İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

2 dk okuma süresi


19
13 Paylaşım, 19 puan

Halk dilinde adına çalma hastalığı denilen kleptomani hırsızlıkla sıkça karıştırılır. Ancak, kişinin hırsız mı yoksa kleptoman mı olduğunu anlamanın bazı yolları vardır. Kleptomanları daha yakından tanıyabilmeniz için sizlere bir liste hazırladık. İşte ihtiyaç duyulmadan çalma hastalığı olan kleptomani hakkında bilinmesi gerekenler…

1. Yaklaşık 200 Yıl Önce Adı Kondu

İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

Kleptomani hastalığının adı 19. Yüzyılın başlarında kondu. Kleptomani, 1816 yılında İsviçreli doktor Andre Matthey tarafından tanımlandı.

2. Kleptomani Ruhsal Bir Hastalıktır

Kleptomani, kişisel ihtiyaca ve parasal değere önem vermeksizin, nesneleri çalmaya yönelik dürtülere karşı koyamamak şeklinde tanımlanır. Kleptomani dürtü kontrol bozukluklarının bir türüdür. Yani ruhsal bir hastalıktır.

3. Çalma Eylemi Plansızdır

İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

Bir hırsız önceden plan yapar ve bir ihtiyaç doğrultusunda çalar. Kleptomani ise plansızdır, anlık gelişir. Kleptoman bireyin genellikle profili ile (ekonomik ya da sosyokültürel özelikler gibi) o nesneyi çalması arasında bir uyumsuzluk vardır. Kişinin maddi durumu o nesneyi rahatlıkla satın almasına izin verir. Kleptomanların çaldığı nesneleri çöpe attığı, başkasına verdiği ya da kullanmayıp bir kenarda sakladığı sıkça görülür.

4. Çalınan Nesnenin Maddi Değeri Önemsizdir

Bir kleptoman, dürtülerine karşı koyamadığı için genellikle ihtiyaç duymadığı nesneleri çalar. Nesnenin maddi değerinin de bir önemi yoktur. Bu bir kalem, bir ruj, bir kıyafet ya da bir kitap olabilir.

5. Karışık Duygular Hissedilir

İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

Kişi, bir nesneyi alana kadar yoğun bir istek ve aynı zamanda yoğun bir kaygı içerisinde olur. Yapmamaya çalışsa da çalma dürtüsüne bir türlü engel olamaz. Eylem sırasında yoğun haz duyar, kısa süreli bir rahatlama yaşar. Ancak daha sonra bu duygular yerini üzüntü, pişmanlık ve suçluluğa bırakır.

6. Kadınlarda Daha Sık Rastlanır

Kleptomani her insanda görülebilir. Ancak, kleptomanların yaklaşık üçte ikisini kadınların oluşturduğu söyleniyor. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesinin nedeni olarak, erkeklerin bu rahatsızlığa sahip olduklarının fark edilememesi ve bunun sonucu olarak cezaevlerine gönderilmeleri gösteriliyor.

7. Sosyal Hayatta Sıkıntılara Neden Olur

İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

Sosyal ortamlarda, okul ya da iş ortamında insanların güvenini sarsması nedeniyle dışlanma, uzaklaştırma, işten çıkartılma gibi sorunlara yol açabilir.

8. Başka Hastalıklarla Birlikte Görülür

Kleptomaniye depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, alkol ya da madde bağımlılığı, yeme bozuklukları, tırnak yeme gibi hastalıklar eşlik edebilir.

9. Hastalar Tedaviye Başvurmaktan Korkarlar

Kişinin kleptoman olduğu kanıtlandığı takdirde, eşya çalmasının cezai boyutu yoktur. Ancak, kleptomani hastası suç işlediğini düşünüp ceza almaktan korkar ve genellikle tedaviye başvurmaz. Bazı kleptomanlar sadece yakınlarına bu durumu anlatırlar.

10. Terapi Faydalı Olabilir

İhtiyaç Duyulmadan Çalma Hastalığı: Kleptomani

Kleptomani (ihtiyaç duyulmadan çalma hastalığı) hakkında bilmeniz gerekenler listesini tedavi yöntemlerinden bahsederek bitirelim. Kleptomaninin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, ilk başvurulan yöntem terapidir. Terapi ile kişinin bu durumun üstesinden gelmesi ve dürtülerine engel olmayı öğrenmesi sağlanır. Terapilerin yetersiz olduğu durumlarda ilaç tedavileri de uygulanabilir.

Eğer siz de içerikler üretmek isterseniz, ücretsiz içerik üreticiliği eğitimimizi tamamlayıp en sonda yer alan Kariyer İçin Başvur sekmesinden örnek bir içerik ile başvurunuzu bırakabilirsiniz.

Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
18
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
5
İlginç

Yorum bırak

Lütfen üye girişi yapın!