1. Anasayfa
  2. Yemek

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri


0

İlk defa Etiyopya’nın Kaffa bölgesinde keşfedilen kahve bugün dünyanın her yerinde en çok tüketilen hızlı tüketim ürünlerinden biri. Üretiminde Güney ve Orta Amerika ülkeleri (Brezilya, Kolombiya, Guatemala) başı çekerken tüketiminde ise özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri (Finlandiya, Norveç, İsveç, İzlanda, Danimarka) ilk sıralarda yer alıyor. İskandinavya bölgesinde kahve öylesine seviliyor ki istatistiklerde kişi başına düşen yıllık tüketim oranının 12 kilograma kadar ulaştığı görülmüş. Talep böylesine fazla olunca da tarifler, pişirme ve yetiştirme yöntemleri de bölgeden bölgeye, iklimden iklime değişiklik gösteriyor. Biz de kafein bağımlıları için uğruna ticaret filolarının okyanuslar aştığı ve nice savaşların verildiği özgün dünya kahveleri listesini hazırladık. Keyifle okumanızı dileriz.

1. Baharatlı Kahve, Fas

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Kuzey Afrika’nın en batısında bulunan Fas’a dair her şeyin içinde biraz baharat vardır. Bölgenin yerlileri Berberilerden günümüze miras kalan en önemli şeylerden biri de bu kültürü bugünlere getirebilen baharatlı kahve. Turizm taleplerinde başı çeken bir ürün olduğu gibi alternatif tıp ve geleneksel boyamanın da bir parçası olan bu kahve türü Fas turlarının vazgeçilmezi. İçinde karabiber, muskat (Hint cevizi), susam ve tarçın bulunan kahvenin içeriği yerel bölgeler arasında küçük farklar gösterebiliyor. Fas’ın yanında Kuzey Afrika’nın da en popüler kahvesi olmayı başarmış baharatlı kahve bazı yemeklerde sos olarak da kullanılabiliyor.

2. Buna, Etiyopya

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Kahvenin anavatanı Etiyopya’da kahve yalnızca bir içecekten ibaret değil. Etiyopya’nın neredeyse her öğününde, her bayramında, yerel inanışlarında Buna’nın bir yeri var. Kahve tüketimi Etiyopya’da bir ritüel formunu almış durumda ve Buna geleneksel kültürün merkezinde yer alıyor. Bütün bu sebeplerden dolayı kahve tüketimi öylesine fazla ki bu tüketim Etiyopya’yı kişi başına düşen yıllık kahve tüketiminde üst sıralarda olan tek Avrupa dışı ülke yapmış. İbikli büyük kaplarda ve kömür ateşinde hazırlanan Buna, küçük fincanlar içinde servis ediliyor. Buna’nın keşfedildiği şehir Kaffa’nın ismi, aynı zamanda kahvenin İngilizce karşılığı olan “coffee” kelimesinin de etimolojik atası.

3. Cafe Touba, Senegal

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Cafe Touba ya da bir diğer adıyla Afrika Biberi, Senegal kültürünün merkezinde bulunan geleneksel bir kahvedir. Lezzetinin sırrı Kani ya da Gine Biberi olarak bilinen bir baharat ve karanfilin kahve çekirdekleri ile bilirlikte öğütülmesinde saklıdır. Bir filtre aracılığıyla iki kap arasında birçok kez dökülerek havalanması ve köpürtülmesi sağlanır. Cafe Touba’nın rahatlatıcı etkilerinden dolayı katılımcıları dinç tutmak için zikir seanslarında kullanıldığı ve dini bir yaşamın önemli bir parçası olduğu bilinmektedir. Ayrıca Senegal’in sokak lezzetleri arasındadır ve tezgahlarda sıklıkla satılır. Fildişi Sahili ve Gabon’da da meşhur olmuş bir kahvedir.

4. Kaffeost, İsveç

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya, keşfedildiği yerden en çok tüketildiği yere doğru kahvenin peşinden gittiğimizde İsveç’te Kaffeost ile karşılaşıyoruz. Kaffeost, tam anlamıyla “peynirli kahve” demek. Kulağa biraz hazmetmesi zor geldiği doğru. Ancak yalnızca İsveç’te değil, bütün İskandinavya’ya yayılmış bu tarife talep olağanüstü düzeyde fazla. Aslında yöntem çok basit. Bardağın en altına sıkışacak şekilde dizilen peynirlerin üzerine kahve dökülüyor ve kahve bittikten sonra aromayı emmiş olan peynirler yeniyor. Yani kahvenin popülerliğinin asıl sırrı, lezzeti kendine has olan “Leipajuusto” adlı Finlandiya peynirinde saklı.

5. Pharisaer, Almanya

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Pharisaer rom ve kremşanti ile doldurulmuş ve tıpkı Türk kahvesinin etkisi gibi ait olduğu ülkeyle fazlasıyla bütünleşmiş bir Alman kahvesidir. Hikayesi tam olarak bilinmemekle beraber, alkol kullanımını yasaklayan bir papazdan alkolü saklamak için icat edildiği tahmin edilmektedir. Geleneksel uzun bardaklarda servis edilen kahve-rom karışımının üzerine eklenen kremşantiyi karıştırmamak ve ayrıca tüketmek lezzet açısından oldukça önemlidir. İçinde alkol oranı yüksek romdan fazlaca kullanıldığından ve rom-kahve karışımı sert bir tat oluşturduğundan hassas tüketicilere önerilen bir kahve değildir.

6. Cafe Bombon, İspanya

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Fazlasıyla şekerli bir kahve türü olan Cafe Bombon şekerden azıcık olsa bile rahatsız olan kimseye göre değil. Çünkü bu kahve “condensed milk” yani şekerlendirilmiş konsantre süt ve bire bir oranında ilave şeker ile yapılan fazlasıyla tatlı bir kahve. İspanya’da özellikle sabahları kahvaltılarda yüksek miktarlarda tüketiliyor. Valencia şehrine ait olan bu kahvenin tarifinin aslı Malezya, Singapur ve Tayland’da tüketilen geleneksel bir kahve tarifine dayanır. Cafe Bombon bu tarifin Avrupa damak zevkine uyması için tatlılaştırılmış bir versiyonudur. Asıl tarifin ismi ise “kopisusupanas” ve “gafefrorn” arasında bölgeye göre değişkenlik gösteriyor.

7. Ca Phe Trung, Vietnam

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Avrupa’dan Asya’ya, fikri hazmedilmesi zor olan başka bir kahve türüne geçiyoruz. Ca Phe Trung ya da bir diğer adıyla yumurtalı kahve, Vietnam’dan Macaristan’a kadar yayılmış ve tarifinde çeşitlilik gösteren dünyaca ünlü bir kahve çeşidi. Başkent Hanoi’nin de en önemli turistik ürünlerinden biri. Tarifi oldukça basit. Yumurtanın beyazından ayrılmış sarısını yoğunlaştırılmış süt ve toz şeker ile çırparak köpüklü bir karışım elde ediliyor. Daha sonra da karışımın üzerine daha önce demde uzun süre bekletilmiş ve bir miktar bayatlamasına izin verilmiş kahve dökülüyor. Kahve konsantre süt ve yumurtanın etkisiyle jeli andıran bir kıvama erişiyor.

8. Çaylı Kahve, Çin

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Ağırlıklı olarak Çin’de yapılan çaylı kahveye Hindistan’ın bazı bölgelerinde de rastlamak mümkün. Hong Kong kültürüne ait olan çaylı kahve, yoğun enerji vermesiyle meşhurmuş. Çin’in geleneksel sütlü çayının içine ezilmiş kahve çekirdekleri eklenerek elde edilen kahvenin kıvamı kremsi ve tadı şekerli. Kafein bağımlıları için hazırladığımız özgün dünya kahveleri listemizde Türk damak tadına en uygun olan kahvelerden biri çaylı kahve. Özellikle Hong Kong’daki Türkler tarafından sıklıkla tüketilen çaylı kahveyi satan kafelerden pek çoğu da Türklere ait. Ancak çaylı kahve henüz Anadolu’da keşfedilmiş bir lezzet değil.

9. Cafe De Olla, Meksika

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Cafe De Olla ismini içinde hazırlandığı kil kaplardan alır. Geleneksel yöntemlerle pişiren Cafe De Olla çoğunlukla Meksika’nın soğuk iklimli kırsal alanlarında tüketilmektedir. Özgün lezzeti tarçın ve yerel bir şeker türü olan “piloncilllo” karışımından kaynaklanmakta olan bu kahve, rahatlatıcı etkisinden kaynaklı olarak stres hastalarına alternatif bir tedavi olarak önerilir. Bazı bölgelerde kahvenin içine tarçın ve piloncillonun üstüne karanfil, portakal kabuğu ve karabiber de eklenir. Piloncillo ve tarçın kil bir kapta kaynatıldıktan sonra üzerine kahve eklenir ve demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra el yapımı toprak çömleklerde içilir.

10. Cafe Lagrima, Arjantin

Kafein Bağımlıları İçin Özgün Dünya Kahveleri

Kafein bağımlıları için hazırladığımız özgün dünya kahveleri listemizdeki en hafif etkili ve en yumuşak içimli kahveye geldik. Sert kahveden hoşlanmayan, kahvede sütün lezzetinin daha fazla olmasını isteyen, arada bir bardak içmek isteyenler için Cafe Lagrima harika bir seçim. Cafe Lagrima ismini doğrudan tarifinden alıyor. Lagrima, İspanyolca gözyaşı demek. Cafe Lagrima da bir fincan sütün içine yalnızca bir gözyaşı kadar kahvenin eklenmesiyle yapılan geleneksel bir Arjantin lezzeti. Kahvenin kökeni Arjantin’e Brezilya’dan yalnızca düşük kaliteli kahvelerin ithal edilmesine dayanıyor. Yerel halk acı ve kalitesiz kahve sorununu uzun yıllar bu şekilde çözmüş.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim