1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler


3

Bir yazar kalemini eline aldığı andan itibaren tüm kültürünü ve birikimini kitabına yansıtmayı amaçlar. Türkiye’nin sadece 0.1’lik kısmının kitap okuma alışkanlığına sahip olduğu düşünülürse, geriye kalan kısmın bu kültürden pay alamadığı görülmektedir. Oysaki Geçmişle günümüz arasında bir köprü vazifesi gören kitaplar, insanların stresini ve unutkanlığını azaltmak, hayal gücünü artırmak gibi pek çok fayda sağlar. Maalesef raftaki kitabın işe yaramadığı, evdeki kitabın ise okunmadığı bir ortamda da bu faydalardan yararlanmak mümkün değil. Peki, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler önerilir? Kazanmak için ne yapılmalıdır? Siz de “Zamanım yok” veya “Okurken sıkılıyorum” diyenlerdenseniz, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler listemiz size önemli ölçüde yardımcı olacak. İyi okumalar!

1. Kararlı Olun

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Her şeyin başı olduğu gibi kitap okumanın da başı kararlı olmaktır. Kararlı olmak beraberinde inatçılığı getirir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler adlı yazımızı okuduktan sonra bugünü bir dönüm noktası olarak kabul edin ve bu konuda inatçı olun. Sonuçta alışkanlıkları vazgeçilmez ve sürekli kılan şey onlara verilen emek ve harcanan zamandır. Okumakta diğer alışkanlıklarımız gibi emek ve zaman ister. Bilinmelidir ki okumak uzun bir yolculuk aynı zamanda derin bir arayıştır. Bu yolculukta cebinize koyduklarınızla ilerlemeli ve adımlarınızı istikrarlı bir şekilde atmalısınız. Doğru bilgi arayışınızda amacınızı unutmamalı hedeften vazgeçmemelisiniz.

2. Doğru Kitabı Seçin

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Kitap okumayı sevmenin ve alışkanlık haline getirmenin en önemli adımı doğru kitapla başlamaktır. İlgi alanınıza göre kitap seçmeli ve kitapla aranızda bağ kurmalısınız. Kurulan bağlar ne kadar güçlü olursa koparmak o kadar zor olur. Kitabınızın konusu ilginiz dahilinde değilse bu bağları kurmak imkansızdır. Örneğin iyi bir bilim kurgu kitabı, fantastik okurları için sürükleyici bir roman sayılırken sizin hiç ilginizi çekmeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dergi veya gazetelerde ilginizi çeken konuları düşünüp bu konuların etrafında kitaplar seçebilirsiniz.

3. Hedefler Belirleyin

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Diyelim ki okumakta kararlısınız ve doğru kitabı seçtiniz. 3. adım olarak günlük hedef belirlemelisiniz. Hedefler her zaman işi yapmaya yönelten unsurlardır. Hedeflerinizi iki yöntem ile belirleyebilirsiniz. Birinci yöntem bir zaman dilimi belirlemektir. Eğer hedefinizi saat olarak belirlediyseniz, ilk başta 15-20 dakika arası kitap okuyarak başlamak ve arttırarak ilerlemek en mantıklısıdır. 2. hedef yöntemi ise sayfa sayısı belirlemektir. Sayfa sayısı olarak sonradan arttırmak şartıyla 5 ile 10 arasında bir rakam seçebilirsiniz. Bu yöntem planlı kitap okumanıza yardımcı olur.

4. Bahaneler Üretmeyin

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Kitap okumanıza engel olarak bir sürü cümle sıralayabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığını kazanmak istiyorsanız öncelikle “Kitap okurken sıkılıyorum, zaman bulamıyorum” gibi cümlelerin sadece bir bahaneden ibaret olduğunu kabullenmelisiniz. Mutlaka sizi sıkmayacak bir kitap yazılmıştır ve kitap okumaya ayıracak bir zamanınız vardır. Burada önemli olan zaman yönetimi yapabiliyor olmaktır. Bunun için günü, sabah, öğlen, akşam olmak üzere 3’e ayırabilirsiniz. Gün içinde yapmanız gereken şeyleri de üç kategoriye ayırdıktan sonra, yapacaklar listesi hazırlamak zaman kontrolünüzde size yardımcı olacaktır. Listenize kitap okumayı da eklemek zor olmasa gerek.

5. Yanınızda Kitap Taşıyın

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Okulda, durakta her yerde mutlaka çantanızda bir kitap olsun. Sıra veya otobüs beklerken geçen zamanı kitap okuyarak taçlandırın. Boş vakitlerinizi telefonla geçirmek yerine yararlı bir aktivite ile değerlendirmek sizi mutlu edecektir. Özellikle banka sırasında veya şehirler arası yolculuklarınız da çantanızdan çıkaracağınız bir kitap, sizi başka dünyaların kucağına atabilir. Gün içerisinde vereceğiniz küçük küçük kitap molaları zihninizi dinlendirir. Böylelikle hem kitap okuma alışkanlığı kazanmaya hem de gününüzü daha verimli yaşamaya başlarsınız.

6. Sevmediğiniz Kitabı Okumayın

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Size sıkıcı gelen kitapları bitirmek için uğraşmayın. Kitap sıkıcı diye de hemen bırakmayın. Yolun başında pes etmek yerine kitap hakkında bilgi edinebilir, arkadaşlarınızdan tavsiye alabilirsiniz. Ayrıca bir kitabın 50 sayfasını okumadan kesin hüküm vermeyin. Her şeye rağmen elinizde ki kitabın size hitap etmediğini düşünüyorsanız zar zor bitirmeye çalışmayın. Bitirmeye çalışmak sadece zaman kaybı olacaktır. Bu da kitaplara karşı olan ilginizi azaltır.

7. Kitap Okuma Saatiniz Olsun

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Kendinizi en iyi siz tanırsınız. İllaki işlerinizin bittiği, telaşenizin azaldığı bir eşref saatiniz vardır. İşte bu saatleri kitap okuma saatleri olarak belirleyin. Kitap okumanın uykuya faydalı olduğunu bilerek uykudan önce ki saatler okumanızı tavsiye ederiz. Uzmanlara göre her gün aynı saatte kitap okumak, ilerleyen zamanlarda belirlediğiniz saatlerde kitap okuma isteği uyandırır. Yavaş yavaş kitap okumak bir zorundalık olmaktan çıkarak bir istek hatta bir hobi haline gelir. Kitap okuma alışkanlığı dahil bir çok alışkanlığın temelinde de işte bu duygu yatar.

8. Sevdiğiniz Bir Yazar Olsun

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Sevdiğiniz yazarın eserlerini okumak sizi ön yargılardan uzaklaştırır. Bu nedenle hangi kitap türünü sevdiğinizi belirledikten sonra hangi yazarı sevdiğinizi de belirlemek önemlidir. Bunun için yazarların biyografisine, üslubuna ve işlediği temaların size uygun olup olmamasına bakabilirsiniz. Böylelikle bir yazarın kitaplarını severek almaya ve ön yargısız bir şekilde okumaya başlarsınız. Bir yazarın üslubuna hakim olmanız eserlerini daha akıcı ve anlayarak okumanıza yardımcı olur. Kitap okudukça mutlaka sevdiğiniz ve okumaktan zevk alacağınız yazarlar çoğalacaktır.

9. Değişik Türler Deneyin

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Diyelim ki ilk kitabınızı ilgi alanınıza göre seçtiniz, günlük rutin oluşturdunuz. Hep aynı türden kitap okumak bir süre sonra sıkıcı gelebilir. Bu tür durumlarda okurlar farklı türlere yönelebilir. Ne de olsa her türün bir okuyucu olduğu gibi okuyucularına kazandırdığı farklı bakış açıları vardır. Her bakış açısı beraberinde değişimi getirir. Bu değişim insanlara farklı pencerelerden bakabilme yetisi kazandırır. Hiç okumayı denemediğiniz bir kitap türü sizi bambaşka dünyalara taşıyabilir. Bu nedenle yeniliklere açık olmalı ve okuyabildiğiniz kadar kitap okumalısınız.

10. Not Alın, Kaydedin

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Öneriler

Okuduğunuz kitapları ayrı bir rafa koymak, o rafa bir kitap daha ekleme isteği oluşturur. Ya da listeler şeklinde yazmak bir madde daha eklemeye yönlendirir. Bu durum sizi daha çok okumaya yönlendirecektir. Okuduğunuz kitapların göz önünde olması sizi motive edecek ve sürekli kitap okuma ihtiyacı hissettirecektir. Ayrıca listenizin yanına küçük küçük notlar yazmak motivasyonunuzu daha fazla arttırabilir. Bu notlar, kitabın size olan yararının somut göstergesidir. Kendinize somut deliller sunmak kitap okuma alışkanlığı kazanmanızda size yardımcı olacaktır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim

Yorum (3)

  1. 22 Nisan 2020

    Efsane başarılara imzalar atıyorsun canım benim.
    Geleceğin parlak, yolun uzun olsun :)

  2. çok güzel fikirler işime yarayacağına eminim teşekkürler

Bir yanıt yazın