1. Anasayfa
  2. Yemek

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri


0

Hoş bir sofrada lezzetli yemekler yemeyi herkes sever. Yemek yapmak ise ayrı bir tutkudur. İştah kabartıcı yemekler yapmak için el beceriniz, malzemelerin tazeliği kadar kullanılan aletlerin uygunluğu da önemlidir. Yemekleri hem pişirmek hem de saklamak için faydalanılan tencerenin birçok çeşidi bulunur. Kullandığınız tencere özenle hazırladığınız yemeğin lezzetini doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle özelliklerini bilerek seçim yapmak gerekir. Tencere çeşitleri listemizi yemek yapmayı sevenler için hazırladık. Yemeklerinizi hazırlarken en doğru tencere seçimleri yapabilmeniz için lezzet sırrınız olacak türden önerilerimizi sizlere listeledik. Şimdiden elinize sağlık diyor, keyifli okumalar diliyoruz.

1. Çelik Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Çorba ve sulu yemek yapımında tercih edebileceğiniz çelik tencereler, ısıyı hızlı bir şekilde iletir. Mutfakta zaman kaybını önler. Tabanında kaplama bulunması sebebi ile pişirilen yemeği birkaç saat aynı ısıda tutmayı başarır. Bu özelliği ile enerji tasarrufu da sağlar. Çelik tencere alacağınız zaman birkaç noktaya dikkat etmenizde fayda vardır. Tabanının kalın olması, kapağının şekli ve kalitesi, 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunması önemli noktalardır. Taban kalınlığı ne kadar fazlaysa ocağınızı kapattıktan sonra yemeğin ısı kaybı o kadar az olacaktır. Kapağının içbükey olması ve tencereye tam oturması yemeği kendi suyunda pişirerek lezzetini artırır. 18/10 Cr/Ni etiketi, 304 kalite paslanmaz çelik ismi ile de geçer. Tencerenin içeriğinde %18 krom, %10 nikel ve %72 çelik bulunduğunu ve paslanmaz olduğunu gösterir.

2. Döküm Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Et ve tavuk yemeklerinde lezzet için seçimleri doğru yapmak isterseniz, sırrınız tencere türleri arasında dökümü seçmek olacak. Yapımında hiçbir kimyasal kullanılmaması ile öne çıkar. Dökme demirden imal edildiği için fırın tepsisi yerine kullanılabilir. Böylece çok yüksek derecede ve eşit yayılan ısıda yemek pişirmenize imkan sağlar. Kolay çizilmez ve yüzeyi yapışmazdır, diğer tencerelere göre daha az yağ ile yemek yapabilirsiniz. Hammaddesi demir olduğundan pişirme sırasında yemeğe demir karışmasını sağlar. Bu nedenle demir eksikliği ve kansızlığı olan kişilere döküm tencere kullanması tavsiye edilir. Bulaşık makinesine uygun değildir. Pas oluşmaması için elde yıkama sonrası mutlaka iyice kurulanmalıdır. Döküm tencere alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta saf demirden yapılmış olmasıdır. Kaplama yapılan modellerde zamanla oluşan çatlakların paslanması ile zehirli kimyasallar açığa çıkabilir.

3. Emaye Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Nostaljik görüntüsü ile öne çıkan emaye tencereler yoğurt mayalamak, kızartma yapmak, yemekleri saklamak ve tekrar ısıtmak için uygundur. Kullanırken en çok çizilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Çizilmesi halinde içindeki bileşenler yemekler ile temasa geçerek zehirlenmeye yol açabilir. Metal kaşık yerine tahta kaşık kullanmanız tencerenizi daha uzun süre sağlıkla kullanmanızı sağlar. 220-250 dereceye kadar dayanıklıdır. Pişirme esnasında ısıyı yavaş yavaş yükseltmeniz kızartma yaparken yanmayı önler. Emaye tencerenizin temizliğinde bulaşık makinesini kullanabilirsiniz, elde yıkamanıza gerek yoktur. Dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya koku vermeme özelliği bulunur. Yemeğinizi tam pişmeden 5-10 dakika önce ocaktan alırsanız yemeğin kendi ısısı ile pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlar.

4. Granit Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Granit tencereler kavrularak yapılan yemekler için elverişlidir. Örneğin irmik helvası veya et kavurması yapacaksanız doğru bir seçimdir. Metal ile bile çizilmemesi ve çabuk temizlenebilmesi özellikleri tencere çeşitleri arasında popülerlik sağlamıştır. Fazla yağ kullanmadan sağlıklı yemekler pişirmenize imkan sunar. Bulaşık makinesi deterjanlarının içindeki tuz zamanla granit tencerenizin aşınmasına yol açabilir. Bu sebeple yumuşak bir sünger ile elde yıkamalısınız. Yemeğiniz piştiğinde granit tencerenizi hemen ocaktan alıp soğuk suya tutmamalısınız. Ani ısı değişimi granitin yapısına zarar verir ve ürünün ömrünü kısaltır. Yemek yaparken dibi tutarsa, tencerenizi sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam etmek için sirkeden faydalanabilirsiniz. Tencereyi boşaltıp içinde birkaç dakika sirke kaynatırsanız yanık izleri yok olacaktır.

5. Bakır Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Sahanda yumurta, zeytinyağlı yemekler, aşure ve reçel yapımında bakır tencere tercih edilebilir. Çok hızlı ısınma ve çok hızlı soğuma özelliği bulunur. Bu nedenle bakır tencerede pişirdiğiniz yemeği sıcak yemek istiyorsanız hızlı servis etmeniz önerilir. Bakır tencere kullanımında en dikkat edilmesi gereken nokta kalaylanmış ve çizilmemiş olarak kullanılmasıdır. Kurşun ve cıva gibi zararlı kimyasallara maruz kalmamak için düzenli aralıklarla bakım yapılmalıdır. Tencerenizin kararması halinde dış yüzeyini salça, limon, kül gibi ürünlerle ovalayarak parlatabilirsiniz. Bakır kaplarda çok uzun süre bekleyen yemeklere bakır karışma olasılığı vardır. Bu nedenle yemek saklamak için doğru bir tercih değildir. Ek olarak, bakır tencereler otantik görüntüsü ile şık sunumlar yapmak için iyi bir seçenektir.

6. Düdüklü Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Pişme süresi uzun olan et ve bakliyat yemeklerini kısa sürede pişirmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Buharı içine hapsederek yemekleri yüksek basınçta sağlıklı bir şekilde pişirmenizi sağlar. Düdüklü tencere pratik bir mutfak aletidir ancak kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Tencerenizi asla ağzına kadar doldurmamalısınız. Hava çıkış kısmının açık ve temiz olduğundan emin olmalısınız. Aksi bir durum buharın dışarı çıkışını engelleyebilir. Yemeğinizin piştiğinden emin olup ocağı kapattığınızda tencereyi hemen ocaktan almamalısınız. Ocağı kapattıktan sonra bir süre daha kaynama devam etmektedir. Tencere içindeki basıncın tamamen çıktığından emin olmadan kapağını asla açmaya çalışmamalısınız. Tüm bunlara dikkat ederek ağır yaralanmalara sebep olabilecek bir mutfak kazasının önüne geçebilirsiniz.

7. Seramik Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

İç kısmı kendinden yağlı olan seramik tencereler çorba, pilav, makarna pişirmeniz için idealdir. Yapışmaz özelliğinden dolayı temizlerken zorlamaz ancak mutlaka elde yıkanmalıdır. Bulaşık makinesinde yıkandığında dış yüzeyinde çizilme ve renk değişikliği meydana gelecektir. Seramik tencerelerin iç yüzeyi çizilmeye karşı oldukça dayanıklıdır, çizilse bile sağlığa zararlı madde üretmez. Seramik tencerenizi seçerken kalitesine mutlaka dikkat etmelisiniz. Kalitesiz bir seramik ürün ile yüksek ısı birleştiğinde pişirdiğiniz yemek yoğun kurşuna maruz kalır. Satın alırken kalitesinden emin olmak için uygulayabileceğiniz pratik bir yol vardır. Doğal seramik olan bir ürünün kaplamasına kurşun kalemin arkasını hafifçe sürttüğünüzde iz bırakmaz, iz bırakıyorsa ürün seramik değildir.

8. Teflon Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Teflon tencereler yapışmaz özelliği ile az yağlı veya yağsız yemekler hazırlamaya yardımcı olur. Temizliğinin kolay olmasından her mutfakta en az bir tane bulunur. Teflon tencerelerin yapışmaz özelliği yüzeyinin bir plastik türevi olan PTFE (politetrafloroetilen) ile kaplanmasıyla elde edilir. Bu madde çok yüksek ısıya dayanıklı değildir. Teflon tencere kullanırken metal değmemesine çok özen göstermelisiniz. Yemeklerinizi tahta kaşık kullanarak karıştırmalısınız. Temizliğini yaparken tel ile ovalamamalısınız. Çizilmiş bir tencerede ısı ile açığa çıkacak metal karışım yemeklerinize geçeceğinden sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Teflon tencere pişirmek için kullanışlı olsa da yemek saklamak için elverişli değildir. Yapışmaz yüzeyin aşınmasını önlemek için artan yemeklerinizi farklı tür bir kapta saklamanız daha doğru olacaktır.

9. Toprak Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Toprak tencere özellikle sarma, dolma, türlü ve kuru fasulye seçimleri için doğru bir karar ve yemeğe lezzet veren sırrınız olacak. Tarihte bilinen en eski pişirme kapları topraktan yapılanlardır. Diğer adı güveçtir. Çok yüksek derece ısıya dayanıklıdır. Kullanım esnasında kırılmayı engellemek için ani ısı değişimlerinden kaçınmak gerekir. Kullanırken çatlak olmamasına ve kullandıktan sonra iyice kurumasına dikkat edilmelidir. Toprak yapısını bozmamak için elde yıkamalısınız. Aldığınız güveç sırlı değilse ilk kullanım öncesi tencerenizi yağlamalısınız. Bir çay bardağı kadar sıvı yağ ile iç ve dış yüzeyini yağlayıp 1 saat kadar 180 derece fırında ısıtmalısınız. Isınarak yağı içine geçen güveç tamamen soğuduktan sonra yemek pişirmek için hazırdır. Sırlı bir güveciniz varsa pişirme öncesi yağlama işlemi yapmanıza gerek yoktur.

10. Cam Tencere

Lezzet Sırrınız Olacak Doğru Tencere Seçimleri

Fırın yemekleri yapmak, sebze haşlamak için rahatlıkla kullanabileceğiniz cam tencereler, sonrasında saklama kabı olarak da kullanılabilir. Yemeğinizi lezzetini koruyarak pişirebilirsiniz. Mutfağınızda estetik bir görüntü sağlar. Gözeneksiz bir yapıya sahiptir, alkalik ve asidik besinlerden etkilenmez. Ağır metaller içermez. Borosilikat camdan üretilen cam tencereler ani ısı değişimlerine son derece dayanıklıdır. Hem ocak üstü hem de fırında pişirme yapabilirsiniz. Temizliği için bulaşık makinesini kullanabilirsiniz. Çizilirse temizliği zorlaşacağından elde yıkama yapıldığında telle ovulmaması gerekir. Aşınmaya karşı dayanıklıdır. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Cam tencerede pişirdiğiniz yemek yapıştıysa, ıslatıp bekleterek veya içinde su ısıtarak temizleyebilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir