1. Anasayfa
  2. Eğitim

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu


0

Doktorlar insanların hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek aracıyla tıbbi eğitim almış kişilerdir. Gerektiğinde cerrahi müdahalede de bulunabilirler. Tıp eğitimi genel olarak 6 yılda verilmektedir. Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı ile birlikte eğitim süreci 7 yılı bulmaktadır. Okuması oldukça zor olan bu mesleği 6 yılda bitirmek oldukça güçtür. Bu eğitimi alan kişiler pratisyen hekim olarak mezun olurlar. Diplomalarını alabilmek için devlete hizmet yükümlülüklerini tamamlamaları gerekmektedir. Bu içerikte kutsal mesleklerden olan ve eğitim yolculuğu fazlasıyla zorlu olan doktorluğun serüvenini keyifle okuyabilirsiniz!

1. Hazırlık Yılı

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Sadece tıp fakültesinde olmayan ve üniversiteye bağlı diğer bölümlerin de üniversitenin durumuna bağlı olarak zorunlu tutulabilen bir sınıftır. Hazırlık sınıfında yıl boyunca öğrenciye ücretsiz olarak yabancı dil eğitimi verilmektedir. Kurumun eğitim diline de bağlı olmak üzere genellikle İngilizce eğitimi verilmektedir. Lise seviyesinin üstünde olan bu eğitim düzeyi konularının %80’lik kısmı temel İngilizceyi ele alırken %20’lik kısmı ise meslek içerisinde sıkça kullanılan teknik terimleri kapsamaktadır. İleriki yıllarda mesleğin teknik taraflarını da bilmek doktor adayları için iyi bir avantajdır.

2. Zorlu Maceranın İlk Yılı

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Üniversite sistemi liselerden çok farklıdır. Üniversite sınavlarında derece yapmış, en çok ilk 20.000 gibi sıralamalara sahip sınıf arkadaşlara sahip olabilirsiniz. Kalabalık amfilere alışmanız gerekmektedir. Kutsal mesleklerden olan doktorların zorlu eğitim yolculuğu bu birinci yıl ile başlamış olmaktadır. Üniversitenin en zor yılı 1. sınıftır denir. Değişik eğitim sistemleri, yeni insanlar gibi pek çok değişiklik yaşanmaktadır. İlk yıllar genellikle teorik dersler görülür. Biyokimya, Histoloji, Fizyoloji, Mikrobiyoloji ve Anatomi gibi. Bunlar ve benzeri dersler çoğu dersin temel konuları oldukları için iyi bir şekilde öğrenmek çok önemlidir. Bocalama dönemi olup en çok tekrarı yapılan sınıf olabilir.

3. İkinci Yıl

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

İlk yılda görülen derslere benzer dersler görülebilir fakat bu yıl artık temel konular yerine daha ileri konulara veya detaylardan bahsedilir. Konu bütünlüğü sağlamak adına sistemler ve organlar beraber anlatılır. İlk yılda olduğu gibi bu yılda da teorik derslerin yoğunluğu vardır. İsimlerinden bile zorluğu anlaşılan derslerin ayrıntısına girilmeye başlanır. Örneğin bir Anatomi dersinde vücutta bulunan bütün kemikleri ezberlemek gerekmektedir. Her yıl bilgilerin üzerine eklenerek gidileceği için temel konuları iyice öğrenmek gerekmektedir. Doktorluğun zorlu mesleklerden olmasının sebebi öğrenmeleri gereken konuların fazla olmasından kaynaklanır fakat onları bu kutsal olan mesleğe eğitim yolculuğu hazırlar.

4. Üçüncü Yıl

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

2 yıldır görülen teorik derslerin sonunda artık pratik derslerin de yer aldığı bir yıldır. Öğrencileri pratik olarak çalıştırdığı için çokça sevilen bir yıldır. Fakat sevildiği kadar da zor bir yıldır. Bu yılda klinik dersler alınmaya başlanır bu dersleri anlatan hocalar doktordur. Örneğin dolaşım sistemi kurulunda size hastalıklarını, tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan hoca bir Kardiyolog veya Kalp-Damar Cerrahı olacaktır. Bu yıl için klinik eğitimin teorik yılı da denilebilmektedir. Maketler üzerinde olsa da bazı pratik becerilerin eğitimi de verilmektedir. Kan alma, sonda takma, CPR ve benzeri muayeneler gibi. Bu yılın zorluğunu ve doktorlardan alınan dersleri başarıyla tamamlayan kişiler artık Stajyer Doktor olabilmektedir.

5. Dördüncü Yıl

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Bu sınıfta ise öğrenilen bilgilerin hastalar üzerinde deneyimlenebildiği staj eğitimleri bulunmaktadır. Hastalıklar ve tedavi yöntemleri öğrenilir. Hastaneye gitmek, muayene yapmak, vizit almak gibi işler yapılan bu yılda öğrenciler doktorluk unvanını daha iyi hissedebilmektedir. Güzel olduğu kadar zor tarafları da vardır. Genellikle Dahiliye ve Pediatri gibi staj eğitimleri bu yılda verilmektedir. Bu iki staj aşırı bilgi içerdiğinden çok önemli ve zorlayıcı derslerdir. Teorik, sözlü ve pratik sınav sistemleri bir arada uygulanabileceği için öğrencileri oldukça yıpratan bir yıldır. Hem hastane hayatı hem de okul hayatı birbirine karışmış olan doktorluğun bu zorlu eğitim yolculuğu kutsal mesleklerden biri olmasını sağlar.

6. Beşinci Yıl

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Beşinci yıl, dördüncü sınıfın benzeri gibidir ancak belli başlı farkları vardır. Eğitimi stajlardan oluşmaktadır. Dördüncü sınıfın devamı gibidir ve bu yıl da başarıyla atlatılırsa Internlik unvanına çok az kalacaktır. Bu yılda öğrencilerden dördüncü sınıftaki gibi az ama bilgi yükünün ağır olduğu stajlar yerine daha kısa süreli ancak birçok staj yapmaları istenir. Kısa süreli stajlar diğerlerine göre kolay gibi görünse de birçok sınava girmeniz gerektiği için zorlayıcıdır. Örneğin öğrencilerin her 2-3 haftada bir staj sınavlarına girmeleri gerekebilir. Bu yılda verilen eğitim aynı şekilde diğer yıllarda olduğu gibi doktor adaylarını zorlayarak meslek hayatlarında başarılı olabilmeleri için hazırlar.

7. TUS Hazırlığı

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

TUS yani ‘Tıpta Uzmanlık Sınavı’ veya ‘Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ için pek çok öğrenci sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Bu sınav sonunda tıp fakültesi mezunları bir uzmanlık alanı için branş seçmektedirler. TUS için yabancı dil de çok önemlidir. TUS için YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) gibi sınavlardan baraj puanının üzerinde bir puan alınması istenmektedir. Bu sınavda altı yıllık eğitim hayatının her bir alanından sorular karşınıza çıkmaktadır. 240 sorudan oluşan sınav için 300 dakika süre verilmektedir. Akademik sınavlar arasından en zor sınav olmaya aday gösterilebilecek kadar zor bir sınavdır. Eskiden sadece Ankara’da yapılan bu sınav 2012 yılından itibaren İstanbul ve İzmir’de de yapılmaya başlanmıştır.

8. Maceranın Son Yılı: Altıncı Yıl

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Güzel ve zorlayıcı geçen eğitim sürecinin son dönemecidir altıncı yıl. Bu yıl diğer yıllarda olduğu gibi 9 ay eğitim ve 3 ay tatilden oluşmamaktadır. Bu yılın eğitimi tatilsizdir. Bir yıl boyunca kesintisiz eğitim görülmektedir. Bu yılda artık öğrenciler yeni bir unvan sahibi olmaktadır. Genellikle pek çok insana tuhaf gelip ne olduğu anlaşılamaz olsa da unvanları Intern Doktor’dur. Bu yılda artık nöbet tutulmaya başlanır ve mesai düzeniyle çalışmaya başlanır. Bu yılda artık sınavlar yapılmaz. Bu yılda önceki yıllarda birkaç kez yapılan işlemleri bıktıracak kadar çok pratik yapılır. Genel olarak internlikte beş yılın getirdiği bilgi ve birikim ile birlikte yapılan pratiklerin işlevselliğe dönüştüğü bir yıldır.

9. Pratisyen Hekimlik

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Bu güzel maceranın ardından Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra pratisyen hekim olarak mezun olunur. Pratisyen hekimlik hekimliğin herhangi bir dalında uzmanlaşmamış olmamak birlikte hekimlik yapan kimse olarak tanımlanabilir. Pratisyen hekimlerin hasta kontroller yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiğinde uzman doktora yönlendirmek gibi sorumlulukları vardır. Bu hekimler uzmanlaşmadan da çeşitli iş yerlerinde iş imkânı bulabilmektedir ancak artan pratisyen hekim sayısından dolayı iş bulma oranı biraz aşağı düşmüştür. Ayrıca TUS’a girerek 2-5 yıl süresince uzmanlık eğitimi alabilmektedirler.

10. Çalışma Alanları

Kutsal Mesleklerden Olan Doktorluğun Zorlu Eğitim Yolculuğu

Pratisyen hekimler TUS sınavını başarıyla geçtikten sonra doktor olarak anılmaktadır. Bu sınav sonucunda seçilen branşa göre çalışma alanları değişiklik göstermekle birlikte genellikle doktorlar sağlık ocaklarında, çocuk sağlığı merkezlerinde, dispanserlerde, SSK hastanelerinde, devlet hastanelerinin acil servislerinde, özel hastane ve polikliniklerde çalışabilmektedir. Ayrıca bu zorlu eğitimi bitirmiş hekimler kendi muayenehanelerini de açabilmektedirler. İnsanların hayatına dokunması gerekçesiyle kutsal mesleklerden olan doktorların eğitim yolculuğu görüldüğü üzere oldukça zorlu geçmektedir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim