Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Hepimizin boş zamanlarını değerlendirmek için birbirinden farklı ilgi alanları ve hobi aktiviteleri bulunmaktadır. Bazılarımız için vazgeçilmez alışkanlıklardan biri ise, çizgi roman okumaktır. Yazıların az, diyalogların kısa ve öz ancak resimlerin bol olduğu bu sanat türünde, çizimlere özel olarak yer verilmektedir. Panel, balon ve ses efektinden oluşan üç boyutlu bu eserlerde canlı renkler göze çarpan en önemli nitelikler arasındadır. Sizler için gelmiş geçmiş en önemli kadın çizgi roman yazarları listesini derledik. Keyifli okumalar ve eğlenceli dakikalar dileriz!

1. Audrey Niffenegger

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Gelmiş geçmiş en önemli kadın çizgi roman yazarları içeriğimizin birinci sırasını Audrey Niffenegger oluşturmaktadır. 1963 yılının 13 Haziranın da doğan sanatçı, günümüzde aktif bir şekilde yayın ve basım hayatını sürdürmektedir. Amerikalı yazar, akademisyenliğinin yanı sıra, roman yazmak ve görsel çizimler yapmakta da epey başarılıdır. 2003 yılında çıkardığı “The Time Traveler’s Wife” isimli romanı çok fazla ilgi görmüş ve çok satanlar listesinde yerini almıştır. “The Adventuress” adlı projesinde ise kendi alanında bir ilk yaratarak resimli romanlar çıkartmaya başlamıştır. Edebi nitelik taşıyan yazılarını ve sanatsal çizimlerini birleştirerek en yetenekli karikatüristlerin arasında yerini almıştır.

2. Fiona Staples

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Kanadalı çizgi roman sanatçısı, çizim hayatına pek çok farklı ödülü sığdırmaktadır. Sektörde parmakla gösterilen ve çalışmak için aranan Staples, meşhur kitaplarıyla kendini göstermektedir. DV8: Gods and Monsters, T.H.U.N.D.E.R Agents, Archie ve Saga eserleri üzerine yaptığı çizim çalışmaları çizgi roman severler tarafından epey ilgi ve takdir görmektedir. Yaptığı eserler özgün ve yenilikçi olduğundan, kendi tarzını yaratmayı başaran çizerler arasında bulunmaktadır. İlk zamanlar geleneksel çizimler üzerinden ilerleyen sanatçının vazgeçilmez iki aracı, mürekkepler ve kurşun kalemler olmuştur.

3. Jackie Ormes

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Afro-Amerikalı karikatürist, 1911 senesinde Pensilvanya’da dünyaya gelmiştir. “Torchy Brown” ve “Patty-Jo ‘n’ Ginger” çizgi romanlarının yaratıcısı olarak bilinmektedir. Eserlerinde hem etnik kökeninden hem de yaşadığı olaylardan esintiler göze çarpmaktadır. Bir gazetede köşe yazarlığı da yapan çizgi roman sanatçısı Ormes, çalışmalarında savaştan, politikadan ve sosyal hayattan esintilere yer vermiştir. Kadınlara dayatılan basmakalıp imajlardan ziyade o, karikatür çizimlerinde genellikle cesur ve zeki siyahî kadınlara olanak sağlamıştır. Yetmiş dört yaşındayken, ardında birçok eğlenceli eser bırakarak aramızdan ayrılmıştır.

4. June Tarpe Mills

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Tarihe adını renkli harflerle yazdıran Tarpe Mills, 1918 yılında doğmuştur. İlk ve en büyük kadın çizgi roman sanatçılarından biri olarak kabul edilen yetenekli çizer, June ismini takma ad olarak kullanmıştır. Ürettiği eserler arasında popülerliğiyle birinci sıraya yükselen çizgi romanı, “Miss Fury” olmuştur. Bu eserde ilk defa bir aksiyon karakterinin başrolü, bir kadına verilmiştir. Çizdiği karakterlerin kıyafetlerine, makyajlarına ve saçlarına oldukça önem veren yetenekli çizgi roman sanatçısı, kostümlerde çeşitliliğe yer vermiştir. Çizdiği cesur karikatürlerden ötürü birkaç kez sansüre maruz kalmıştır.

5. Laura Callaghan

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Güneydoğu Londra’da yaşayan İrlandalı illüstratör ve çizgi roman sanatçısı, Kingston Üniversitesi’nden illüstrasyon alanında yüksek lisans derecesi ile mezun olmuştur. İnternet üzerinde yayınladığı çizimlerini severleri ile kolayca buluşturabilmek adına kendi web sitesini kurmuştur. Kendine özgü tarzda eserler üreten ve daha çok kadın figürleri üzerinden ilerleyen çizimlerinde, pop-art unsurlara da yer vermektedir. Çizimleri genellikle bir masal diyarı havası yaratmakta ve farklı dünyalara açılan bir anahtarı bulmuşçasına okuyucu fantastik bir karakter gibi hissettirmektedir. Özellikle sarı ve pembe tonlarını sıklıkla kullanmakta ve yeşili de ihmal etmemektedir.

6. Nina Bunjevac

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

1973 yılında doğan Sırp sanatçı, karikatür alanında oldukça başarılı eserler üretmektedir. Göçmen bir ailenin kızı olarak hayatını sürdüren Bunjevac, hayatında çeşitli sıkıntılarla boğuşmuştur. Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda mezun olduktan sonra, uzun yıllar resim öğretmenliği yapmıştır. Kalem ve mürekkep ile buluştuktan sonra ise çizgi romanlar konusunda çalışmalarına başlamıştır. “Ženski strip na Balkanu” yani “Balkan Kadınları” isimli antolojiye yapmış olduğu kapak resmiyle çeşitli ödüllere layık görülmüştür. “Heartless” adındaki çizgi roman koleksiyonunu 2012 yılında yayınlamış ve ardından gelen çizgi romanlarıyla da pek çok ödülün sahibi olmuştur.

7. Pia Guerra

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Yaptığı siyasi ve hicvedici karikatürlerle öne çıkan Pia Guerra, Amerika’da doğmuş, Kanadalı bir çizgi roman sanatçısıdır. Doksanlı yılların başından beri oldukça yaratıcı ve politik içerikli eserleri üretmektedir. Farklı zamanlarda günümüzde epey popüler olan; Doctor Who: The Forgotten, DC ve Marvel romanlarına da çalışmalarıyla destek sağlamıştır. Çeşitli mizah dergilerine düzenli olarak çizimler yapan sanatçı, editoryal karikatür alanında bir kitap da kaleme almıştır. Son zamanlarda çizdiği Trump karikatürleri Amerikalılar tarafından büyük beğeni toplamaktadır.

8. Posy Simmonds

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Başarılı bir karikatürist ve illüstratör yazarı olarak bilinen sanatçı 1945 senesinde İngiltere’de dünyaya gelmiştir. İlk zamanlar İngiliz gazetesinde çizimlerini yayınlayan Simmonds, daha sonraları çocuk kitapları ve çizgi romanlara yönelmiştir. 2000 yılında çizdiği “Gemma Bovery” ve 2005 yılında yayımladığı “Tamara Drewe” eserleri, kültler arasına girmeyi başarmıştır. İngiliz orta sınıflarını nazikçe hicveden çizgi roman sanatçısı, ironik bir dille gotik havayı çizimlerine yansıtmaktadır. Mahkûm bir kadın kahramanı, odak noktası yapan eserleri modernist bir çizgide ilerlemektedir.

9. Rutu Modan

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

1966 yılında doğan İsrailli karikatürist, illüstratör ve çizgi roman alanlarında oldukça başarılı eserlere imza atmıştır. “Actus Tragicus” adında İsrailli bir grup çizgi roman sanatçısı tarafından oluşturulan grubun, kurucu isimleri arasında yer almaktadır. 2007 yılında çıkan “Exit Wounds” ve 2013 tarihinde yayınlanan “The Property” eserleri, eleştirmenler tarafından tam not almaktadır. Çizimlerinde karakteristik jest ve mimiklerden yararlanan Modan, eserlerinde politik konulara da yer vermektedir. Time Dergisi tarafından, “En İyi 10 Çizgi Romancı” listesine sekizinci olarak seçilmiştir.

10. Tove Jansson

Gelmiş Geçmiş En Önemli Kadın Çizgi Roman Yazarları

Finlandiya’da 1914 tarihinde dünyaya gelen çizgi romancı Jansson, uzun yıllar boyunca ressamlık yapmıştır. Roman yazarı, desinatör ve bant-karikatürcülük mesleklerinde de aktif bir şekilde rol almıştır. “Moomin” isimli, yarattığı hayali karakterlerin çizimlerini de bizzat kendisi üretmiş ve bu karakterleri yazıya dökmüştür. Bir heykeltıraş ve bir çizerin kızları olarak doğması, onun hayatındaki en büyük şanslarından biri olmuştur. Eserlerini üretirken ilham aldığı yegâne nesneyi; deniz, körfez ve adalar oluşturmuştur. Gelmiş geçmiş en önemli kadın çizgi roman yazarları listemizin son maddesinde Tove Jansson’a yer vermiş bulunmaktayız.

Mobil sürümden çık