Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

5 dk okuma süresi


Havacılık geçmişi 1780’li yılların başında sıcak hava balonlarının icat edilmesiyle başlamıştır. Daha sonra motorsuz kanatlarla kendilerini havada bulan cesur pilotlar ne yazık ki uzun süre havada kalamamıştır. Fosil yakıtlı motorların icadıyla birlikte kontrollü uçuş mümkün olmuş ve 1903 yılında ilk uçuş gerçekleşmiştir. 1950’li yıllarda ise jet motorlu uçaklar yolcuları okyanus aşırı uçuşlarla taşımaya başlamıştır. Bu içerikte geçmişten bugüne pek çok trajediye ve zafere şahit olmuş uçak teknolojisinin tarihsel gelişimi sizin için incelendi. Keyifli okumalar!

1. İlk Planör

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Havadan daha ağır olarak uçmayı mümkün hale getiren ilk araç planörlerdir. 1853 yılında İngiliz mühendis George Cayley dünyanın ilk gerçek planörünü üretmiştir. Planör yere çarpmadan önce korkmuş pilotunu küçük bir vadi içinde bir süre taşımayı başardı. Daha sonra 1890’larda Alman Otto Lilienthal bir dizi küçük kırılgan planör yaptı. Yüksek yerlerden kendini rüzgâra bırakan Lilienthal 2000’in üzerinde uçuş yaptı. Lilienthal’ın planörleri Wright kardeşler de dahil olmak üzere sivil havacılığın pek çok öncüsüne ilham verdi. Lilienthal 1896 yılında yine yaptığı planörlerden birinde geçirdiği kazasında yaralandıktan sonra hayatını kaybetti.

2. İlk Uçak

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

İlk başarılı uçak uçuşu 1903 yılında ABD vatandaşı Orvile Wright tarafından benzinle çalışan motora sahip ilk uçak ile yapıldı. Ohio eyaletinin Dayton adlı şehrinde bisiklet üreticiliği yapan Orville ve kardeşi Wilbur, Otto Lilienthal gibi planör öncülerinden ilham almıştı. Planörlerle yaptıkları deneyler, onlara uçuş sırasında bir uçağı nasıl kontrol edeceklerini öğretti. Wright Kardeşler kanatların uçlarını hafifçe bükmek ve uçağın bir tarafını veya diğerini kaldırmak için teller kullandı. Bu, yalnızca düz uçmakla kalmayıp aynı zamanda virajları dönen bir motosiklet gibi dengeli, eğik dönüşler yapabileceği anlamına geliyordu. Daha sonra uçaklar aynı işi yapmak için kanatçık adı verilen menteşeli kanatçıkları kullanmaya başladı.

3. Büyük Yolculuklar

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Sivil havacılığın öncüleri için en büyük zorluklardan biri yeni mesafe rekorları kırmak ve okyanuslar ve dağlar gibi doğal unsurları aşan ilk insan olmaktı. İlk uçağın icadından sadece 6 yıl sonra Fransız Louis Blériot, İngiliz kanalı boyunca ilk motorlu uçuşu yapmak için Type XI model bir uçak kullandı. Bundan 10 yıl kadar sonra İngiliz pilot John Alcock ve denizci Arthur Brown, Vicker Vimy adı verilen uçak ile Atlantik Okyanus’unu hiç durmadan geçmeyi başardılar. 1927 yılında ise Amerikalı Charles Lindbergh aynı okyanusuyla kendi uçağı ile ve tek başına geçerek Alcock ve Brown’un rekorunu egale etmeyi başardı. Uçak teknolojisinin tarihsel gelişimi içerisinde rekorlar geçmişten günümüze büyük önem taşımıştır.

4. Akrobasi Uçakları

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Spor uçakları, yarış ve akrobasi için uçakları içerir. Akrobaside, uçaklar, döngüler ve dönüşler gerçekleştirir ve dik dalışlar ve tırmanışlar yapar. I. Dünya Savaşı’na giden yıllarda, insanlar zaten hava gösterilerinde yarışlar ve gösterilerde uçmaktan heyecan duyuyorlardı. Ancak hava yarışlarının “altın çağı” 1920’ler ve 1930’lardı. Özel olarak inşa edilmiş yarış uçaklarındaki pilotlar, kuleler tarafından belirlenen parkurlarda cesaret gerektiren yarışlarda yarıştı. En ünlü yarışçılar arasında Amerika’nın Gee Bee Süper Sporcuları vardı. Akrobasi de popülaritesini artırmaya devam etti. 1944’te Amerikan Curtis Pitts, tarihteki en başarılı akrobasi uçağı olan ilk Pitts Special S-1’i inşa etti. Pitts Specials bugün hala yapılıyor ve uçuyor.

5. Havayolu Uçakları

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Havayolu uçakları düzenli güzergahlar boyunca ücretli yolcu taşıyan uçaklardır. Havayolu hizmetleri Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra başladı. En eski hava yolu uçaklarından bazıları savaşta bomba taşımak için kullanılan uçakların dönüştürülmüş halleriydi. Çoğu büyük ölçüde ahşap ve kumaştan yapılmıştır. 1920’li yılların ortalarında dünyanın her yerinde faaliyet gösteren çok sayıda özel yapım uçak bulunuyordu. 1930’larda Amerika’nın Boeing 247, Douglas DC-2 ve Douglas DC-3 uçak yolcuğunda devrim yarattı. Bu şık, tamamen metal uçaklar etkileyici hızlarda uzun mesafeleri kat edebilmekteydi.

