolling Stones coverı, Let’s Spend the Night Together’da da gözükmekte. Glam rock tarzının benimsendiği parça NME editörlerine göre “Rolling Stones’u kendi şarkılarında yenmenin eşi benzeri görülmemiş başarısı”. Bowie, imzasını son kıtaya eklediği sözlerle de tamamlıyor: Our kind of love was no fun/But our love comes from above.

9. Patti Smith – Gloria

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

1975’de müzik dünyasına giriş yapan Patti Smith de listede yer alıyor. Listede yer alan şarkısı ise çıkış albümü Horses’ın açılış parçası olan Gloria. New York City’nin punk rock hareketini etkileyen isimlerden Smith’in coverladığı şarkının orijinali ise Van Morrison’a, Them grubuna ait. Smith, albümü bu coverla açma fikrini “Gloria bana müzikal ve ruhani mirasımızı kabul etme ve reddetme fırsatını verdi.” diyerek anlatıyor. “Bir sanatçı olarak kutsal saydığım şeyleri kişiselleştiriyor. Özür dilemeksizin, cinsiyetin ve sosyal tanımın ötesinde, ama değerli bir şey yaratma sorumluluğunun da ötesinde olmayan bir noktada yaratma hakkı.” Patti Smith’in sözlerinde de değişiklik yaptığı şarkı, Smith’in ilk şiirlerinden aldığı sözlerle başlıyor: Jesus died for somebody’s sins but not mine.

10. Nina Nesbit – Toxic

Orijinalinden Daha Güzel Seslendirilmiş Cover Şarkılar

Listenin sonunda listenin en genç ismi Nina Nesbitt yer alıyor. Şarkıcı, 1 Şubat 2019’da ikinci albümü The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change’i yayınladı. Nesbitt, dediğine göre albümü “depresyonundan çıkmak için bir yol” olarak kullanmış. 2019’un sonlarına doğru albümün genişletilmiş versiyonu, fazladan 3 şarkıyla yayınlandı. Bu üç şarkı arasında Nesbitt’in, Britney Spears’ın ikonik şarkısı Toxic’e yaptığı cover da yer alıyor. 2000’lerin en iyi şarkılarından biri olarak gösterilen Toxic’in orijinali dance-pop, techno-pop tarzlarında. Nesbitt’in yorumu ise tekrarlayan piyano ve şarkıcının ipeksi vokalleri eşliğinde şarkıyı farklı bir ışık altında sunuyor. Daha iyi olduğu konusu tartışılabilir ama orijinaline kıyasla kayda değer bir çalışma.

Mobil sürümden çık