Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Okula başlamadan önce çocukların eğitimi ailesinin yanında olur. Okul öncesi yaşlarındaki çocuklar onlara okunan kitaplarla yeni şeyler öğrenir, eğitiminin ilk adımlarını atmış olur. Dinlediği öykülerde geçen kahramanların yerine kendisini koyar, empati yeteneğini geliştirir. Çocukların hayal dünyasını genişletir. Duygu ve düşüncelerinin oluşumuna katkı sağlar. Öykülerdeki olaylar sayesinde herhangi bir konu hakkında ne yapması gerektiğini, nasıl düşüneceğini, çözüm odaklı olmayı öğrenir. Kendini ve dünyayı keşfeder. Bu içeriğimizde sizlere okul öncesi yaşlarında olan çocuklar için okuyarak eğleneceği, eğlenerek öğreneceği 10 tane öykü kitabı listesi hazırladık. Keyifli okumalar dileriz!

1. Büyümek İsteyen Fil

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Çocuklar bu sevgi dolu öyküde evin en küçüğü olmak, büyümek ve bir aileye sahip olmanın önemini görürler. Aynı zamanda bilgi sayfalarında filler hakkında bir sürü bilgi öğrenebilirler. Kısaca öykü kitabının konusuna değinmek gerekirse: Sürünün en küçük fili olan Tonti, bir an önce büyümek ister. Ailenin en küçüğü olmak onun için biraz sıkıcı bir durumdur. Diğer hayvanların yaşantılarını, çevresini merak eden Tonti, küçük bir geziye çıkar. Aslanların, timsahların ve diğer vahşi hayvanların yaşamlarını gözlemler. Tonti’nin yaşadığı maceralarına tanık olurken siz de nefesinizi tutup neler olacağını merak edeceksiniz. Onun fikirlerinin değişip değişmediğine şahit olacaksınız.

2. İşte Benim Bir Günüm

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Bu öykü kitabında çocuklar kültürlerin farklılıklarını öğrenir. Yedi farklı ülkede yaşayan çocuklardan her birinin gününü konu alan bu kitapta ülkelerin koşulları, iklimleri, yeme-içme kültürleri ve gelenekleri anlatılmaktadır. Japonya, İran, Hindistan, Peru, Uganda, İtalya ve Rusya’dan yedi gerçek çocuğun bir gününe eşlik edeceksiniz. Okuyuculara alışkanlıkların, geleneklerin ne kadar farklı olabileceğini gösterir. Yedi farklı çocuğun günlük rutininin derlendiği bu kitapta insanların ayrıldığı noktalar olsa da herkesin aynı gökyüzüne baktığını; aynı duygulara, düşüncelere sahip olduğunu anlatır. Aynı zamanda ülkeler hakkında az bilinen noktalara ışık tutar.

3. Paylaşmak İstemeyen Ayı

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Okul öncesi yaşlarındaki çocuklar için en önemli konulardan biri paylaşmak, 10 öykü kitabı listemizde yer alan bu kitabın konusu da paylaşmanın önemi. Harika bir aşçı olan ayı, paylaşma konusunda birtakım sorunlar yaşar. Arkadaşları onun pişirdiği lezzetli keklerin tadına bakmak ister ancak ayı paylaşmak istemez. Ayının paylaşmayı öğrenme macerasında onun yanında oluruz. Bu kitap sayesinde çocuklar okula gitmeden önce eşyalarını arkadaşlarıyla paylaşmayı, beraber bir şeyler kullanabilmeyi öğrenirler. Ayının öyküsünde ilerdeki davranışlarının nasıl olmaması gerektiğini görürler. Paylaşmanın ne kadar güzel ve değerli bir davranış olduğunun farkına varırlar.

4. Utangaç Ayı Monti

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Çocuklar son derecede meraklılardır. Okul öncesi yaşlarında olan çocuklar için çevrelerinde olup bitenler mühimdir. Dünyaya, insanlara hatta kendilerine karşı bile sonsuz merak duyarlar. Utangaç Ayı Monti için de insanlar ve insanların neler yaptığı büyük bir merak konusu. Kaba olmak istemese de gözlerini insanlara diktiği için onlara rahatsızlık verir. Bu yüzden başı beladan kurtulmaz. Utangaç olduğu için insanlara derdini anlatamaz. Neyse ki patlak gözlü bir kurbağa, Monti’ye doğru yolu gösterir, ona yardımcı olur. Çocukların meraklarını söndürmemek gerekir. Bu öykü utancın merakı gölgeye düşürmemesi gerektiğini anlatır.

5. Sevginin Gücü

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Çocuklara sevginin, birini sevmenin değerini anlatır bu öykü. Kahramanımız ayıcık ormanda kaybolur. Sihirli ateş böcekleri ortaya çıkar. Ayıcık sevgi dolu anlarını düşününce, hatırlayınca gördüğü ateş böcekleri ışıldayarak yolunu aydınlatır. Sevginin gücü bize yol gösterir. Ne der yazar: “Bir insanı sevmekle başlayacak her şey…” Çocuklar nefret etmeyi değil sevmeyi öğrenmeli. Okul öncesi dönemlerindeki çocuklar için hazırladığımız 10 öykü listesinde bu hikaye kitabı bu yüzden önemli bir yer kaplamaktadır. Ayıcığın sevginin gücüyle ışıldattığı yoldan ilerlerken yüzlerimizde tebessüm belirir, kalbimiz sımsıcak olur. Sevginin asıl gücünü adeta üzerimizde hissederiz.

6. Hiç Hata Yapmayan Kız

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Çocuklar hata yapabilir. Onlar hata yaptıklarında onlara kızmak yerine hatalarının nedenini, çözümünü onlara anlatmamız gerekir. Yoksa çocuklar hata yapma lükslerinin olmadığını düşünmeye başlayıp yaptıkları her şeyi kusursuz, mükemmel yapmaya çalışırlar. Hal böyle olunca son derecede baskı altında olurlar. Betül de her şeyi mükemmel yapmaya çalışan bir kız çocuğu. Betül, kardeşinin uyanması gerektiği saate uyanan, kahvaltısını hazırlarken masayı kirletmemeye özen gösteren, ayakkabısını doğru bir şekilde giyen, ödevini zamanında yapan ve hiç hata yapmayan bir kız. Kelimenin tam anlamıyla “kusursuz(!)” bir kız. Tabii tek kusuru olan kusursuz olmayı saymazsak…

7. Küçük Kara Balık

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Bir zamanlar annesiyle beraber bir derede yaşayan küçük bir kara balık var. Küçük Kara Balık, her daim annesinin peşinde yüzer, bazen diğer balıklarla yüzer, bir oraya bir buraya gider. Küçük Kara Balık, günlerce çok düşünüp az konuşur. İsteksizce yüzer. Annesi de onun hasta olduğunu, iyileşeceğini düşünür. Küçük Kara Balık, bir sabah erken bir saatte annesini uyandırıp şöyle der: “Bu derenin nereye kadar gittiğini bilmek istiyorum. Aylardır bu derenin sonu neresi diye düşünüyorum. Dün gece gözüme uyku girmedi. Nihayet, gidip derenin dibini bulmaya karar verdim. Başka yerlerde neler olup bittiğini bilmek istiyorum.” Bu öykü okuyucularına ‘güvenli yer’ dediğimiz yerden ayrılabilmeyi öğretir.

8. Kümesteki Büyük Gizem

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Mutlu Dam Çiftliği’nde tavuklar gizemli bir şekilde, kimsenin haberi olmadan ortadan kaybolur. Zavallı Tilki, Çiftçi Ali’nin tavuklarını çalmakla suçlanır ve iş başa düşer. Tilki haksız yere suçlanır. Tilki bu gizemi çözmeli ve aklanmalıdır. Suçluyu bulmak amacıyla geceden kümesi gözetler. Ama kümeste onu büyük bir sürpriz bekler. Bu öykü, bize hayvan haklarını anlatır, kendimizi onların yerine koyabileceğimiz bir fırsat sağlar. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar için oldukça eğitici bir hikaye. İnsanları haksız yere suçlamamamız gerektiğini konu alır. Haklının hakkını er ya da geç aldığını gösterir. Çocukları hayvanlar dünyasıyla tanıştırır.

9. Tarçın’ın Kaybolan Havuçları

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Havuçları her şeyden çok seven Tarçın, kahvaltıda afiyetle yiyeceği havuçlara ekmek için bir parça tuz almaya mutfağa gider. Döndüğünde ise havuçlarını bıraktığı yerde bulamaz. Havuçlar ortadan kaybolur ve bazı izler görür. Bu izlerin peşinden gitmeye karar verir. Havuçlar nereye kayboldu, onu bulmaya çalışır. Çocuklar da Tarçın ile birlikte onun havuçlarının nerede olduğunu bulmaya çalışır. Kaybolan bir eşyayı nasıl bulacaklarını, eşyalarına sahip çıkmaları gerektiğini ve çözüm üretmeyi öğretir. Tarçın’ın havuçlarını bulmasında onunla beraber çocuklar da maceraya atılır. Okul öncesindeki çocuklar için önerebileceğimiz harika bir kitap. Eğlenceyle karışık bir arayış hikayesini ele alıyor.

10. Minik Dinozor Nasıl Banyo Yapar?

Okul Öncesi Çocuklar İçin 10 Öykü Kitabı

Okul öncesi yaşlarında olan çocuklar için hazırladığımız 10 tane öykü kitabı listesinde yer alan bir diğer eğlenceli ve eğitici öykü de Minik Dinozor! Minik dinozor kirlenir ancak banyo yapmaktan hiç hoşlanmaz. Onun aşamalar halinde nasıl banyo yaptığını, banyoyu zaman geçtikçe ne kadar sevdiğini ve banyo yapmaya ne kadar alıştığını görürüz öykü boyunca. Özellikle okul öncesi yaşlarındaki çocuklar oyunlar oynamayı, kirlenmeyi çok sever. Ama her çocuk temizlenmeyi kirlenmek kadar eğlenceli bulmayabilir. İşte bu öykü sayesinde hem banyo yapmak ile ilgili bilgiler edinebilirler hem de banyo yapmanın keyfini çıkarırlar. Minik dinozor ile beraber temizlenmeyi severler.

Mobil sürümden çık