1. Anasayfa
  2. Yaşam

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı


0

Doğa olayları, insan hayatının olağan bir parçasıdır. Deprem kuşağında yaşayanlar için yer sarsıntıları, yağmurlu iklimde yaşayanlar için yağış normal birer doğa olayıdır. Bunlar gibi her gün karşılaşılabilecek örneklerin yanı sıra hiç görülmemiş ya da ender gerçekleşen doğa olayları da yaşanmaktadır. Dünyada ender şahit olunan doğa olayları insanları hem şaşırtmakta hem de dehşete düşürmektedir. Biz de sizin için birbirinden inanılmaz ve çok nadir görülen 10 tane doğa olayı listesi hazırladık. İyi okumalar!

1. Asperatus Bulutları

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

‘Aperitas’ olarak da bilinen ve en nadir 10 doğa olayı listesinde ilk sırada yer verdiğimiz undulatus asperatus ya da daha bilinen adıyla asperatus bulutları, inanılmaz bir görünüme sahiptir. Nefes kesici asperatus bulutları, yer yer keskin deniz dalgalarını andıran inişli çıkışlı bulut kümeleridir. Bu bulutların başka bir doğa olayının habercisi olup olmadığı bilinmemektedir. Az rastlandığı için yirmi birinci yüzyıl kaynaklarında asperatus bulutlarının neden ya da nasıl oluştuğuna dair ayrıntılı bir bilgi bulunmamaktadır. Dahası, bu doğa fenomeninin sadece bir ya da birden fazla kez gerçekleştiği konusunda da fikir birliğine varılamamıştır.

2. Alev Hortumu

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

‘Ateş girdabı’, ‘ateş hortumu’ veya ‘anafor’ olarak da bilinen alev hortumu, ısının çok yüksek ve havanın türbülanslı olduğu yerlerde rastlanan nadir bir doğa olayıdır. Anafor kısaca alevlerden oluşan bir çeşit hortumdur. Ateş girdapları, genelde birkaç metre genişlikte olup elli metreye kadar yüksekliğe ulaşabilmektedirler. Eğer gerekli koşullar oluşursa, yani havadaki ısı ve türbülansın etkisi fazlaysa, anaforlar üç yüz metreye kadar uzayabilmektedirler. Alev hortumları, ortamdaki koşullara bağlı olarak bir dakika ya da bir saatten fazla sürebilir. Bu korkutucu doğa olayının nasıl söndürüleceği ise tam olarak bilinememektedir.

3. Beyaz Gökkuşağı

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Beyaz gökkuşağı ya da sis kuşağı, küçük su damlalarından oluşmaktadır. Sisli bir ortamda havada asılı kalan su damlacıkları yağmur damlalarına kıyasla çok küçüktür. Bu sebeple, ışık ışınları kırılıp renk yansıtmaya yetecek kadar damlacıklara temas edemezler. Işınların büyük kısmı bu damlacıklara çarpıp saçılmaktadır. Bu olay sonucunda, alışık olduğumuz çok renkli gökkuşağı görünümü yerine genellikle ortası beyaz, kenarlarında hafif kırmızımsı ve mavimsi çizgiler olan sis kuşağı meydana gelmektedir. İnanılmaz rengi dolayısıyla beyaz gökkuşakları, yeryüzünde nadir görülen 10 doğa olayı arasında yer almaktadır.

4. Işık Halkası

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Glory yani ışık halkası, haleye benzer dairesel bir çeşit gökkuşağıdır. Bazen, gökyüzündeki yağmur damlalarının arasında hava boşluğu oluşmaktadır. Bu boşluk, ışık tünellerini yaratmaktadır. Bu tünellerden ışık ışınları geri yansıdığında optik bir fenomen olan ışık halkası meydana gelmektedir. Çembersel renkli halkalardan oluşan bu muhteşem doğa olayının çapı değişkenlik göstermektedir. Işık halkasının genellikle bulutlu veya sisli havalarda ortaya çıktığı bilinmektedir. İnanılmaz ve nadir oluşlarıyla ışık halkaları, dünya üzerinde görülen en etkileyici doğa olayları sıralamasında ilk 10 numarada sayılmaktadır.

5. Sabah Sefası

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Rulo şeklindeki sıra dışı görünümüyle sabah sefası, her yıl sonbahar aylarında, genellikle sabahın ilk saatlerinde ve kısa süreliğine Avustralya’nın Carpentaria Körfezi’nde beliren bir çeşit buluttur. Gökyüzünde kilometreler boyunca uzanan bu şahane bulutlar bakıldığında geriye doğru yuvarlanıyormuş gibi görülmektedir. Bunun sebebi, bulutların hattın ön tarafında oluşurken arkasında aşınmasıdır. Sabah sefasının nasıl ve neden oluştuğuna dair kesin bilgiler bulunmamakla birlikte bilim insanları, Carpentaria Körfezi’nden ve bölgenin doğusundaki Mercan denizinden esen meltemin bu bulutlar üzerinde etkisi olduğunu düşünmektedirler.

6. Su Altı Buz Saçağı

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Su altı buz saçakları, aşırı derecede dondurucu tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonucu meydana gelmektedir. Akıntıdaki tuz oranı okyanustakinden yüksek olduğundan aşırı soğuk tuzlu su, okyanusun dibine çökerken etrafındaki daha az tuzlu suyu dondurmaktadır. Buz halindeki tuzlu su derinlere inerken bir çeşit sarkıt oluşturmaktadır. Bu sarkıt, okyanusun dibine ulaştığında da etrafındaki suyu dondurmaya devam eder ve temas ettiği hayvanları dondurarak öldürür. Bu sebeple, büyüleyici bir görünüme sahip olmasına rağmen su altı buz saçaklarına ‘ölümün parmağı’ ya da ‘ölüm sarkıtı’ da denir.

7. Süper Hücre Fırtınası

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Süper hücre, yüksek derecede nemli ve havadaki termodinamik kararsızlığa bağlı olarak oluşan dikey rüzgarların yoğun olduğu bölgelerde karşılaşılan bir çeşit orajdır. Oraj gök gürültülü, yağmur veya dolu eşliğindeki fırtınalar olarak tanımlanmaktadır. Dört farklı çeşidi olan orajların en kuvvetli ve nadir olanı süper hücredir. Süper hücreler de az yağışlı, klasik ve bol yağışlı olmak üzere üçe ayrılır. Bu üç tür arasındaki en çok can yakanı ise yoğun yağış yüzünden fırtınanın varlığı anlaşılamayan bol yağışlı süper hücredir. Süper hücre fırtınalarında dikey ve yukarı yönlü çok güçlü hava akımları oluşur. Bu hava akımları göz alıcı görünmesine rağmen son derece tehlikelidir.

8. Venüs Kemeri

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

‘Venüs kuşağı’, ‘anti-alacakaranlık kemeri’ veya ‘anti-alacakaranlık’ olarak da bilinen Venüs kemerinin adının, geleneksel olarak Roma tanrıçası Venüs ile eşitlenen Antik Yunan tanrıçası Afrodit’in kuşağından geldiği düşünülmektedir. Venüs kemeri, gün doğumundan kısa bir süre önce ve gün batımından sonra gökyüzünde görülen, ufkun 10 ila 20 derece yukarısına uzanan pembemsi bir ışıltıdır. Bu pembemsi parıltı, yükselen veya batan Güneş’ten gelen ışığın saçılımından kaynaklanmaktadır. Kış aylarında canlı pembe olarak görülebilen bu muhteşem doğa fenomeni, yazın ise daha soluk ve donuk görülmektedir.

9. Volkanik Patlama Şimşeği

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Sıradan fırtınalardan sonra bazen şimşek düşmesi normaldir. Ama volkanik patlama şimşeğinin oluşumunun yanardağ patlamasının sebep olduğu elektrikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu elektrik yüklerini oluşturan birkaç sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden en kayda değeri elektriğin buz dolayısıyla şarj olmasıdır. Yani, patlamadan sonra gökyüzüne yükselen su ile atmosferdeki soğuk havanın karşılaşmasıyla oluşan buz parçacıkları birbiriyle çarpışır. Böylece havada büyük bir elektriksel yük oluşur. Volkanik patlamalar sırasında nadir görülen bu korkutucu yıldırımlar, inanılmaz 10 doğa olayı içerisinde yer almaktadır.

10. Yıldırım Şelalesi

Nadir Görülen 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Yıldırım şelalesi, Venezuela’daki Catatumbo Nehri’nin Maracaibo Gölü’ne döküldüğü ağız kısmında karşılaşılan atmosferik bir olaydır. Yıldırım şelalesi, fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonucu meydana gelen sayısız şimşeğin yılda 140 ila 160 gece arası ve günde dokuz saat Catatumbo Nehri üzerine doğru ardı sıra çakmasıdır. Bu korkunç doğa fenomenine dünya üzerinde sadece Venezuela’daki Catatumbo Nehri civarında rastlanmaktadır. Catatumbo, Venezuela’daki Bari halkının dilinde “gök gürültüsü evi” anlamına gelmektedir. Bu yüzden yıldırım şelalesi ‘Catatumbo yıldırımı‘ olarak da bilinmektedir.

  • 1
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir