Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

5 dk okuma süresi


Dünyada her yıl yüzlerce insan olası ev, iş, trafik kazaları ve afet gibi durumlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Kaza sonrası kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin en büyük sebeplerinden biri tıbbi yardım yapacak olan sağlık görevlileri kaza meydanına gelmeden önce panik ve kargaşanın yaşandığı dakikalarda kazazedeye ilk müdahaleyi yapamamaktan kaynaklanır. Bu nedenle temel ilk yardım uygulamaları, kaza anında kazazedenin durumunun kötüleşmesini engellemek ve yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak için hayat kurtaracak öneme sahiptir. İşte herkesin bilmesi gereken temel ilk yardım uygulamaları… İyi okumalar!

1. Olay Yerini ve Kazazedeleri Koruma

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Olay yerinde başka bir kazaya sebep olmamak için kazan olan yerinin etrafını güvenli bir şekilde sarılmadır. Sağlık ekiplerinin işine engel olacak tehlikeleri belirleyerek alanı güvenli bir hale getirilmelidir. Işıklı işaret cihazları, reflektör veya yansıtıcı gibi olay yerinin etrafına konulması gereken levhalar her araçta bulunması zorunludur. Bu levhalar kaza olan yerde belirli uzaklığa konulmalı, diğer araçların veya kişilerin olay yerine yaklaşması önlenmelidir. Olay yerine bakmak isteyen kişiler uzaklaştırılmalı, kazazedeler yerinen hareket ettirilmemelidir. Yaşam bulguları dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

2. Kazayı Yetkili Kuruluşlara Bildirme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Olay yerinde tamamen güvenlik sağlanıp ve kazazedenin yaşam bulgularını tespit ettikten sonra hızlı bir şekilde yardım kuruşlarına haber verilmelidir. Eğer kaza anında yaralı varsa ilk önce yapılması gereken 112 Acil Servisi aramaktır. 112 Acil Servis arandığı zaman kazazedenin sayısı ve durumunu bildirmeli, ilk yardım alıp almadıklarını belirtmeli ve olay yerinin açık adresini vermelidir. 112 Acil Servis arandığı zaman görevli bütün bilgileri aldığını söylemeden ve kazazedelere yapılabilecek ilk yardım bilgilerini almadan telefon kapatılmamalıdır. Yakıt sızıntısı fark edilirse 112 den sonra 110 itfaiye aranmalıdır.

3. Kazazedeyi Değerlendirme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Kaza anında temel ilk yardım bilgileriniz var ise hayat kurtaracak temel uygulamaları yapabilirsiniz. Kazazedeye sorular sorarak hem onun durumu öğrenilmeli hem de çok dikkatli bir şekilde dokunarak bilinci kontrol edilmelidir. Bilincini sağlık ekipleri gelinceye kadar açık tutmaya çalışılmalıdır. Eğer kazazedenin bilinci yerinde değilse ağız aralığından ya da burundan soluk verip vermediğini kontrol edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken ilk önceliğiniz baş bölgesinde her hangi bir yaralanmanın olmaması ve vücudunda herhangi bir yara ya da kanama olup olmadığını kazazedeyi hareket ettirmeden kontrol edilmelidir. Bilinci yerindeyse kazazedeyle konuşurken hızlı davranılmalı olduğunca sakin bir şekilde hareket edilmelidir.

4. Kazazedeyi Kurtarma

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Sağlık ekiplerin olay yerine gelene kadar ilk yardım eğitiminiz varsa kazazedeyi hayatta tutacak uygulamalar yapılmalıdır. İlk olarak kazazedenin solunum yolu açıklığı kontrol edilmelidir. Kazazedenin boğazını sıkacak giysisi varsa hareket ettirilmeden gevşetilmelidir. Başını fazla hareket ettirilmemeye özen göstererek kazazedenin ağzı, başparmak ile çene kemiğini ve alt dudağın tam ortasına konulup aşağıya doğru indirilerek kontrol edilmelidir. Boğazda bir şey varsa baş ve işaret parmağını cımbız gibi kullanarak bir bez yardımı ile çıkarılmalıdır. Sonra tekrardan kazazedenin solunumu kontrol edilmelidir.

5. Kanamaya Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Kaza sonrası oluşabilecek yaralardaki kanamalar hayati tehlikeye sebep olabilir. Bu yüzden kan kaybının yaşanmaması adına hemen müdahale yapılmalıdır. Kazazedenin vücudunda hayati kanaması var mı kontrol edilmelidir. Kanama var ise temiz bir bez ile baskı yapılmalıdır. Hatta bandaj varsa bağlanmalıdır. Kırık şüphesi yok ise kanayan bölgeyi kalp hizasından yukarı tutulmalıdır. Kazazede ağır yaralanmış ve iç kanamadan şüpheleniliyorsa kesinlikle ağızdan yiyecek veya içecek verilmemelidir. Burun kanaması var ise kazazedenin başı öne eğdirmeli, 5 dakika boyunca burun kanatlarını sıkıştırılarak iki parmakla sıkılmalıdır. Eğer hala durmuyorsa hemen yakın hastaneye götürülmelidir.

6. Boğulmaya Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Solunum yoluna nefes alıp, vermeye engel olacak şekilde tıkanması kazazedenin hayati tehlike oluşturur. Eğer kısmi tıkanmaysa kazazede nefes alabilir ve konuşabilir. Böyle bir durumda kazazede konuşturulmadan solunum yolunu engelleyen cismi çıkartana kadar öksürmeye teşvik edilmelidir. Eğer tam kapanmaysa kazazede nefes alamaz, konuşamaz ve morarmaya başlar. Böyle bir durumda Heimlich Manevrası yapılmalı, kazazedeye arkadan gövdesini kavrayacak biçimde sarılmalıdır. Bir el yumruk yapılarak başparmak çıkıntısı göğüs kemiği ile midenin ortasına gelecek şekilde yerleştirilmeli ve diğer el ise yumruk yapılan eli dışından kavramalıdır. Bu şekilde eller kuvvetle arkaya ve yukarıya doğru bastırılmalı, bu hareket 5-7 defa cisim çıkana kadar yapılmalıdır.

7. Kalp Krizine-Spazmına Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Kaza anında yaşanan ani korku sebebiyle göğüste kuvvetli ağrı gibi durumlar her yaşta görülebilir. Bu ağrının birçok sebebi olmasının yanında kaza anında iki nedeni olabilir. Kalp krizi ve kalp spazmıdır. Eğer kaza anında ilk yardım bilgisi olan birisi varsa sağlık ekipleri gelene kadar kazazedeye hayat kurtaracak temel uygulamaları yapabilir. Göğüs bölgesinde görülen ağrı omuzlara, boyna, çeneye ve sol kola da yayılabilir. Bunun yanı sıra terleme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir. Kalp spazmı durumunda ise, göğüs ortasında başlayan ağrı kollara, boyna, sırta ve çeneye doğru ilerleyebilir. Ağrı kısa bir süre de geçmiyor ise ciddi bir durum oluşabilir ve kazazede en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

8. Bilinç Bozukluklarına Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Bayılma, şok ve koma sebeplerden dolayı kazazedenin bilinci kapanabilir. Hızlı veya yavaş nabız, yüzde oluşan solgunluk, baş dönmesi gibi benzeri belirtiler görülüyorsa kazazede sırtüstü yatırılmalıdır. Daha sonra ayaklar 30 santimetre kadar yukarıya kaldırılmalı (şok pozisyonu), üzerindeki kıyafetleri gevşetilmeli, kazazede kendine gelene kadar kaldırılmamalıdır. Eğer kazazede bayıldı ise çevredeki kişiler uzaklaştırılmadı ve şok pozisyonuna getirilmelidir. Solunumu sık sık kontrol edilmeli, kusma ihtimali varsa yan çevrilmelidir. Şok belirtileri var ise kazazede ile konuşarak sakinleştirilmeli ve bol temiz hava aldırılmalı, şok pozisyonu verilmelidir. Kazazedeyi sıcak tutmak için üstüne bir şey örtülmeli, gerekmedikçe çok fazla hareket ettirilmemelidir.

9. Havale ve Yanma Durumuna Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Kaza anında havale geçirme nedenleri beyinde oluşan yaralanmalardan ya da enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda kazazede ılık suyla ıslatılmış bir bez ile sarılmalıdır. Ateş düşmüyorsa hemen tıbbi yardım istenmelidir. Kazazedenin vücudunda her hangi bir yanık varsa en az 20 dakika soğuk su altında tutulmalıdır. Giysileri çıkartılarak deri sabunlu su ile temizlenmelidir. Su toplayan yerlere dokunmamalı ve bandajla sarılmamalıdır. Kazazedenin bilinci açık ve kusma durumu yoksa ve sağlık ekipleri uzak ise kazazedeye ağızdan su verilerek sıvı kaybı engellenmelidir. Kaza sonucu kazazedenin vücudu yanıyor ise, panik yapmasına ve koşmasına engel olunmalı, battaniye ve benzeri ile üstü kapatılarak yuvarlanması sağlanmalıdır.

10. Sara (Epilepsi) Krizine Müdahale Etme

Kaza Anında Hayat Kurtaracak Temel İlk Yardım Uygulamaları

Kaza anında şiddetli ve ani bir biçimde bilincini kaybederek yere yığılma, 10-20 saniye boyunca nefesi kesilme, dudak ve yüz bölgesinde morarma, yere yığıldıktan sonra aşırı tükürük salgılama gibi belirtiler sara krizinin habercisidir. Böyle bir durumda, kazazedeyi yana çevirerek tükürük ve kusma yoluyla boğulması önlenmelidir. Asla kol ve bacakları tutarak hareketi engellenmeye çalışılmamalı, sıkan giysi hemen gevşetilmelidir. Kriz geçtikten sonra kazazede uyandığında yorgun ve ne yaşandığını bilmez halde olacaktır, bu nedenle sakin ve güven verici bir şekilde konuşulmalıdır. Kazazedede ciddi bir yaralanma veya hamilelik durumu var ise, kriz uzunluğu 5 dakikadan uzun ve şuuru açılmadan 2. bir nöbet geçiriyor ise 112 Acil Servis aranmalıdır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
6
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
2
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak