Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Zaman zaman herkes kendisini iyi veya kötü hissedebilir. İyi ve kötü arasında dalgalanan bir ruh halinin sebepleri olduğu gibi bazen olmayabilir de. Ancak bazı insanlar, bardağın sürekli boş olan yarısını görmeye meyilli olup, sizin de motivasyonunuzu çok aşağılara çekebilirler! Bu insanlar olayların sürekli olumsuz sonuçlarına dikkatlerini verir, olumlu sonuçlara ise kör kalırlar. Negatif insanlar gündelik hayatlarındaki bu bilinçsiz kötümserlikleriyle herkesin hayat kalitesinde bir düşüşe sebep olabilirler. Burada size, negatif insanlarla ve onların motivasyon düşürücü davranışlarıyla başa çıkmak için kullanabileceğiniz etkili yöntemler listesini sıraladık. İyi okumalar!

1. Kalıp yargıları ve peşin hükümleri reddedin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif olarak tanımladığımız insanlar genellikle sevilen dostlar veya yakınlar arasındadır; ancak gelin görün ki bu insanlarla konuşmak, sohbet etmek çok zordur. Ancak bu insanları sevdiğimizi ve onlar için en iyisini istediğimizi unutmayalım. Onları pozitif bakış açısıyla buluşturmanın yollarından ilki yargı ve hükümleri kırmaktan geçer. Negatif birey, insanlar hakkında çok çabuk kötü yargılara kapılır, bu yargılar üzerinden de kötü hükümlere varırlar: negatif birey hayat ve insanlar hakkında sabit ve olumsuz düşünceleri durmadan savunurlar! Yapılması gereken ise onların her negatif hükümleri karşısında daha pozitif bir hükmü onlara sunmaktır. Bu düşünce yapılarını olumlu fikirlerle kırabilirsiniz.

2. Anlayış gösterin ancak karamsarlığı beslemeyin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif insanların bu denli karamsar olmalarının da bir sebebi olduğunu tahmin edersiniz; ancak bu sebepler her zaman haklı sebepler olmayabilir. Kırgın ve öfkeli olabilir, sürekli bu duygu durumlarına odaklanmış olmalarından ötürü de negatif bir kısır döngü içinde hapsolmuş olabilirler. Bu üzgün günlerinde onlar da anlatmaya ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarlar, bu insanlardan sırf yanlış düşünme biçimleri dolayısıyla desteğinizi çekmemelisiniz! Onlara destek olun; ancak desteğinizi karamsar düşüncelerden yana kullanmayın. Bir arkadaş olarak yanlarında olduğunuzu belirtebilir, aynı zamanda bu karamsar düşüncelerin onu aşağıya çektiğini belirtebilirsiniz. “Seni anlıyorum ve yanındayım. Ama seni üzen bu karamsarlığı uzatarak sana yardımcı olamam.” tarzındaki bir açıklama onlara iyi gelecektir.

3. Aşamayacakları bir pozitif duvar oluşturun

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif veya pozitif olmayı etrafınızda dolaştırdığınız bir ruh duvarı gibi düşünebilirsiniz. Böyle düşünüldüğünde kendi psikolojik dengenizi korumanız ve için pozitiflik duvarınızı negatiflikten korumanız gerekebilir. Üstelik bazı insanlar öyle negatiftir ki kendi ruh halinizi koruyabilmek için bir sınır çizmek son derece gereklidir. Bu insanların size ait olan pozitif duvarı aşmasına izin vermeyin; onları iyi hissetmeye davet edebilir, kendi düşüncelerinizi ona sunabilirsiniz. Fakat davranışlarda baskıcı olmayın. Unutmayın ki bir insanın değişebilmek için davranışlardan değil, düşüncelerden başlaması gerekir! Her şeye rağmen iyimserliğin ve kötümserliğin bu mücadelesi ilişkinizi zedeleyecek olursa, oradan uzaklaşmak ikiniz için de en iyi seçim olabilir.

4. Negatifliği bırakmak için onlarda isteklilik yaratın

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Yakını olduğunuz insanların ve çevrenizin ruh hali, içindeki bütün bireylerin ruh halleriyle şekillenir. Bu sebeple sizin iyimser oluşunuz kadar, bir başkasının karamsar oluşunun ortamda yarattığı etkinin farkında olabilirsiniz. Her ne kadar can sıkıcı bir durum da olsa, ilişkilerinizin ilerleyişi için bu duruma bir el atmanız gerektiğinde, yapmanız gereken negatif kişiyi teselli etmek yeterli olmayabilir. Hatta teselli ve hayatta insanı mutlu edecek şeylerin hatırlatılması negatif insanları daha da negatif olmaya itebilir. Bir arkadaş olarak yapmanız gereken onları kendi düşünme yapılarının farkına varmalarını sağlamak olabilir. Sürekli negatif düşündüğünün bilincine vardığında negatif insanlar da değişmek için bir adım atmak isteyebilirler!

5. Tepkileri yumuşatın veya konuyu değiştirin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif insanlar alıngan, çabuk gücenen veya sinirlenen insanlarla konuşmaya daha fazla meyillidirler. Bunun sebebi onları dinleyen insanların da çabuk tepkiler vererek acılarına, öfkelerine ortak olmalarıdır. Tepkileriniz hızlı ve onu destekler yönde olduğunda, negatif insan kendi düşüncelerine ortak olunduğunu düşünerek daha derine inebilir. Siz de bu durumda, verdiğiniz tepkilerle beraber kendinizi düşük bir ruh halinde bulabilirsiniz. Buna yönelik alınacak tedbir ise, karamsar yargıların ardından verdiğiniz tepkileri yumuşatmak olabilir. Böylelikle duygularınız onu beslemez ve kişi kendi negatifliğini besleyen kaynaklardan mahrum kalır. Eğer karşınızdaki kişi öfkeli ve kırıcı biriyse, bu noktada konuyu değiştirmek iletişiminiz için sağlıklı bir seçim olacaktır.

6. Negatif insanlarla olan ilişkinizi gözden geçirin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif insanlarla olan ilişkiniz size neler getirdiğini, size nasıl hissettirdiğini iyice anlamanız gerekebilir. Bu kişi sürekli sizin fikirlerinize ve onayınıza ihtiyaç duyduğu için sizi özel ve gerekli birisi olarak hissettiriyor olabilir. Diğerlerinden farklı ve özel bir dost olma duygusu, bu kişinin size ihtiyacı olduğunu bilmeniz, ilişkideki asıl yerinizi sorgulamanızı engelleyen özel duygulardandır. Bu sorgulama sonucunda ilişkinizi beraber tutan bir bakıcı niteliğinde olduğunuz bile ortaya çıkabilir. İlişkinizi gözden geçirirken kibar kalarak bu insanın yanında kalmayı tercih edebilirsiniz. Bu bilinçlenme sonucunda onun gibi negatif insanlarla başa çıkmak için kafanızı toparlamış olursunuz, etkili yöntemler keşfedebilirsiniz.

7. Mantıklı negatiflikleri de azaltmayı deneyin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Negatif insanların doğaları gereği gösterdikleri bu olumsuzluk haklı sebeplere sahip olduğu gibi, haklı tepkilere de sahip olabilir. Araştırmalar negatif düşünmeye meyilli insanların daha fazla stres bozukluğu yaşadığını göstermektedir. Ayrıca negatiflik, fiziksel rahatsızlıklar dahi meydana getirebilir. Bu durumda rahatsızlıklar yaşayan veya gerçekten üzücü bir olay yaşamış bir insanın olumlu olmasını da bekleyemeyiz. Ancak negatifliğin kendisini sürekli tekrar ettiren ve hep daha derine inen bir yapısı vardır. Depresyon içinden çıkılması güç olması sebebiyle buna verilecek ciddi bir örnektir. Böylece bir insanı kendi negatifliğine bırakmanın hem ona hem de çevresindekilere zarar vereceği görülebilir. Yapılması gereken şey bu haklı karamsarlığı olabildiğince azaltmak olabilir. Acı çeken bir insanın acısını azaltarak, onun için olduğu kadar kendiniz için de koruyucu sonuçlar doğurabilirsiniz.

8. Sebepleri kişisel algılamadan öğrenmeye çalışın

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Bu insanların sürekli üzgün, moralsiz ve karamsar olmalarının altında yatan sebeplerin neler olabileceğini düşünün. Sorular sorarak öğrenmeye çalışın; iletişiminizde size yönelik bir motivasyon, ima var mı kontrol edin. Çoğunlukla negatif insanların öfkesi ve üzüntüsü genel bir yapıdadır; ancak bu insanların yorucu olması sizin üstünüzde kötü etkiler yaratabilir. Daha kötüsü, bu insan üzerinizdeki etkisinden güç alarak karamsarlığına sizi de düşürmeye çalışabilir. Ayrı bir nokta olarak, size yönelik olmasa da başkalarına yönelik kötücül fikirleri de duymanız, hak etmediğiniz bir durumdur. Bu noktada karşınızdaki kişinin düşünce yapısını tartın, eğer diğer insanları yıpratıcı amaçlar içeren boyutta bir negatiflik sezerseniz, bu sizi daha bilinçli tutabilir.

9. Erken davranın ve pozitifliği önceden hatırlatın

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

En etkili yöntemlerden biri, negatif insanlarla başa çıkmak için onlara fırsat vermeden kullanılanlardır! Bir insanı teselli etmek için karar verdiğimizde onun üzgün olduğunu, kötü hissettiğini biliriz. Ancak negatif insanları canlandırmak için onların negatif olmalarını beklemek, onları olumsuz davranmakta daha inatçı kılabilir. Bunun için yapılması gereken, onlara iyi oldukları ya da iyi hissettikleri bir durumu dile getirmek olabilir. Henüz oluşmamış bir negatiflik havasını güzel bir hatırayı anlatarak bertaraf edebilirsiniz. Bu onları rahatlatır ve yaşadıkları bütün karamsar havayı dağıtmalarına yardımcı olabilir. Negatif insanları iyi şeylere odaklamak, pozitifliği öğrenmeleri için onların da deneyebileceği bir yöntemdir.

10. Yardımı ne kadar daha sürdüreceğinizi bilin

Negatif İnsanlarla Başa Çıkmak İçin Etkili Yöntemler

Başta da belirtildiği gibi, negatif olarak tabir ettiğimiz bu insanlar sevdiklerimiz ve yakınlarımız arasındaki kişilerdir. Bu sebeple bu insanların desteğimize, iletişimimize ve sıcaklığımıza ihtiyacı olan insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Yanlış bir düşünme biçimine sahip olmaları sebebiyle hislerini paylaşmak ve anlaşılmak konusunda yardıma ihtiyaçları olacaktır. Bu insanlara yardım ederken harcanan süreye dikkat edilmelidir. Kötü, yanlış anlaşılmış, mutsuz ve umutsuz olduğuna dair düşünceleri dinledikten ve sağlıklı bir geri dönüt verdikten sonra telefonu ne zaman kapatacağınızı iyi bilmelisiniz. Bu konudaki yardımınız, iletişimin yarısından fazlasını kaplayacak vakti almamalıdır. Sevdiğiniz bu insana elinizden gelen yardımı esirgemedikten sonra yapmanız gereken, kenara çekilip onun için en iyisini beklemekten başka bir şey değildir!

Mobil sürümden çık