Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

6 dk okuma süresi


Küçük bir çocukken başlayan galaksileri araştırma merakı, alanında uzman bir akademisyen olmasının önünü açtı. Yapmış olduğu çalışmaları ile pek çok başarıya imza attı. Türk astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil, azmiyle birçok genç kıza ilham olmuş ve onlara hayallerinin peşinden koşmaları için örnek olmaya devam ediyor. Biz de gök bilimci Burçin Mutlu Pakdil’e dair merak edilenler ve kaşifi olduğu galaksi hakkında genel bilgileri sizler için araştırdık. Keyifli okumalar!

1. Aile Hayatı

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Burçin Mutlu Pakdil doğma büyüme İstanbul’ludur. Kendisinden 3 yaş büyük bir ablası vardır. Edirneli olan babası eğitim hayatında başarılı bir çocuk olmuş hatta ilkokulda bir sınıf atlayarak okumuştur. Babası maddi sıkıntılar yüzünden okul hayatına devam edemedi ve okulu bırakmak zorunda kaldı. Burçin Mutlu Pakdil’in babası, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere erken yaşta çalışmaya başladı. Babası kendisi okuyamadı fakat kızlarına hep okumanın öneminden bahsetti. Burçin Mutlu Pakdil ve ablası bu tavsiyeleri dikkate alarak hayatlarına uyguladılar. Annesi de babası gibi maddi sıkıntılardan dolayı okuyamadı. Bu yüzden çocukların eğitime düşkünlüğü arttı. Burçin Mutlu Pakdil şu anda ise evli ve Chicago da yaşamaktadır.

2. Meslek Kararı

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Her şey ortaokul yıllarında öğretmeninin verdiği bir ödevle başladı. Öğretmen hayalinizdeki ve idealinizde ki insanı anlatın ve bununla ilgili bir yazı yazın dedi. Burçin Mutlu Pakdil ise ablasına danıştı. Ablasına ‘Ben dünyanın en zeki insanı olmak istiyorum. En zeki insan kim?’ diye sordu. Ablası ise Albert Einstein galiba oku araştır dedi. Einstein’ın hayatını araştırmaya başladı ve ödevini tamamladı. Bu sırada Einstein’ın çalışma alanı olan fizik bilimi ilgisini çekerek daha çok bu alana yöneldi. Ablası bu ilgisini göz önünde bulundurarak popüler bilim dergileri hediye etmeye başladı. Burçin Mutlu Pakdil dergi ve kitapları okudukça astrolojiyi merak etmeye başladı. Sonrasında uzay konularında çalışmak istedi. O zaman ki yıllarda bunun fizikten geçeceğini düşünerek fizik bölümü okumaya karar verdi.

3. Okuduğu Okullar

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Burçin Mutlu Pakdil, ilkokul eğitimini İstanbul’da tamamladı. Sonrasında Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesinde okudu. Sonrasında Bilkent Üniversitesi fizik bölümünü kazandı. Etrafında ki insanlar “bu kadar yüksek puanla fizik mi okuyacaksın” diye baskılar kursa da o hayallerinden vazgeçmedi. 2009 yılında fizik bölümünden mezun oldu. Sonrasında yüksek lisans için yurt dışına gitti. Texas Tech Üniversitesi’nde Biyofizik üzerine yüksek lisansını tamamladı. Daha sonrasında doktora eğitimi kapsamında astrofizik alanı üzerine, Minnesota Twin Cities Üniversitesi’nde doktora araştırmalarını tamamladı. Doktora çalışmalarının ardından Arizona Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev aldı. Şu anda ise Chicago Üniversitesi’nde NSF ve KICP üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

4. Yüksek Lisans Serüveni

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Burçin Mutlu Pakdil, Bilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yaşadığı bazı zorluklar yüzünden yurt dışına gitmeye karar verdi. Bu kararının sebepleri ise Türkiye’de o dönemde astronomi alanında eğitim verecek akademisyen sayısının az olması ve üniversitelerde astroloji bölümünün yaygın olmamasıydı. Diğer bir sebep ise o dönemdeki başörtü sorunuydu. Bu sebepler onu çok zorladı. O da özgürce yaşayıp özgür bir şekilde fikirlerini ifade edebileceği bir yere gitmek istedi. Bundan dolayı, Texas Tech Üniversitesi’ne yüksek lisans için başvurusunu yaptı. O zamanda yeterli kaynak olmadığı için Pakdil, gerekli araştırmayı yapamamıştı. Başvurduktan sonra fark etti ki başvurduğu üniversitede astronomi alanın da bir tane akademisyen vardı. O da emekli olmuştu. Texas Tech Üniversitesi’nde biyofizik üzerine yüksek lisansını tamamladı. Maddi imkan olarak da yurt dışında ülkeler özellikle sayısal alanlarda asistanlık karşılığı öğrenci kabul ettiği için o da asistanlık yaparak geçimini sağladı.

5. Doktora Serüveni

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Burçin Mutlu Pakdil sonunda hayallerindeki bölümdeydi. Minnesota Twin Cities Üniversitesi’nde astrofizik üzerine doktora çalışmalarına başladı. Evrendeki kara delikler üzerine araştırmalar yapmak istiyordu. O dönemdeki hocası da aynı şekilde kara delikler ve galaksiler arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar yapıyordu. Burçin Mutlu Pakdil’e göre kara deliklere dair çalışmalar yapması ve bunun üzerinde merak edilenler hakkında araştırmalar yapmak galaksi kaşifi olmak için en doğru adım olacaktı. Öyle de oldu çalışmaları sırasında galaksiler de dikkatini çekti. Ancak aklında bir sürü soru işareti oluştu. Yaşadığımız Samanyolu Galaksisini merak etmeye başladı. Yaşadığımız galaksi nasıl oluştu, özel bir galaksimi veya normal bir galaksimi diye kafasında birçok soru işareti oluşmaya başladı ve galaksiler hakkında çalışmaya yöneldi.

6. Burçin’in Galaksisi İçin İlk Adım

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Uzay enstitülerinde ve uzay alanında çalışma yapan kişilerin gökyüzünde yaptığı gözlemler herkesin ulaşabileceği bilim sitelerinin arşivinde yer almaktadır. Burçin Mutlu Pakdil’inde o dönemdeki çalışması arşivlerdeki verileri incelemekti. Süpervizör hocası en yakındaki galaksilerin gözlemlenmesi üzerine bir çalışma başlattı. Arşivdeki görüntülerin aksine daha kaliteli gözlemler yapılmasını istedi. Arşivdeki bilgilerden yararlanarak galaksileri incelemeye başladılar. Büyük bir galaksi incelerken arkada herkesin gördüğü ama üzerinde durmadığı garip yapılı bir cisim fark ettiler. Burçin Mutlu Pakdil ise bu cismi merak ederek bu cisim üzerinde çalışma yapmak istedi. Arşiv verilerine baktıkların da kalite olarak kötü olan görüntüleri daha profesyonel cihazlarla incelemeye başladı.

7. Burçin’in Galaksisi

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Galaksi kaşifi Burçin Mutlu Pakdil ve arkadaşlarının 2017 yılında yayınlanan çalışmasında eliptik bir galaksinin iki halka yapısına sahip olduğunu ortaya çıkarttı. Türk astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil ve arkadaşları Dünya’ya yaklaşık uzaklığı 359 milyon ışık yılı olan bir galaksinin keşfini sağladılar. ‘PGC 1000714’ katolog numarasına sahip ama ‘Burçin’in Galaksisi’ olarak adlandırılan Hoag tipli bir galaksi olduğunu keşfetti. Bu galaksi Hoag cismine benzeyen bir galaksidir. Merkezinde de simetrik ikinci bir halka yapısının bulunduğunu tespit etti. Burçin Mutlu Pakdil ve ekibi, sadece Güney Yarım Küre üzerinde rahatlıkla incelenebilen galaksinin görüntülerini, Şili dağlarında kullandıkları geniş çaplı teleskop ile elde etti. Elde edilen görüntüler sayesinde Burçin’in galaksisinin iki önemli özelliğinin yaşlarını tanımlamak için yararlandılar. Galaksi kaşifi Burçin Mutlu Pakdil ayrıca Türk halkını da gururlandırdı.

8. Araştırma Alanları

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Pakdil’in şu anda bilinen dört adet çalışma alanı bulunmaktadır. Bunların ilki, Yakındaki Galaksilerin Yapısı, Morfolojisi ve Dinamiğidir. İkincisi ise, Cüce Gökadalar, Yıldız Haloları, Yakın Gökadaların Çevresindeki Küresel Kümelerdir. Diğeri Tuhaf Halkalı Galaksiler Hoag Tipi Galaksiler, Toplama Halkaları, Rezonans Halkaları, Seküler Evrim, Galaksi-Galaksi Etkileşimleridir. Sonuncusu ise, Kara delikler; Süper Kütleli Kara Delikler, Orta Kütleli Kara Delikler, Kara Delik Ölçekleme İlişkileridir. 2016 yılında Astrophysical dergisinde yayınlanan bir çalışmasında, ilk defa, sadece görüntü verileri kullanılarak, büyük kara deliklerin hangi kütle aralığında daha yoğunlukta bulunduklarını hesaplamıştır.

9. Aldığı Başarı Ödülleri

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Galaksi kaşifi Burçin Mutlu Pakdil, birçok alanda başarılar elde etmiştir. Bunun yanında ödülleri ve başarıları şu şekildedir. İlk olarak 2016 yılında Dr. Nancy “Rusty” Barceló Bursu sonrasında 2017 yılında Linda Larson Yılın Kadını ödülü, 2017 yılında Amerikan Fizik Topluluğu Kadın Fizikçisi ödülünü aldı. 2017 yılında JCI TOYP Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci Bilimsel Önderlik kategorisinin birincisi olarak seçildi. 2018 yılında TED Üyesi, 2019 yılında AAAS IF/THEN Büyükelçisi, 2020 yılında TED Kıdemli Üyesi, Kavli Kozmolojik Fizik Enstitüsü, Chicago Üniversitesi Üyesi oldu. Astrofizik doktora sonrası NSF Astronomi Araştırma Görevlisidir. Son olarak, Burçin Mutlu Pakdil istediği mesleği yaptığından olsa gerek ki, yılmadan yorulmadan çalışmalarına devam ederken istediği başarılara imza atmaktadır.

10. Bilim Kadını Heykeli

Galaksi Kaşifi Burçin Mutlu Pakdil’e Dair Merak Edilenler

Burçin Mutlu Pakdil, 2017 yılında Dünya’ya yaklaşık olarak 359 milyon ışık yılı uzaklığındaki çift halkalı eliptik galaksiyi buldu. Bu galaksiye birçok yerde “Burçin’in Galaksisi” de denilmektedir. Burçin Mutlu Pakdil’in heykeli, içinde dünyanın en önemli 10 bilim kadınında yer aldığı Dallas NorthPark Center’da gerçekleşen sergide sunuldu. Sergideki heykeller STEM liderinin 3D baskılı başarılı bilim kadınlarının heykelleriydi. Türk astrofizikçi bir kadının heykelini bu heykeller arasında görmek Türkiye halkını sevindirirken günümüzde birçok genç kıza örnek ve umut oldu. Burçin Mutlu Pakdil araştırmalarına Chicago üniversitesinde devam etmektedir. Sizler için araştırdığımız Türk astrofizikçisi Burçin Mutlu Pakdil’e dair merak edilenler ve kaşifi olduğu galaksi hakkında başlıca genel bilgiler bu kadardır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
19
Beğen
Mutlu Mutlu
7
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
6
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
2
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak