1. Anasayfa
  2. Kültür

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri


2

Tarih, insanoğlunun toprağa ayak bastığı andan itibaren gelişimini devam ettiren bilim dallarından birisidir. Kökeni İbranice ‘araştırılmış haber’ demek olan ‘istoria’ sözcüğüne dayanmaktadır. Tarihçi kimliğiyle beraber düşünür, devlet adamı olarak da anılan İbn-i Haldun’a göre tarih: ‘Var olan şeylerin aslını derin araştırma, gerçeğini anlama, kaynakları ile nedensel açıklamalarını ortaya koyma, olayların niçin ve nasıl meydana geldiklerinin derin bilgisidir.’ Hissedilen derin merak ve geçmişi bilme arzusu bizleri derin araştırmalara yönlendirir. Bu serüvende gerekirse yeni diller dahi öğrenir, yeni kitaplarla tanışırız. Tarihin satır aralarına inmek, tozlu raflarda en geriye gitmek için gerekli olan bütün materyalleri araştırırız. Geçmişin perdelerini aralamamıza yardımcı olan araçlardan biri de hiç şüphesiz dergilerimizdir. dergiCE olarak sizlere bu zaman yolculuğunda yardımcı olabilecek, geçmişten günümüze Türkiye’de yayınlanmış olan en iyi tarih dergileri listesini hazırladık.

1. Belleten Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Dergi, 1910’da yayınlanmaya başlayan Tarih-i Osmani Encümeni mecmuasının devamı niteliğindedir. 1931’de 101. sayısından sonra Türk Tarih Encümeni Mecmuası olarak adı değiştirilir. 1937’de bizzat Atatürk tarafından Belleten adı verilmiştir. 1910’dan beri yayınlanan ve başarısını günümüze kadar devam ettirerek gelen özel bir dergidir. Şu an ki dönemde dört ayda bir yayınlanmaktadır. Güçlü, sağlam, özgün kadrosuyla dergide yayınlanan makaleleri e-makale olarak bulabilmeniz mümkün. Geçmişin izlerini sürerken tarih meraklıları için başucu dergisi arasında yerini alacak bir dergi.

2. Tarihten Sesler Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Bir ses geliyor, kaynağı belli değil. Sorduk nereden, tarihten dediler. Olsa olsa böyle bir isim hikayesi olmalı bu derginin. Bu sesler İskender Fahrettin Sertelli’yle Tarihten Sesler mecmuası olarak dergi literatüründe yerini alır. 15 Ocak 1943-Mayıs 1945 tarihleri arasında 25 sayı olarak çıkartılan bu dergi, Latin harfleriyle yayınlanan ilk dergi unvanına sahiptir. Tarihten Sesler dergisi yayınlandığı 25 sayı boyunca herhangi bir yazım sınırlamasına gitmeden dönemin birçok tanınmış akademik ve popüler tarihçisine kapılarını açmıştır. Reşat Ekrem Koçu, Münir Süleyman Çapanoğlu, Sermet Muhtar Alus, Hasan Adnan Giz, Kadircan Kaflı, Ziya Şakir, Enver Behnan Şapolyo, Yavuz Abadan gibi dönemin kuvvetli isimleri dergide yerini almıştır. Bundan dolayıdır ki okurken sanki dönemin içindeymişçesine gibi bir hisse kapılabilirsiniz.

3. Tarih ve Toplum Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Bu mecmuamız benzerlerinden biraz farklı. Hem ansiklopedi niteliğinde hem de dönemi gereği içerik olarak daha canlı ve göz doldurucu. Aylık olarak çıkartılan dergi, 1984 – 2005 yılları arasında yayınlanan araştırma ve tarih dergisi olarak yerini alır. Derginin konu seçimleri daha çok tarihçi akademisyenlerin ve uzmanlarının dikkatini çekecek şekilde bilimsel bir dille ele alınmıştır. Ancak bu tutumuna rağmen popüler konulara da yer vererek tarihçi olmayan geniş okuyucu kitlesini de bünyesine katmayı başarmıştır. Derginin kendi içinde kurduğu bu denge, dergiyi ayakta tutmuş olmalı ki 1984 yılından 2005 yılına kadar 20 yıl aynı çizgide çıkmaya devam etmiştir. Tam tarzım diyenlere kahve eşliğinde iyi bir yoldaş olabilir.

4. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Makale okurlarının seveceği dergilerden biri olan Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 2013 yılında yayınlanmaya başlamıştır. Sosyal bilimlerin farklı konularına yönelik araştırmalar ile güncel sosyo-ekonomik araştırmaları ve bulguları ele alarak makale ve kitap incelemelerini bilim dünyasına sunan uluslararası hakemli bir dergidir. Akademik Düşünce Dergisi’nde, sosyal bilimlerin bütün alanlarına açık, bilimsel çalışmalar yayımlanır. Mart ve Ekim aylarında yayımlanmak üzere yılda 2 defa çıkmaktadır. Derginin en güzel özelliği ise her sayı için belirlenen tema kapsamında makale çağrısı yapmasıdır. Eğer makaleniz sayının öngörülen temasına ve derginin ilkelerine uygun ise değerlendirilmeye alınır. Makaleniz taramalardan ve değerlendirmelerden geçerse yayımlanır. Siz de dergide kendi makalenizi okuma heyecanını yaşamış olursunuz.

5. Popüler Tarih Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Bu dergi, Haziran 2000 ve Şubat 2007 tarihleri arasında yayınlanan ve toplam da 78 sayı çıkaran aylık resimli tarih dergileri arasındadır. Dergide tarihten çok tarihte yaşanmış ilginç olayları ve anekdotları merak eden okuyucu kitlelerinin seveceği bir tarzda içerikler yayımlanmaktadır. Akademik formattan oldukça uzak duran bu dergide yer alan bilgiler kuru, didaktik ve can sıkıcı uzunlukta değil aksine eğlenceli ve sürükleyici bir tarzdadır. Bir bakıma dergi, okuyucuların ilgisini tarihe yakınlaştırmaya çalışmıştır diyebiliriz. Siz de yeni bir tarih okuyucusu iseniz, bu dergiyi inceleyebilirsiniz.

6. Derin Tarih Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

5 Nisan 2012 tarihinde dergi dünyasına katılan, hala daha büyük bir başarıyla kitlesini artırarak yayın hayatına devam eden ve oldukça önemli tarih dergilerinden birisidir. Dolu dolu, ilgi çeken ve arşivlik konulara yer veren derginin kadrosu da oldukça kuvvetlidir. Alanında uzman yazarlar, ufuk açıcı değerlendirmeleriyle yeni bakış açısı kazandıracak nitelikte yazılar paylaşmaktadır. Zaman zaman okuyucularına kitaplar, posterler hediye eden bu dergi, içeriğinde karikatür ile mizaha da yer vererek, tarih dergiciliğine farklı bir ahenk getirmiştir. Aynı zamanda güncel olaylarla geçmişi harmanlayarak ilginç yaklaşımlar yakalamayı başarmıştır. Geçmişi ve bugünü bir arada görmek istiyorsanız, bu dergi tam da size göre.

7. Atlas Tarih Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Sanılanın aksine satırlara değil satır aralarını okumaya çalışan bir yayınla karşı karşıyayız. Sadece Türkiye değil dünya tarihiyle de yakından ilgilenen dergiler arasındadır. Bugüne kadar gölgede kalan, ortaya çıkmamış belgeler, eşyalar, hatıratlar üzerinden tarih okumaları yapmaktadır. Her sayı için koleksiyonerlerin kişisel arşivlerinden derleyerek hazırladığı, fotoğraf albümleriyle ve zengin içerikleriyle adeta okuyucularına özel görsel bir şölen yaşatmaktadır. Eski sayılarını pdf formatında okurlarının internetten takip edebileceği bu dergi, görselliği ön planda tutan tarih meraklıları için birebir.

8. NTV Tarih Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Geçmişten günümüze Türkiye’de yayınlanmış en iyi tarih dergileri arasında yer alan NTV Tarih Dergisi, top 10 listemizdeki bir diğer dergi. 2009 yılında yayın hayatına başlayan bu dergi, 2013’te dergi dünyasına veda etmiştir. Bir bakıma Popüler Tarih dergisinin devamı niteliğinde yayına başlamış. Oldukça kuvvetli kadrosuyla ilginç temalara parmak basmış ve tarih dergisi sektöründe önemli bir yer elde etmiştir. Dergi son sayısında Gezi Parkı olaylarını geniş bir biçimde yer verdiği ve kapağında Gezi Parkı temalı bir minyatürü yayımladığı için krize neden olmuştur. 54. sayısı kriz nedeniyle basılamamış ve internet ortamında yayınlanmıştır. Dergiye tarih tutkunları internet üzerinden online olarak ulaşabilir.

9. Yedikıta Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Adından da anlaşılacağı gibi idealleri ve hedefleri büyük bir dergidir. 2008 yılında başladığı yolculuğu hala devam etmekte ve kitlesi kat ve kat artmaktadır. Sadece Türkiye içinde değil Amerika, Avrupa, Afrika, Balkan ülkeleri, Ortadoğu, Orta Asya ve Uzakdoğu ülkelerindeki okuyucu kitlesine ulaşmaktadır. Bu da derginin içerik olarak oldukça zengin ve kültürleri harmanlayarak evrensel olma yolunda ilerlediğinin göstergesidir. Her sayısında okurlarına hediye ettiği orijinal, tarihi ve kültürel kıymete sahip eklerin yanında belirli periyodik aralıklarla şehirlere özel sayılar çıkartılmaktadır. Aynı zaman da derginin e-dergi formatına, dergi satış sitelerinden ulaşabilirsiniz.

10. Toplumsal Tarih Dergisi

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Yayınlanmış En İyi Tarih Dergileri

Belleten dergisinden sonra en uzun süreli yayın yapan bir tarih dergisidir. 1994 yılından beri yayınlarına devam etmektedir. Her yayını özel bir çaba ve uzun çalışmalar sonucu çıkmaktadır. Ayrıca bu dergi, bir sivil toplum kuruluşu olan Tarih Vakfı bünyesinde yer almaktadır. İçerisinde her sosyo-kültürel sınıftan ve görüşten insanı barındıran bir dergidir. Bu çeşitlilik sayesinde mecmualarını daha zengin, daha kaliteli ve her kesime hitap edebilecek şekilde yayınlamayı başarabilmiştir. Geçmişten günümüze Türkiye’de yayınlanmış olan bu dergiyi, diğer tarih dergileri ile ayıran en iyi belirgin özelliği, sadece tarih değil arkeolojiyle de yakından ilgilenmesidir. Okurken zevk alacağınız dergiler listeniz arasına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim

Yorum (2)

  1. 25 Ocak 2022

    Özellikle derin tarih ve aktüel tarih dergilerini beğenerek okuyorum… Tarih’i bilim dalı olarak gerçekten çooook seviyorum.

  2. İçeriğiniz için çok teşekkürler.. Dergilerin, gazetelerden daha güzel olduğunu hep savunmuşumdur. Çünkü, gazeteler günlük çıkıyor. Haliyle haberler ve yorumlar da günlük oluyor. Ancak dergiler, haftalık ya da aylık olduğu için; değerlendirmeler daha sağlıklı oluyor. Yani giriş-gelişme ve sonuç ilişkisi daha verimli kuruluyor. Emeğinize sağlık!

Bir yanıt yazın