90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

5 dk okuma süresi


Müzik dünyasında birçok yenilik ve ilke şahit olunulan 90’lı yıllardan bize ikonik haline gelmiş sayısız albüm kalmıştır. Bu hareketli yıllarda sanatçılarımızın özgün tarzlarıyla oluşturdukları eserleri büyük yankı uyandırmıştır. Üstünden yıllar geçse de aynı iştahla dinlediğimiz albümler, kimilerine çocukluğunu kimilerine de gençliğini hatırlatır. Kimilerine ise hiç görmediği o yıllara merak uyandırır. Biz de 90’larda çıkan albümler ile büyüyenlere nostalji ve o yıllara çok hakim olmayanlara öneri amacıyla en ses getiren yerli albümleri sizin için derledik. Şimdiden keyifli dinlemeler!

1. Sevgiliye, Aşkın Nur Yengi (1990)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

90’lı yılların başında Fono Müzik şirketi tarafından yayımlanan Sevgiliye, Aşkın Nur Yengi’nin ilk stüdyo albümüdür. Eserlerde Sezen Aksu ve Onno Tunç gibi usta sanatçıların parmak izleri hemen her şarkıda görülmektedir. Bu albüm başarılı sanatçının tanınmasını ve sevilmesini sağlamıştır. Eşsiz yorumuyla bütünlük oluşturan şarkıları döneme damga vurmuştur. Sevgiliye albümüne duygusal bir hava hakimdir. Albümdeki on şarkıda genelde aşk, ayrılık ve özlem gibi konular baskındır. Güftesi Sezen Aksu’ya, bestesi Antonis Vardis ile Yannis Parios’a ait olan Ayrılmam ile söz müziği Şehrazat’a ait Sevgiliye şarkısı albümün en popüler parçalarından biri olmuştur.

2. Gülümse, Sezen Aksu (1991)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Coşkun Plak ve Sahibinin Sesi tarafından yayımlanan Gülümse, çıktığı döneme damga vurmuş ve satış rekorları kırmıştır. Sezen Aksu, albüm çalışmalarında başta Aysel Gürel ve Onno Tunç olmak üzere birçok yetenekli sanatçıyla iş birliği yapmıştır. Nam-ı diğer ‘Minik Serçe’ Sezen Aksu’nun onuncu albüm çalışması olan Gülümse, hareketli ve duygusal on parçayı birlikte barındırır. Albümün ilk çıkış parçası, güftesi Aysel Gürel’e ve bestesi Onno Tunç’a ait olan Hadi Bakalım şarkısı ise listelerde haftalarca zirvede kalmıştır. Sözü Sezen Aksu’ya, müziği Tanos Mikruçikos’a ait olan Her Şeyi Yak ise albümün 90’lara iz bırakan duygusal parçasıdır.

3. Abone, Yonca Evcimik (1991)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Türk pop müziğinin kilometre taşlarından kabul edilen Abone, Yonca Evcimik’in çıkış albümüdür. Özer Plak şirketinin çıkarttığı Abone, tüm zamanların en çok satan albümlerindendir. Şarkıların sözleri çoğunlukla Aysel Gürel ve Şehrazat’a aittir. Ayrıca on bir şarkılık albümün sekiz şarkısının bestesini Garo Mafyan yapmıştır. Abone, hareketli parçalarıyla dönemin özellikle genç ruhları arasında vazgeçilmez olmuştur. Albüme adını veren ve döneme damga vuran Abone şarkısı, Yonca Evcimik’in en popüler şarkılarından olmuştur. Enerjik ritimleriyle dinleyenleri dans etmeye yönlendiren bu şarkının söz yazarı Aysel Gürel ve bestecisi Garo Mafyan’dır.

4. Yine Yeni Yeniden, Nilüfer (1992)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Yaşar Kekeva plak şirketi tarafından yayımlanan Yine Yeni Yeniden, Nilüfer’in on üçüncü stüdyo albümüdür. Nilüfer; albüm dolayısıyla Aysel Gürel, Onno Tunç ve Şehrazat gibi birçok sanatçı ile birlikte çalışmıştır. Sanatçının kariyerinin en dikkat çeken eserlerini barındıran albüm, duygusal ve hareketli toplam on şarkıdan oluşur. Aysel Gürel’in yazdığı ve Onno Tunç’un bestelediği Şov Yapma şarkısı, müzikseverler tarafından sevilen eğlenceli bir parçadır. Albümün en beğenilen duygusal şarkıları ise söz ile müziği Adnan Ergil’e ait Haram Geceler ve sözü Nilüfer ile Ülkü Aker’e, müziği Buğra Uğur’a ait Kavak Yelleri’dir.

5. Sakin Ol, Sertab Erener (1992)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Sertab Erener’in ilk albümü olan Sakin Ol, Tempa & Foneks müzik şirketi tarafından çıkarılmıştır. Başta Sezen Aksu olmak üzere Uzay Heparı, Aysel Gürel ve Garo Mafyan gibi birçok sanatçının elinin değdiği bir albümdür. Türkiye’nin en iyi çıkış yapan ilk albümlerinden biri olan Sakin Ol, farklı tarzlarda toplam on adet şarkının derlenmesinden oluşur. Albümdeki şarkılardan söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait Yalnızlık Senfonisi, ikonikleşmiş bir eser olup zamanla birçok sanatçı tarafından da yorumlanmıştır. Güftesiyle bestesi Sezen Aksu’ya ait Aldırma Deli Gönlüm parçası ve sözü Sezen Aksu’ya müziği Uzay Heparı’ya ait Sakin Ol parçası, albümün popüler diğer şarkılarındandır.

6. Med Cezir, Levent Yüksel (1993)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Tempa & Foneks’in yayımladığı Med Cezir, Levent Yüksel’in kariyerinin ilk albümüdür. Romantik bir havanın hâkim olduğu Med Cezir, 2017 yılında yüz kişilik bir sanatçı ekibi tarafından Türkiye’nin En İyi 100 Albümü listesine baştan dördüncü olarak seçilmiştir. Med Cezir’in barındırdığı on şarkıdan Orhan Veli’nin şiirinden bestelenen Dedikodu hariç dokuzunun söz yazarı Sezen Aksu’dur. Albümün en ses getiren parçalarından birkaçı, bestesi Sezen Aksu ve Uzay Heparı’ya ait Yeter ki Onursuz Olmasın Aşk ve müziği Levent Yüksel’e ait Med Cezir’dir. Bu şarkılara ek olarak, albüm çıktıktan otuz yıl sonra popülerliğine popülerlik katan, Paco De Lucia’nın müziğini yaptığı Tuana da çok sevilmiştir.

7. Aacayipsin, Tarkan (1994)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Tarkan’ın ikinci albümü olan Aacayipsin, İstanbul Plak tarafından çıkarılmıştır. Albüm, Avrupa ve Asya’da birçok ülkede farklı yapım şirketleri tarafından yayımlanmış ve ilgiyle dinlenmiştir. Albümdeki parçalar, hem yorulmaksızın dans etme isteği uyandıran hem de dinleyicinin uzaklara dalmasına sebep olan on iki farklı şarkının bir araya gelmesiyle oluşur. Bu şarkılardan birçok dile çevrilerek farklı ülkelerde de büyük yankı uyandırmış eser, söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait Hepsi Senin Mi? şarkısıdır. Albümün hüzün dolu parçalarından güftesi Nurhat Şensesli’ye bestesi Yıldız Tilbe’ye ait Kış Güneşi, uzun yıllar yerli müzik meraklılarının dilinden düşmemiştir.

8. Benimle Oynama-Çılgınım, Burak Kut (1994)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

‘Yerli albümler’ denilince akla genelde Burak Kut, nam-ı diğer Bebeto’nun en çok ses getiren şarkılarından oluşan, 90’larda hayatımıza girmiş Benimle Oynama-Çılgınım gelmektedir. Peker Müzik şirketinin yayımladığı bu albüm, farklı duygular barındıran toplam on bir şarkıdan oluşur. Albüme adını veren, sözü Aşkın Tuna’ya, müziği Feyyaz Kuruş’a ait Benimle Oynama şarkısı, milyonlar tarafından sevilmiş ve bir döneme damgasını vurmuştur. Bu şarkının yanı sıra duygusal bir parça olan söz ve müziği Suat Aydoğan’ın ellerinden çıkan Bebeğimdin eseri de dinleyiciler tarafından yoğun bir ilgiyle dinlenmiştir.

9. Delikanlım, Yıldız Tilbe (1994)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

90’larda üç milyon satışla ses getiren ve en çok dinlenen yerli albümler arasında yer alan Delikanlım, Yıldız Tilbe’nin ilk çalışmasıdır. Tempa Foneks’in çıkardığı albümdeki on şarkıdan Neşet Ertaş’ın Zülüf türküsü hariç dokuzunun söz yazarı Yıldız Tilbe’dir. Aşk, ayrılık ve özlem gibi temaların ağır bastığı albümün en yankı uyandıran şarkısı Yıldız Tilbe’nin bestelediği Delikanlım’dır. Delikanlım, yayımlandığı andan itibaren büyük bir hit olmayı başarmış ve dillere pelesenk olmuştur. Albümün diğer çok tutulan şarkıları ise müziği yine Yıldız Tilbe’ye ait olan duygusal parça Sevemedim Ayrılığı ve biraz daha hareketli olan Bülent Özdemir’in bestelediği Sana Değer’dir.

10. Kadın, Şebnem Ferah (1996)

90’larda En Çok Ses Getiren Yerli Albümler

Şebnem Ferah’ın ilk albümü olan Kadın, Raks Müzik yapım şirketi tarafından yayımlanmıştır. Rock türünün ağır bastığı on şarkı barındıran bu albüm, dinleyiciye yoğun duygular yaşatmaktadır. Sezen Aksu’nun da yardımıyla, albümdeki eserlerin tamamının söz ve müziği Şebnem Ferah’a aittir. Ayrıca Kadın’da İskender Paydaş, Demir Demirkan ve Tarkan Gözübüyük gibi sanatçıların da emeği vardır. Albümün en duygusal bulunan parçalarının başında Deli Kızım Uyan gelir. Bu şarkının yanı sıra “Yağmurlar” ve “Bu Aşk Fazla Sana” rockseverler tarafından albümün çıkmasından yıllar sonra bile hayranlıkla dinlenmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
6
Beğen
Mutlu Mutlu
8
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
6
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak