1. Anasayfa
  2. Kültür

İç Mekanlarda Renk Seçimi ve Tasarımı Nasıl Yapılmalı?


0

İçinde bulunduğumuz ortamı güzelleştirerek hayattan keyif almayı hepimiz isteriz. Ofisimizde çalışmamızı motive edici, uyumaya çalışırken bizleri sakinleştirecek eşyalara; kokulara ihtiyaç duyarız. Benzer şekilde renklerin de ruh halimize etkisi vardır. Profesyonel anlamda mekân tasarımı yapan iç mimarların da faydalandığı en önemli özelliklerden biri renklerin uyumu ve etkisidir. İç mekanlarda, renk seçimi ve tasarımı hangi kriterlere bağlı kalınıp nasıl yapılmalı? Mimarlar renk seçimi yaparken nelere dikkat ediyorlar? Soğuk renkler genelde sakinleştirici, rahatlatıcı etki gösterirken, sıcak renkler insan üzerinde daha çok harekete ve sohbete yönlendiren renkler olduğunu biliyor muydunuz? İşte sizler için hazırladığımız, uzmanların renk tasarımı yaparken dikkat ettikleri noktalar…

1. Ofislerde İç Mekanın Renklendirilmesi

Renk Tasarımı

Çalışma performansı, çalışma ortamının tatmini ve huzuru ile orantılıdır. Renk seçimi yaparken mavi ve yeşil, sakinlik vermesine rağmen ofislerde tercih edilmemelidir. Çalışma ortamında huzura olan ihtiyacımızdan çok belirli bir tempoda çalışarak işimizi yapmamız gerekir. Koyu yeşil, mor gibi daha doygun renkler noktasal olarak vurgu amaçlı kullanılabilirken, çalışma yüzeyinde gri veya renksiz olarak adlandırılan soluk renkler tercih edilmelidir. Parlak/kroma renkler ilgiyi dağıtarak çalışan kişiyi başka yere yönlendirir. Toprak renkler çalışma ortamını rahatlatır ve sarı tonlar toprak tonlara uyumlu olarak ortama neşe katar.

2. Eğitim Kurumlarında İç Mekanın Renklendirilmesi

Renk Seçimi

Yapılan bilimsel çalışmalar, her yaş grubuna farklı renklerin etki ettiğini göstermiştir. Bu sebeple küçük yaş grupları için ana renk tasarımı tercih edilir. Temel eğitimde çocuğun karakterinin dışa dönük oluşabilmesi için sıcak ve canlı renkler tercih edilerek harekete ve konuşmaya teşvik edilir. İlkokul ve lise seviyesinde ise bej, açık yeşil ve mavi renkler kullanılır. Konsantrasyonu artıran bu renkler, öğrencilerin aşırı hareketli davranışlarını kısıtlamak için tercih edilir. Sınıflarda tahta ile onun asılı olduğu duvarın rengi kontrast oluşturacak şekilde seçilir. Canlı renkler, oyun alanı veya kantinlerde kullanılarak teneffüslerde öğrencinin enerjisini harcaması desteklenir.

3. Sağlık Kurumlarında İç Mekanın Renklendirilmesi

Renk Seçimi

Sağlık kurumlarındaki renklendirmeler, ruh sağlığı bakımından oldukça önemli bir kriterdir. Örneğin; bekleme alanlarında hastalığın olumsuz düşüncelerinin uzaklaştırılmasını desteklemek için sıcak renkler, diğer alanlarda nötr, açık yeşil ve mavi renk seçimi yapılır. Mavi duvarlar sakinleştirici bir etki gösterirken, ortamın daha geniş olduğu hissini vermektedir. Ameliyathanelerde dikkat edilmesi gereken nokta, kan rengi olan kırmızı olduğu için onun tamamlayıcı rengi olan yeşil veya mavi kırmızı rengin daha çabuk fark edilebilmesi için tercih edilmektedir. Tüm bunlar renklerin uyumunun hayatımızın her alanında ne denli büyük önem arz ettiğinin göstergesidir.

4. Restoranlarda İç Mekanın Renklendirilmesi

Renk Seçimi

Fast Food dükkanlarında parlak ve sıcak renkler hızlı yemeyi teşvik etmektedir. Firmanın renkleri dikkate alınarak mobilyalar, tepsiler, bardaklar, marka kimliğine uyumlu olarak belirlenebilmektedir. Restoranlarda en önemli etken yiyeceğin tazeliğinin vurgulandığı renk seçimleri olduğunu biliyor muydunuz? Yeşil salatalar, soluk pembe bir alt zemin ile daha canlı bir yeşil tonunda görünüyor. Kırmızı ve turuncu renkler iştah artıcı renkler olduğu için kullanılır sıklıkla tercih ediliyor. Mavi-yeşil, turkuaz ve su yeşili renkleri rahat bir yeme ortamı oluşturmak için arka planda kullanılıyor. Böylelikle renkler beslendiğimizde bile bizlere yol göstererek, ruh halimizi etkiliyor.

5. Evde İç Mekanın Renklendirilmesi

Renk Tasarımı

Çalışan kişilerin işten eve geldiklerinde mutfakta hızla yapılacak yemek, ardından sohbet edilecek bir oda, güzelce dinlenip ertesi güne başlamamızı sağlayacak olan yatak odamız. Dinlenebilmemiz için yatak odasında sıcak renk kullanımı tavsiye edilmiyor. Çalışma odası olarak kullanılan odalar, odaklanmayı kolaylaştıran ve rahat hissettiren mor, açık tonları ile veya kahverengi, lacivert tonları ile renklendirilebilir. Oturma odası, salon gibi sohbet, film izleme aktivitelerinin yapıldığı odalarda ise; beyazın tonları ve açık tonlu soğuk renkler kullanılabilir. Mutfakta sarı ve tonları, sıcak renkler tercih edilir. Giriş alanlarında ve koridorlarda gül ve şeftali renkleri, mor ve açık tonları tercih edilebilir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim