Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

5 dk okuma süresi


Fotoğraf görece kısa tarihinde oldukça uzun bir yol kat etti. Neredeyse sadece 200 yıl içerisinde kameralar net olmayan fotoğraflar basit kutulardan, akıllı telefonlarda bulunan yüksek teknolojili mini bilgisayarlara dönüştü. Fotoğrafın hikayesi oldukça büyüleyici ve tarihi boyunca çok sayıda farklı detay mevcut. Ancak, bilimsel bir sanat formu olan fotoğrafın geçmişten günümüze öne çıkan noktaları, tarihi serüveni ve önemli gelmişlerine göz atabiliriz.

1. İlk Kameralar

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

Fotoğraf en basit kavram haliyle Iraklı bir bilim insanının 11. yüzyılda kamera deliğini keşfetmesiyle bulunmuştur. Ancak o zamanlar kamera görüntüyü herhangi bir ortama kaydetmiyordu. Basit bir şekilde görüntüyü başka bir yüzeye yansıtıyor, ters görünen görüntünün hatlarının elle çizilmesi gerekiyordu. O zamanlara ait pek çok binanın çizimi bu şekilde yapıldı. Kamera deliği yöntemini kullanılan ilk kamera içi karartılmış bir çadıra dışardaki görüntünün girmesi ile yapıldı. 17. yüzyılın başlarına kadar bu yöntemle yapılan kameralar taşınabilir değildi. Temel odak özelliği olan basit lenslerin çıkışı da aşağı yukarı bu zamanlara denk gelmektedir.

2. İlk Kalıcı Görüntüler

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

Bugün bildiğimiz fotoğraf 1830 yılının sonlarında Fransa’da başladı. Bir çeşit katranla kaplanmış kalaylı bir levhayı ışığa maruz bırakmak için taşınabilir kamera deliği kullandı. Bu, görece hızlı bir şekilde solmayan ve kaydedilen ilk görüntü oldu. Niepce’nin başarısı başka deneylere yol açtı ve fotoğrafçılık çok hızlı bir şekilde ilerledi. Niepce’nin deneyleri Louis Daguerre ile iş birliği yapmasına yol açtı. Kendi ismini verdiği Daguerrotype kameraların çıkışı da bu iş birliği sayesinde oldu. Bu kamerada bakır bir levha gümüşle kaplandı ve ışığa maruz bırakılmadan önce iyot buharına tutuldu. Levhada fotoğrafın oluşması için bu kameraların 15 dakika boyunca pozlama yapması gerekiyordu.

3. Emülsiyon Plakaları

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

Emülsiyon plakaları ya da ıslak plakalar Daguerrotype kameralardan çok daha ucuzdu ve sadece birkaç saniye pozlama ile görüntü alınmasını sağlıyordu. Bu durum da bu kameraların o zamanların en yaygın kullanımı olan porte fotoğrafları için çok daha uygun hale getirildi. Amerika’da gerçekleşen İç Savaş sırasında da birçok fotoğraf ıslak tabaklarda üretildi. Bu ıslak plakalar, görüntü plakası üzerinde basit bir kaplama yerine Collodion işlemi adı verilen bir emülsiyon yöntemi kullandı. Bu süre zarfında odaklanmaya yardımcı olmak için plaka ve lens arasına bir körük eklenip farklı uzaklıklara farklı odaklar uygulanması sağlandı.

4. Kuru Plakalar

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

1870’li yıllarda fotoğrafçılık ileriye doğru büyük bir adım daha attı. Richard Maddox, hız ve kalite açısından neredeyse ıslak plakalara eşit olan kuru jelatin plakalar yapmak için emülsiyon plakalarını geliştirdi. Bu kuru plakalar gerektiğinde yapılmak yerine saklanabilirdi ve fotoğrafçılara işlerini yaparken büyük özgürlük sağladı. Geçmişten günümüze pek çok değişiklik gösteren fotoğrafın tarihi serüveni içerisinde kuru plakalar bir devrim niteliğindeydi. Kameralar artık elde taşınabilen görece daha küçük cihazlardı. Pozlama süresinin de azalmasını sağlayan kuru plakalı kameralar mekanik deklanşörlü ilk kameraların gelişmesinde büyük rol oynadı.

5. Herkese Kamera

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

George Eastman 1880’li yıllarda Kodak adlı bir şirket kurana dek fotoğrafçılık sadece profesyoneller ve çok zengin olanlar için bir hobiydi. Eastman katı plakaların sürekli değiştirilmesini gerektirmeyen esnek bir rulo film yarattı ve 100 pozluk film bağımsız bir kutu kamera geliştirdi. Fotoğrafın tarihi serüveni içerisinde rulo filmler geçmişten günümüze kadar açılan en büyük çığır oldu. Fotoğrafçılar tıpkı 90’lı yıllarda kullanılan kullan at kameralar gibi fotoğrafını çektikten sonra filmin yıkanması ve baskı alabilmek için fabrikaya filmi geri gönderirdi. Bu ortalama bir insanın karşılayabileceği kadar ucuz olan ilk kameraydı.

6. Anlık Görüntülerin Mucizesi

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

35 mm film kullanan kameraların oldukça popüler hale geldiği zamanlarda Polaroid firması Model 95 adlı bir fotoğraf makinesi tanıttı. Model 95 çekilen fotoğrafı kameranın içinde bir dakikadan daha kısa sürede geliştirmek ve basmak için gizli bir kimyasal işlem kullandı. Bu yeni kamera çıktığı zamanlarda oldukça pahalıydı ancak anlık görüntülerin yeniliği halkın dikkatini çekti. 1960 yıllarının ortalarında Polaroid’in artık piyasada birçok farklı modeli bulunuyordu ve fiyatı da daha karşılanabilir hale geldi. 2008 yılında Polaroid firması faaliyetini durdurdu ve patentlerini paylaşmadı. Lomography gibi hala klasik fotoğrafçılığı benimseyen birkaç şirket anlık fotoğraflar ile uğraşsa da Polaroid başarısına ulaşamadı.

7. Gelişmiş Görüntü Kontrolü

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

Fransızlar görüntüyü kalıcı hale getirmenin bir yolunu bulmuş olsalar da Japonlar fotoğrafçının fotoğrafa istedikleri sonucu almalarını daha kolay hale getirdi. 1950’li yıllarda daha sonra Pentax adını alan Asahi firması Asahiflex ve Nikon firması Nikon F adlı kameralarını tanıttı. Bunlar tek lens refleksli kameralardı ve Nikon F serisi değişebilir lensler ve diğer aksesuarlar ile ön plana çıkmıştı. Takip eden 30 yıl boyunca tek lens refleksi yani SLR tarzındaki kameralar fotoğraf severler tarafından daha çok tercih edildi. Enstantane, diyafram ve pozlama gibi parametreler ile oynamaya izin veren bu kameralarda pek çok yenilik mevcuttu.

8. Akıllı Kameralar

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

SLR fotoğraf makineleri 1970’li yılların sonuna doğru filme ulaşan ışığı otomatik olarak kontrol etmeyi başardı. Söz konusu durum fotoğraf makinelerinin daha çok nişan al ve çek haline gelmesini sağladı. Akıllı kameralar enstantane hızını, diyaframı ve odaklanmayı kendi halini yapabilir hale geldiler ve fotoğrafçıların kompozisyon üzerinde yoğunlaşmasını sağladılar. Geçmişten günümüze pek çok değişim geçiren fotoğrafın kısa ama oldukça hızlı gelişen tarihi serüveni içerisinde akıllı kameralar fotoğrafçılığın çok daha fazla yaygınlaşmasını sağladı. Akıllı kamera akımı hem profesyoneller hem de amatörler tarafından analog fotoğrafçılık olarak hale devam etmektedir.

9. Dijital Çağ

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

1990’lı yıllarda pek çok üretici fotoğrafların elektronik olarak saklanması üzerine çalıştı. Üretilen fotoğraf makinelerinin pek çoğu son tüketiciye göre yapılmış basit makinelerdi. 1991 yılında Kodak profesyonellere yönelik ilk dijital fotoğraf makinesini üretti. Canon, Nikon ve Pentax gibi diğer üreticiler ise hızlı bir şekilde onu takip etti ve dijital tek refleksli lensli (DSLR) fotoğraf makineleri ürettiler. Oldukça yüksek baskı kalitesine sahip bu cihazlar artık toplumun her kesiminde yaygın oldu ve günümüzde de popülerliğini koruyor. Son tüketiciler, profesyoneller ve amatörler için pek çok farklı kamera farklı fiyat aralıklarında sahiplerini beklemekte.

10. Telefon Kameraları

Geçmişten Günümüze Fotoğrafın Tarihi Serüveni

Cep telefonların oldukça yaygınlaştığı 90’lı yılların sonunda Kyocera adlı Japon cep telefonu üreticisi ilk kameralı cep telefonunu üretti. Kameralı telefonların yükselişi ve yaygınlaşmasının zirve yaptığı yıl ise 2010 yılı oldu. Kameralı cep telefonlarının avantajı taşınabilirliği ve fiyatları oldu. Bir cihaz fiyatına iki farklı cihaz alan tüketiciler durumdan oldukça memnundu. Cep telefonu kameraları zaman içerisine optik görüntü stabilizasyonu, daha büyük sensörler, parlak lensler ve daha büyük çözünürlük gibi pek çok özelliğe kavuşurken günümüzde neredeyse fotoğraf makinesinden ayırt etmekte güçlük çekilecek fotoğraflar sunabilir hale geldiler.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
38
Beğen
Mutlu Mutlu
21
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
18
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
6
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
12
İlginç

Yorum bırak