Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

4 dk okuma süresi


Horlama, daha çok erişkin kişilerde görülen bir hastalıktır. Ancak halk arasında bir hastalık olduğu düşünülmemektedir. Bu nedenle kişiye horlama ve horlamanın neden olduğu rahatsızlıkların teşhisinin koyulması zorlaşmaktadır. Birçok farklı tedavi yöntemi bulunan horlama, her zaman tedavi edilmeyi gerektirmemektedir. Biz de sizler için huzurlu uykuların kaçmasına neden olan, kişilerin kabusu horlama hakkındaki bilimsel açıklamalar listesi hazırladık. Keyifli okumalar!

1. Horlama Hakkında

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Horlama, kişinin uyku kalitesini bozan bir hastalıktır. Uyku esnasında nefes kesilmesine neden olmadığı sürece kişiye herhangi bir zararı yoktur. Uyku esnasında dokuların titreşmesine neden olan hava akımından kaynaklanır. Genelde dilin arkasında ve yutak çevresindeki daralmayla ilişkilidir. Daralma, horlama sorunu olan kişilerin burun, ağız veya boğazında olabilir. Uyurken boğazımızın arkasında kalan bölgedeki kaslar gevşerken daralır. Daralan alandan hava geçişi azalır ve kişi rahat nefes alamaz. Nefes almaya çalıştığında da daralan alandan geçen hava, çevresindeki dokuları titretir. Darlık arttıkça horlamanın şiddeti de artar.

2. Horlamanın Nedenleri

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Horlama hakkındaki bilimsel açıklamalar, kişilerin kabusu horlamanın huzurlu uykuların kaçmasına neden olan birçok neden olduğunu gösteriyor. Genellikle yatış şekline ve yaşam tarzına bağlıdır. Ancak kişide kesik kesik bir horlama oluyorsa bu altta yatan hastalıklara bağlı olabilir. Horlamanın nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yorgunluk, uykusuzluk, sigara ve alkol tüketimi horlamanın nedenlerinden bazılarıdır. Bunlara ek olarak kişinin bazı hastalıkları ve kullandığı ilaçlar da horlamaya neden olabilir ya da horlamanın şiddetini artırabilir. Kişinin sahip olduğu alerjiler, burun tıkanıklığı ve kişinin ağızdan nefes alması da burundaki hava akışını sınırlayarak, kişinin horlamasına neden olabilir.

3. Erkeklerin Kadınlardan Daha Çok Horlama Nedeni

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Horlamanın erkeklerde kadınlara göre daha fazla olmasının nedeni, yağlanmanın farklı yerlerde olmasından kaynaklanır. Kadınlarda yağlanma kalça bölgesinde olurken, erkeklerde boyun ve karın çevresinde daha yoğundur. Özellikle kilolu olan erkekler sırtüstü yatarken karın bölgesi diyaframa baskı yapar. Bu baskı, göğüs içi basıncı artırır. Bu da horlamaya neden olan şartları ortaya çıkarır. Ayrıca kadınların kas yapısındaki farklılıkların da horlamanın az olmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ancak menopoz sonrası hormonal değişikliklerden dolayı kadınlarla erkeklerin horlama oranları birbirine yaklaşır.

4. Horlamanın Belirtileri

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Kişi çoğu zaman horladığının farkına varmaz. Ancak eğer kendi horlamanıza uyanmaya başladıysanız horlamanın en önemli belirtisine sahipsiniz demektir. Uyku esnasında nefesinizin kesildiğini fark etmeniz de diğer bir belirtidir. Bunlara ek olarak kişinin horlamasının birkaç farklı belirtisi daha vardır. Örneğin gece horlamaya bağlı olarak gelişen ve sabahları hissedilen boğaz ağrısı ilk belirtilerdendir. Gün içerisinde yorgun hissetme, geceleri nefes nefese uyanma, çarpıntı ve sinirlilik de kişinin gece horladığını gösteren belirtilerdir. Bu belirtilere sahip kişilerin horlama tanısı koyulması için bir doktora görünmesi gerekmektedir.

5. Horlama Tanısı

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Kişiye horlama tanısı koyulabilmesi için bir doktorun kişinin öyküsünü dinlemesi gerekir. Fiziksel muayeneden sonra bazı testler uygulanabilir ya da kişinin uyku laboratuvarında izlenmesi gerekir. Teşhis koyulurken uygulanan testlerden bir tanesi bilgisayarlı tomografi taramasıdır. Bu sayede, X-ışını aracılığıyla ayrıntılı kesit görüntüleri incelenir. Uygulanan diğer test ise endoskopi yapılmasıdır. Burun deliklerinden ince bir tüp ile girilerek kişinin solunum yolu incelenir. Eğer kişinin horlaması uyku apnesinden kaynaklanıyorsa kişinin uyku laboratuvarında bir gece geçirmesi istenir. Burada kişinin beyin dalgaları, kalp atışı ve nefesi kaydedilir ve doktor tarafından incelenerek, teşhis koyulur.

6. Horlama Düzeyinin Teşhisi

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Horlamanın tedavi edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için öncelikle horlamanın düzeyinin belirlenmesi gerekir. Horlamanın bazı tipleri tedavi edilemezken, diğer türleri için çeşitli tedaviler mevcuttur. Horlama düzeyinin anlaşılabilmesi için ayrıntılı bir muayene uygulanır. Bu muayene sonucunda horlamanın altında yatan tıbbi bir neden yoksa, kişi yaşam tarzındaki değişikliklerle horlamadan kurtulabilir. Ancak horlama, anatomik bir nedenden kaynaklanıyorsa tedavi edilebilir. Bu tedavideki amaç, kişinin yeterli oksijeni alması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Ancak horlama, kişide herhangi bir solunum problemine neden olmuyorsa herhangi bir tedavi gerekmemektedir.

7. Horlama Tedavisi

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Horlama eğer solunum problemlerine neden olmuyorsa, bazı önlemlerle hafifletilebilir ya da tamamen geçirilebilir. Horlamada cerrahi yöntemler kullanılabileceği gibi daha farklı çözümler de uygulanabilmektedir. Uygulanabilecek geçici yöntemlerden biri burun bandı kullanmaktır. Bu sayede havanın geçiş alanı genişletilerek, kişinin daha rahat nefes alması sağlanır. Kilo verme, sigara ve alkol kullanmama ve akşamları hafif yemekler yeme horlama üzerinde etkilidir. Sırtüstü yatarken daha fazla horlanabileceği için, kişi sırtına tenis topu bağlayabilir. Bu sayede sırtüstü yatışını engelleyerek, horlamayı durdurabilir. Ayrıca yastığı yükselterek yatmak da başınızın vücudunuzdan yukarda kalmasını sağlayarak horlamayı azaltır.

8. İlaç Tedavisi

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Kişilerin kabusu horlama hakkındaki bilimsel açıklamalar, huzurlu uykuların geri gelebilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu söylüyor. Bu yöntemlerden biri olan ilaçlar ve spreyler, horlama sırasında herhangi bir solunum problemi yalamayan kişilerde kullanılabilir. Horlama esnasında çıkan sesin şiddetini azaltmaya yarayan bu yöntemde, bitkisel sprey kullanılır. Sprey, gece yatmadan önce ağza sıkılır. Bu sayede boğaz bölgesindeki mukoza üzerindeki gerilim azaltılır ve horlamada da azalma görülür. Sprey dışında medikal ilaçlar da horlama için kullanılabilmektedir. Ancak ilaçların uzun süreli kullanımı sonucu bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle özellikle son zamanlarda ilaç tedavisi tercih edilen yöntemlerden biri değildir.

9. CPAP Tedavisi

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

CPAP, horlama tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Sürekli pozitif basınçlı hava cihazı anlamına gelmektedir. Cihaz, basınçlı havayı burun yolu ile iletmektedir. Cihazın her gece düzenli olarak kullanılması gerekir. Özellikle uyku sırasında horlamaya solunum sıkıntısı da eşlik eden kişilerde kullanılır. Uyku sırasında gevşeyen boğaz kasları sonucu negatif basınç oluşur. Bu basınç da hava yolunun tıkanmasına neden olur. CPAP sayesinde, pozitif basınç oluşturularak, oluşan negatif basıncın dengelenmesi sağlanır. Bu yöntem, horlama için cerrahi müdahale uygulanamayan ya da cerrahi müdahaleden sonuç alamayan kişilere uygulanır.

10. Ağız İçi Apareyler

Huzurlu Uykuların Kabusu Horlama Hakkındaki Bilimsel Açıklamalar

Ağız içi apareyler; herhangi bir cerrahi müdahale, ilaç ya da sprey kullanımı tercih etmeyen kişiler için uygulanabilecek bir yöntemdir. Basit horlama problemi olan kişilerde %73-100 oranında yararlı olan bir yöntemdir. Apareyler, boğazdaki daralmayı azaltmaya yarar. Farklı şekillerde üretilen apareyler, dili öne çekecek ya da alt çeneyi öne çıkaracak şekildedir. Yöntemin faydalarının yanında bazı yan etkileri de vardır. Uzun süreli kullanımı sonucunda ağız kuruluğu, eklem problemleri ve dişlerin yer değiştirmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle apareyler bir diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak