Konkordato Nedir?

2 dk okuma süresi


Son zamanlarda gündemden düşmeyen konkordato ilanları üzerine, herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Türkçe’ye İtalyanca’dan geçmiş bir kelime olan konkordato nedir, konkordato ilanı ne demek? sizler için araştırdık. Ve konkordatoyu 5 başlıkta kısa bilgiler halinde ele aldık…

1. Konkordato Nedir?

Konkordato Nedir?

Basitçe anlatmak gerekirse, batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri şartlar içerisinde ödemek için alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmaya konkordato denir. Dilimize İtalyanca’dan concordato kelimesinden geçmiş olup, iflas anlaşması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, borçlu tarafın, alacaklılarının 3’te 2’siyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına dökmesidir.

Ticaret mahkemesinin onayladığı konkordato anlaşmasında, alacaklılar, alacaklarının belli bir bölümünden feragat eder veya vadesi gelmiş borçların vadesini uzatabilirler.

2. Kimler Konkordato Talep Edebilir?

Kimler konkordato talep edebilir?

İflasa tabi olsun veya olmasın, tüm borçlular konkordato talebinde bulunabilir. Ayrıca iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı kimse de konkordato talep edebilir.

İflasa tabi olan şirketler için borçlunun bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilir. Merkezleri yurt dışında bulunan ticari işletmeler ise Türkiye’deki şubenin, birden fazla şubenin bulunması halinde merkez şubenin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden başvurması gerekir. İflasa tabi olmayan borçlu işletmeler için de, yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden talep edilebilir.

Alacaklılar, ilan tarihinden itibaren 15 gün içerisinde alacaklarını bildirmeye davet olunur ve birer suretleri alacaklılara posta ile gönderilir.

3. Konkordato Mühletini Kim, Ne Kadar Verir?

Konkordato mühletini kim, ne kadar verir?

Konkordato süresi, borçlunun konkordato talebi ile yasada belirtilen ilgili belgelerin sunumu sonucunda, mahkeme 3 aylık geçici mühlet verecektir. Gerekli duyulduğu takdirde talep edilmesi halinde bu geçici mühlet, 2 ay daha uzatılarak toplamda 5 aya uzatılabilir. Mahkeme kesin mühlet ile ilgili kararını bu geçici mühlet içerisinde vermelidir.

Kesin mühlet için ise mahkemenin görevlendirdiği komiser tarafından çıkarılan raporu inceleyerek, eğer mümkün ise 1 yıllık… Borçların ödenmesi mümkün değilse, mahkeme kesin mühleti gerek duyması halinde 6 ay daha uzatabilir. Ve tüm sürelerin kullanılması durumunda, konkordato süreci en fazla 23 aya kadar çıkabilir.

4. Konkordato Tasdiki Şartları Nelerdir?

Konkordato tasdiki şartları nelerdir?

Konkordatonun tasdiki şartları 7101 sayılı İcra ve İflas Kanununda düzenlenmiş olup, şu şekildedir;

  • Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme halinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflas yoluyla tasfiye halinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması.
  • Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması (bu kapsamda mahkeme, borçlunun beklenen haklarının dikkate alınıp alınmayacağını ve alınacaksa ne oranda dikkate alınacağını da takdir eder.)
  • 206. maddenin birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması
  • Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile konkordatonun tasdiki durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması.

5. Konkordato da İşçinin Durumu Ne Olur?

Konkordato da işçinin durumu ne olur?

Konkordato öncesi çalışan işçi, alacaklarını imtiyazlı alacaklardır. İşçiler ücret, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için icra takibi yapabilir. İşçi alacaklarının ve durumlarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. Konkordatoya yazdırılmış işçi alacakları için konkordato düzenlemesi zorunlu değildir. Yazıldığından farklı olmaksızın alacaklarını talep edebilirler.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
12
Beğen
Mutlu Mutlu
0
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
5
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
10
İlginç

Yorum bırak