Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

5 dk okuma süresi


Renkli ve ilgi çekici tarzlarıyla Japon kültürü, dünyanın her yerinden hayran kitlesi oluşturmayı başarıyor. Asya’da bir ada ülkesi olan Japonya; teknoloji, sadakat ve ahlak gibi konularda çokça anılıyor. Pasifik Okyanusu ile çevrili olan ülkenin başkenti ise Tokyo’dur. Nüfusu yaklaşık 125 milyondur. Kalabalık bir ülke olan Japonya, dünyanın her yerine yayılan kültürüyle herkes tarafından biliniyor. Ancak bu çokça tanınan kültürün bilinmeyen yönleri halen bir kenarda durmaya devam ediyor. Japon eğitim sisteminin daha önce duymadığınız ancak öğrendiğinizde gıpta edeceğiniz 10 ilginç özelliği şimdi sizlerle… Keyifli okumalar!

1. Akademik Yıl Başlangıcı

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi sonbaharda başlayan akademik yılın tam aksine Japonya’da akademik yıl, Nisan ayında başlar. İş takvimi de bu dönemde başlangıcını yapar. Aynı zamanda dönem başlangıcı genellikle göze en güzel gözüken doğa olaylarından biri olan Sakura ağaçlarının çiçeklenmesi ile çakışır. Akademik yıl 1 Nisan – 20 Haziran, 1 Eylül-26 Aralık ve 7 Ocak-25 Mart olarak üç döneme bölünmüştür. Öğrenciler yazları altı hafta tatil yapabilir. Bunun yanı sıra dönemler arasında ikişer haftalık tatiller bulunur. Böylece öğrenciler için akademik yılın daha verimli olacağı düşünülür. Öğrencilerin dinlenmesi sağlanır. Japon eğitim sisteminin her yıl bu ilginç başlangıcı, gıpta edeceğiniz sistemin 10 özelliği arasındadır.

2. Önce Görgü

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japon eğitim sisteminde öğrenciler 10 yaşına kadar sınav olmazlar. Sadece ara sınav diyebileceğimiz seviyede küçük sınavlar yapılır. Bu sınavlar da bilgi ölçmek yerine görüleni anlama olarak özetlenebilir. Sınavlarla test etmekten ziyade eğitim hayatlarının ilk üç yılını öğrenciler karakterlerini geliştirmeyi ve görgülü olmayı öğreniyorlar. Bunlar içinde en çok öne çıkanlar; hayvan ve insanlara nazik davranmak, cömertlik, empati kurmak ve şefkatli olmak. Bunların dışında ise kendini kontrol edebilmek, adalet ve cesaret gibi konseptler de öğretilenler arasında bulunuyor. Kısacası Japonlar, eğitimden önce mükemmel davranışa önem veriyorlar.

3. Zorunlu Okul Forması

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japon eğitim sisteminde ortaokuldan itibaren okul forması zorunlu olarak tüm öğrenciler tarafından giyilmektedir. Belli okulların kendine özgü kıyafet kuralları olsa da, erkekler ordu usulü üniformalar giyerken, kadınlar da denizci usulü üniformalarla okula geliyor. Üniformalar tarz olarak sade yapıda tutulur. Bu tek tip giyim kodunun amacı ise sosyal farklılıkların ortadan kaldırılarak öğrencilerin daha rahat bir çalışma ortamına sokulmalarıdır. Bununla birlikte zorunlu okul formalarıyla öğrencilerin toplumun bir parçası olduklarını hissetmelerinin sağlanacağı düşünülür. Ayrıca dış görünüşle birlikte gelen her türlü sosyal damgalama ortadan kaldırılarak öğrencilerin öğrenmeye odaklanması sağlanır.

4. Ortak Öğle Yemeği

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japon eğitim sistemi öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlıyor. Yemekler yetkin aşçıların yanı sıra sağlık uzmanları tarafından seçilerek menüye ekleniyor. Kaliteli malzemeler ve doğru porsiyonlarla yemekler verilir. Bu aynı zamanda dengeli ve düzenli beslenmeyi öğrencilere öğretmiş oluyor. Kullanılan malzemeler genellikle taze ve yerel ürünler oluyor. Bunların yanı sıra Japon eğitiminde bir diğer ilginç özellik tüm öğünlerin sınıflarda yeniliyor olmasıdır. Öğretmenlerde de öğrencilerle birlikte yemeklerini sınıflarda yiyor. Bu durum da öğrenci ve öğretmen ilişkilerinin gelişmesini sağlıyor. Japon sisteminin bir parçası olan ortak yemekler gıpta edeceğiniz sistemin 10 ilginç özelliği arasındadır.

5. Yüksek Devamlılık Oranı

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japonya’da okula devamlılık oranı neredeyse %99. Öğrenciler okula gelmemezlikte bulunmaz. Bununla birlikte geç kalmak da Japon öğrenciler arasında yaşanan bir durum değildir. Öğrenciler kendilerini okula ait hissederler. Bu nedenle de devamsızlık gibi bir durum söz konusu değildir. Japonya’da okuldan memnun olma oranı %85 düzeyindedir. Yapılan araştırmalara göre ise Japon öğrencilerin okulda verilen ödevleri her zaman önemsedikleri ortaya çıkmıştır. Bunlarla birlikte Japonlar, sınav puanları veya başarıları ne olursa olsun, her zaman bir sonraki sınıfa mezun olurlar. Sadece lise ve üniversiteye giriş sınavlarına girdiklerinde test sonuçları önemli olur.

6. Temizlik Görevi

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japonya’da okullar temizlikçi veya hademe istihdam etmez. Temizlik öğrenciler tarafından yapılır. Japon okullarında bu iş, öğrencilerin sorumluluğundadır. Temizlik esnasında öğrenciler, belli yerler için gruplara ayrılır. Yıl boyunca temizledikleri yerler atanmış sıraya göre değişim gösterir. Japon eğitim sistemine göre bu yapılan temizlikler, öğrencilere birbirlerine yardım etmeyi ve takım olarak çalışabilmeyi öğretir. Aynı zamanda bu sistem, öğrencilerin kendi zamanından ve enerjilerini temel alarak işlediğinden öğrencilerin kendi ve başkalarının işlerine saygı duymasına sebep olur. Aynı zamanda öğrenimin gerçekleştiği yere olan saygıları artarken buraya gösterdikleri özen de yükselir.

7. Atölye Çalışmaları

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Öğrenciler iyi bir ortaokul veya liseye yerleşmek adına ders saatleri sonrası veya öncesi sık sık atölye çalışmalarına kalırlar. Okul günlerinin sekiz saat olmasının yanı sıra hafta sonları da yapılan bu atölyeler öğrencilerin derslerden kalmamasını garantiye alacak türden. Atölye çalışmalarıyla öğrenciler, kimi zaman okul derslerinde öğrendiklerinden daha fazla şey öğrenebiliyorlar. Derslerin dışında Japon eğitim sisteminde kulüpler de bulunuyor. Örneğin spor kulüplerinde öğrencilerin kondisyonlarını korumak için her gün birkaç kilometre koşmaları şart koşuluyor. Bununla ise öğrencilerin azim ve bağlılık duygusunu artırmak hedefleniyor.

8. Tek Sınav

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Lise öğrencileri de son yıllarında çok önemli bir sınava tabii tutuluyorlar. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler, gidecekleri üniversiteyi seçiyor ve buna göre akademik hayatlarına devam ediyorlar. Tabi ki eğer gerekli puanı yakalayabilirler. Yakalayamayanlar ise genellikle üniversite eğitimi almıyorlar. Buna rağmen lise öğrencilerinin %76’sı lise eğitimi bittikten sonra bir üniversitede devam ediyor. 6 yıl ilkokul eğitimi alan Japon öğrenciler 3 yıllık ortaokul eğitimine geçiyorlar. Ortaokul eğitiminden sonra 3 yıllık lise eğitimi başlıyor. Lise eğitiminin ardından ise 4 yıllık üniversite eğitimleri için hayatlarının önemli bir sınavına giriyorlar.

9. Kaligrafi ve Şiir

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japon eğitim sistemi sadece ezberden ibaret değildir. Öğrencilere Shodo ve resmi bir şiir tarzı olan Haiku gibi geleneksel sanatlar da öğretilir. Japon hat sanatı ya da Japonca okunuşu ile Shodo, bambu fırçanın mürekkebe batırılarak pirinç kağıdı üzerine hiyeroglif yazımı olarak yapılır. Japonlar için Shodo, geleneksel resimler kadar popüler bir sanat. Diğer yandan Haiku, basit ifade şekilleriyle okuyuculara aktarabildiği kadar derin duygular anlatan kısa Japon şiir sanatı. Ve bu iki sanat biçimi de öğrencilerin kültürlerinden ayrı kalmamaları adına özellikle öğretilen derslerdir. Sanat, dil bilgisi gerektirir ve kültürel geleneklere saygı gösterilmesine yardımcı olur. Bu nedenle Japonlar eğitim sistemlerinde sanata yer verirler.

10. Az Teknoloji

Japon Eğitim Sisteminin Gıpta Edeceğiniz 10 İlginç Özelliği

Japonya bilinen en teknolojik üstünlüğe sahip ülkelerden biri olsa da eğitim sistemi pek de teknolojiyle entegre olmuş değil. Japon okullarında teknolojik aletler yerine kalem ve kağıt tercih ediliyor. Çoğu okulda hala eski CD çalar, faks veya yazıcı makineleri kullanılıyor. Elektrikli fanlar, klimalar yerine güç tasarrufu sağlamak için en yaygın kullanılan havalandırmadır. Kışın ise merkezi ısıtma pek kullanılmaz. Onun yerine gazyağı ısıtıcıları tercih edilir. Ayrıca, dersler hala tipik olarak diğer ülkelerde görebileceğiniz gibi beyaz tahtalar yerine ana odak noktası ders kitapları olan geleneksel öğretim materyalleri kullanılarak öğretilmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
19
Beğen
Mutlu Mutlu
12
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
14
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak