1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Geçmişten Günümüze Gelişen Araba Teknolojileri


0

Arabaların hayatımıza girişi tahmin edildiğinden daha önceye dayanıyor. 17. yüzyıl öncesi ulaşım daha çok fayton ve atlarla sağlanırdı. 1700’lü yılların başında buhar enerjisi kullanılarak yapılan ilk motor denemeleri, beraberinde taşıma aracı olarak tekerlekli araçların kullanımını getirdi. Hızları hayal edemeyeceğiniz derecede yavaş ve hantal idi. Ancak bu araçlar petrolün keşfi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte kısa bir sürede hız konusunda rekorlar kırdı. Sizlere otomobil teknolojileri yönünden araba ile ilgili en önemli değişiklikleri araştırdık. Geçmişten günümüze araba teknolojileri üzerine bir tur atmaya ne dersiniz? İşte otomobil tarihinde en önemli teknolojik gelişmeler…

1. Le Fardier de Cug (1711)

Araba Teknolojileri

13. yy’da Roger Bacon adında bir araştırmacı, kendi kendine gidebilen bir araç olabileceğini hayal etmiş. 15. yy’da bu hayalden yola çıkan Leonardo da Vinci, böyle bir aracın tasarımını meşhur eskiz defterine yapmış. Sonrasında 18. yüzyıla gelindiğinde Fransız mucit Nicolas Joseph Cugnot, günümüzdeki arabalara benzemeyen buhar ile çalışan ilk makineli aracı icat etmiştir. Önünde taşıdığı devasa buhar kazanı ile Le Fardier de Cug, saatte maksimum 4 km hıza ulaşabiliyordu.

2. Serpoletti (1878)

Araba Teknolojileri

3 tekerlekli olarak tasarlanan bu araç, saatte 60 km’ye ulaşmıştır. Böylelikle at arabaları devrinin sona erdiğini gösteren ilk işaretler ortaya çıkmaya başlamış. Korumasız ve üstü açık olması o zamanlar için çok önemli olmamıştır. Saray çevresindeki asillere kadar pek çok kişi sipariş verilerek alındı.

3. Benz (1886)

Araba Teknolojileri

1886 yılında Alman makine mühendisi Karl Benz tarafından ilk yakıtlı otomobil patenti alındı. Bu modele Benz aracı denildi. İçten yanmalı motor kullanılıp, ilk patenti alınan araçtır. İlk yaptığı araç 3 tekerlekli olup, 1891’de yine Karl Benz ilk 4 tekerlekli otomobili yapacaktı. Bu araç araba teknolojileri adına bir başlangıç ve yeni bir dönemin başladığına işaretti.

4. Mercedes 35 HP (1903)

Araba Teknolojileri

1885 yılında Gottlieb Daimler ile birlikte Wilhelm Maybach birlikte içten yanmalı motoru bir adım daha ileri götürdüler. Modern benzinli motorun prototipi kullanarak ilk motoru yaptı ve patentini aldı. Wilhelm Maybach 1890 yılında ilk dört silindirli, dört zamanlı motoru yapan mucittir. 11 yıl sonra Wilhelm Maybach, Mercedes otomobilini tasarlamıştır. Adından da anlaşılacağı üzere bu model, 35 beygirlik bir güce ulaşan ve artık otomobil devrimini başlatan araçtır.

5. Camille Jenatzy (1905)

Camille Jenatzy

Bu deneysel aracın özelliği elektrik gücü ile çalışmasıydı. İlginç bir şekilde o dönemde de önü kesilerek fosil yakıtla çalışan araçların gölgesinde kalmıştır. 1905’te elektrikle çalışan ilk araba yapılmışsa da tam olarak verim elde edilmemiştir.

6. Ford T (1908)

Ford T

Amerikan otomobil üreticisi Henry Ford, geliştirilmiş bir montajla icat ettiği ilk konveyör bant esaslı montajı gerçekleştirmiştir. Bu montaj hattı, montaj için geçirilen süreyi azaltarak otomobil üretimlerinde maliyetleri düşürdü. Ford’un ünlü Model T arabası 93 dakika içinde yapıldı. 1908 yılında Model T tanıtılarak, 1913’te üretime başlandı. 1927’e gelindiğinde 15 milyon kadar Model T aracı üretildi.

7. Bugatti (1926)

Bugatti

Fransa’da Ettore Bugatti tarafından kurulan bu şirket, o dönemlerin süperstarı gibiydi. Halen koleksiyonerlerin aradığı ve en değer verdiği otomobiller üretmektedir. Gelecek nesillere arabaların tasarımları ve detayları açısından ilham kaynağı olacaktır.

8. Peugeot (1929)

Peugeot

Dünyada endüstriyel olarak bakıldığında ilk otomobil üreticileri Panhard & Levassor (1889) ve Peugeot (1891) şirketleridir. Daimler ve Benz patentlerini, dünyanın farklı yerlerindeki otomobil üreticilerine lisans vererek kullanmalarını ve araç üretmelerini sağlamıştır. Peugeot, o dönemlerde üretilen klasik ve ağır görünümlü araçların aksine, konfor ve hız yönünden ilk spor araba tasarımlarından birini yapmıştır.

9. Chevrolet (1954)

Araba Teknolojileri

1954 model Chevrolet, dönemin müziğini, sosyal yaşantısını ve davranışları etkileyecek düzeyde önemli olan bir araç tasarlamıştır. Böylelikle arabaların artık sadece taşıma aracı olmayıp, konforun ve tasarımın önemli olduğu bir döneme kapılarını açmıştır.

10. Devrim (1961)

Araba Teknolojileri

Devrim arabaları, filminden de hatırlayacağınız gibi Türkiye’nin ilk yerli arabasıdır. 23 mühendisimiz, o dönem ki imkanlara rağmen 129 günlük kısa bir sürede yapmıştır. Motorundan, kaportasına kadar hepsi Türkiye’de üretilmiş, tamamen yerli arabamızdır. Maalesef farklı sebeplerden dolayı yapımı durdurulmuş. Toplam 4 adet üretilmişti. Şuan halen çalışır vaziyette, Eskişehir Demiryolu Fabrikalarında (şimdiki adıyla TÜLOMSAŞ’da) sergilenmeye devam ediyor.

Yakın gelecekte yenilenemez enerji bir başka ifadeyle fosil yakıtlarla çalışan araçların yerini sürdürülebilir enerji ile çalışan elektrikli otomobiller alacak ve yepyeni bir dönem daha başlayacak. Hatta başladı bile! Türkiye’nin ilk elektrikli arabası ve teknik özelliklerini paylaştığımız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim