Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

4 dk okuma süresi


1994 yılında kurulan Amazon şirketi, CEO’su Jeff Bezos tarafından yönetiliyor. E-ticaret devi olarak da bilinen Amazon, aslında araştırdığınız zaman neredeyse “yapmadığı bir iş yok” dedirtiyor. Sağlıktan modaya, a’dan z’ye her alanda geniş vizyonuyla kendini gösteren başarılı Amazon şirketleri kazandığı yıllık cirolar ile herkese dudak uçuklatıyor. Biz de sizler için bu birbirinden değerli Amazon şirketlerini araştırdık. İşte Amazon’un en iyi 10 şirketi…

1. Whole Foods Market

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Whole Foods, ABD’de USDA Sertifikası olan tek organik bakkal özelliği taşıyan bir market zinciridir. Whole Foods yapay tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucu içermeyen organik gıdaları tüketiciye ulaştırır. 1980 yılında kurulan market zinciri Amazon tarafından satın alındığında yaklaşık 13 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipti. O zamandan beri Amazon bazı temel gıda maddelerini ucuza çıkardı. Prime hizmeti sunarak bütün gıdaları müşteri deneyimine yönelik geliştirdi. İlk kurulduğu günlere kıyasla piyasa değerinin çok üstüne çıkan Whole Foods, Amazon’un yenilikçi vizyonuyla değerine değer katmaya devam ediyor.

2. Ring

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

2012 yılında Doorbot olarak işe başlayan Ring, Amazon tarafından satın alınan bir ev güvenliği ve akıllı ev şirketidir. Ring şirketinin ürettiği araçlar kullanıcıların uzaktaki bir yerden eve giriş noktalarını izlemelerine olanak tanıyor. Ring, Video Doorbell (kapı zili) dahil akıllı ev güvenlik cihazlarında uzmanlaşmış bir şirkettir. Şirket 2018 yılının şubat ayında Amazon’un bünyesine katılmıştır. Ring’in alım fiyatı için kesin rakamlar açıklanmadığı halde analistler Amazon’un 1,8 milyar dolar kadar ödediğini tahmin ediyor. Bu da Amazon şirketleri arasında toplam maliyet açısından en büyük ikinci satın alınan şirket olduğunu gösteriyor.

3. Twitch

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Twitch Interactive şirketi, Twitch olarak bilinen canlı video platformu ile tanınmaktadır. 2014 yılında Amazon tarafından satın alınmıştır. Bu platformun günlük 15 milyondan fazla aktif kullanıcısı olup, video oyunu meraklıları arasında inanılmaz popülerdir. Bu nedenle Twitch için YouTube şirketine alternatif olarak, dünyanın en popüler video oyun akışı platformu diyebiliriz. Twitch yayıncıları video oyunları yayınlarının yanı sıra e-spor turnuvaları, sohbet yayınları ve çeşitli konseptlerde yayınlar yapabilmektedir. Twitch hem abonelik ücretleri hem de videoların içine yerleştirilen reklamlar aracılığıyla gelir elde ediyor.

4. PillPack

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Amazon kendini her alanda gösteren, bu doğrultuda farklı alanlardan şirketleri bünyesine katmaktan çekinmeyen bir markadır. Bir çevrimiçi eczane şirketi olan PillPack de e-ticaret devinin çevrimiçi reçete işine girme çabası olarak görülüyor. Amazon’un önceden var olan güçlü teslimat altyapısı göz önüne alındığında şirketin PillPack’i satın alması, reçeteli ilaçları bir gecede ülke genelindeki bölgelere göndermesini sağladı. Amazon Prime servisine entegre edilen sistem sigortalı ve sigortasız ilaçların teminini çeşitli kampanya ve indirimlerle sağlayabiliyor. PillPack yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde ediyor.

5. Audible

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Audible, internette sesli kitap, bilgi ve eğitim programları satmakta ve üretmektedir. Radyo ve TV programları, dergilerin ve gazetelerin sesli versiyonlarını da satmaktadır. Amazon, bu şirketi 2008 yılında 300 milyon dolara satın aldı. O zamandan beri Audible, ana rakiplerinden olan AudioGO’dan binlerce unvanın haklarını aldı. Şirket, yüzlerce podcast üzerinde reklam yapmakla ünlüdür. Ayrıca son zamanlarda podcast ve radyo dramaları gibi orijinal içerikler üretmeye başlamıştır. Amazon Prime üyeleri, Kindle e-kitap ile birlikte Audible tarafından oluşturulan binlerce orijinal sesli içeriklere erişebiliyor.

6. Alexa

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Alexa 1999 yılında hisse senetlerinin 250 Milyon dolara satılmasıyla Amazon’a bağlı şirketlerden biri olmuştur. Alexa öncelikle web sitelerinin popülerliğini derecelendirmek için kullanılan bir analitik sağlayıcısıdır. Alexa sıralamaları, web sitelerini ölçümleme açısından büyük önem taşıyor. Bu ölçümler site üreticilerinin doğru analizlere ulaşarak kendilerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Alexa Toolbar ile kullanıcılar ziyaret ettikleri sitelerin ortalama ziyaret süreleri, en çok ziyaret edilen sayfaları, dünya ve ülke sıralaması ve en çok aranan kelimeleri gibi verileri elde edebilir. Ücretsiz üyelere kısıtlı olarak gösterilen veriler ücretli üyelikle tam erişime açılmakta.

7. Zappos

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Zappos, dünyanın önde gelen ayakkabı ve giyim sitelerinden biridir. Bu isim İspanyolcada “ayakkabı” anlamına gelen “zapatos” kelimesinden geliyor. Amazon 2009 yılında Zappos’u 1,2 milyar dolara satın aldı. İlk olarak şirket, 2010’da mutluluğu göz önüne alarak, en çok satan ürünü piyasaya sürmesiyle ortaya çıkmıştı. Şirket günümüzde memnuniyet oranları oldukça yüksek olan müşteri hizmetleriyle bilinmektedir. Ücretsiz kargo ve 365 gün değişim imkanları müşterileri cezbeden diğer özelliklerinden biridir. Amazon, satın aldığı şirkete kendi içinde yakaladığı başarıyı da göz önüne alarak genel merkezden bağımsız bir şekilde çalışmasına olanak tanımaktadır.

8. AbeBooks

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Amazon şirketleri bünyesine 2008 yılında katılan AbeBooks, nadir bulunan, kullanılmış ve basılı kitapların bir araya getirilmesini amaçlayan bir sitedir. Şirket, bulunması zor olan ağır kitap türlerini sağlamak için bağımsız kitapçılar ile birlikte çalışır. Birçok kitabı çok uygun fiyatlara ve iyi durumlarda müşterileriyle buluşturur. Site çevrimiçi bir sahaf mantığıyla çalışır. İlk basım, imzalı, az kullanılmış ve baskısı tükenen, koleksiyon değeri taşıyan kitapları da bünyesinde barındırır. Amazon’un yan kuruluşu olan AbeBooks müşteri hizmeti standartlarında yine Amazon’un müşteri memnuniyeti politikasını devam ettirerek kullanıcılarının beğenisini toplamaktadır.

9. Amazon Robotics

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Amazon Robotics 2012 yılında Amazon tarafından alınmadan önce Kiva Systems olarak adlandırılıyordu. O yıllarda bu hamle Amazon’un en büyük alımlarından biriydi. 775 milyon dolara Amazon’a geçen şirket, çeşitli kullanımlar için robotik sistemler geliştiriyor ve üretiyor. İlginçtir ki, Amazon’un bu şirketi satın alması, Kiva teknolojisinin başka bir rakibin eline gitmemesi için stratejik bir satın alma olarak da değerlendiriliyor. Bu amaçla Amazon Kiva Systems’ın rakip firmalarla olan anlaşmalarını yenilememe kararı aldı. Böylece Kiva Systems’ın tüm teknolojik yenilikleri yalnızca Amazon depoları için kullanılır hale geldi.

10. IMDb

Her Alanda Kendini Gösteren Amazon Şirketleri

Amazon her alanda kendini gösteren girişimciliğiyle gelecek vadeden şirketleri bünyesine katmaya devam ediyor. Filmler ve dizi puanlamalarına kaynak olarak gösterilen IMDb (Internet Movie Database) 1998 yılında Amazon tarafından satın alındı. Başlarda film severler tarafından yönetilen site Amazon’un katkısıyla tüm dünyada tanınan ve markalaşma açısından kendisine daha fazla değer katan bir girişim oldu. IMDb film ve diziler hakkında a’dan z’ye her türlü bilginin bulunduğu çok geniş bir veri tabanına sahiptir. Haziran 2020 verilerine göre 6,5 milyon yapıma ve 83 milyon kayıtlı kullanıcıya sahiptir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
13
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
8
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
7
İlginç

Yorum bırak