1. Anasayfa
  2. Yaşam

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları


0

Bir birey olarak içsel gelişim sürecimizde yolculuğa çıkacağımız gönüllülük deneyimi, toplum ve bilinçlenme adına son derece önemlidir. Sivil toplum kuruluşları, gönüllülük bilincini arttıracak faaliyetler sunarken gelecek hayatımız için farklı kapılar açmaktadır. Gönüllünün yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak halkın yararına olduğuna inandığı çalışmalara girişmesi hem toplum adına hem de yarınlarımız için oldukça değerlidir. Eğer siz de gönüllü olmak isterseniz ülkemizde gönüllülük bilincini arttıran sivil toplum kuruluşlarında aktif rol alabilirsiniz. Sizler için bu sivil toplum kuruluşlarını sıraladık. Keyifli okumalar!

1. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Özellikle ilköğretim çağında olan çocuklara eğitim hayatında destek veren kuruluş devlet tarafından verilen temel eğitimi destekleyerek gönülülük çalışmalarında bulunmaktadır. Gönüllülük sisteminin en etkin olduğu kurumların başında gelen TEGV cumhuriyetin ilkelerine bağlı, donanımlı ve nitelikli bireyler yetiştirmeyi misyon edinmiştir. TEGV gönüllüsü olmak isterseniz vakfın amaç ve vizyonunu benimsemek, lise mezunu olmak, etkinlik ve faaliyetlere somut katkı sağlayacak eğitim, meslek ve kişilik özelliklerine sahip olmak yeterli. Eğer bu özelliklere sahipseniz TEGV’de gönüllü olarak öğrencilere farklı kategorilerde eğitim vererek gönüllü olabilirsiniz.

2. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

TOG gençlerin sorumluluk sahibi aktif bireyler olmasını amaçlar. TOG dans, fotoğraf, müzik, İngilizce, doğa kampları ve bir çok atölye çalışmaları, danışmanlık hizmetleri, uluslararası hareketlilik projelerine katılım gibi etkinlikler düzenlemektedir. Projeler gençlerin kendi ayakları üzerinde durmasını, kendi fikirlerini hayata aktarmasını hedefliyor. Topluma katkı sağlayan projeler üreten bu vakıfta gönülü olmak isterseniz okulunuzda ya da ilinizde bağlı bulunan TOG komitesine katılabilirsiniz. Samsun’da bir gençlik merkezi, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da koordinasyon merkezleri bulunmaktadır.

3. TEMA

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Vakfı “Toprak Dede” olarak anılan Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştur. 1992 yılında kurulan vakfın temel amaçları erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve çölleşme tehlikesine karşı doğanın korunmasıdır. Her yaştan gönüllüyü kabul eden TEMA vakfı öğretmenlik, öğrencilik yaptığınız veya çalıştığınız kurumda temsil edebileceğiz gibi tanıtım amaçlı organizasyonlarında da yer alarak gönüllü olabilirsiniz. Uluslararası ağlarda da etkin olan TEMA’da çevirmenlik yapabilir, ofis gönüllüsü olabilir ya da iş deneyiminiz doğrultusunda vakfa her hangi bir destekte bulunabilirsiniz.

4. LÖSEV

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Lösemili çocuklara destek ve yardımda bulunan LÖSEV 1998 yılında kurulan bir vakıftır. Bünyesinde 20.000’i aşkın lösemili çocuk bulunduran vakfın İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya’da şubeleri bulunmaktadır. Bu ofislere başvurup aylık 20 tl karşılığına üye olabilir ve gönüllülük faaliyetlerine katılabilirsiniz. Organizasyonlarda tercümanlık veya öğretmenlik desteği verebilceğiniz gibi kurumunuzun, üniversitenizin temsilciliğini dahi yapabilirsiniz. Gönüllü olmanız halinde Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dahilinde yapılan etkinliklere katılabilir, yurt dışı temsilciliklerine düzenlenen gezilere faaliyet gösterebilirsiniz.

5. Greenpeace

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Küresel çevre sorunlarını ortaya çıkaran ve bu sorunlara çözümler arayan Greenpeace yeşil ve barış dolu bir gelecek için gereken çözümleri araştırarak önlemler almayı ve bunlara çözümler sunmayı amaçlar. Greenpeace çevreyi korumak ve barışı desteklemek amacıyla bağımsız olarak kampanyalar yürüten küresel bir organizasyondur. Dünya genelinde 40’tan fazla şubesi bulunmaktadır. Temel amaçları yeşili korumak ve nükleere karşı savaşmaktır. Siz de Greenpeace gönüllüsü olarak çevre dostu faaliyetlere katılabilir ve bu küresel organizasyonun bir parçası olarak harekete geçebilirsiniz.

6. Yeşilay

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Ülkemizde gönüllülük bilincini arttıracak en önde gelen sivil toplum kuruluşları arasında sayılabilecek Yeşilay, I. Dünya Savaşı sonrasında 5 Mart 1920’de İstanbul’da kurulmuştur. Gençler arasında yaygınlaşan alkol ve uyuşturucu maddelerine karşı bir mücadele amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de 1-7 Mart arasında Yeşilay haftası kutlanılmasının nedeni kuruluş tarihinden kaynaklanmaktadır. Kurulduğu günden bu yana çeşitli bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay değişen dünya ile birlikte teknoloji bağımlılığını da mücadele alanına katmıştır. Önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yapan Yeşilay’a kendi sitelerinden ya da bizzat başvuru merkezlerinden gönüllülük başvurusunda bulunabilirsiniz.

7. Türk Eğitim Vakfı (TEV)

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

Türk Eğitim Vakfı, 4 Mayıs 1967 yılında Merhum Vehbi Koç’un önderliğiyle eğitime gönül vermiş 205 hayırsever tarafından kurulmuştur. Vakfın en önemli hedefi toplumumuzun insan kaynağını bilgi üreten ve kullanan bireyler yetiştirerek iyi bir konuma getirmektir. Ülkemizin gelişmesi için çağdaş Tükiye idealine bağlı faaliyetler gerçekleştiren vakıfa gönüllü olmak için somut katkıda bulunabilecek meslek, eğitim ve kişisel yeterlilikler göz önünde bulundurulmaktadır. Gönüllü adayı olarak, başvurularınızı TEV’in kendi internet sitesi üzerinden veya şube başkanlıkları ile iletişime geçip yapabilirsiniz.

8. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

1993 yılında kurulan bu vakfın amacı daha gelişmiş bir toplum yaratılması ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasıdır. İhtiyaç sahibi çocuklara ve ailelerine yönelik faaliyetlerde bulunan vakıf çocukların iyi ve sağlıklı bir “erken çocukluk dönemi” geçirmesini, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Gönüllü olarak anne ve babaların çocuk gelişimi konularındaki rollerinin güçlenmesine, çocukların yaratıcılık, dil becerileri ve hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Vakıf gönüllülük için duyurular yayınlamaktadır. Eğer bu vakıfta gönüllü olmak isterseniz vakfın kendi internet sitesindeki formu doldurarak duyurulardan haberdar olabilirsiniz.

9. Köy Okulları Değişim Ağı (KODA)

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

2015’te çalışmalarına başlayan KODA derneğinin amacı köy okullarındaki öğretmenleri kişisel ve mesleki açıdan desteklemek, eğitimin kalitesini arttırmak, çocuk merkezli çalışmalar yapmak ve eğitim kalitesini arttırmaktır. KODA gönüllüsü olmak isterseniz bir çok alanda çalışmalara destek verebilirsiniz. Dernekte eğitmenlik desteği sağlayabileceğiniz gibi araştırma, etkinlik ve organizasyon desteği, içerik geliştirme, ofis desteği gibi bir çok alanda gönüllülük faaliyetleri yürütülmektedir. Sizde KODA gönüllüsü olmak isterseniz KODA derneğinin kendi web sitesinde bulunan başvuru formunu doldurarak ilk adımı atabilirsiniz.

10. Pi Gençlik Derneği Pixel Team

Gönüllülük Bilincini Arttıracak Sivil Toplum Kuruluşları

İzmir’de bulunan ve bir çok alanda faaliyet gerçekleştiren Pi Gençlik Derneği’nin Pixel Team grubunda gönüllülük faaliyetlerine katılabilirsiniz. Pi Gençlik Derneği Pixel Team, sivil toplum kapasite geliştirme, gençlik hakları ve sorunları, sağlıklı yaşam, gönüllülük saati, teknoloji temelli kalkınma, sosyal medya analizleri gibi konularda faaliyetler göstermektedir. Bir yıl dernek çalışmalarına aktif olarak destek vermeyi taahhüt eden Pixel Team gönüllü adayları, gönüllülüğe hak kazanmaları halinde 3 haftalık bir oryantasyona alınırlar. Pi Gençlik Derneği Pixel Team, gönüllülerin takım çalışması, zaman yönetimi, sorumluluk bilinci vb. beceriler sayesinde gelecekleri için kendilerini yetiştirme fırsatı sunar. Daha fazla bilgi edinmek için derneğin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim