Para kazanmak için günümüzde birçok imkan olduğunu herkes söyler. Fakat bazen doğru mesleği yapmadığımızı ya da emeğimizin karşılığını alamadığımızı düşünürüz. Bu yüzden yanlışlıkla da olsa para kazanmak için Çiftlik Bank gibi yollara başvurabiliriz. Bu nedenle yetenekleriniz doğrultusunda bir iş bulmanız en iyisi olacaktır. dergiCE olarak, sizler için yüz yıllardır devam eden meslekleri güzel bir şekilde kategorize ettik. Hepsini biliyorsunuz, ama iddia ediyoruz mesleklere bakışınız değişecek. İşte gerçek hayattan para kazanma yöntemleri…
1. Taş Devrinden Günümüze: Avcılık
Avcılık, taş devrinden bu yana ilk insanların ovalarda dolaşırken karınlarını doyurmak için yaptıkları faaliyetlere denir. Bitki toplamaktan tutun, kovalayıp yakalanabilinen hayvanları da bu başlıkta sayabiliriz. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olduğu için balık avcılığı oldukça yaygındır. Fakat nesli tükenmekte olan hayvanların avcılığı yasaklanmıştır. O yüzden izinsiz avlanmayı önlemek için avcılık üzerine kurslar ve eğitimler verilmektedir. Eğer bu alanda çalışmayı düşünürseniz, bazı belgelere sahip olmanız gerekmektedir.
2. En Doğal Meslek: Çiftçilik
Çiftçi, yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren ve tarımla uğraşan kişi anlamına gelmektedir. Üzüm bağları, meyve bahçeleri, tarla bitkileri, kümes hayvanları veya diğer çiftlik hayvanları alanlarının bazı kombinasyonlarını birlikte yapan kişiler için de bu tabir kullanılır. Bir çiftçinin kendi çiftlik arazisi olabilir. İşçi olarak bir toprak sahibinin yanında da çalışabilir. Gelişmiş ekonomilerde bir çiftçi genellikle bir çiftlik sahibidir. Toprak sahibinin yanında çalışan çiftçilere ise, çiftlik işçisi ya da ırgat denir.
3. El Becerisi Gerektiren Meslek: İşçilik
Önceleri sırasıyla toplayıcı ve avcı olan insanın tarımla uğraşmaya başlaması ve buna bağlı olarak yerleşik düzene geçişiyle mülkiyet kavramı gelişmiştir. İşçi kavramı, mülkiyet kavramının gelişmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte de işçi kavramı doğmuştur. İşçi, kafa gücünü veya el becerisini kullanarak ücretle çalışan kimse demektir.
4. Takastan Bugüne: Ticaret
Ticaretin ilk olarak, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için birbirleriyle takas yapmasıyla başladığı düşünülmektedir. Günümüzde ticaret, sadece ürün satarak yapılmamakta, hizmetin de satışı yapılabilmektedir. Paranın keşfiyle artık ticaret kolaylaşmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır.
5. Yer Altındaki Saklı Cevherler: Madencilik
Madenciler, çoğunlukla yer altında cevher veya minerali kazarak, ayıklamaya çalışırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak kabul edilmektedir. Çalışırken grizu patlamaları ve göçüklerle sık sık karşı karşıya gelinmektedir. Bu yüzden Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 21 Haziran 1935 tarihinde kadınların ve çocukların maden işçisi olarak çalışması yasaklanmıştır.
6. Yaratıcılığınız Konuşsun: Sanatçılık
Artist, sanatçı anlamında bir isim ve sıfattır. Sanat, yaratıcılık, ressamlık, ustalık, hüner, beceri gibi anlamları ifade etmektedir. Hayal gücünü ve duyarlılığı yansıtan gösterişli eserler üretebilen yaratıcı kişiye sanatçı denir. İngilizcede daha çok ressamlık, el sanatları ile ilgilenenlere denirken, Türkçede ise daha çok aktörlük ile özdeşleşmiştir.
7. En Kutsal Meslek: Eğitmenlik
Bir bilim dalını, bir sanatı, bir tekniği veya belli bir bilgiyi öğreterek de para kazanabilirsiniz. Halk arasında bu mesleğe öğretmenlik denir. Öğretmenliğin geçmişte örnekleri olarak sofistler gösterilebilir. Sofistlerin yerleşim yerlerini dolaşarak buralarda halkı eğittikleri bilinmektedir. Günümüzde bu meslekten para kazanma yöntemleri olarak devlette yada özel sektörde çalışarak eğitmen olmanız mümkün. Ayrıca udemy gibi online öğretmenlik yapabileceğiniz platformlarda canlı dersler yaparak internetten para kazanabilirsiniz.
Yorum bırak