Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

5 dk okuma süresi


İki yarım küreye ayrılan dünyamızın kuzey ve güney kesimlerinde bulunan iki kutup bölgesi vardır. Her iki kutuplarda da hayatını sürdüren hayvan cinsleri üşümemeleri ve vücut ısılarını muhafaza etmeleri için özel yapılara sahiplerdir. Her iki bölgenin sıcaklıkları birbirine her ne kadar benzese de hayvan yaşamı ve hayatta kalma koşulları farklılıklar gösterir. Güney Kutbu yani Antarktika Bölgesi’nde çok soğuk olmasından dolayı memeli hayvanlar yoktur. Kuzey Kutbu ise donmuş tundraları ile daha fazla hayvanın yaşayabilmesine olanak sağlar. Okurken bile adeta içimizi soğutan kutuplarda yaşayan 10 farklı hayvan türü dergiCE farkı ile sizlerle! Keyifli okumalar…

1. Bembeyaz Kartopu: Kutup Ayısı

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Kutup ayıları, Kuzey Kutbu’nda yaşar. Genel özelliklerinin başında bembeyaz kürkleri gelir. Kutup ayıları kürkü tamamen beyaz olan tek ayı cinsidir. Kalın kürkü kutup ayılarını soğuktan korurken beyaz rengi sayesinde çok iyi kamufle olmalarını sağlar. Ayrıca iki katmanlı kürkleri suda ıslanmalarına mani olur. Kutup ayıları kaygan buz kütleleri üzerinde kaymadan yürümesini sağlayan ayakları ve pençeleri ile buzul yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Ayrıca parmak araları ördek ayağının perdeli yapısına benzer bir şekilde olduğundan rahatlıkla yüzebilirler. Oldukça iri gövdelere sahip olan kutup ayılarının ağırlıkları da 800 kiloya kadar çıkabilir. Bir at kadar hızlı koşan ve bir köpek balığı kadar güçlü ısıran kutup ayıları yalnızca kuzey kutbunun değil tüm dünyanın da en güçlü hayvanlarından biridir.

2. Soğukların Kırlangıcı: Kutup Sumrusu

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Deniz kırlangıcı olarak da anılan kutup sumruları martılarla aynı familyadandır. Uzunlukları 20-55 cm arasında değişir. Birçok sumrunun kuyruğu uzun ve çatallıdır. Kutup sumrularının tüyleri beyaz renkte olsa da gagaları ve ayakları kırmızıdır. Bu kuşlar, kendilerinin ve yavrularının güvenliklerini sağlayabilmeleri için ıssız ve sakin adalarda yuva yaparlar. Yavrularını korumak için oldukça saldırgan bir tür olan kutup sumruları, yaz aylarında Kuzey Kutup Bölgesi’nde üreme dönemini tamamlayıp Güney Kutup Bölgesi’ne göç ederler. Bu sebeple kuzey sumrusu olarak da bilinirler. Aynı zamanda bu özellikleriyle dünya üzerinde en uzun göçü gerçekleştiren kuş türü olma unvanını da gururla taşırlar.

3. Sevimli Tüy Yumağı: Kutup Tavşanı

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Tavşanlar genel olarak uzun kulaklı, kısa kuyruklu ve yumuşak posta sahiplerdir. Kutup tavşanları ise genellikle diğer tavşan türlerine göre gövdeleri daha iri, kulakları ve arka bacakları daha uzundur. Kuzey Kutbu’nun en büyük tavşanı olarak da bilinirler. Bu türün yavruları, tüylü ve gözleri açık bir şekilde doğar. Doğdukları gibi koşmaya başlarlar. Kürkleri yaz aylarında grimsi kahverengi, kış aylarında ise bembeyazdır. Bu özelliği ile yırtıcılara karşı rahatlıkla kamufle olabilirler. Genellikle Kuzey Kutbu’nda kayalık ve dağlık arazilerde yaşarlar. Birçok türdeşinden daha uzun olan ön dişleri sayesinden bitki köklerine kolaylıkla ulaşıp beslenebilirler.

4. Tüm Asaletiyle: Kutup Tilkisi

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Yeryüzünün birçok yerinde farklı tilki türleri yaşamaktadır. Tilkilerin yaklaşık 20 türü bulunmaktadır. Kutuplarda zorlu şartlarda yaşayan 10 ilginç hayvan türü listemizde ise kutup tilkisine yer verdik. Kutup tilkisi köpekgiller familyasına dahildir. Arktik bölgelere özgü küçük bir tilkidir. Bu tilkiler genellikle yerdeki oyuklarda barınır. Geceleri ise kuşları, fareleri, tavşanları avlamak için yuvasından dışarı çıkar. Hızlı koşucu ve iyi yüzücü olduklarından avlarına rahatlıkla ulaşabilirler. Beslenme şartlarının kötüleştiği durumlarda metabolizma hızını düşürerek kendilerini güç tasarrufu moduna alabilirler. Kürkleri tıpkı kutup tavşanları gibi yazın beyaz, kışın ise kahverengidir. Kutup tilkisi, köpekgiller arasında bir kerede en fazla yavru dünyaya getiren türdür. Yavru sayısı 11-22 arasında değişkenlik gösterir.

5. Kutup Kemirgeni: Lemming

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Lemmingler fareye benzer yapıda olan kemirici memelilerdendir. Bu tür, daha çok Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde yaşar. Bu kemirgenler kışı karda geçirirler. Hava soğuduktan sonra oluşan buharla evler yapıp kendi yeraltı dünyalarında yaşarlar. Uzunlukları 7-15 cm ve ağırlıkları 30-112 grama kadar ulaşabilir. Gebelik süreleri ortalama 21 gündür. Yılda 36 yavruya kadar doğum yapabilirler. Lemming yetişkinleri saz, ot ve yosun ile beslenir. Ancak karlar erimeye başladığında yiyecek bulmak için yüzeye tırmanmakta zorlanırlar. Yiyecek bulamadıklarına ise agresif olurlar ve büyük hayvanlara saldırabilirler. Kış uykusuna yatmazlar. Kutuplarda yaşayan ve 10 kadar türe sahip olan bu hayvan ortalama 12 ay ömre sahiptir.

6. Noel Babanın Aracı: Ren Geyiği

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Ren geyikleri, Kuzey Kutup Bölgesinde yaşayan en tanınmış iri yapılı hayvan türlerinden biridir. Bu çift toynaklı memeliler genellikle İskandinavya ve Kuzey Kutbu’na en yakın bölgelerde yaşarlar. Uzunlukları 180- 210 cm arasında değişkenlik gösterir. Boynuzları çok güçlüdür. Erkek ren geyiklerinin boynuzları 140 cm uzunluğa ve 16 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Yapıları uzun kışlara ve soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Burunları havayı akciğerlerine ulaştırmadan ısıtarak küçük bir ısıtıcı görevi görür. Ren geyikleri grup halinde yaşamayı seven sosyal canlılardır. Ömürleri yaklaşık 15 ile 18 yıl ile sınırlı bu canlıların hızları saatte 80 km’ye kadar ulaşabilir. Noel babanın geyiklerinin aksine yalnızca karada bu hıza ulaşabilirler.

7. Uzun Dişleriyle: Mors

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Morslar, foklara ve deniz aslanlarına akraba olan bir diğer deniz memelilerindendir. Bu türler, birbirlerine çok benzer. Deniz aygırı olarak da bilinirler. Morsların üst köpek dişleri ağızlarından taşıp aşağı doğru uzanır. Atlantik morsu ve pasifik morsu olmak üzere 2 alt türü vardır. Pasifik morsu diğerine göre daha büyüktür. Erkeklerin ağırlıkları ortalama 1800 kiloya ve uzunlukları 3 metreye kadar ulaşabilir. Gebelik süreleri ortalama 16 aydır. Su altında 100 metre derinliğe dalıp, 12 dakikaya kadar kalabilir. Mors erkeği dünyada en büyük cinsel organa sahip 2. memelidir. Fakat cinsel hayatları sönüktür. Yaşamları yemek ve oyun oynamak üzerine kurulmuştur.

8. Bembeyaz Duruşuyla: Kutup Baykuşu

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Kutup baykuşları baykuşgiller (Strigidae) familyasından gelen ve tundralarda yaşayan beyaz baykuş türüdür. Soğukta yaşamayı seven bu tür gece yırtıcılarındandır. Büyük sarı gözleriyle tanınırlar. Uzunlukları 60 genişlikleri ise 150 cm’ye kadar ulaşabilir. Kemirgenleri, küçük memelileri ve kuşları yiyerek beslenirler. Kar baykuşları avlanırken oldukça sessizdir. Yumuşak ve ince tüyleri uçuş sırasında kanat çırpma esnasında çıkan sesi keser. Bu sessizlikleri ile en küçük bir hışırtıyı bile duyabilirler. Dişi baykuşlar yuvaya 14 taneye kadar yumurta bırakabilir. Kar baykuşu olarak da bilinen bu türün sesleri ördek sesine benzer ve diğer baykuşlara göre daha farklı bir sestir.

9. Tonton Balıklar: Foklar

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Yüzgeçayaklılar olarak da bilinen foklar hem buzda hem de suda üşümeden rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Bunun nedeni derilerinin altında onları soğuktan koruyan kalın bir yağ tabakasının olmasıdır. En küçük fok 110 cm uzunluğa ve 50 kg ağırlığa sahiptir. En büyükleri ise 6,5 metre uzunluğa ve 4 ton ağırlığa kadar ulaşabilen deniz filidir. Foklar yalnız ya da küçük gruplar halinde yaşarlar. Balık ve diğer deniz canlıları ile beslenirler. Daima gülümser gibi baksalar da katil balinaların ve köpekbalıklarından sonra en başarılı avcılar olarak bilinirler. Avlanma becerilerinin yanı sıra tehlikeli avcılardan da başarılı bir şekilde kaçabilirler.

10. Smokinleriyle: Penguenler

Kutuplarda Yaşayan 10 Hayvan Türü

Kutuplarda yaşayan en dayanıklı hayvan türü olarak en başta gelen penguenleri 10. maddemizde listemize ekledik. Uçamayan, sürekli dik duran, perde ayaklı deniz kuşlarıdır. Bu türün vücutları onları soğuktan korumasını sağlayan tüylerle kaplıdır. Büyüklükleri 30-105 cm arasında değişkenlik gösterir. Bilinen 17 türü vardır. En irileri olarak tanınan imparator penguenler 45 kg ağırlığa kadar ulaşabilirler. Üreme devirlerinde yan yana yuvalar kurarak kuluçka kolonileri meydana getirirler. Ortalama 2-3 yumurta yaparlar. Erkek ve dişi penguenler sırayla kuluçkaya yatar ve kuluçka döneminde yemek yemezler. Çoğu hayvanın aksine penguenler tek eşlidir ve yavrularını anne baba olarak birlikte büyütürler.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
160
Beğen
Mutlu Mutlu
102
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
92
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
19
Üzgün
Olamaz Olamaz
19
Olamaz
Kızgın Kızgın
27
Kızgın
Komik Komik
21
Komik
İlginç İlginç
46
İlginç

Yorum bırak