6. İlk Jetler

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

1930’larda mühendisler bir uçağa güç vermenin yeni bir yolu olan jet motorunu denemeye başladılar. En basit tip olan turbo jet motorlarda hava motorun ön tarafından emilir ve sıkıştırılırken üzerine yakıt püskürtülür ve ateşe verilir. Motorun arkasından bir sıcak egzoz gazı fışkırarak uçağı ileri doğru iter. İlk turbo jetler İngiltere’de Frank Whittle ve Almanya’da Hans von Ohain tarafından yapılmıştır. İlk jet uçağı olan Heinkel 178’e güç sağlamak için von Ohain’in motorlarından biri kullanıldı. Whittle’ın motoru 1941 de Gloster E.28/39 uçağında kullanıldı. Bugün çoğu askeri uçak ve neredeyse tüm uçaklar jet motoruyla çalışmaktadır.

7. Deniz Uçakları

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Deniz uçağı sudan kalkabilmesi ve su üzerine inebilmesi için şamandıra benzeri yapılarla donatılmış uçaklardır. Birçok deniz uçağında, şamandıralar uçağın gövdesini sudan uzak tutar. “Uçan tekneler” adı verilen uçaklarda uçağın gövdesi bir teknenin gövdesi şeklindedir ve su yüzeyinde durmalarını sağlar. Deniz uçakları en çok uygun pistler inşa etmek için çok az alana sahip küçük adalara sahip bölgelerde kullanırlar. Kurtarma ve yangın gibi görevlerde de oldukça hayati öneme sahiplerdir ancak sert havalarda uçamazlar çünkü büyük dalgalar kalkış ve inişi uçaklar için son derece tehlikeli hale getirmektedir.

8. Kargo Uçakları

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Bazı uçaklarda yolcu koltuğu yoktur. Bunun yerine sadece mal veya kargo taşırlar. Mallar, kargo ambarı adı verilen ve uçağın neredeyse tüm uzunluğunu dolduran devasa bir depolama alanında taşınır. Gerçekten büyük şeyleri taşımak için Airbus A300-600ST veya Beluga gibi süper taşıyıcılar olarak adlandırılan özel olarak yapılmış uçaklara ihtiyaç duyulmuştur. Geçmişten bugüne uçak teknolojisinin gelişimi için tarihsel rolleri bulunur. Yaklaşık 52 ton kargo taşıyabilen Beluga, uçak kanatlarını ve diğer uçak parçalarını taşımak için inşa edildi. Ayrıca uzay aracı bileşenleri, endüstriyel makineler ve helikopterleri de taşıdı.

9. Dikey Kalkabilen Jetler

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

İlk olarak Birleşik Krallıkta daha sonra ise ABD’de üretilen Harrier, dikey kalkış ve iniş yapabilen ilk uçaktır. Bu olağandışı savaş uçağı, dikey bir şekilde inebilir ve kalkabilir. Uzun bir piste ihtiyaç duymazlar ve orman içerisindeki küçük bir açıklıktan bile faaliyet gösterebilir. Harrier ayrıca tıpkı bir helikopter gibi havada uçabilir, yana ve geriye manevra yapabilir ve hatta havada durup dönebilir. Tüm bunları yapabilmesinin sebebi egzoz gazlarının çıktığı bölgeyi jet motorundan gelen itme yönünü değiştirmek için döndürebilir. Kalkış ve iniş için yere dik olarak bakan jet motorları yüksek hızlı uçuş için geriye dönük dururlar.

10. En Hızlı Uçak

Geçmişten Bugüne Uçak Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

Geçmişten bugüne hız konusunda uçak teknolojisinin tarihsel gelişimi içerisinde hiçbir jet Lockheed SR-71’den daha hızlı uçmamıştır. Siyah kuş anlamına gelen Blackbird lakaplı jet Amerika Birleşik Devletleri’nin en güçlü casus uçağıydı. 1966 ve 1998 yılları arasında yerden 26 bin metre yüksekliğe kadar askeri üsleri fotoğraflayarak binlerce casus görevini başarıyla tamamladı. 1976 yılında bir Blackbird California üzerinde neredeyse 3,530 km/saat hızla uçarak bir jet için hala aşılmamış bir hava hızı rekoru kırdı. Bu hız ses hızının üç katından daha fazlaydı. Lockheed hızına ulaşabilen ikinci en hızlı uçak ise 2,430 km/saat hıza çıkabilen süpersonik yolcu uçağı Tupolev Tu-144’dür.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
184
Beğen
Mutlu Mutlu
164
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
117
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
61
Üzgün
Olamaz Olamaz
54
Olamaz
Kızgın Kızgın
86
Kızgın
Komik Komik
45
Komik
İlginç İlginç
151
İlginç

Yorum bırak