İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Araç sahibi olmak yaşamımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. İhtiyaç ve isteklerimizi giderirken daha pratik olmamızı sağlamaktadır. Bundan dolayı pek çok kişi araç sahibi olmayı istemektedir. Ama nasıl? Sizler için hazırladığımız ilk kez araba alacaklara hayat kurtarıcı tavsiyeler listesi, araç alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda ışık tutacaktır. Keyifli okumalar!

1. Yakıt Seçeneği

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Hayatınızda ilk kez araba alacaksanız öncelikle kendinize arabayı nerede ve ne sıklıkla kullanacağınızı sormalısınız. Yanıtınız, alacağınız aracın hangi yakıtı tüketeceğiyle doğrudan alakalı olacaktır. Trafik yoğunluğu olmayan yerlerde yaşıyorsanız veya arabayı az kullanmayı planlıyorsanız benzinli bir araba tercih edebilirsiniz. Eğer yoğun olarak kullanacaksanız dizel ya da LPG seçeceği bulunan araçları tercih edebilirsiniz. Fakat soğuk havalarda arabayı LPG’ye geçirmek vakit alabilir. Hibrit ve elektrikli modeller henüz Türkiye’de çok yeni fakat yakıt tasarrufu bakımından oldukça etkili olduğu biliniyor.

2. Vites Seçeneği

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Araba satın alacağınız zaman kendinize soracağınız sorulardan biri de aracınızın vites seçeneğidir. Kendi aracınıza sahip olmadan önce yeterince araç kullanım deneyimine sahipseniz manuel vitesli araba almak sizi zorlamayacaktır. Fakat düzenli araç kullanmaya ilk kez alacağı arabayla başlayacaklar için otomatik vites daha pratik bir seçenek olacaktır. Trafik esnasında hem ayağınızın altında fazladan bir pedal hem vites değiştirme derdine düşmek istemiyorsanız neredeyse tüm arabaların otomatik ve manuel vites versiyonlarının yakın miktarlarda yakıt tükettiğini bilmenizde fayda var.

3. Arabanın Boyutu

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

İlk kez araba alacaklara hayat kurtarıcı tavsiyeler listemizdeki önemli tavsiyelerden biri de sedan mı yoksa hatchback mi araba tercih edeceklerini düşünmeleridir. Sedan tipi arabalarda bagaj ve kabin ayrıdır. Bagaj kısmı uzundur. İlk kez araba alıp düzenli kullanıma geçecek kişiler için uzun araçlar problem olabilir. Hatchback tipi araçlarda bagaj daha oval biçimdedir. Hem konforludur hem de daha küçük yapıları sayesinde trafikte kolaylık sağlar. Ayrıca hatchback araçlarda arka koltuklar yatırarak ister bagaja daha fazla alan açabilir isterseniz uzun yolculuklarda daha rahat dinlenebilirsiniz.

4. Yenilik Durumu

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Araç piyasasının fiyatlarını şöyle bir gözden geçirdikten sonra aklınıza gelen ilk şey ikinci el mi yoksa sıfır bir araba mı alacağınız olur. Bu konu daha çok bütçenizle alakalıdır. Ayaklarınızı yerden keserken size uyum sağlayacak aracı bulduysanız ve yeterli bütçeniz de varsa sıfır araba satın almaktan çekinmemelisiniz. Sıfır araç almak her zaman en garantili ve aklınızda soru işaretlerinin kalmayacağı bir tercih olur. Fakat size uygun olup olmadığına kullanırken karar vermeyi düşünüyorsanız ya da bütçeniz kısıtlıysa güvenilir ikinci el araçları tercih etmelisiniz.

5. Satın Almadan Önce Kontrol

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Özellikle ikinci el bir araba satın almaya karar verdiyseniz ve bir araba hoşunuza gittiyse pazarlık aşamasına geçmeden önce arabayı doğru şekilde kontrol etmelisiniz. Arabanın ne gibi sorunları olduğunu detaylıca bilmek için iyi bir teknik servise götürmelisiniz. Satıcının size söylemediği ya da gözden kaçırdığı sorunlar olabilir. Bunun için araba alışverişinizdeki en önemli nokta arabanın kontrol ettirilmesidir. Ayrıca kontrollerde değişen parçaların değişme tarihlerini ve ne kadar süreyle kullanılabilir olduklarını da öğrenmelisiniz.

6. Test Sürüşü

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Satın almayı planladığınız arabayı önceden sürmek çok önemlidir. Bu ilk sürüş koltuktan direksiyona, frenlerden yol tutuşuna kadar pek çok konuda size fayda sağlayacaktır. Arabaya bindiğinizde direksiyonun ve koltuğun rahat edeceğiniz şekilde ayarlanabildiğine dikkat edin. Arabayı çalıştırdığınız andan itibaren motorun sesini iyice dinleyin. Farklı hızlarda sürüş denemeleri yapın. Freni ve aracın dönüşlerde nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. İlk sürüşte araçla sağlayacağınız uyum satın aldıktan sonraki sürecinizi kolaylaştıracaktır.

7. Vergilendirme

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Almak istediğiniz arabaya ödeyeceğiniz fiyat belirlenirken çok fazla kalem devreye girmektedir. Bunlar satıcı veya bayi kârı olduğu gibi özel tüketim ve katma değer vergilerinden oluşmaktadır. Almak istediğiniz aracın nasıl fiyatlandırıldığını öğrenmeniz bütçeniz açısından lehinize olacaktır. Ve önemli bir unsur da ikinci el araçlara, sıfır araçlara oranla daha az vergi ekleniyor olmasıdır. Dikkatli bir kullanıcı olacağınıza inanıyorsanız ve yeterli bütçeniz varsa sıfır araç almanız, eğer kullanım konusunda kendinize çok güvenemiyorsanız daha düşük vergili ikinci el araçları tercih etmeniz yerinde olacaktır.

8. Araç Bakımı

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Arabaların belli aralıklarla periyodik bakımları yapılmaktadır. Bir araba satın almadan önce hangi modelin periyodik bakımının hangi aralıklarla yapıldığını ve ücretlerini öğrenmeniz lehinize olacaktır. Bu sayede araba satın aldıktan sonra daha az sürprizle karşılaşmış olursunuz. Araç bakımları önemlidir. Aracınızda oluşup farketmediğiniz sorunlara müdahaleyi ve aracınızın garantisinin devamını sağlar. Sık sık bakıma götürmeyi tercih etmiyorsanız, daha uzun bakım aralığı olan araçları araştırabilir, araba seçim kriterlerinize bakım aralıklarını da ekleyebilirsiniz.

9. Alım Satım İşlemleri

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

Aracı alacağınız sürecin yasal olması çok önemlidir. İşlemler noter üzerinden yürütülmektedir. Distribütörden alınan araçların işlemleri nispeten daha kolaydır. Tüm işlemler noter vekaletiyle halledilir, size sadece arabayı gidip almak düşer. Fakat bir bayiden veya ikinci el olarak aracı satın alacaksanız noter işlemlerini sizin üstenmeniz gerekmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus parayı elden vermemektir. Bu konuda en güvenilir yol olarak noterden alacağınız satış belgesini gerektiren blokeli havaleler tercih edilmektedir.

10. Sigorta ve Kasko

İlk Kez Araba Alacaklara Hayat Kurtarıcı Tavsiyeler

İlk kez araba satın almak isteyenler için önemli noktalardan biri de sigortadır. Trafik sigortası her araba için zorunludur. Bunun için hem uygun fiyatlı hem de doğru hizmeti veren sigorta şirketlerini önceden araştırmanız faydalı olacaktır. Trafik sigortası araç kişilerini korumaya yönelik bir uygulama iken kasko ise aracı güvence altına almaya yönelik bir uygulamadır. Zorunlu değildir, fakat satın alacağınız aracın başına bir şey gelmesi durumunda bir kaskosunun bulunması sizi bir çok sıkıntıdan kurtaracaktır. Bu bakımdan sigortanın yanında kasko fiyat ve hizmetlerini de araştırmalısınız.

Mobil sürümden çık